Gramofonik - 1971MalKow na allegro

Co sądzisz o forum?
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Gramofonik - 1971MalKow na allegro

Post autor: Wojtek »

Zdecydowałem się przenieść te posty tutaj "dla potomności".

Skoro już mówimy o Jezusach to jak określić kogoś kto kupuje via PayPal z nadzieją na wyłudzenie kosztów zakupu sprzętu, którego potem i tak odsprzeda dalej?
Nie wiem który święty jest patronem szemranego handlu. Może Andrzej? :morda:
domibobi pisze:
01 paź 2025, 11:58
P.S. Przy okazji dzięki za donosik do US malutki człowieczku...
Możesz powiedzieć coś więcej?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Denon DP-1300M

Post autor: pavlos »

lulek pisze:
01 paź 2025, 11:22
A sam kupiłeś Denona made in china
Tak, bo zaufałem Pawelcowi. A rozmowy zaczynałem właśnie od JVC, mogłem też wziąć DP-57L, bo też akurat miał. Nie mam problemu z - w tym przypadku - solidną produkcją w Chinach.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Wojtek pisze:
01 paź 2025, 12:27
Możesz powiedzieć coś więcej?
PXL_20251001_103820547~2.jpg
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

A to chuj i menda! :evil:
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
wydra
Gramofon: Lenco L236

Post autor: wydra »

Czyli teraz donosy na forumowiczów robi? Ciekawie... Wszedłem na te jego Gramofoniczna grupę i próbuje cały czas rwać łacha z forum entuzjastów płyt winylowych, ale widzę też że i poruszył temat @Pawelca czy wystawa paragony "za tak drogie" gramofony... Nie rozumiem co go to obchodzi co kto robi?
Analog:
Lenco L236 /CEC MC20,AT95EX,AT120E/ Buphono MC/MM
Marantz PM80MK2
DENON DR-M22
Cyfra:
Mytek Brooklyn DAC/ADC
DENON AVR 3803
DENON DCD 655

Instrukcja BUphono
https://drive.google.com/file/d/1C97HQF ... sp=sharing
Awatar użytkownika
JootWoo
Gramofon: SL1300I/SL1800II

Post autor: JootWoo »

No co za KUTAS :angry-tappingfoot:
TECHNICS SL-1800MK2/TECHNICS SL-1300MK1
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, V Z1EB, ADC VLM Mk2,G F8, Elac ESG 796, Elac STS 455, Elac STS 344,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI Preamp/Musical Fidelity V90-LPS --> TOSHIBA SA 500/Luxman L30
METZ 4635
Awatar użytkownika
JootWoo
Gramofon: SL1300I/SL1800II

Post autor: JootWoo »

A on co wystawia paragon a towaru nie wysyła.
No normalnie nie mogę.
Mam nadzieje że mu ten handel uschnie.
TECHNICS SL-1800MK2/TECHNICS SL-1300MK1
P XUV 4500Q, E 4000D/I, ADC XLM Mk3, V Z1EB, ADC VLM Mk2,G F8, Elac ESG 796, Elac STS 455, Elac STS 344,
Schit Mani MkI/DIY CS Blue VI Preamp/Musical Fidelity V90-LPS --> TOSHIBA SA 500/Luxman L30
METZ 4635
Awatar użytkownika
masus

Post autor: masus »

E tam kutas, z kutasem to jądra kroczą w parze, a to pipa bez pary pospolita.
Well, that's just, like, your opinion, man.
Technics SL-1510 mk1 | AT 13Ea | Luxman L-560 | Universum System 6000
Artur K.

Post autor: Artur K. »

Czy ja wiem czy taka pipa?

Patrząc na to z boku widzę niestety brutalną prawdę. Minęło 9 lat, napisano 83 strony zawierające 1238 postów. I co? I nic, facet jak sprzedawał tak dalej sprzedaje. W pojedynkę, a nawet w 100 osób nie da się zbawić świata, bez współpracy ze strony kupujących, portali sprzedażowych, a także państwa nie da się walczyć z takimi kolesiami.

On jest typowym kutym na 4 łapy cwaniakiem z wieloletnim doświadczeniem. Pomimo Waszych szczerych chęci nie jesteście w stanie z nim walczyć, bo choćby z powodu doświadczenia po prostu jest cwańszy. Wie doskonale na co może sobie pozwolić a na co nie.

