Przedwzmacniacz referencyjny

Żeby nie było za cicho
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Przedwzmacniacz referencyjny

Post autor: Wojtek »

Inaczej, wracając do meritum:

Stawiamy na wkładkę z igłą X, do tego dokładamy preamp Y, a wszystko po to by to w połączeniu miało miarodajny (dzięki płycie testowej) rezultat zapewniający możliwie liniową charakterystykę.

A to jakie płyty kolega chce archiwizować i jak zostały nagrane czy też wytłoczone - to już tak głęboko bym nie wchodził :morda: Bo zaraz dojdziemy że kolega nie ma nic godnego archiwizacji w kolekcji bo ma za mało płyt UHQR :D :D
To już byłoby świrowanie trochę.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Coś w tym jest ale ja tam nie wiem czego kolega oczekuje. Czytam o liniowości i korekcji RIAA, poza tym wpadł już Bacek więc lekko nie będzie.
Wiem natomiast czym się to skończy.
Ot, zwykłym preampem, jednym z wielu. :D ale pogadać można i rozłożyć na atomy, bo kolega zdaje się tego oczekuje.

Woj.. no proszę Ciebie! Zapomniałeś o One Steep'ie :D i starych MoFi z ery precyfrowej ;)

Miłego Panowie, lecę na Koltrejna, ot zwykłego z epoki 8-)
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: JVC Victor QL-A75

Post autor: pavlos »

Z liniowością rozumianą jako zgodność z RIAA bym nie podchodził faszystowso-rygorystycznie. Skoro na końcu jest digitalizacja, to wystarczy raz skalibrować cały układ wkladka-preamp-ADC płytą wzorową, a potem w domenie cyfrowej dodać postprocessing kompensujący odchylenia.

Natomiast spójności czasowo-fazowej w paśmie już łatwo nie skompensujesz i tu rzeczywiście potrzebujemy godziwego pod tym względem preampa.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2026, 13:37 przez pavlos, łącznie zmieniany 1 raz.
BartoszB

Post autor: BartoszB »

Spoko. Teraz tylko pozostaje żebyś wierzył nam że wiemy co piszemy, zamiast wszystko kontestować przy tzw. gówno-wiedzy własnej (bez urazy).
Da radę? :morda:
Panie Adminie, nie kontestuje wiedzy kolegów z forum. Zadaje pytania, wiedzę zdobywam czytając forum. Po czym kolega wnosi, że mam "gówno-wiedzę"? W jakim zakresie? Szkoda, że za ogromną wiedzą kolegi nie stoi dobre wychowanie - co z domu nie wyniesione to już nie jest do nadrobienia (bez urazy oczywiście).

Koledzy, jeżeli temat archiwizacji jest przerobiony i znany, a w praktyce preamp + wkładka mają mniejszy wpływ na efekt końcowy niż pierwotnie zakładam (lub w tym budżecie będzie wszystko jedno) to wystarczy to napisać w jednym zdaniu.
ale pogadać można i rozłożyć na atomy, bo kolega zdaje się tego oczekuje
Oczekuje pomocy przy wyborze sprzętu. Bez zagłebiania się w szczegóły. Nawet zwykła polecajka "bierz to i to, sprawdza sie w archiwizacji" będzie wystarczająca. Bądźmy wobec siebie życzliwi, bo to ostatecznie nasze postawy kreują syf w tym kraju jaki mamy w wielu obszarach. Pozdrawiam
Awatar użytkownika
pavlos

Aha, jest jeszcze waxwing.
viewtopic.php?f=36&t=21192&hilit=Waxwing
BartoszB

pavlos pisze:
wczoraj, 13:36
Z liniowością rozumianą jako zgodność z RIAA bym nie podchodził faszystowso-rygorystycznie. Skoro na końcu jest digitalizacja, to wystarczy raz skalibrować cały układ wkladka-preamp-ADC płytą wzorową, a potem w domenie cyfrowej dodać postprocessing kompensujący odchylenia.

