Rowery

ODPOWIEDZ
Arkadyo

Re: Rowery

Post autor: Arkadyo »

Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Ja błądzę gdzieś po środku...
Arkadyo

Ogólnie, jak to skośnoocy, jest sporo błędnych informacji o wyposażeniu - tak w tej ofercie na allegro jak i na stronie producenta, co samo w sobie jest jakimś absurdem.
Nie ma żadnego Shimano 7 biegów - biegów jest 9 i co dosyć niezwykle na wolnobiegu. Jak wiadomo Shimano nie robi 9 na wolnobiegu więc siłą rzeczy nie może to być Shimano. Nie wiem czyj jest wolnobieg, zapewne jakaś china, ale obsługują go przerzutki S-Ride rd-m300 - pewnie też z Kraju Środka.
Napęd 1x9 do tego na wolnobiegu to nie jest przepis na szeroki zakres przełożeń ani dużą wytrzymałość więc można zapomnieć o naprawdę stromych podjazdach ale bez problemu sprawdza się do jazdy rekreacyjno-terenowej i mniej stromych podjazdów. Rower zaliczył singletracka we wrocławskim lasku osobowickim i radził sobie świetnie z ponad stu kilowym wieprzem na pokładzie choć nawet z najmniejszych skoków nie odważyłem się skorzystać. Duża bateria na ogniwach samsunga, szeroki kapeć i pełna amortyzacja olejowo sprężynowa, w tym rama na łożyskach, pozwala naprawde poszaleć w przeciętnie skomplikowanym terenie. Miałem może z pół godziny na skatowanie go na tym singlu bo chwiałem zobaczyć jak mocno sie grzeje silnik przy piłowaniu na podjazdach ale chyba nie bardzo dałem rade bo był ledwie ciepły. Musiałaby byc długa stromizna pod maks. zakres przełożeń a takowej w moim lasku brak.
Jedni używają sprzętu do słuchania muzyki, drudzy używają muzyki do słuchania sprzętu.
Arkadyo

Sorry ale to ten:
https://allegro.pl/oferta/kimdyma-k01-p ... gJPZ_D_BwE
27,5" a nie 26. Nie wiem jak pod tą sama nazwą moga byc dwa rówżne rowery ale widać w Chinach można.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

"Narzeku narzeku narzeku... i właśnie dlatego stawiam na Chińczyka!" :morda:
Spoko recenzja.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Pablos szacun.
Kupiłem kilka dni temu rower marzeń. Wyszło mi że docelowym (na razie) dla mnie rowerem będzie Merida Speeder 500. Trafił się bardzo zadbany egzemplarz z 2020 r. Piękne grafitowe malowanie, stan jak nowy. Widelec i sztyca fabrycznie karbon, przerzutki Ultegra tak że nie ma kichy. Oponki lekuchno grawelowe o szerokości 35 mm dają fajny komfort i pozwalają zjechać na utwardzoną drogę w lesie. Rower prowadzi się bajecznie, jest bardzo sztywny i błyskawicznie reaguje na naciśnięcie pedału. Założyłem mu jesio karbonową kierownicę i waga zeszła do nieco ponad 9 kg, by potem go oszpecić bagażnikiem (tubus fly ok 440 gr) no i małym koszykiem. Rower stracił charakter, ale myślę że może mniej będzie kusił przypięty pod Żabką. Jazda na nim to prawdziwa radość, nie wiadomo kiedy na liczniku wskakuje 25 km/h, mówimy oczywiście o płaskiej trasie. Jak się deko przyciśnie to zara jest 30-35, a lekko z górki to 45 bez większego wysiłku wskakuje tak że można się bać. Zara straciłem telefona bo nieszczęśliwie wyskoczył z kieszeni jak tak sobie pomykałem i szyba na wyświetlaczu poooszła. Zastanawiam się czy nie powinienem tego wypadku doliczyć do kosztów zakupu rowera :D. Wszystko zadbane i w pięknym stanie, wymieniłem tylko łańcuch bo był na granicy wyciągnięcia i szkoda mi było kasety. Nowy przyjął się natychmiast tak że kamień z serca. Noż kurde mówię Wam, taką mam z niego radochę że nie wiem. A jak przyszło przenosić go po schodach to dla szpanu chyciłem jedną ręką i zara było po noszeniu. Nie żałuję ani grosza co to musiałem na niego wydać.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Czytam że Merida Speeder 500 to "rower fitness". Jest taka kategoria?
:think:

Rozumiem że elektryki to wg tej logiki rowery anty-fitness dla leniwych grubasów :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MaciejT

Tak, to taka szosa z prostą kierownicą. Wymusza mniej agresywną sylwetkę, i jak kto ma problem z odcinkiem lędźwiowym to może być lepiej. Rama często pozwala na zastosowanie szerszych opon, ta Merida zjechała z fabryki na oponach 32 mm, jeździ obecnie na 35 mm. Jak by kto chciał szerzej to 38 spokojnie się zmieści, 40 to już nie wiem ale takie opony by już wyglądały nieco ekstrawagancko. W zasadzie nic nie musiałem ruszać, podmieniłem jedynie kierownik bo akurat miałem letki no dałem swoje siodło. Siodło wiadomo, najważniejsze w rowerze :roll:
O w malowaniu jak taka: https://www.olx.pl/d/oferta/merida-spee ... ool%3Abase
Tylko rozmiar nieco większy. No i doinwestowany.
Arkadyo

Wojtek pisze:
10 cze 2026, 13:00
Merida Speeder 500
Kilka drobnych zmian i Merida stałaby sie rasowym gravelem :P
Wojtek elektryk jest anty fitnes dopóki nie trzeba go przenieść - wsadzenie dwóch elektryków jak moje na bagaznik rowerowy na haku jest jak 30km szutrem na Meridzie :P
Awatar użytkownika
MaciejT

