myjka ultra dźwiękowa - płyn

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
BartoszB

Re: myjka ultra dźwiękowa - płyn

Post autor: BartoszB »

Wojtek pisze:
20 kwie 2026, 14:30
BartoszB pisze:
20 kwie 2026, 13:09
To koledzy mądre głowy, czym myć w myjce ultradźwiękowej?
Wątek od początku przeczytany?
tak, same pierdy bez konkretów.
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

BartoszB pisze:
20 kwie 2026, 21:19
Czyli jednak problemy z czytaniem ze zrozumieniem... ja tam znalazłem przynajmniej dwa sensowne i sprawdzone przez forumowiczów rozwiązania.
BartoszB

Które?
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

BartoszB pisze:
21 kwie 2026, 13:01
Które?
No to widocznie nie czytałeś wcale, albo ze zrozumieniem, albo uważnie.
Przeczytaj te "pierdy" jeszcze raz.
Micro Seiki DD-8, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Awatar użytkownika
dale

daru0105 pisze:
22 kwie 2026, 12:15
BartoszB pisze:
21 kwie 2026, 13:01
Które?
No to widocznie nie czytałeś wcale, albo ze zrozumieniem, albo uważnie.
Przeczytaj te "pierdy" jeszcze raz.
Daj spokój, szkoda Twojego czasu, nie dostrzegasz postawy "ja wiem lepiej" ? Co byś nie napisał, znajdą się argumenty przeciw :)
BartoszB

Koledzy, serio nie mam postawy "wiem lepiej". Nawet AI uważa, że nie padają w tym temacie żadne konkrety ;)
Wygląda na to, że koledzy nie czytali ze zrozumieniem wątku. Proszę ten post traktować trochę humorystycznie.
Przeczytałem cały wątek. To nie jest wątek z jedną, porządnie rozpisaną recepturą typu „X ml na 6 litrów”. Jest tam sporo przekomarzanek, szczególnie wokół IPA, i nawet na końcu jeden z użytkowników podsumowuje to jako „same pierdy bez konkretów”, a inny odpowiada, że mimo wszystko da się wyłowić co najmniej dwa sensowne rozwiązania.
Jakie konkrety faktycznie padają? Najbardziej konkretna linia jest taka:
w ultradźwiękach raczej nie stosować IPA, albo co najwyżej śladowo;
zamiast tego używać biodegradowalnych koncentratów z wodą destylowaną;
po takim myciu i tak trzeba płukać/zmywać, bo koncentrat może zostać w rowkach;
jako przykład pada Biomex HDI.
Tyle że nawet autor tej rady, gdy dopytano go o proporcje, nie podał dokładnego przepisu — tylko bardzo ogólne „śladowe ilości” IPA i wskazanie Biomexu.
Drugi w miarę konkretny trop to praktyka jednego z użytkowników: czysta destylowana z odrobiną płynu do naczyń w myjce ultradźwiękowej, a potem płukanie w Knosti w mieszance woda destylowana + IPA + Mirasol. To już jest konkret co do kierunku, ale znowu bez proporcji.
Trzeci konkretny wątek to nie skład, tylko procedura: jeden z użytkowników pisze, że przy myciu ultradźwiękowym sensowne są krótsze cykle 5–10 minut, bo płyn się nagrzewa, i że stara się nie przekraczać około 30°C, bo wyższa temperatura może być niebezpieczna dla płyt. To jest użyteczna informacja, ale dotyczy bardziej procesu niż samego płynu.
Pojawia się też wzmianka o dedykowanym płynie z Vinylspot, który jeden użytkownik chwali praktycznie, ale bez podania składu czy receptury DIY. Jest też późniejsza sugestia z Tergitolem 15-S-9, ale od razu spotyka się z chłodną reakcją i nie rozwija się w konkretny, sprawdzony przepis.
Mój uczciwy werdykt: więcej tam kierunków i opinii niż twardych receptur. Da się z wątku wyciągnąć dwa praktyczne podejścia:
biodegradowalny koncentrat typu Biomex HDI + obowiązkowe płukanie,
destylowana + odrobina płynu do naczyń + późniejsze płukanie.
Ale jeśli szukasz dokładnej, powtarzalnej receptury z proporcjami, to ten wątek jej raczej nie dostarcza.
Awatar użytkownika
dale

