Buphono 2 OLED - nastawy bez śrubokręta
- wydra
- Gramofon: Lenco L236
Re: Buphono 2 OLED - nastawy bez śrubokręta
Przejrzałem temat i uwzględniłem osoby proszące o test w kolejności napisanych postów. W pierwszym poście pojawiła się lista testujących i informacja gdzie aktualnie znajduje się przedwzmacniacz.
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono
-
Nicam16
Dzięki za informację i cierpliwie czekam choć to będzie długi czas.
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
Ano jest u mnie tera. Pisałem (chwaliłem się
) w wątku o płycie ATD Watersa (re)wydanej przez AP w 2015.
@Darkman, szykuj się, bo jesteś next, a występy gościnne kończą się u mnie chyba w tym tygodniu. O tym kiedy pójdzie dalej zadecyduje Najwyższy Konstruktor, zależnie od tego ile czasu mu zajmie reanimacja i rekonwalescencja sprzętu po moich torturach... Żartuję, limit wpadek u mnie się skończył (opiszę po teście), a teraz gra (i nie buczy!) pięknie.
@Darkman, szykuj się, bo jesteś next, a występy gościnne kończą się u mnie chyba w tym tygodniu. O tym kiedy pójdzie dalej zadecyduje Najwyższy Konstruktor, zależnie od tego ile czasu mu zajmie reanimacja i rekonwalescencja sprzętu po moich torturach... Żartuję, limit wpadek u mnie się skończył (opiszę po teście), a teraz gra (i nie buczy!) pięknie.
-
il cattivo
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Oddałem w weekend Wydrze, wymieni w nim pewnie jakieś kabelki, a ja się muszę ogarnąć i coś napisać. Od strony użytkowej teraz to jest bajka
Dźwiękowo zachował pewne cechy, a w pewnych chyba się zmienił.
Dźwiękowo zachował pewne cechy, a w pewnych chyba się zmienił.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- pavlos
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
A powinny czy nie? Bo w takim razie moj tez gra inaczej...
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Czyli klęska urodzaju
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 IV-MR/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
Schiit Kara F pre / HusaRIAA v2 phono / Topping E50 DAC
Fosi V3 Mono / Polk Audio Reserve R700 / Sennheiser HD 660S
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dwa bufony od wydry 
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- pavlos
A więc tak... (mówili mi, że się nie zaczyna od "więc"!!!)
Dzięki, Wydra, za możliwość posłuchania sprzętu w moim zestawie. Było inaczej niż planowałem, awaria była z mojej wyłącznej winy, przepraszam. Dzięki za naprawienie i ponowne użyczenie sprzętu. Ponieważ w międzyczasie kolega Piterski zwrócił swój egzemplarz, to - ku mojemu zaskoczeniu - dostałem do dalszej zabawy dwie sztuki.
(Wydra odważnie założył, że saper myli się raz, i że tym razem obydwu preampów nie unicestwię
)
Dostałem zatem dwie wersje - sprzed naprawy i po naprawie. Tylko żeby mi zamącić i nie ułatwiać życia Wydra nalepił plastry z numerami "1" i "2" nie zdradzając który jest który. A różnica w brzmieniu uzasadniona, bo naprawiając zniszczenia Wydra wlutował inne opampy, rzekomo audiofilskie (bo droższe?
), niż pierwotnie. Siłą rzeczy są różnice w brzmieniu.
Od razu uspokajam szczęśliwych posiadaczy Buphono2 - macie z opampami w wersji sprzed awarii, jak testował Piterski.
JEST TO LEPIEJ GRAJĄCA WERSJA
W czym różnica? Te "audiofilskie" opampy odchudziły dźwięk i pozbawiły części planktonu otaczającego dźwięki. Nie to, że ciszej. Po prostu zbytnio to wszystko wypolerowane, pozbawione niektórych nierówności, niuansów i refleksów. Od porównywania wariantów zacząłem w domu zabawię i dosyć szybko oczywista przewaga jednego z nich spowodowała, że ten drugi poszedł do pudełka. Skąd wiem, że wygrał ten sprzed awarii? Bo - zgodnie z umową - Wydra wpadł dzisiaj do mnie, parę placków na gramofonie wylądowało i najzwyczajniej zdradził mi, że "1", to wariant od Piterskiego, a "2" to wariant po naprawie. I wszystko jasne.
Wydra zabrał już swoje Bufony i pojechał w ciemną noc... DZIĘKI ZA SPOTKANIE !!!
I to na tą chwilę tyle. Jakkolwiek swoje zdanie mam wyrobione, to poczekam z moim świadectwem, aż kolega Piterski coś najpierw skrobnie. Zgodnie z kolejnością dziobania
Dzięki, Wydra, za możliwość posłuchania sprzętu w moim zestawie. Było inaczej niż planowałem, awaria była z mojej wyłącznej winy, przepraszam. Dzięki za naprawienie i ponowne użyczenie sprzętu. Ponieważ w międzyczasie kolega Piterski zwrócił swój egzemplarz, to - ku mojemu zaskoczeniu - dostałem do dalszej zabawy dwie sztuki.
