Wkładka do ramienia Thorens TP90

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
ODPOWIEDZ
gitarrra

Wkładka do ramienia Thorens TP90

Post autor: gitarrra »

Cześć.
Szukam wkładki MM ,która "zawiśnie" na ramieniu TP90 .Co polecacie w budżecie ok.1000 zł?Głównie szeroko rozumiana muzyka rockowa.
Dzięki
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Wkładka do ramienia Thorens TP90

Post autor: Wojtek »

Nie masz jak napędzić MC ?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
gitarrra

Post autor: gitarrra »

Wojtek pisze:
wczoraj, 22:00
Nie masz jak napędzić MC ?
Mam.
Ale do tej pory używałem tylko MM.I dlatego o taką wkładkę pytałem.Nie mam doświadczenia z masami efektywnymi ,podatnościami czy rezonansami a muszę zmienić wkładkę ,która była w momencie kupna kolejnego gramofonu.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

Wedle internetów masa efektywna ramienia TP90 (zintegrowany koszyk) to 17g. To co najmniej średnia masa, a są opinie, że już nawet ciężkawa.
I to jest dobra wiadomość, bo daje Ci dosyć dużą swobodę w wyborze wkładek.

Jako, że z całego gramofonu to wkładka definiuje minimum 95% brzmienia - polecam się przygotować na podróż z przygodami. To znaczy nie bać się coś kupić, by potem ewentualnie zmienić. Taka droga prowadzi w świat wkładek używanych - dobra strona, bo niewiele tracisz sprzedając, a zła, bo można nabrać się na złom, jak również to, że czasami na nabywcę poprzedniej trzeba poczekać. I nie musisz zaczynać o tysiąca...
Niewątpliwy zysk, to poznawanie różnic oraz własnych preferencji, co będzie dla Ciebie najważniejszym uzyskiem z takiej podróży.

Rzuć okiem na aktualny kramik kolegi: viewtopic.php?f=59&t=21195
W zasadzie każda z tych opcji jest warta grzechu. A domibobi na pewno nie wciska szrotu, co potwierdzi wielu z nas...
Drugą swoistą nieprzebraną skarbnicą wkładek jest sam Wojtek. ;)

Ale co Ci mam pisać - jesteś na forum od pięciu lat i z pewnością wiesz who is who... :D
ODPOWIEDZ