Natomiast spójności czasowo-fazowej w paśmie już łatwo nie skompensujesz i tu rzeczywiście potrzebujemy godziwego pod tym względem preampa.
Cenna uwaga. W jakie rozwiązania sugerujesz pójść?
BartoszB

pavlos pisze:
wczoraj, 13:42
Sprytne urządzenie. Tylko w praktyce skazujemy się na DAC wbudowany w to urządzenie. To taka w sumie "archiwizacja" w locie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

BartoszB pisze:
wczoraj, 13:37
Po czym kolega wnosi, że mam "gówno-wiedzę"? W jakim zakresie?
Po tym co piszesz i jak się do tego odnosisz.
"Gówno wiedza" czyli "tak na serio to nie wiem, ale wydaje mi się że wiem" :) Mam alergię na coś takiego.
Ale spokojnie i "bez nerw", to jest do naprostowania.
BartoszB pisze:
a w praktyce preamp + wkładka mają mniejszy wpływ na efekt końcowy niż pierwotnie zakładam (lub w tym budżecie będzie wszystko jedno) to wystarczy to napisać w jednym zdaniu
Jest przecież zgoła odwrotnie, wiec nie wiem skąd ten wniosek. Wyjaśnisz tok myślenia?
BartoszB pisze:
Oczekuje pomocy przy wyborze sprzętu. Bez zagłebiania się w szczegóły. Nawet zwykła polecajka "bierz to i to, sprawdza sie w archiwizacji" będzie wystarczająca. Bądźmy wobec siebie życzliwi
Już to wszystko otrzymałeś, przynajmniej ode mnie :)
No dobra, zabrakło konkretnej polecajki na DIY - dyskretniok, buphono, Nuda albo Husariaa (chyba tylko te 2 pierwsze się zmieszczą w budżecie preampowym).
BartoszB pisze:
Bądźmy wobec siebie życzliwi, bo to ostatecznie nasze postawy kreują syf w tym kraju jaki mamy w wielu obszarach.
Tak tak, nauczmy się czytać to co do nas piszą i nie próbujmy wymyślać czy też szukać trzeciego dna, popieram.
Wsparcie finansowe forum
BartoszB

Jest przecież zgoła odwrotnie, wiec nie wiem skąd ten wniosek. Wyjaśnisz tok myślenia?
Kolega nie przykłada się do czytania ze zrozumieniem.
Koledzy, jeżeli temat archiwizacji jest przerobiony i znany, a w praktyce preamp + wkładka mają mniejszy wpływ na efekt końcowy niż pierwotnie zakładam (lub w tym budżecie będzie wszystko jedno) to wystarczy to napisać w jednym zdaniu.
Przecież klarownie pisze, że zakładam zasadniczy wpływ preampa + wkładka na brzmienie, ale zakładam też możliwość, że ostatecznie liniowość lub jej brak dla preampa (i wkładki) nie ma odczuwalnego znaczenia dla archiwizacji, szczególnie w tym budżecie cenowym.
"Gówno wiedza" czyli "tak na serio to nie wiem, ale wydaje mi się że wiem"
To jest raczej na zasadzie: "Do tej pory przyswoiłem taką, a taką wiedzę, koledzy zweryfikujcie czy nie brnę w złe założenia, bo net jest pełny błędnych teorii". Kolega z góry traktuje rozmówce jak, używając dawnej nomenklatury medycznej, debila.
Już to wszystko otrzymałeś, przynajmniej ode mnie :)
Tak, dziękuję za polecenie preampów DIY i serii OM.
ak tak, nauczmy się czytać to co do nas piszą i nie próbujmy wymyślać czy też szukać trzeciego dna, popieram.
Jeżeli zatem po odpowiedzi Admina nachodzi ten moment, że opinie innych użytkowników nie są potrzebne, to zasadne byłoby chyba zamknięcie tematu. Jeśli nie, to chcę też poczytac co inny mają do powiedzenia. Chyba, że to forum Q&A z adminem ;)
Laush
Gramofon: Technics SL-10

