Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Wszelkie tematy związane z płytami winylowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Zagadki i łamigłówki dot. płyt winylowych

Post autor: darkman »

Dario Antonio pisze:
23 lis 2025, 17:58
darkman pisze: ↑
dzisiaj, 17:24
ale nie w priorytetowej kolejności

Jak zwykle zdania podzielone, dlatego napisałem, że niektórzy tak uważają.
Nie są Darku. tu sprawa jest zbadana i oczywista.
Dario Antonio pisze:
Jak Regu wspomniał
Znam, nawet osobiscie, cenię i szanuję. Dla mnie autorytet w paru co
najmniej konkretnych dziedzinach.
Dario Antonio pisze:
wikipedia
Uuuu też nam, choć nie osobiście, ale to kupa raczej dość teges w wielu dziedzinach. Coś trochę jak discogs do szukania po Beatlesach lub Pink Floydach (tego się tam nie szuka na poważnie, a tylko śladowo, bowiem do identyfikacji to dzieło się nie nadaje zbyt wiarygodnie).. tzw daremny trud. To tylko drogowskaz do wiedzy pogłębionej, a zatem tej o znamionach poważnych.

Do brzegu zatem.
W Polsce podstawowa pozycja dla rocka progresywnego i jego historiografii to Progresywny urock, Edwarda Macan, Oxford Uni Pres 1997. Polskie wydanie Toruń 2001.
Skoro Darku już pozycjonujesz mnie za zbyt mało wiarygodnego to idźmy za autorem:
"Z tych powodów ni będzie niewłaściwym rzec, iż The Moody Blues, Procol Harrum, Pink Floyd i The Nice, choć przez współczesnych im uważani za propagatorów muzyki psychodelicznej. w zasadzie reprezentowali już styl protoprogresywny (nie progresywny stricte - przypis mój D.P.), ową pierwszą falę angielskiego rocka progresywnego..)ciach..[jednak zespoły te klasyfikowano jako psychodeliczne i to należy podkreślić, czasem szczegóły i czas są decydujące w klasyfikacji - uwaga moja]
i dalej:
Mimo to sam gatunek jeszcze się w pełni nie wykrystalizował, a muzyka poszczagólnych zespołow nie zawierała jego wwszystich elementów. Ponadto elementy współne innym typom muzyki pschodelicznej , w dojrzałym stylu rocka progresywnego nie odgrywają żadnej roli. )ciach..
Dopiero z koncem lat 60tych, z nadejściem drugiej fali zespołówangielski rock progresywny osiąga szczyt dojrzałosci jako gatunek. Wtym czasie wieksość zespołow z tego obszaru wydaje swoje pierwsze i często najważniejsze albumy (skrróciłem upraszczając tekst - interpunkcja oryginalna).
Autor zalicza tu:
Jethro Tull, King Crimson, Yes, Ven der Graaf Gen., ELP, Gentle giant, i Corved Air. W późniejszym okresie jeszcze inne, ale to już wykracza poza tę polemikę.
BTW autor poświęca cały rozdział np Ven Der Graaf Gen, co jest diabelnie interesujące dla samego gatunku bo wiem wiadomo, że to kapel bez gitarowa, ten zaś instrument na równi z klawiszami, a może bardziej należy uznać jednak za podstawowe dla omawianego gatunku. To też kwestia polemiczna i należałoby ją osadzić w osi czasu, ale to inna bajka.

Polecam wzmiankowane źródło. Tak czy siak.
No dobra niech będzie. Dla ozdoby dodam, że Deep Purple zacznali jako grupa psychodeliczna i tak ich w początkach kariery klasyfikowano. Świat muzyki zmiennym jest jak i ona sama. Q cud, bo to przecież tylko kilka nut.

p.s* przepraszam koledzy za literówki, szybko pisałem. Poprawiał nie będę bo lecę już :)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Qr'de wróciłem, bo mnie męczyło off line.., że pewnie Fletwood Mac ale nie 6ta płyta to Bare Tees i dupa kwas. No to koniec. Noc bezsenna. Hm, wyszło mi, że prawie na pewno nie mam tego albumu, ani żadnego tej kapeli/wykonawcy czyli to ni przypiął.. Modern Talking! Tak? :D ale, że oni wydali aż 6 albumów..
Hm, może polska jakaś, ale Andrzej Nowak to Harleye znowu i zdecydowanie. Czyli nie.
Amerykańskie tu jestem nawet dość w miarę niezły, ale brytyjski motor, to gleba i leżę.
Może ja po prostu nie lubię tej kapeli?
No ale w sumie to ja tylko nie lubię Margot Robbie, potrawki z płucek i wódki ale ta znowu nie jest do lubienia tylko do poniewierania, cholera. Poproszę koło ratunkowe: zmiana pytania lub waham się, bo może pytanie do prowadzącego, lepiej?

