Piwo

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Piwo

Post autor: darkman »

SO, no to cza do radomia, yyy też jestem u wnuczka i na telefonietylko🧐✌️
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Ależ ja nie neguję smaku, znam takowe i przy upale zdarza mi się pić, zwłaszcza "zerówki" owocowe - nie ze względu "bo jadę, a to nie ma procentów", ale upał i południowa pora, jakoś mi nie pasują do alkoholu. Tylko chodzi mi o samo nazewnictwo.

Jest tyle odmian piwa, o tak bogatym wachlarzu smaków, że człowiekowi życia nie starczy by je spróbować. Zwłaszcza że spora część traci sporo w procesie utrwalania i transportu.
Tak samo jak trudno mi nazwać piwami niektóre "lokalne piwa kraftowe" o szumnie brzmiących nazwach i elaboratach wypisywanych na etykietach, a w rzeczywistości produkowanych z koncentratu granulowanego, poprzez zalanie wodą, podgrzanie i po filtracji, rozlanie do butelek. gdzie pilzner czy marcowe robione jest w reżimie temperaturowym ponad 20 stopni, bo po co chłodzić, a i szybciej "się zrobi" i sprzedawane jest po tygodniu od pierwszego zalania...
Nie będę tutaj pisał o markach czy browarach, bo nie o to chodzi by przenosić dyskusję na te poziomy, po prostu podpowiadam żeby, pijąc jakies piwo, nawet w internecie poczytać o danym rodzaju, czy nam się zgadza z tym, co trzymamy w ręku.
Awatar użytkownika
SimonTemplar

Post autor: SimonTemplar »

Prosto z kija 100 metrów od browaru :D
Załączniki
IMG_3221.jpeg
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

darkman pisze:
16 maja 2026, 12:13
SO, no to cza do radomia, yyy też jestem u wnuczka i na telefonietylko🧐✌️
Zapraszam.
A szczególnie z okazji rocznicy wydarzeń Radom 76, 19 czerwca na stadionie zagra Jean-Michel Jarre

Bilety oczywiście kupione :)
Więc i piwko dobre i raj dla ucha bedzie.

A tyczasem obok mnie w hali, taką łomżę kupiłem.
Często, w rejonach od stolicy w górę kupuje taką baryłkę od Łomży, ale brązowa butelka z szarą etykietą. Świetne małe piwko na szybko.
A tu też nawet niezła trochę bardziej lekka, ale za to 6 %-owa :)
Załączniki
łomza.jpg
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Aha, Stadion miejski w Radomiu, suport Zalewski - nie bardzo wiem kto to, ale spoko.
Zapowiada się extra. Ciekawe czy się zgodził na broadcast lub rejestrację live. Byłoby świetnie. Sprawdzę kalendarz domowy, hm.. może się uda.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

20260530_141834.jpg
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

20260602_162134.jpg
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Cracker pisze:
wczoraj, 22:25
20260602_162134.jpg
Świetne piwo :clap:
Bardzo cenię za smak
Stało na podium wśród ciemnych piw, ileś tam tam lat temu, zdaje się w Chicago
Przeczytałem w prasie i od razu poleciałem kupić.

"Komes Porter Bałtycki z Browaru Fortuna to jeden z najwyżej cenionych na świecie reprezentantów tego stylu. Choć sam browar z Miłosławia jest polski, zdobywa on uznanie i medale także wśród amerykańskiej publiczności. Na słynnym amerykańskim festiwalu Great American Beer Festival (GABF) oraz w powiązanym konkursie World Beer Cup, Komes regularnie pojawia się w zestawieniach nagradzanych piw i jest powszechnie doceniany."
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
ODPOWIEDZ