Prawda jest taka, że nie da się nic zrobić. Jednego ostrzeżecie, a dziesięciu i tak się złapie. Wy się denerwujecie, a facet się dobrze bawi i ma Was w dupie.
Handlarze opanowali już wszystko, nie ma w tej chwili portalu z ogłoszeniami gdzie nie ma przyjemniej jednego handlarza. Wielu z nich jawnie wali w chu.. pisząc że to sprzedaż prywatna albo że są właścicielami towaru dłużej niż pół roku. Już samo to kwalifikuje się na oszustwo bo pomijając już fakt nie płacenia podatków, to próbują w tej sposób uniknąć odpowiedzialności z tytułu gwarancji itp.
To państwo przy współpracy z portalami sprzedażowymi powinno ścigać i karać takie przypadki z urzędu ale jest w tym wybitnie nieskuteczne, a każdy kolejny wprowadzany przepis w praktyce bardziej utrudnia życie normalnym sprzedawcom i klientom niż cwaniakom, a czasami cwaniaków wręcz chroni. Kary wymierzane przez sądy są nieadekwatne do skali czynów, zaś portalom sprzedażowym nie zależy na ściganiu nikogo bo od sprzedaży mają prowizję, poza tym są po prostu monopolistami i prędzej czy później sprzedający i tak będzie musiał do nich wrócić.
Niedawno wygrałem sprawę w sądzie związaną z oszustwem na OLX choć nie przez omawianego tu delikwenta. Sąd nakazał naprawę szkody (160zł) + wymierzył 1000zł grzywny i pokrycie kosztów sądowych 160zł.
Odwoływać się nie zamierzam, bo nic nie zdziałam ale uważam że taki wyrok to kpina bo wysokość grzywny nie pokrywa nawet realnych kosztów postępowania. Przy tej sprawie pracowało co najmniej 4 policjantów, prokurator i pewnie co najmniej dwóch pracowników sądu nie licząc sędziego. Wszyscy za niecałe 1200zł. :D
Poza tym co to jest 1200zł nieplanowanych wydatków dla kogoś, kto pewnie miesięcznie generuje 10x większy dochód z tytułu sprzedaży i wszystko bez podatku bo sprzedaje prywatną kolekcję którą posiada dłużej niż 6 miesięcy. Tego typu ryzyko jest po prostu wliczone w koszty takiej działalności.
Duże sklepy/sieci regularnie dostają kary od UOKiK i regularnie uprawiają jakiś nielegalny proceder, dlaczego? Bo się opłaca, przychód z tego czy innego procederu przewyższa wysokość grzywien.
Tu wychodzi nieudolność państwa.

Ja miałem chwilową styczność z tytułowym bohaterem, chciałem od niego kupić część do gramofonu ale facet był mało zainteresowany przysłaniem lepszych zdjęć, więc nie kupiłem.
I gdyby każdy podchodził do zakupów trzeźwo, a nie napalał się jak Reksio na szynkę to z pewnością oszustw byłoby mniej, a już na pewno kwota wydana na zakupy finalnie byłaby niższa (szczególnie w licytacjach).
Ludzie muszą zrozumieć, że obecnie w handlu internetowym okazje zdarzają się okrutnie rzadko, a już na pewno nie u handlarzy.
W przypadku sprzedających - cóż, jeśli jesteśmy pewni że sprzedany towar jest 100% sprawny, to nie ma żadnych ugód. Do sądu i tyle. Inaczej skończy się to tak jak opisany przypadek z wkładką AT. To winę trzeba udowodnić, a nie niewinność!

Panowie, olać typa, świata nie zbawicie a na pewno będziecie zdrowsi. :)
Marcinus

Post autor: Marcinus »

Niezupełnie masz rację. Być może drobnicę sprzedaje, nie wiem, bo mi się nie chce tego obserwować. Natomiast wiem, że dzięki wpisom w tym temacie koleś ma ogromne problemy ze sprzedażą choć troszkę droższego towaru. Wiele wkładek widuję od lat wystawionych przez tego gamonia na różnych portalach, łącznie z Ebay.
To żaden cwaniak, to zwykły podstarzały handlarzyna (złomem), który niczego w życiu nie osiągnął :lol:
jacenty
Gramofon: JVC L-A55

Post autor: jacenty »

Skąd jest ten typ? Nie chce mi się czytać 80stron, można podać miejscowość? Tak tylko pytam z ciekawości bo miałem kiedyś dziwną rozmowe jak chciałem kupić gramofon. Czasem mam takie subiektywne wewnętrzne odczucia na nie i odpuściłem, nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć.
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

jacenty pisze:
02 sty 2026, 21:10
Skąd jest ten typ? Nie chce mi się czytać 80stron, można podać miejscowość? Tak tylko pytam z ciekawości bo miałem kiedyś dziwną rozmowe jak chciałem kupić gramofon. Czasem mam takie subiektywne wewnętrzne odczucia na nie i odpuściłem, nie potrafię tego logicznie wytłumaczyć.
Szczecin
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Może i świata się nie zbawi ale swoi (forum) wiedzą i unikają a jak mimo to się decydują na ryzyko to wiedzą jakie ono jest.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Artur K.