A ten motór to z ludźmi jest i jakiej płci? Dziewczyna czy chłopak, heca na 12 fajerek?
Może to jakieś Sly & familly stone, ale to kurcze amerykanie i to czarni. Też nie.
Z dawniejszych polskich to by Niebiesko czarni pasowali jak ulał, ale ten motorower Komar z angolskim silnikiem burzy mi całą koncepcję.
Awatar użytkownika
Cracker

Post autor: Cracker »

Regsoft pisze:
23 lis 2025, 18:09
Twoja wiedza Cracker zdecydowanie przekracza poziom moich zagadek ... nawet nie znam wykonawc
Powinieneś !!!
Cozy grywał w Black Sabbath, Emerson, Lake & Powell, Jeff Beck Group, Peter Green Splinter Group, Phenomena, Rainbow, The Brian May Band, The Michael Schenker Group, Whitesnake i wielu innych.

Regsoft pisze:
23 lis 2025, 18:09
to jest szósty z kolei album studyjny tego ...
The Who – Quadrophenia
Ostatnio zmieniony 23 lis 2025, 20:34 przez Cracker, łącznie zmieniany 1 raz.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

To skuter raczej, ale może? W sumie byłem blisko kierunkowo bo już Roxy Music rozważałem.
Awatar użytkownika
Cracker

darkman pisze:
23 lis 2025, 20:32
To skuter raczej, ale może? W sumie byłem blisko kierunkowo bo już Roxy Music rozważałem.
No wiem że skuter ale nic innego mi się nie kojarzy a nie wiem jak używać AI. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

darkman pisze:
23 lis 2025, 20:25
prawie na pewno nie mam tego albumu
To absurdalny wniosek ... :roll:

PS. Zagadka (jak to zwyczajowo u mnie ostatnio) dotyczy znanego albumu ... ten był w sam raz szóstym studyjnym ... a było ich znacznie więcej ...
Cracker pisze:
23 lis 2025, 20:28
Powinieneś !!!
Przepraszam :?
Cracker pisze:
i wielu innych
Czyli pośrednio faktycznie znam chłopa! Dzięki za uświadomienie ... 8-)
Cracker pisze:
The Who – Quadrophenia
Vespa GS160 to ani motocykl ani tym bardziej brytyjski ...
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

Cracker pisze:
23 lis 2025, 20:54
ale nic innego mi się nie kojarzy
Ten skuter jest włoski ;)
darkman pisze:
23 lis 2025, 19:20
Skoro Darku już pozycjonujesz mnie za zbyt mało wiarygodnego
Absolutnie nie! Nie musisz mi udowadniać, że posiadasz łogromną wiedzę muzyczną, ja wiem, że ją posiadasz i już o tym pisałem.
Pisałem też , że ja nie posiadam nawet promila tej wiedzy i muszę czytać i uczyć się wszystkiego.
Opierałem się na wypowiedziach i artykułach, być może błędnych :( :
Richie Unterberger pisze, że „In Held ‘Twas in I” jest „jedną z pierwszych rockowych suit, która dała początek progresywnemu rockowi lat 70.”
Mike Evans wymienia Procol Harum jako zespół, który „wprowadził elementy klasycznej muzyki, dramatyczną narrację i długość suity do rocka, torując drogę zespołom progresywnym”.
Paul Stump — w książce The Music’s All That Matters: A History of Progressive Rock opisuje Procol Harum jako ważnych prekursorów prog-rocka, zwracając uwagę na barokowe harmonie i rozbudowane struktury organowe.
Billboard / Rolling Stone. W artykułach retrospektywnych podkreślają, że wczesne dzieła Procol Harum wyznaczały kierunki dla Genesis, Yes i King Crimson, czyli klasycznych zespołów prog-rockowych.
BBC Music.W opisie albumu Shine On Brightly BBC stwierdza, że zespół „był wśród pierwszych, którzy w rocku połączyli długą formę, poezję i orkiestrację w sposób świadomie progresywny”.
Artykuł akademicki / historyczny („Deconstructing the Death of Progressive Rock”), M. Merlini — omawia historię prog rocka i cytuje Paula Stumpa, który klasyfikuje Procol Harum jako istotny element w powstaniu rocka progresywnego.

