Sprzęt AGD - odkurzacz pionowy. na prezent
- amrowek
Sprzęt AGD - odkurzacz pionowy. na prezent
Panowie i Panie ...ostatnio dostałem pytanie na temat prezentu ślubnego ( nie dla mnie
a wygłupić się i kupić byle co to łatwo) .... dotyczącego odkurzacza pionowego z funkcją mopowania/mycia , przewodowego i bezpezewodowego w cenie 1000-1700 zł i powiem szczerze zgłupiałem.
Bo hm bezprzeowody niby fajny ale bateria za jakiś czas padnie i co wtedy? A co z mocą na baterię i czasem działania? A sieciowy czy jest coś wartego uwagi z funkcją mopowania? Na co zwrócić uwagę , niby trochę czasu mam jakie 2 miechy ale... może sie okazać że czas szybko zapier...cza i żeby nie łapać co popadnie. Co polecacie?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: Sprzęt AGD - odkurzacz pionowy. na prezent
Przerobiłem już dwa odkurzacze (Bosch >1k pln i Zelmer <1k pln) pionowe (bez opcji moopa) i bateria to jest jakaś porażka od samego początku. Taki odkurzacz to sobie może stać w kuchni i jak coś się nakruszy to można nim ogarnąć, a i tak co chwilę trzeba go ładować. Może są inne modele lepszych firm (np. Dyson) które nie denerwują baterią.
analog: Sony PS X-65 / PreampDyskretniok / Onkyo A-8850 / Pylon Audio Pearl 27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Mopowanie - odpuść, wbrew pozorom to słabo działa.
Najlepszy patent jaki miałem to nieoficjalna końcówka do Dysona, ale robił się z tego dość nieporęczny odkurzacz.
Właśnie, o tym trzeba pamiętać - bezprzewodowy nie może być przesadnie ciężki bo zrobi się z tego trening na bicki zamiast sprzątania
Dlatego siłą rzeczy wszelkie dodatkowe pojemniki na wodę czy ciężkie końcówki zwiększają ciężar.
Bateria - nie wiem jak inne marki, ale Dyson trzyma bardzo dobrze i w razie czego można sobie zreparować samemu lub skorzystać z serwisów niezależnych (jest tego sporo bo to chyba najpopularniejsza marka nadal).
Gdybym dzisiaj miał wybierać to patrzyłbym na odkurzacze z aliexpress, ale koniecznie z recenzjami użytkowników typu "używam już 2-3 lata i jest spoko", a nie recenzje po tygodniu
Odkurzacze sieciowe to już powoli przeżytki.
Najlepszy patent jaki miałem to nieoficjalna końcówka do Dysona, ale robił się z tego dość nieporęczny odkurzacz.
Właśnie, o tym trzeba pamiętać - bezprzewodowy nie może być przesadnie ciężki bo zrobi się z tego trening na bicki zamiast sprzątania
Dlatego siłą rzeczy wszelkie dodatkowe pojemniki na wodę czy ciężkie końcówki zwiększają ciężar.
Bateria - nie wiem jak inne marki, ale Dyson trzyma bardzo dobrze i w razie czego można sobie zreparować samemu lub skorzystać z serwisów niezależnych (jest tego sporo bo to chyba najpopularniejsza marka nadal).
Gdybym dzisiaj miał wybierać to patrzyłbym na odkurzacze z aliexpress, ale koniecznie z recenzjami użytkowników typu "używam już 2-3 lata i jest spoko", a nie recenzje po tygodniu
Odkurzacze sieciowe to już powoli przeżytki.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- mrcnoos
- Gramofon: Składak
Mam dajsona i daje radę. Ale dokładnego odkurzania dwóch pokojów z wykładziną nie ogarnie, bo ma za małą baterię. Za to pełen wybór końcówek. Najlepsze to te z wykładzin wg mnie.
Jego zasadniczy minus to gabaryt na długość. Jest za duży, żeby wygodnie sprzątnąć auto, gdzie trzeba trochę manewrować. Tu niezastąpiony jest zwykły odkurzacz z rurą i małą końcówką. Dojdzie wszędzie.
Dajsonem z odpowiednią końcówką oblecę jeszcze fronty sprzętu grającego i gramofon. I to jest największy plus tego zakupu mojej Żony
Jego zasadniczy minus to gabaryt na długość. Jest za duży, żeby wygodnie sprzątnąć auto, gdzie trzeba trochę manewrować. Tu niezastąpiony jest zwykły odkurzacz z rurą i małą końcówką. Dojdzie wszędzie.
