Jak czyścić płyty winylowe?

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Jak czyścić płyty winylowe?

Post autor: Bacek »

Generalnie jak na płytę naniesiesz coś co nie odparowuje to msisz to wypukać. Jak będziesz po prostu płukał w jakiejś wanience typu Knosti. To po kilku płytach płyn w którym płuczesz będzie miał już taką zawartość tego co wypłukujesz że trzeba go będzie wymienić. Dlatego w myjce z odsysaniem wydaje się to optymalniejsze.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
thenew

Post autor: thenew »

Bacek pisze:
01 lut 2026, 12:33
Generalnie jak na płytę naniesiesz coś co nie odparowuje to msisz to wypukać. Jak będziesz po prostu płukał w jakiejś wanience typu Knosti. To po kilku płytach płyn w którym płuczesz będzie miał już taką zawartość tego co wypłukujesz że trzeba go będzie wymienić. Dlatego w myjce z odsysaniem wydaje się to optymalniejsze.
Dziękuję bardzo, a jeśli nie mam Knosti czy Okki Nokki. Czy mogę w jakiś inny spsób wypłukać? Trzeba woda destylowana + fotonal?
Awatar użytkownika
Bacek

W Knosti też wrzucasz wodę destylowaną. Skoro masz tą ultradźwiękową to możesz i w niej tylko z czystym płynem. Nie chodzi o to w czym bo knosti co do zasady od takiej wanienki się nie różni. Generalna zasada jak z myciem, nie ważne jak często się myjesz,ważne jak często wodę zmieniasz.
thenew

aga, zrozumiałem. A do wody destylowanej trzeba coś dodać?
Awatar użytkownika
Bacek

Do samego płukania pewnie nie, ale jak zrobisz miksturę forumową to też nie zaszkodzi, tyle że będzie drożej i mniej ekologicznie.
thenew

Woda destylowana, 3 części (ok. 300 ml).
Alkohol izopropylowy (IPA) 99,9%: 1 część (ok. 100 ml).
Fotonal (lub Mirasol): Kilka kropel

taką miksturę?
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

thenew pisze:
02 lut 2026, 18:15
taką miksturę?
Tak ale jak nie masz myjki żadnej to nie wiesz jaka jest pojemność wanienki - zależnie od modelu myjki handy to może być np 0,45 - 0,5 L, a ultrasoniczna 3-5 litrów :).
Lepiej taki wzór:
P=pojemność wanienki "pod "label" i: 3:1 + 5-6 kropel fotonalu.

Płukać możesz w wanience własnej konstrukcji przy zachowaniu proporcji. W On się nie płucze, tylko odsysa. Jeśli detergent jest silny, to warto przepłukać w samej wodzie demineralizowanej / do okólnie lub na płasko ale wtedy potrzebna będzie osłona na label-szczelna/.
thenew

darkman pisze:
02 lut 2026, 18:26
thenew pisze:
02 lut 2026, 18:15
taką miksturę?
Tak ale jak nie masz myjki żadnej to nie wiesz jaka jest pojemność wanienki - zależnie od modelu myjki handy to może być np 0,45 - 0,5 L, a ultrasoniczna 3-5 litrów :).
Lepiej taki wzór:
P=pojemność wanienki "pod "label" i: 3:1 + 5-6 kropel fotonalu.

Płukać możesz w wanience własnej konstrukcji przy zachowaniu proporcji. W On się nie płucze, tylko odsysa. Jeśli detergent jest silny, to warto przepłukać w samej wodzie demineralizowanej / do okólnie lub na płasko ale wtedy potrzebna będzie osłona na label-szczelna/.
mam ultrasoniczną 6l Vevor. To wtedy w nią pod label woda destylowana + mikstura?
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

thenew pisze:
02 lut 2026, 19:32
mam ultrasoniczną 6l Vevor. To wtedy w nią pod label woda destylowana + mikstura?
aaaha, to w kontekście płukania, prawdę mówiąc nie doradzę. Gdy myłem w ultrsono to nie płukałem dodatkowo.
skoro tak i zależy od "detergentu" to cóż zlewasz mixturę i zalewasz "płynem" do płukania czyli czytą demineralką na moje oko, ALE mnie by się nie chciało zlewać mixta i tyle.
Stosowałem zwykły mixt forumowy i obciekanie grawitacyjne. Koniec. :)
Obecnie nie myję sono, choć mam ją nadal.. się postarzała już. ma sporo wad jak dla mnie i zbyt długi czas samego procesu. Myję w ProJet VCS (połówkowej).

