Dual 622 "sypie piachem"

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Dual
Awatar użytkownika
vinylrad

Dual 622 "sypie piachem"

Post autor: vinylrad »

Ramię obok talerza i ustawiasz tzw lewitację, ustawiasz zero na skali i dopiero wtedy obracając ciężarkiem ustawiasz nacisk.
Trochę się pogubiłem. W moim Dualu jest ciężarek z tyłu ramienia (bez żadnej skali) i z boku pokrętło ze skalą w gramach. O ile dobrze rozumiem przy 0g na skali ramię ma "lewitować"?

http://www.youtube.com/watch?v=DV0Z00OWfdw - mam bardzo podobny gramofon i zrobiłem to identycznie jak ten pan tj. najpierw nacisk na 0, a potem wyważyłem.
Pilot

Dual 622 "sypie piachem"

Post autor: Pilot »

Mamy z Reymontem nauczkę że jak się sprzetu nie zna to się cicho siedzi i się uczy :oops: :oops: :lol:
Tu się faktycznie ustawia inaczej.

Wojtek!! Ani słowa. ;) Wiem że Cię klawiatura swędzi aby mi i Reymontowi dopiec. :roll:
Awatar użytkownika
Reymont

Dual 622 "sypie piachem"

Post autor: Reymont »

łe no bez przesady Pilot .. napisałem przecież, że może w Dualach (tych) jest inaczej..
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 622 "sypie piachem"

Post autor: Wojtek »

@Pilot, jest inaczej, ale zasada ta sama.

Nie mam komu dopiekać bo wszystko się zgadza nadal.
W Dualach po prostu skalę ustawiania nacisku masz niebezpośrednio na przeciwwadze, tylko z boku.

@vinylrad:
Zgadza się, pierw na 0 skalę, a potem wyważasz tym ciężarkiem z tyłu.

Jednak ramię podczas wyważania powinno być poza stopką, a nie na stopce, o to chodziło Reymontowi. Nie wspomniałeś o tym w opisie.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Reymont

Re: Dual 622 "sypie piachem"

Post autor: Reymont »

Wojtek pisze:
Jednak ramię podczas wyważania powinno być poza stopką, a nie na stopce, o to chodziło Reymontowi.
Chciałbym, ale niestety nie tylko o to.
Myślałem, że tam się ustawia identycznie jak u mnie (ruchoma tarczka z podziałką) :oops:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 622 "sypie piachem"

To już pomijam Reymont ;) Dlatego nawet nic nie pisałem na ten temat.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylrad

Więc nacisk i anty skating ustawiłem na 100% dobrze i robiłem to niejednokrotnie dla pewności. Pytanie co dalej? Bo piach jak był tak jest :cry:
Awatar użytkownika
Robert007Lenert
Kontakt:

Dual 622 "sypie piachem"

Post autor: Robert007Lenert »

A igla jest czysta? Jakis glut czasem na koncu nie siedzi? Z czym wspolpracuje gramofon?( wzmacniacz...przedwzmacniacz itp)
Awatar użytkownika
vinylrad

A igla jest czysta? Jakis glut czasem na koncu nie siedzi?
Nowa i czysta igła, stara i brudna igła, stara igła po wyczyszczeniu - z wszystkimi występuje ten sam problem. Tylko nowa igła ma ciut jaśniejsze brzmienie i więcej wysokich tonów.
Z czym wspolpracuje gramofon?( wzmacniacz...przedwzmacniacz itp)
Wzmacniacz Diora AWS303 "tosca" który ma wejście gramofonowe. Może tu jest pies pogrzebany? Przedwzmacniacz w Diorze teoretycznie powinien mieć charakterystykę RIAA. Ale co ciekawe gramofon brzmi tak samo na wejściu Diory jak i na wejściu mikrofonowym w komputerze, gdzie przecież charakterystyki RIAA brak... :shock:
Myślałem, że tam się ustawia identycznie jak u mnie (ruchoma tarczka z podziałką) :oops:
A ja myślałem że coś ze mną nie tak, albo mnie wkręcacie, albo coś... :lol:
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 622 "sypie piachem"

vinylrad pisze:Ale co ciekawe gramofon brzmi tak samo na wejściu Diory jak i na wejściu mikrofonowym w komputerze, gdzie przecież charakterystyki RIAA brak... :shock:
Jesteś pewien, że tak samo? Dla mnie takie stwierdzenie wydaje się być lekką przesadą.
Zresztą, nie wiem w ogóle po co wpinałeś gramofon w wejście mikrofonowe. Radosne eksperymenty :)

Cóż, generalnie rzecz biorąc to: albo stan płyt, albo ustawienie ramienia/gramofonu albo... igła. Tu więcej opcji raczej nie powinno być.
Niestety ten gramofon ma nieco ograniczające ramię ULM, a więc wymiana wkładki staje się problematyczna.
Wsparcie finansowe forum
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Wg mnie trzeba sprawdzić poprawność ustawienia wkładki. Minimalna odchyłka przy tak krótkim ramieniu może dawać taki efekt.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dual 622 "sypie piachem"

O overhangu moglibyśmy sobie gadać gdyby w ogóle dało się coś z nim zrobić.
Tutaj, klasycznie ULMowsko czy też poniekąd "Dualowsko", mamy sztywną, fabryczną pozycję wkładki.
Tak więc nawet tego nie rozważam. Powinno być OK.

Może taka uwaga do wszystkich doradzających: jeśli się nie kojarzy modelu to warto zerknąć na parę zdjęć, co by wiedzieć z czym się ma do czynienia, zanim coś się napisze.
Nie piszę tego w formie przytyku, a bardziej po to żeby uniknąć takiej konsternacji jaka wynikła chociażby z tym ustawianiem nacisku ;)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
vinylrad

Jesteś pewien, że tak samo? Dla mnie takie stwierdzenie wydaje się być lekką przesadą.
Zresztą, nie wiem w ogóle po co wpinałeś gramofon w wejście mikrofonowe. Radosne eksperymenty :)
Podłączyłem żeby sprawdzić czy grają oba kanały po przylutowaniu nowych wtyczek cinch. Akurat miałem komputer pod ręką. I właśnie wtedy zauważyłem że na wejściu dla mikrofonu gramofon brzmi tak samo jak na wejściu gramofonowym w Tosce.

Z pozycją wkładki jak już Wojtek zauważył nic się nie da zrobić. Mimo tego sprawdziłem pozycję wkładki z szablonem i wszystko było ok.
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Skoro masz możliwość podłączenia gramofonu do kompa to może nagraj te zniekształcenia i wrzuć próbkę do netu, żeby była stuprocentowa pewność o co chodzi?
kielek

Dual 622 "sypie piachem"

Post autor: kielek »

Może żeby wykluczyć czy problem tkwi w gramofonie czy w innym elemencie zestawu,to spróbuj podłączyć Duala pod jakiś inny wzmacniacz z pre gramofonowym np. u jakiegoś kumpla?
ODPOWIEDZ