Dajsonem z odpowiednią końcówką oblecę jeszcze fronty sprzętu grającego i gramofon. I to jest największy plus tego zakupu mojej Żony
- amrowek
Czyli mopowanie i mycie to tylko bajer? Czyli lepszym wyborem jest długa żywotność baterii lub ilość końcówek?
-
Twonk
Mam leniącego się psa (dużego) + kota. Przerabiałem (w sumie to ciągle mam) robota roomba, mopa z odkurzaczem karcher, mopa parowego. Mój ostatni zakup (rok temu) to odkurzacz pionowy z mopem na mokro Tineco Floor One S6 FlashDry Pet (taa wiem , długa nazwa). Żałuję, że nie wpadłem na ten zakup wcześniej. Mam go dopiero rok, wiec pytanie co po gwarancji ale w porównaniu do Karchera FC5 to niebo a ziemia (mam też, wiem co piszę). Mam alergię na te skubane siersciuchy i wreszcie mogę się obejść w domu prawie bez wspomagania farmakologicznego.
Przy mopowaniu 180 m2 (tyle mam na parterze) zużywam ok. 60% baterii).
Edyta: kupiłem ustrojstwo we wrześniu 2024
Przy mopowaniu 180 m2 (tyle mam na parterze) zużywam ok. 60% baterii).
Edyta: kupiłem ustrojstwo we wrześniu 2024
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9
Dual CS 607, Phono Box S, Cambridge Audio A1, Kef iQ7
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Skłaniam się do zakupu
https://sklep.dreame-polska.pl/product- ... ation.html
bez mopowania ale wygodny i lekki.
https://sklep.dreame-polska.pl/product- ... ation.html
bez mopowania ale wygodny i lekki.
AKTUALNE OGŁOSZENIA - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Małżonka jest fanką takich wynalazków. PO tygodniu używania potem stoją dwa lata i je utylizuję.
Bezprzewodowy to może być pilot do telewizora a na poważne rzeczy to trzeba mieć moc płynącą z kabla
Bezprzewodowy to może być pilot do telewizora a na poważne rzeczy to trzeba mieć moc płynącą z kabla
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
furgon
Co do tego typu odkurzaczy mam podobne zdanie jak Dominik. Doraźnie jak najbardziej, ale jako główny odkurzacz u mnie odpada. Mam dwa Goldeny i kota (były dwa, ale jeden rzucił się pod samochód) Był czas że moja żona miała mocne parcie na taki odkurzacz, natomiast ja zawsze byłem nastawiony do nich mocno sceptycznie. Zaznaczę że odkurzam codziennie własnymi rękami. Jechał kolega na wczasy i wziąłem od niego na tydzień jakiegoś dysona. Wystarczył jeden dzień i chyba już nikt nie przekona mojej żony do odkurzacza pionowego (jako główny). A jak słyszę że coś takiego ma jeszcze funkcje mopa, to....to śmiać mi się chce
Na co dzień używam odkurzacza thomas amfibia. Gdybyś jednak był mocno zdecydowany to spójrz na odkurzacze z aliexpress, marka Laresar
- Robert_p
- Gramofon: Pionieer pl-30 II
Widzę, że większość ma awersję do odkurzacza/mopa pionowego. Też jestem zainteresowany tematem a kolega Twonk poleca.
Możesz coś więcej o odkurzaczu napisać ? Jakie powierzchnie odkurzasz i najważniejsze jak się sprawuje mycie na mokro. Czy dobrze domywa ile wytrzymuje bateria, co ile trzeba zmienić wodę , jak z oczyszczaniem brudnego walka itd.
Możesz coś więcej o odkurzaczu napisać ? Jakie powierzchnie odkurzasz i najważniejsze jak się sprawuje mycie na mokro. Czy dobrze domywa ile wytrzymuje bateria, co ile trzeba zmienić wodę , jak z oczyszczaniem brudnego walka itd.
Ostatnio zmieniony 14 lis 2025, 22:01 przez Robert_p, łącznie zmieniany 1 raz.
Pioneer PL-30L II, Telefunken S-800, Rotel 1592MK2, Onkyo Integra A8300, HD990, B&W 703 s3, Infinity Kappa 70
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Jak dla mnie w sprzętach z mopowaniem ważne jest ile roboty ze wszystkim jest przed i po samym mopowaniu.
Z moim "ręcznym" z pół automatycznym/nożnym wyciskaniem samo mycie nie jest aż takim problemem.
