Potrzebuję pomocy przy zakupie głośników do gramofonu AT-LP120XBT-USB. Do tej pory korzystałem ze słuchawek BT, ale chciałbym też móc jednak czasem zdjąć je z głowy. Od razu zaznaczam, że dopiero zaczynam przygodę z winylami, więc jestem zielony
Gramofon stoi w salonie 20m2, ale mam mało fizycznego miejsca na meblach, więc szukam czegoś małogabarytowego. Winyle zdecydowanie z ciężkim brzmieniem. Budżetowo chciałbym się zamknąć w 1500-2000 PLN
Na sam początek mam w ogóle zagwozdkę czy iść w stronę kolumn aktywnych podpiętych bezpośredni do przedwzmacniacza w gramofonie, czy też kupić kolumny pasywne i zewnętrzny wzmacniacz.
Aktywne nie wymagają dodatkowego wzmacniacza, wiec oszczędność miejsca. Dodatkowo bardzo często aktywne mają BT, więc mógłbym też podpiąć je do mojego TV Samsunga. Odpada cała zabawa z dobieraniem odpowiednich kabli i wzmacniacza pod kątem kolumn. Bardziej doświadczeni użytkownicy powiedzą, że oddzielny wzmacniacz i pasywne dają na przyszłość możliwości rozbudowy i lepszy dźwięk.
Rozważałem takie modele (aktywne) jak:
• AT-SP3X (900 PLN za komplet)
• Connex Adsum (1700 PLN za komplet)
• PSB Alpha AM3 lub AM5 (1600 – 1900 PLN)
• Klipsch R-40PM (1900 PLN)
Jeśli macie jakieś porady/sugestie to zamieniam się w słuch