Problem dziwny dźwięk ze środka wega p700/sony ps-x45

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Sony
ODPOWIEDZ
pankracy.kalafiori

Problem dziwny dźwięk ze środka wega p700/sony ps-x45

Post autor: pankracy.kalafiori »

Witam
Może ktoś pomoże, może miał podobny problem.
Ze środka gramofonu dociera dziwny dźwięk, jakby szurania, ocierania się. Przenosi się on na głośniki. Nie jest to bardzo głośne ale słychać przy przerwach i bardzo cichych momentach. Gramofon to wega p700 czyli można uznać że to sony ps-x45 8-)
Słychać go tylko jak kręci sie talerz. Najlepsze że występuje on tylko przy obrotach 33rpm, na 45 rpm tej usterki nie ma.
[https://youtu.be/EUBgm1UNMwE?feature=shared]
Na koniec dodam że zmierzyłem mu aplikacją obroty i są minimalnie za szybkie, średnia z pomiarów 45,13 i 33,43.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Problem dziwny dźwięk ze środka wega p700/sony ps-x45

Post autor: Wojtek »

Nie sprawdzałem na słuchawkach, ale w sumie nic nie usłyszałem.
Podniosłeś talerz? Są jakieś ślady mechanicznego ocierania?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
pankracy.kalafiori

Dzięki za odpowiedź.
Podnosiłem talerz, rozkręcałem od środka. Ciężko stwierdzić falowanie talerza. Trzpień prosty. Szczotki niby sie nie ocierają o walec. W czasie transportu wypadł talerz bo głąb go nie przytwierdził. Dałem mu na trzpień i do łożysk oleju maszynowego.
20250629_212544.jpg
Nie chce sie go pozbywać. Nawet z dziwną białą igłą ładnie gra. Dla mnie lepiej niż at120 i om10 które mam w innym gramofonie. Kupiłem po okazujnej cenie. Więc szkoda by odpuścic.
pankracy.kalafiori

Tu zrobiłem filmik lepiej słychać. https://youtube.com/shorts/CkF4k709JMk?feature=shared Dźwięk szurania zwiększa się wraz z zwiększeniem glosnosci na potencjometrze i tym jak igła jest bliżej konca płyty. Przy 45 rpm jest cisza.
ODPOWIEDZ