Atak Usa na Wenezuelę

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Re: Atak Usa na Wenezuelę

Post autor: Mawis »

kinky pisze:
27 sty 2026, 01:51
To moja opinia, na podstawie dość szerokiego riserczu, nie musi się ze mną nikt zgadzać. Ja zdania nie zmienię na temat tego zdarzenia.
Mam takie samo. Odwala im bezkarność , myślą że nic im nie grozi. I robią co robią. Zastanawia mnie tylko kiedy ktoś ich odpali? Ile jeszcze takich przypadków bedzie zanim skoczy sie jakąś krwawą jatką?
JVC QL-A7 DL-103S JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

amrowek pisze:
27 sty 2026, 13:02
i po pewnej chwili pada strzał do leżącego na ziemi.
I właśnie to jest kluczowe pytanie na które nie ma jeszcze odpowiedzi - dlaczego?
Tym bardziej że strzelców było dwóch.
Mawis pisze:
27 sty 2026, 15:01
Zastanawia mnie tylko kiedy ktoś ich odpali?
Jak dojdzie do strzałów w kierunku funkcjonariuszy to będzie wojna domowa.

W Minnesota jest baaaardzo specyficzna sytuacja. Policja boi się działać, bo nie mają pewności czy gubernator trzyma ich stronę w ogóle.
W konsekwencji wysyła się federalnych by czynili obowiązki policji typu ochrona mienia czy wyganianie rabusiów ze sklepu.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
27 sty 2026, 15:11
Tym bardziej że strzelców było dwóch.
Do tego nie bardzo pasuje mi (jako uzasadnione działanie, inne niż totalna panika i emocje), jakoby po kilku strzałach, kolejny funkcjonariusz miał 5 razy strzelić do leżącego.
Na razie wygląda mi to na totalną, bezrozumną panikę.
Problem w tym że bazujemy na przekazach mocno emocjonalnych i skrajnie stronniczych. Do tego mamy do czynienia z mentalnością różną od naszej. Dlatego to wszystko zakrawa na akademicką dyskusję przy fusach z kawy...
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

dale pisze:
27 sty 2026, 15:18
Dlatego to wszystko zakrawa na akademicką dyskusję przy fusach z kawy...
Ja tak to traktuję :D Z kolegów byliby dobrzy sędziowie (w PRLu), ja czekam na nagrania bodycam.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Kompilacja wszystkich dostępnych nagrań z komentarzem.
Wnioski pozostawiam oglądającym.

https://www.youtube.com/watch?v=yFZmcOkKjoM
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Przecież widać , że gościa strzelili w plecy. Pierszy ( tak podejrzewam) któy strzelił odbezpieczył tylko broń , była już przeładowana ( ale to specyfika służby że tak chodzi) widać ze strzelało kilku co najmniej 3. Gość był na glebie, przecież do ułomków ci f- sze nie należą . Spokojnie by go obezwładnili i skuli. Oni ewidentnie sobie nie radzą i sięgają po broń. Przecież zaczeło sie to wszystko od
ich nagrywania , a skończyło zabiciem faceta. Co tu tłumaczyć i na co czekać, na jakie nagrania z czego o ile są.
dale pisze:
27 sty 2026, 15:18
Problem w tym że bazujemy na przekazach mocno emocjonalnych i skrajnie stronniczych. Do tego mamy do czynienia z mentalnością różną od naszej. Dlatego to wszystko zakrawa na akademicką dyskusję przy fusach z kawy...
jaka kolwiek mentalność by nie była 6 na 1 , gość na glebie , dostaje sęki , prawie siedzą na nim i jeden strzela w plecy. ICE ma problem ewidentnie ze swoimi f-szami.
Wojtek pisze:
27 sty 2026, 15:19
Z kolegów byliby dobrzy sędziowie (w PRLu), ja czekam na nagrania bodycam.
hm ile Ty Wojtek z tego PRL-u pamiętasz? Bo coś mi się wydaje że tylko z opowieci :D
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale

amrowek pisze:
27 sty 2026, 20:36
jaka kolwiek mentalność by nie była 6 na 1 , gość na glebie , dostaje sęki , prawie siedzą na nim i jeden strzela w plecy. ICE ma problem ewidentnie ze swoimi f-szami.
Ale byłeś tam, widziałeś? Czy oglądałeś zdjęcia i filmiki? Chociaż słyszałeś wymianę zdań? Zasadniczo też uważam ze niebezpiecznie to przypomina sytuację znaną z Polski, gdzie Policjanci doprowadzili do śmierci, bo naćpanego potraktowali w pomieszczeniach komendy paralizatorem...
Tym niemniej, z jednoznacznym wyrokiem wstrzymam się.
amrowek pisze:
hm ile Ty Wojtek z tego PRL-u pamiętasz? Bo coś mi się wydaje że tylko z opowieci :D
Ja pamiętam trochę więcej. I powiem Ci że też było kolorowo.
aldek