Generalnie w Twoim wypadku do płukania uzywałbym osobnej wanienki np od Knosti - chyba najtańsza lub jakiejś samodjełki, bo to tylko płukanie.. a czad to byłby dopieoro na odsysaniu.
Ale tak - do sensownego opłukania topisz gościa pod label. (nie uzywam silnych detergentów jak Blis, stąd ne mam problemu z płukaniem.. no i odssysam płyn po myciu).
thenew

darkman pisze:
03 lut 2026, 09:14
thenew pisze:
02 lut 2026, 19:32
aaaha, to w kontekście płukania, prawdę mówiąc nie doradzę. Gdy myłem w ultrsono to nie płukałem dodatkowo.
skoro tak i zależy od "detergentu" to cóż zlewasz mixturę i zalewasz "płynem" do płukania czyli czytą demineralką na moje oko, ALE mnie by się nie chciało zlewać mixta i tyle.
Stosowałem zwykły mixt forumowy i obciekanie grawitacyjne. Koniec. :)
Obecnie nie myję sono, choć mam ją nadal.. się postarzała już. ma sporo wad jak dla mnie i zbyt długi czas samego procesu. Myję w ProJet VCS (połówkowej).

Generalnie w Twoim wypadku do płukania uzywałbym osobnej wanienki np od Knosti - chyba najtańsza lub jakiejś samodjełki, bo to tylko płukanie.. a czad to byłby dopieoro na odsysaniu.
Ale tak - do sensownego opłukania topisz gościa pod label. (nie uzywam silnych detergentów jak Blis, stąd ne mam problemu z płukaniem.. no i odssysam płyn po myciu).
Przepraszam, mam sporo pytań.
Jeśli zrozumiałem, najpierw myję płyty w myjkie Vevor ultradzwiękowej. Woda destylowana + Biomex HDI
Potem muszę zmyć to na przykład w Knosti. Woda destylowana + mikstura forumowa?

Czy tak zrozumiałem?

I jeszcze pytanie, ta myjka ProJet VCS lepiej sobie radzi niż ultradzwiękowa?
Dziękuję i przepraszam za wiele pytań
Awatar użytkownika
Bacek

Albo woda destylowana albo mixtura forumowa (która w sumie ją zawiera).
Generalnie pytanie czy w ogóle musisz używać Biomexa? Może na początek spróbuj z czymś czego potem nie trzeba płukać.
thenew pisze:
03 lut 2026, 12:05
Chcesz wojnę wywołać ? ;)

Inaczej sobie radzą. Mnie Project VCE wystarcza, nie mam czasu na zabawy z ultradźwiękami.
thenew

Bacek pisze:
03 lut 2026, 12:12
Albo woda destylowana albo mixtura forumowa (która w sumie ją zawiera).
Generalnie pytanie czy w ogóle musisz używać Biomexa? Może na początek spróbuj z czymś czego potem nie trzeba płukać.
thenew pisze:
03 lut 2026, 12:05
Chcesz wojnę wywołać ? ;)

Inaczej sobie radzą. Mnie Project VCE wystarcza, nie mam czasu na zabawy z ultradźwiękami.
a w czym można co nie trzeba potem płukać? Biomex wybrałem, bo tutaj na forumie pisali chłopaki o nim. Nie chcę używać w myjkie czegoś niebezpiecznego.
Awatar użytkownika
Bacek

Czy on jest niebezpieczny to nie wiem. Generalnie jeżeli jakiś produkt jak czysta destylowana czy czysty izopropanol ma jakieś dodatki które w 100% nie odparowują to przy schnięcia coś z tego zostaje w rowkach a nie po to się wymywa jedno żeby zostawić drugie. Generalnie nie wiem co koledzy polacają do mycia w ultradźwiekach, ja myję z odsysaniem. Pewnie w tym wątku są porady/przepisy. Kolega który uzywał z biomexem jak sam zauważyłeś drugi raz muł to czymś czystym żeby jego resztek z rowków się pozbyć.
thenew

to Biomex można potem spłukać wodą destylowaną?
Awatar użytkownika
Bacek

Chyba zaczynamy zataczać koła.
thenew pisze:
01 lut 2026, 11:38
Wojtek pisze:
29 sty 2026, 14:27
blis chyba używał Biomexu? Użyj forumowej szukajki.
Znalazłem taki komentarz.
"w ultra używam Biomex, co rodzi konieczność późniejszego spłukania pod ON, sama woda destylowana + jakiś fotonal"
Bardzo przepraszam, a co to jest ON? Dziękuję za pomoc.
ODPOWIEDZ