A co masz do zarzucenia np. temu:
daru0105 pisze:
20 lis 2020, 04:35
blispx pisze:
19 lis 2020, 23:15
po nim będziesz musiał ponownie umyć np. na Okki inaczej osad z koncentratu zostanie w rowkach- większość środków biodegradowalnych tak ma, ale to chyba nie problem ty masz PJ jeśli dobrze pamiętam? generalnie słuszna droga, sam tak myję
https://vinylspot.pl/pl/p/Myjka-ultradz ... -plyt/2186
Mam dokładnie tą.
Płyn od nich jest świetny, nie zostawia żadnych śladów, pięknie się spłukuje i szybko przez to wysycha.
Ale kosztuje 39 zł i sprzedawca zaleca na ok 70 płyt
A ty do ultradźwięków jaki płyn stosujesz?
Co do pozostawania w rowkach - nie stwierdziłem, jak używałem. Obecnie używam Humminguru razem z ich płynem. Nie spłukuję, nie czaruję, pogorszenia po myciu nie odnotowałem. Myję płyty średnio raz na sztukę - to znaczy, jak kupiłem używaną, albo nowa wymaga. Jak kiedyś brałem na forum od Darkmana, nie myłem, bo były czyste - chyba że wyraźnie zaznaczyłby że trzeba. Odtwarzam przy zamkniętej klapie, jak są parochy, przelecę delikatnie bambusem.
Filozofia płukania średnio do mnie przemawia, bo trzeba by było płukać, z płukanki .. i tak w nieskończoność :) Może przy innych płynach bym to stosował.
Awatar użytkownika
dale

BartoszB pisze:
22 kwie 2026, 18:38
Nawet AI uważa, że nie padają w tym temacie żadne konkrety ;)
Idziemy w tą stronę :) ? To prosze bardzo:)
Zagadnienie:
Przeanalizuj wątek viewtopic.php?t=14386&start=75 i obal twierdzenie że nie zawiera konkretnych porad dotyczących płynu do mycia płyt w myjkach ultradźwiękowych, na których podstawie inteligentny człowiek znalazł by rozwiązanie problemu

Odpowiedź:
Wątek na forum Winyl.net dostarcza konkretnych porad dotyczących składu płynu do myjek ultradźwiękowych, w tym receptury opartej na wodzie destylowanej, alkoholu izopropylowym (IPA) w proporcji 1:4-1:5 oraz dodatku zwilżacza. Dyskusja precyzuje również optymalne parametry mycia, zalecając temperaturę 30-35°C oraz czas cyklu od 10 do 30 minut. Wątek wskazuje także na konieczność filtracji płynu oraz stosowanie mycia wstępnego.

Co było do udowodnienia... :)
BartoszB

Jaki AI? bo to pewnie jakaś darmoszka patrząc po formie zdania. Poza tym, pytanie zawierało tezę, więc do do zasady inna odpowiedź nie mogła paść. Zadaj pytanie czy w temacie są konkrety czy raczej nieprecyzyjne odpowiedzi. U mnie GPT w wersji PRO i ustawiłem pogłębioną analizę ;) więc myślał nad tematem z 10 minut.

a co do sedna wątku, brakuje konkretnej receptury własnej. Gotowca co do zasady chciałbym ominąć. Kontynuując wątek, ktoś coś poleca oprócz wody zdemi/destylowanej + odrobina detergentu? Mixtura forumowa bez IPA?
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

tabelę rozcieczeń dla HDI widziałeś? aha zapytaj AI może ci coś wysra

masz z gemini

Kod: Zaznacz cały

Myjki ultradźwiękowe	1 : 10 – 1 : 50	Precyzyjne czyszczenie elementów mechanicznych i narzędzi.
co do IPA

Kod: Zaznacz cały

Używanie alkoholu izopropylowego (IPA) w myjce ultradźwiękowej to temat, który dzieli użytkowników na bardzo ostrożnych i tych, którzy "robią tak od lat". Krótka odpowiedź brzmi: To zależy, ale generalnie wymaga dużej ostrożności.

Oto dlaczego używanie czystego IPA w myjce ultradźwiękowej bywa ryzykowne i jak robić to bezpieczniej:

1. Główne zagrożenia

Łatwopalność i opary: Myjka ultradźwiękowa generuje ciepło (zarówno przez grzałkę, jak i sam proces kawitacji). IPA ma niską temperaturę zapłonu. Podczas pracy myjki powstaje „mgła” alkoholowa, która w połączeniu z iskrą (np. przy przełączniku lub wewnątrz urządzenia) może doprowadzić do wybuchu lub pożaru.