Post autor: Laush »

BartoszB pisze:
wczoraj, 13:50
pavlos pisze:
wczoraj, 13:42
Sprytne urządzenie. Tylko w praktyce skazujemy się na DAC wbudowany w to urządzenie. To taka w sumie "archiwizacja" w locie.
Możesz podłączyć zewnętrzny DAC przez złącze optyczne lub elektryczne omijając wewnętrzny przetwornik D/A.
Awatar użytkownika
pavlos

BartoszB pisze:
wczoraj, 13:43
W jakie rozwiązania sugerujesz pójść?
Nie jestem inżynierem dźwięku, a jedynie amatorem. Zabrałbym się darmowymi i powszechnym narzędziami.
Nie znam się na płytach testowo-wzorcowych. Zakładam, że są takie, że mam na płycie kilkanaście sampli z generatora sinusoidy o określonych czestotliwoscach i takich samych glosnosciach. Nagrywam je przez układ wkladka-preamp-ADC i badam poziomy tych sampli w plikach cyfrowych.
Następnie biorę na warsztat pierwszy-lepszy edytor plików PCM i nakładam korektor graficzny, by skompensowac nieliniowosci.

Czyli najprościej jak się da - młotkiem. :lol:

Zakładam, że płyta wzorcowa ma wzorcowe częstotliwości, a jej mastering nie namieszał z głośnością i prawidłowo nałożył krzywą RIAA.

Koledzy ewentualnie dopowiedzą skąd taką płytę wytrzasnąć...
Awatar użytkownika
pavlos

BartoszB pisze:
wczoraj, 13:50
skazujemy się na DAC wbudowany w to urządzenie
Skazujemy się na ADC wbudowany w urządzenie, zamiast wspomnianego przez Ciebie urządzonka RME. Potrzebujesz cyfrę, czyli przed DAC. Ten DAC wbudowany w waxwing jest w tym scenariuszu zbędny.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

BartoszB pisze:
wczoraj, 14:58
Przecież klarownie pisze
No właśnie niezbyt, ale już mniejsza o to, bo nie chce mi się błędów gramatycznych rozbijać na czynniki pierwsze :)

Ważne że wiesz, że wkładka z preampem mają zasadniczy wpływ na to co uzyskasz archiwizując materiał.
BartoszB pisze:
To jest raczej na zasadzie:
Tak, to jest ten sam obrazek, tylko "gówno-wiedza" brzmi krócej.
BartoszB pisze:
Jeżeli zatem po odpowiedzi Admina nachodzi ten moment, że opinie innych użytkowników nie są potrzebne
Nic takiego nie powiedziałem.

Żeby nie było - za karę tutaj nie piszę.
Masz jakiś cel do spełnienia przy ograniczonych środkach i chciałbym żebyś jak najlepiej go spełnił przy tych założeniach.
Wsparcie finansowe forum
BartoszB

Świetnie.

Koledzy, poczytałem o waxwing i zaintrygowało mnie to urządzenie.

Problemem moim jest chęć archiwizacji dużej ilości płyt (ok 500-800). Czy zatem lepiej dobrze się przygotować myjąc płytę i skorzystać z funkcji magic skazując się na automatyzację procesu, który ułatwia i jednocześnie ogranicza, czy zgrywać surowy materiał i czyścić w postprocesie?

Jakie soft ewentualnie?
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Generalnie w waxwing można i tak i tak.

Z softu to nic nie znam. Próbowałem filtrów w Audacity ale rezultaty mi się nie podobały. Teraz w dobie ajajaj może są i lepsze rozwiązania.

A co do mycia to powiedział bym must bez względu na wybraną drogę.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
ODPOWIEDZ