No ja to ostatnio widziałem fajne elektryki co to 14 kg ważyły.
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-elekt ... 7Cpromoted o tutaj taki ok 15 kg, można trafić lżejszego.
Arkadyo

MaciejT pisze:
10 cze 2026, 13:29
https://www.olx.pl/d/oferta/rower-elekt ... 7Cpromoted o tutaj taki ok 15 kg, można trafić lżejszego.
Heh bateria 7ah... Jak w dobrym smartwatchu :D
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

MaciejT pisze:
10 cze 2026, 13:14
Tak, to taka szosa z prostą kierownicą. Wymusza mniej agresywną sylwetkę, i jak kto ma problem z odcinkiem lędźwiowym to może być lepiej.
OK dzięki za wyjaśnienie.

Jaki jest sens w stosowaniu szerszych opon niż fabryka przewidziała?

Lekki elektryk pewnie ma mniejszą baterię itd.

Ostatnio u siebie widziałem takiego rebela - klasyczny góral, ale z dołożonym małym silnikiem spalinowym.
Nie wiem czy od kosiarki czy czego ale pojemność poniżej 50cc raczej.
Czy bardziej eko? Kuriozalnie tak, ale na pewno głośniejsze :D
Wsparcie finansowe forum
Arkadyo

MaciejT pisze:
10 cze 2026, 12:36
Pablos szacun.
Kupiłem kilka dni temu rower marzeń. Wyszło mi że docelowym (na razie) dla mnie rowerem będzie Merida Speeder 500. Trafił się bardzo zadbany egzemplarz z 2020 r. Piękne grafitowe malowanie, stan jak nowy. Widelec i sztyca fabrycznie karbon, przerzutki Ultegra tak że nie ma kichy. Oponki lekuchno grawelowe o szerokości 35 mm dają fajny komfort i pozwalają zjechać na utwardzoną drogę w lesie. Rower prowadzi się bajecznie, jest bardzo sztywny i błyskawicznie reaguje na naciśnięcie pedału. Założyłem mu jesio karbonową kierownicę i waga zeszła do nieco ponad 9 kg, by potem go oszpecić bagażnikiem (tubus fly ok 440 gr) no i małym koszykiem. Rower stracił charakter, ale myślę że może mniej będzie kusił przypięty pod Żabką. Jazda na nim to prawdziwa radość, nie wiadomo kiedy na liczniku wskakuje 25 km/h, mówimy oczywiście o płaskiej trasie. Jak się deko przyciśnie to zara jest 30-35, a lekko z górki to 45 bez większego wysiłku wskakuje tak że można się bać. Zara straciłem telefona bo nieszczęśliwie wyskoczył z kieszeni jak tak sobie pomykałem i szyba na wyświetlaczu poooszła. Zastanawiam się czy nie powinienem tego wypadku doliczyć do kosztów zakupu rowera :D. Wszystko zadbane i w pięknym stanie, wymieniłem tylko łańcuch bo był na granicy wyciągnięcia i szkoda mi było kasety. Nowy przyjął się natychmiast tak że kamień z serca. Noż kurde mówię Wam, taką mam z niego radochę że nie wiem. A jak przyszło przenosić go po schodach to dla szpanu chyciłem jedną ręką i zara było po noszeniu. Nie żałuję ani grosza co to musiałem na niego wydać.
Ogólnie to gratuluję spełnienia marzenia i życzę aby się dobrze zużył. Ja ogólnie uważam, że ważne żeby jeździć a na czy ma raczej drugorzędne znaczenie o ile oczywiście się nie ścigamy ale jak sie nie ma co się lubi, to się nienawidzi co sie ma.
Awatar użytkownika
pablos
Gramofon: Luxman PD-444

Post autor: pablos »

Wojtek pisze:
10 cze 2026, 13:00
Czytam że Merida Speeder 500 to "rower fitness". Jest taka kategoria?
:think:

Rozumiem że elektryki to wg tej logiki rowery anty-fitness dla leniwych grubasów :morda:
Rama w moim Marin wyprawowym właśnie pochodzi z roweru kategorii fitness :D

Merida speeder - fajny rower, gratki
Załączniki
IMG_20260605_095851700_HDR_AE.jpeg
Technics SL-100C, Luxman PD-444, Audio Craft AC-400, Audio Craft AC-3000, Focal Aria 936, ASR Emitter 1 plus, Phase Tech ea-3ii, Cambridge Audio Azur 840C
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Arkadyo pisze:
10 cze 2026, 13:43
MaciejT pisze:
10 cze 2026, 13:29
Heh bateria 7ah... Jak w dobrym smartwatchu :D
Przy dobrej ładowarce 3A, czas ładowania 2h45'.
Te z allegro 6-8h ładowania podają. :doh: :doh: .. no jak garaż i nocka, to looz. Z tym, że w moim manualu, siadasz i jedziesz w tym pilates gwarantowane hehe.
Tak czy siak istotny jest czas odnowy energii, pojemność zaś drugorzędna. No i jeszcze można mieć dublerek aku.
Wszystko zależy od trasy, strategii i taktyki, jak w sporcie Panie :D z tym, że ja się nie znam, bowiem nie używam smartłoczów. ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Są jakieś blogi albo fora gdzie można się dowiedzieć jaki rower jest fajny, a jaki niefajny?
Coś na zasadzie rower.net do naszego winyl.net :D

Wybór jest przytłaczający.

Dla dziecka ostatnio zdecydowaliśmy się na Woom 4 Go.
Wsparcie finansowe forum
ODPOWIEDZ