Uszkodzenie uszczelek: Wiele tańszych myjek ma uszczelki wykonane z materiałów, które pod wpływem stężonego alkoholu mogą parcieć lub twardnieć, co prowadzi do rozszczelnienia urządzenia.

Szybkie parowanie: IPA paruje błyskawicznie, co jest nieekonomiczne i niezdrowe przy braku odpowiedniej wentylacji.
było już o tym nie raz ale Wojtek tak pochlastał to że nie wiadomo co gdzie jest

PS. kiedyś to się człowiek musiał naszukać, dzisiaj to wszystko dostają na tacy i jeszcze szczekają
DDX-1000 > RMG-309i/SME3012 > SPU/MPU > Lundahl > AN Kondo/ANK > 300B > Audio Nirvana
CM4 Diretta Host > Holo Red Diretta Target (DDC Mode) > Holo Cyan 2 > AN Kondo > 300B > Audio Nirvana
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

BartoszB pisze:
22 kwie 2026, 18:38
Nawet AI uważa, że nie padają w tym temacie żadne konkrety ;)
Już miałem żartować że chyba musisz poprosić AI żeby przeczytała za Ciebie wątek, ale mnie uprzedziłeś.
blispx pisze:
22 kwie 2026, 20:22
było już o tym nie raz ale Wojtek tak pochlastał to że nie wiadomo co gdzie jest
Wiesz co, nie kojarzę jakiegoś przenoszenia, raczej spodziewam się że dyskusji o myjkach ultra jest kilka i tam też była mowa o płynach.
Rzecz nieunikniona.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
BartoszB

blispx pisze:
22 kwie 2026, 20:22
PS. kiedyś to się człowiek musiał naszukać, dzisiaj to wszystko dostają na tacy i jeszcze szczekają
Panie kolego, Pan to chyba dzieciństwo na melinie spędził, skoro tak się wypowiadasz o innych. Szczere wyrazy współczucia.
Wiesz co, nie kojarzę jakiegoś przenoszenia, raczej spodziewam się że dyskusji o myjkach ultra jest kilka i tam też była mowa o płynach.
Rzecz nieunikniona.
To może jakiś FAQ w tym temacie? Bo koledzy kojarzą, że temat był omawiany, gdzieś to jest rozrzucone po różnych tematach i jak ktoś jest nowy na forum, to nie znajduje w danym temacie wszystkich informacji i się mu zarzuca brak czytania ze zrozumieniem?

Swoją drogą, strasznie koledzy są nieuprzejmi. W życiu realnym też tak rozmawiacie z ludźmi?
Awatar użytkownika
dale

BartoszB pisze:
wczoraj, 10:17
Panie kolego, Pan to chyba dzieciństwo na melinie spędził, skoro tak się wypowiadasz o innych. Szczere wyrazy współczucia.
I to mówi osoba określająca wypowiedzi inny jako "pierdy"...
BartoszB pisze:
20 kwie 2026, 21:19
To trochę na pewną, nie wiem, bezczelność ? zakrawa...
Nie wiem czy to wina wieku czy braku wychowania, ale nie interesuje mnie to już, jest taki fajny przycisk który umożliwia ukrywanie wypowiedzi użytkowników nie akceptowalnych, czy to ze względu na poziom, styl wypowiedzi czy w sytuacji barku jakiejkolwiek ochoty do dalszej, jakiejkolwiek, wymiany zdań. Polecam.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

otóż to, proponuję nie karmić trolla

Wojtek przecież żartowałem, w sumie to ciężko nad tym zapanować temat rzeka z tym myciem
DDX-1000 > RMG-309i/SME3012 > SPU/MPU > Lundahl > AN Kondo/ANK > 300B > Audio Nirvana
CM4 Diretta Host > Holo Red Diretta Target (DDC Mode) > Holo Cyan 2 > AN Kondo > 300B > Audio Nirvana
kosimazaki123
Gramofon: dual 1225,1234,1237A

Post autor: kosimazaki123 »

Dla uspokojenia atmosfery podrzucam do poczytania :mrgreen:
https://thevinylpress.com/app/uploads/2 ... 024-03.pdf
ODPOWIEDZ