Post autor: aldek »

sprawa jest dla nas oczywista, egzekucja. Niemniej, jeśli ktoś myśli, że od tej zbrodni coś się radykalnie zmieni w USA, to... chyba jest nieco naiwny.
Oto jest rok 1970, rządzi Nixon, nieprzewidywalny i bezwzględny narcyz. Jak skończy – wszyscy wiemy, Watergate... Ale wcześniej, właśnie w tym 1970 r., w połowie jego pierwszej kadencji na uniwersytecie w Kent Gwardia Narodowa zabija czworo studentów podczas pokojowego protestu. Hipisi, dzieci kwiaty, protest songi – wszystkim się wydaje, że świat się odmienia.
Dwa lata później Nixon wygrywa wybory. Tak tak, ten sam Nixon. Wygrywa w cuglach, ma 60,7 proc. głosów. No więc nie, to tak nie działa, mamy spory (nazywam go „europejskim”) bias w patrzeniu na amerykańskie sprawy.
Wchodzę sobie na fox news, a tam artykuł którego tytuł brzmi tak: Skrajnie lewicowa sieć naraziła Perettiego na niebezpieczeństwo, a teraz robi z niego męczennika. Potem oglądam show Trumpa w Iowa. Nie wygląda to na klęskę. Nawet jeśli trochę straci, nawet jeśli (co się przecież zwykle przytrafiało urzędującym prezydentom) przegra midtermy, to nie, nie będzie żadnego powrotu do świata sprzed Trumpa.
Jest dokładnie na odwrót – to kadencja Bidena była dziwnym cudem, krótką anomalią w tym trendzie trumpizacji świata, jak to powiedział jeden ruski doradca Putina – w nieuchronnym pochodzie imperializmów, który właśnie maszeruje przez świat.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

amrowek pisze:
Jedyny komentarz jaki przychodzi mi do głowy to proste pytanie - czy u Ciebie w domu tematy historyczne to tabu i można rozmawiać jedynie o czasach w których się żyło?
Jeśli tak - współczuję dzieciakom.
Jeśli nie - hipokryzja.
aldek pisze:
28 sty 2026, 00:19
No więc nie, to tak nie działa, mamy spory (nazywam go „europejskim”) bias w patrzeniu na amerykańskie sprawy.
Coś w tym jest.

W między czasie wyszły nowe ustalenia w temacie ofiary. Okazuje się że był on znany ICE, uczestniczył w wielu protestach, także w sposób agresywny. BBC znalazło klip gdzie gość kopie odjeżdżający wóz z funkcjonariuszami, rozwalając przy tym oprawkę reflektora.

To oczywiście w żaden sposób nie tłumaczy okoliczności śmierci, ale rzuca nowe światło w kwestii czy to był przypadkowy przechodzień z telefonem czy jednak notoryczny aktywista.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Wojtek pisze:
27 sty 2026, 15:19
Z kolegów byliby dobrzy sędziowie (w PRLu)
Długa droga wtedy była do tego. Aplikacja sędziowska (i radcowska) musiała być poprzedzona prokuratorską, a mało kto kończąc studia chciał być prokuratorem np w czasie stanu wojennego.
Wojtek pisze:
30 sty 2026, 10:01
To oczywiście w żaden sposób nie tłumaczy okoliczności śmierci,
Też tak to widzę. Widziałem ten materiał wczoraj gdy gość kopał w reflektor, agenci chyba go nie lubili, ale to trochę niewspółmierne jak na odebranie życia (przy okazji nie mogę się oprzeć konkluzji do do niewspółmierności środków przymusu w sensie uzbrojenia i oporządzenia jak i know how ich stosowania).
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Wojtek pisze:
30 sty 2026, 10:01
To oczywiście w żaden sposób nie tłumaczy okoliczności śmierci, ale rzuca nowe światło w kwestii czy to był przypadkowy przechodzień z telefonem czy jednak notoryczny aktywista.
no ale co to ma do rzeczy? notoryczny aktywista = większe (bardziej usprawiedliwione?) prawdopodobieństwo zabicia przez bandytów bawiących się w stróżów prawa?
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Szczerze? Tak, to stwarza większe prawdopodobieństwo do eskalacji konfliktu, jeśli trafiamy na ludzi którzy już ciebie kojarzą/znają z takiej czy innej akcji.

Nie tłumaczy to strzałów, ale może tłumaczyć dlaczego tak agresywnie go potraktowali już na starcie.

To oczywiście tylko teoria.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

wydaje mi się, że dorabiasz teorię do tego, co się stało. dopóki wszystko się dzieje w granicach prawa nie powinno mieć znaczenia kim jesteśmy i jaki mamy bagaż. no ale OK, poczekajmy do werdyktów. coś długo ich nie ma...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + ATL 304 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Problem chłopaki jest z tymi granicami prawa. Nie wiemy zdaje się czy to jurysdykcja federalna czy też przewaga szczególnych dyrektyw Białego Domu (bła też mowa o gwardii narodowej)? Przyzwolenie choć w pewnych granicach nieformalne jak sądzę, wyszło jednak z BD. Ogólnie pewnie nie jedna dysertacja w ramach postępowania wyjaśniającego powstanie.
Moja konkluzja jest taka - życie ludzkie w USA jawi się tanio.
Cassus jednak bardzo ciekawy z punktu widzenia tychże granic.
Awatar użytkownika
dale

Wojtek pisze:
30 sty 2026, 10:38
Nie tłumaczy to strzałów, ale może tłumaczyć dlaczego tak agresywnie go potraktowali już na starcie.
Nie mamy podkładu dźwiękowego, nie wiemy co mówił, z poprzednich filmów można oceniać że był osobą uważającą że wszystko mu wolno taki "hwdp-co mi zrobicie" ... no i jest jednego mniej...
ODPOWIEDZ