Podobają mi się te nowe roboty ze stacją dokującą do przemywania mopów i obrotowymi mopami wysuwanymi poza obrys odkurzacza. To dopiero ma szansę cokolwiek sensownie umyć.
To co wcześniej byłow Roborockach, Rumbach czy innych to tylko lekkie przetarcie kurzy na mokro. Z myciem podłóg nic to wspólnego nie ma.
W tych nowych oczywiście będzie to trwało dłużej (jak efekt ma być dobry) niż "ręczne" umycie, bo musi szmatę płukać i robić kilka podejść. Ale tak czy siak to trochę wykracza poza topic.
Z moim "ręcznym" z pół automatycznym/nożnym wyciskaniem samo mycie nie jest aż takim problemem.
Podobają mi się te nowe roboty ze stacją dokującą do przemywania mopów i obrotowymi mopami wysuwanymi poza obrys odkurzacza. To dopiero ma szansę cokolwiek sensownie umyć.
To co wcześniej byłow Roborockach, Rumbach czy innych to tylko lekkie przetarcie kurzy na mokro. Z myciem podłóg nic to wspólnego nie ma.
W tych nowych oczywiście będzie to trwało dłużej (jak efekt ma być dobry) niż "ręczne" umycie, bo musi szmatę płukać i robić kilka podejść. Ale tak czy siak to trochę wykracza poza topic.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Ja mam własnie taki o ktorym pisze Bacek. Jezdzący. Tez mam psa, Goldena. Radzi sobie, odkurza, mopuje, pierze mopy suszy i znowu rusza do boju. Oczywiscie nie pies. Dreame. Moim zdaniem to najlepszy kompromis miedzy kablowym a takim pionowym. Kablowy tez mam zeby nie bylo. Ale wydaje mi sie choc moge sie mylic ze te pionowe to bsrdziej tak zamiast szczotki i zmiotki niz do odkurzania.
JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 Buphono2 Oled Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- amrowek
czyli ten z przydługą nazwą
https://pl.aliexpress.com/item/10050079 ... REQAvD_BwE
i ten Laresar
https://pl.aliexpress.com/item/10050098 ... pt=glo2pol
czytałem że ten laresar to taka podróba Dysona
Tak wychodzi z polecanych
czy chodziło o inna podróbkę Dysona?
https://pl.aliexpress.com/item/10050079 ... REQAvD_BwE
i ten Laresar
https://pl.aliexpress.com/item/10050098 ... pt=glo2pol
czytałem że ten laresar to taka podróba Dysona
Tak wychodzi z polecanych
czy chodziło o inna podróbkę Dysona?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja też polecam. Od 4 lat używamy w domu tylko Dysona, sporadycznie sięgając bo odkurzacz warsztatowy jak jakiś srogi syf jest do zebrania (ale też bateryjny
O jeżdżących Rumbach się nie wypowiadam tutaj bo to jednak wykracza poza temat.
Pewnie jest ich wiele. Postaw na jakiś najbardziej polecany model i tyle. Drogi raczej nie będzie.
Grunt to sprawdzenie jakie są możliwości wymiany części, baterii.
Dysony są drogie, ale tutaj serwisowo zrobi się wszystko, więc w razie draki nie zostajesz ze śmieciem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Twonk
Achtung! Ten co ja mam (z długa nazwą) chyba, a raczej na 100%, nie nadaje się do dywanów (z racji alergii nie posiadam - słabo akustycznie i audiofilsko, no ale cóż począć?). On od razu jedzie wałkiem na mokro.
Wody w zbiorniku, w zależności od ustawionej mocy, starcza na ok. 100 m2. Bateria na wiele więcej. Po użyciu i umieszczeniu na stacji włączam program mycia wałka (mój to robi w temp. chyba 70 st. C (wersja Pet). Myje błoto, jak coś rozleję w kuchni to też wciągnie. Na całym parterze mam białe matowe płytki, sam ogarniam mycie codziennie - 15 minut i po robocie - jestem megazadowolony (na razie - po roku użytkowania).
Wody w zbiorniku, w zależności od ustawionej mocy, starcza na ok. 100 m2. Bateria na wiele więcej. Po użyciu i umieszczeniu na stacji włączam program mycia wałka (mój to robi w temp. chyba 70 st. C (wersja Pet). Myje błoto, jak coś rozleję w kuchni to też wciągnie. Na całym parterze mam białe matowe płytki, sam ogarniam mycie codziennie - 15 minut i po robocie - jestem megazadowolony (na razie - po roku użytkowania).
Metz TX 4963,VM520EB, VM540ML, ZEN Phono 3, NAD C356BEE, KEF iQ9