Zmienia, nie miałem tej wiedzy i po oglądnięciu filmu szybko dokonałem pomiary u siebie. Na szczęście było ok.
Traz pozostała tylko kwestia co zmienia obócenie wtyczki na wyjściu z autotransformatora? Czy nie ma znaczenia na który pin w gnieździe zasilania w sprzęcie poda się fazę?
Zależy od urządzenia na 100 V, jeśli nie ma oznaczeń nie ma znaczenia. Można próbować zmieniać położenie wtyczki bo bywa, że w jednym zakłócenia w torze gramofonowym będą mniejsze. Są sprzęty ze wskaźnikami wymagające właściwego podłączenia jak wspomniany Luxman L-550.
Eksperymentuj... To jak zachowa się Twój sprzęt jest niewiadomą bez jego analizy, czasem też i z analizą
Witam mam pytanie odnosnie Zasilania do Gramofonu VICTOR QLY55F Gramofkn byl podłaczony przez poprzedniego własciciela do zasilacza na 110V i dzialał Pytanie jest jaki mam zakupic zasilacz do niego na 100V czy 110V Pozdrawiam
To zależy na jakie napięcie wejściowe był budowany. Jeśli na rynek japoński to 100V, jeśli amerykański to 110V. Na tabliczce znamionowej, powinno być to opisane. Na ogół tolerancja wynosi ok 5-7%, czasem więcej, więc .... działał. Gorzej jest z urządzeniami lampowymi - tu nawet taka tolerancja może sprawić problemy. Trzymaj się zalecanego napięcia.
Ostatnio zmieniony 27 lip 2026, 19:30 przez Rega, łącznie zmieniany 1 raz.
Używałem przez dłuższy czas na 110 V. Mój przyjaciel jeszcze dłużej. Nic się nie działo. Ani wzmacniacz ani gramofon nie ucierpiał. Daliśmy fachowcowi do przeróbki nasze autotrafa i teraz bez stresu równiutkie 100 V
W zależności jaka tam jest elektronika, wyższe napięcie będzie skracało żywotność kondensatorów elektrolityczny ale te w staruszkach i tak warto wymienić. Natomiast jak działa to działa. Generalnie, szczególnie w czasach fotowoltaiki lepiej załatwić sobie taki na 100V, bo one są niestabilizowane.
A jeżeli by Cię naszło na mierzenie takiego trafo to taki pomiar ma sens tylko pod obciążeniem jaki będzie stanowił gramofon, na jałowym, bez niczego podłączonego i tak miernik pokaże więcej.
Dzieki za info Tak dla Siebie i na pewno juz zamawiam trafo na 100V i tez bedzie przeglad robiony Ja nie podlaczam Czekam na teafo 100V pewnie z toroidy Podobno gral tylko chwile i przy mnie z 3 minuty Pozdrawiam