Post autor: Artur K. »

Marcinus pisze:
02 sty 2026, 20:29
Być może drobnicę sprzedaje, nie wiem, bo mi się nie chce tego obserwować. Natomiast wiem, że dzięki wpisom w tym temacie koleś ma ogromne problemy ze sprzedażą choć troszkę droższego towaru. Wiele wkładek widuję od lat wystawionych przez tego gamonia na różnych portalach, łącznie z Ebay.
Ciekawe nie obserwujesz a jednak wiesz co sprzedaje. ;)
Sprzedaje części, wkładki i akcesoria z konta będącego jak sądzę datą urodzenia. Owszem drobnica ale czy taka tania? Z tytułowego konta sprzedaje z tego co widzę płyty CD. Nie wiem co ma na OLX i innych portalach bo nie chce mi się szukać.
Nie wiem ile miał wcześniej gramofonów, aktualnie nie ma żadnego, tylko wkładki i części (i ja w sumie jego konto głównie z takiego asortymentu kojarzę). Natomiast mało tego nie jest - 858 ofert, szacuję że towaru będzie miał za ok. 100k i więcej. Na Allegro ma zupełnie dobre opinie - 99.5% zadowolonych klientów, aktualnie za ostatni rok ma 224 pozytywne opinie, co lekko szacując daje kilkadziesiąt tysięcy zarobionych na czysto i bez problemów bo jeśli komentarz pozytywny to raczej klient zadowolony (choć być może nieświadomy że tak naprawdę został oszukany).
Podejrzewam że liczba ocen jest zaniżona, bo jest pewnie wielu takich którzy nie wystawiają oceny sprzedającemu.
To nie wartość towaru robi mu przychód, a skala sprzedaży. Ta zaś mała nie jest, a drobnicą się łatwiej handluje choćby dlatego że nie wymaga dużo miejsca.

Może z jakiegoś powodu zmienił nieco asortyment ale z całym szacunkiem, nie wierzę że z powodu tego co się na tym forum o nim pisze. :) Ja trafiłem na to forum niedawno, wcześniej nie wiedziałem że z gościem jest aż taka afera, choć jak wspomniałem - trafiłem na niego. I bez tego forum wiedziałem że gościa należy unikać, tak jak większości handlarzy. Tak sugeruje zdrowy rozsądek, tym bardziej gdy ktoś w opisie 30 letniego przedmiotu pisze że jest nowy i nieużywany. :) Okazje się zdarzają, ale rzadko. W tym przypadku jest ich zdecydowanie za dużo w jednym miejscu.
A czy mamy do czynienia z handlarzem czy nie to przecież łatwo się zorientować - wystarczy spojrzeć ile ma aktywnych ofert sprzedaży, od razu też widać ile mamy niepowtarzalnych okazji. :)

Wybacz, ale nadal będę uważał że wpływ tego czy innego wątku na działalność jakiegokolwiek handlarza jest znikoma bądź wręcz żadna. Nadal będę też uważał że to cwaniak, bo przez tyle lat robi co robi i wbrew zapowiedziom jakie można było choćby w tym wątku przeczytać - nikt jak do tej pory wielkiej krzywdy mu nie wyrządził.
Bacek pisze:
02 sty 2026, 21:41
Może i świata się nie zbawi ale swoi (forum) wiedzą i unikają a jak mimo to się decydują na ryzyko to wiedzą jakie ono jest
Owszem, założenie jak najbardziej słuszne ale ze skutecznością jak sam widzisz bywa różnie. Nawet w tym wątku znalazło się kilku użytkowników tego forum którzy trafili tu dopiero po fakcie.

Też miałem taki okres w życiu że chciałem świat naprawiać, ale zrozumiałem że to strata czasu i nerwów. Teraz po prostu próbuję to uświadomić innym.
Marcinus

Post autor: Marcinus »

Artur K. pisze:
03 sty 2026, 01:08
Ciekawe nie obserwujesz a jednak wiesz co sprzedaje.
Zgadza się, nie obserwuję, ale często kupuję ciekawsze wkładki NOS i podczas szukania trafiam na jego ogłoszenia wydumki. Normalnie takie wkładki w stanie nieużywanym wiszą na portalach kilka godzin, jego kilka lat :)

Tak jakby trochę zajeżdża od Ciebie tym debilem. Czyżby nowa taktyka? :D
ODPOWIEDZ