(Wydra odważnie założył, że saper myli się raz, i że tym razem obydwu preampów nie unicestwię
Dostałem zatem dwie wersje - sprzed naprawy i po naprawie. Tylko żeby mi zamącić i nie ułatwiać życia Wydra nalepił plastry z numerami "1" i "2" nie zdradzając który jest który. A różnica w brzmieniu uzasadniona, bo naprawiając zniszczenia Wydra wlutował inne opampy, rzekomo audiofilskie (bo droższe?
Od razu uspokajam szczęśliwych posiadaczy Buphono2 - macie z opampami w wersji sprzed awarii, jak testował Piterski.
JEST TO LEPIEJ GRAJĄCA WERSJA
W czym różnica? Te "audiofilskie" opampy odchudziły dźwięk i pozbawiły części planktonu otaczającego dźwięki. Nie to, że ciszej. Po prostu zbytnio to wszystko wypolerowane, pozbawione niektórych nierówności, niuansów i refleksów. Od porównywania wariantów zacząłem w domu zabawię i dosyć szybko oczywista przewaga jednego z nich spowodowała, że ten drugi poszedł do pudełka. Skąd wiem, że wygrał ten sprzed awarii? Bo - zgodnie z umową - Wydra wpadł dzisiaj do mnie, parę placków na gramofonie wylądowało i najzwyczajniej zdradził mi, że "1", to wariant od Piterskiego, a "2" to wariant po naprawie. I wszystko jasne.
Wydra zabrał już swoje Bufony i pojechał w ciemną noc... DZIĘKI ZA SPOTKANIE !!!
I to na tą chwilę tyle. Jakkolwiek swoje zdanie mam wyrobione, to poczekam z moim świadectwem, aż kolega Piterski coś najpierw skrobnie. Zgodnie z kolejnością dziobania
- domibobi
- Gramofon: Sony PS-X65
To pochwal się chociaż na razie jak zepsułeś 
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- pavlos
Aaaaa ...szkoda gadać. Przełączałem kable z gramofonu pomiędzy preampami (moim i Buphono2) ..."na żywca". No bo przecież na wyjściu gramofonowym jest goła wkładka, która nie jest czymkolwiek zasilana i nic na wejściu nie zrobi. Ale zapomniałem o ...masach. I zamiast najpierw obydwa kanały wypiąć z jednego, a potem je wpiąć w drugim preampie, to wypiąłem jeden kanał i od razu zapiąłem w drugim, podczas gdy drugi kanał tkwił jeszcze w pierwszym preampie. W tym momencie musiało nastąpić wyrównanie potencjału mas między preampami i ...stało się. Wydra sprytnie pozabezpieczał układ na różne takie okoliczności i szkody zostały ograniczone. Niemniej jeden z opampów padł. O tym, że coś się stało zorientowałem się, bo preamp zgasł i przestał grać. Bezpiecznik w zasilaczu. Bezpiecznik wymieniłem, ale preamp startując ładował oprogramowanie sterujące, po czym się wyłączał. Nawet mi się przeklinać odechciało. Nie wiedziałem jak zadzwonić do Wydry i co powiedzieć...
- wydra
- Gramofon: Lenco L236
Bardzo dziękuje za gościnę, i jeśli na naleśniki to tylko do Pavlosa! Bardzo dobre, odsłuchy oczywiście też fajne, mile spędzony czas, i obcowanie z innym systemem, co oczywiście uczy słuchać. Nie ma się co przejmować uszkodzonym opampem, jedyne co to na plus bo muszę zrobić mała poprawkę w oprogramowaniu żeby w tym konkretnym przypadku czyli przebicia do zasilania stopnie wyjściowego co spowodowało zwarcie na zasilaniu co w skutek zamiast wywalić składowa stałą obciążyło zasilacz i spadło napięcie po czym zadziałało wykrywanie spadku napięcia i wyłączenie przedwzmacniacza zamiast wyświetlenia ekranu z błędem. Do poprawki na szczęście to parę linijek kodu. Co do zamieszania z różnicą w brzmieniu hmm. sprawa ma się tak że nie mam uszkodzonego opampa a taki mogę kupić tylko w digikey lub mouser a kto tam kupował wie że trzeba spory koszyk zrobić żeby wysłali no i oczywiście poczekać,ale przypomniałem sobie że kupiłem kiedyś ałdiofilskie opampy w takiej samej obudowie i też pojedyncze OPA1611 sygnowane mianem SOUND PLUS HIGH PERFORMANCE!! Wlutowałem, włączył się i mnie diabeł chciał skusić, na początku kurde jak to gra tak kolorowo, dźwięcznie, no chyba lepiej jest niż było sobie myślę, napisałem do Pavlosa czy jak mu pożyczę znowu przedwzmacniacz czy mogę dać mu oba żeby i on posłuchał, bo nie miałem pod ręką na wymianę opampa i wymieniłem na inny. Ale w między czasie wrócił do mnie przedwzmacniacz od Piterskiego, posłuchałem porównałem i czar prysł mój faworyt od chyba już 5 lat (bo na początku w buphono były inne opampy) to jednak ten jedyny faworyt, ale słowo się rzekło pożyczyłem oba żeby i inne uszy mnie w tym utwierdziły celowo nie mówiąc który jest który, no i "król jest tylko jeden"
a przynajmniej w tym projekcie hehe
Analog:
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655
Instrukcja BUphono