Ad rem,chociaż nie wszyscy uznają Procol Harum za „początkujących” prog-rocka w sensie całkowitego wymyślenia gatunku, większość krytyków umieszcza ich w pierwszej fali pionierów: w tym samym gronie co King Crimson, Vanilla Fudge czy The Moody Blues. Kluczowy argument: epicka suita „In Held ‘Twas in I” była jedną z pierwszych w pełni rozwiniętych prób progresywnej struktury w rocku.
Napisałem też, stosując pewnego rodzaju dupochron, że ich prekursoryzm nie jest tak oczywisty jak Sabbath-ów.
Dupochronów typu: "chyba", "myslę", "moim zdaniem" itp. stosuję sporo ;)

Nie roztrząsajmy dłużej tego tematu, bo następna zagadka nam stygnie.
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Dario Antonio pisze:
23 lis 2025, 21:27
Nie roztrząsajmy dłużej tego tematu
Tak oczywiście. Tak tylko zacytowałem, bo pozycja warta poznania jako źródło, ma zresztą znakomitą bibliografię.

No dobra ale skoro to nie The Who, to..
cholera aż zadzwoniłem do brata i zeznał, że ma dwie płyty kanadyjskiej kapeli Triumph, ale okładki nie te.. shittmachen.
Hm.. Motley Crue, Girls, Girls, Girls, ??
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Cheap Trick, Incolors,
lub
Bon Jovi Lay Your Hands On Me , ale to nie jest 6 płyta w dysku. :doh:
Awatar użytkownika
Cracker

darkman pisze:
23 lis 2025, 22:19
Cheap Trick, Incolors,
lub
Bon Jovi Lay Your Hands On Me , ale to nie jest 6 płyta w dysku. :doh:
Lombard - Live tyż nie szósta :lol:
Gassowski tyż odpada
Ostatnio zmieniony 23 lis 2025, 22:35 przez Cracker, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Kurcze ale ten Bonżowi to nie widzę dokładnie, jednak motocykl jakiś fajny - choć wygląda mi na Indians, ale w UK Indianiec? :think: No niekoniecznie, hm.. pasowałby.
Dokładnie ni widzę, bo nie zbieram Bonżowijego, jak się trafi to idzie do ludzi.
Awatar użytkownika
Dario Antonio
Gramofon: Akai AP-100c

Post autor: Dario Antonio »

darkman pisze:
23 lis 2025, 22:18
zadzwoniłem do brata
Ja zapytałem publiczności, pozostają nam dwa koła ratunkowe: pół na pół i pytanie do prowadzącego ;) :lol:
Najbardziej boję się whisky, bo po niej, nie boję się niczego . 8-)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Dobra chyba spadamy, bo Regsoft poszedł spać.
Panowie ja muszę wygrać tym razem, bo mam b.fajną zagadkę. Jak macie dobre odpowiedzi to oczywiście pse do mnie na priva, a ja udam swój intelekt.. no dobra macie po piwie, latem u mnie w ogrodzie.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Cracker pisze:
23 lis 2025, 22:29
Gassowski tyż odpada
Ja już z tej zgryzoty nawet TSA sprawdziłem, bo andrzej Nowak mi cały czas chodzi po głowie. Jeszcze miał takiego kumpla, który nie miał Harleya i razem jeździli. Andrzej na Harleju, mże jakaś okładka tej kapeli Bezpańskie Psy?
Awatar użytkownika
Regsoft

Post autor: Regsoft »

darkman pisze:
23 lis 2025, 22:38
Panowie ja muszę wygrać tym razem, bo mam b.fajną zagadkę
Płyta jest zza oceanu ... :roll:
Cracker pisze:
23 lis 2025, 22:29
Gassowski tyż odpada
Tego Mofi nie wydał ... :think:
Ostatnio zmieniony 23 lis 2025, 22:52 przez Regsoft, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