No właśnie
Nowa UNITRA
- pavlos
- Gramofon: Denon DP-1300M
- Jozi
- Gramofon: Sony PS-X60
Re: Nowa UNITRA
@Dale, ale że to już? Andropauza po 50-ce
Chyba trochę za szybko
Tak możesz, jak będziesz w moim wieku
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-(Analog)]
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
[ Tidal Hifi, Wiim Pro Plus, Onkyo 7030C-(Cyfra)] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
- flytier
No to ode mnie w tej kwestii.dale pisze: ↑03 cze 2025, 12:41Nie potrzeba rewolucji, wystarczy odrobina ewolucji. Zwróć uwagę na przykład na kondensatory, porównaj obecne topowe do używanych w topowym sprzęcie z epoki. Zwróć uwagę na op-ampy jakie możemy dziś kupić - gotowe rozwiązania oparte na elementach dyskretnych. Jest jeszcze kilka innych rozwiązań, gdzie ludzie rewitalizując sprzęt z epoki, sięgają po nowe zamienniki.Rozumiem że piszesz na podstawie jakiegoś konkretnego wypadku trzeszczenia takiej Unitry ? Z ciekawości, na ile wycenili naprawę?Nie bardzo rozumiem do jakiego fragmentu mojej wypowiedzi jest to pytanie, trudno mi dlatego się odnieść. Chyba że jest to pytanie ogólne, sobie a muzom, bądź do innego konkretnego rozmówcy,
Od jakiegoś czasu "testuję" papierowo olejowe telpodu, bo zmusiła mnie wymagana, niska pojemność 4 uF i dość wysokie napięcie po lampie prostowniczej 274B. I tak z ciekawości w tor sygnałowy wrzuciłem. Kondensatory z lat 89.
Grają zajebiście. Super srednica. Ruskie pio w moim systemie podejścia nawet nie mają. Mundorfy MCap Supreme również.
Ale, to tylko mój osobisty osąd.
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Jak tylko tweeter to nie za bardzo jest czego słuchać bo żyjemy w średnicy. Sorki ale nowe konstrukcje czy to drogie czy tanie rzadko robią na mnie pozytywne wrażenie.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
A jednak większość ludzi szuka doznań w skrajach pasma. Przyznaję się bez bicia, że sam przeważnie ustawiam korektor w "uśmiech DJ-a" - dyskretny, ale jednak.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Obywatel
No cała historia audio ostatnich 50 lat to właśnie walka o jak najniższe zejście i wejście na jak najwyższe tony - czyli walka o jak najszersze pasmo przenoszenia. Dzisiejszy standard 20 - 20.000 absolutnie nie był standardem w latach '60 a nawet '70.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- flytier
Bez urazy. Rozumiem, że słyszysz te 20k? 
Może byli dawniej mądrzejsi i wiedzieli, że człowiek po trzydziestce za uja tych skrajów dzisiejszych nie słyszy?!
A mnie się zawsze wydawało, że walka jest o jak najbardziej naturalne odtwarzanie.
Może byli dawniej mądrzejsi i wiedzieli, że człowiek po trzydziestce za uja tych skrajów dzisiejszych nie słyszy?!
A mnie się zawsze wydawało, że walka jest o jak najbardziej naturalne odtwarzanie.
- Obywatel
Niby nie słyszy, ale jednak lepszą wkładkę, lepsze wydanie płyty, czy lepsze kolumny człowiek rozróżnia - choć teoretycznie nie powinien.
Walka o jak najbardziej naturalne odtwarzanie być może jest w sprzętach audiofilskich. W klasie popularnej liczy się cyk-cyk, bum-bum.
Walka o jak najbardziej naturalne odtwarzanie być może jest w sprzętach audiofilskich. W klasie popularnej liczy się cyk-cyk, bum-bum.
- flytier
- Obywatel
Zgadza się, mnóstwo innych czynników wchodzi tu w grę. Ale z drugiej strony gówniane wydanie czy kiepski sprzęt to przede wszystkim od razu rzucające się w oczy (albo na uszy) ścięte pasmo.
- flytier
Polemizowałbym. Niektóre wydania mają tak podbity pewien przedział częstotliwości, że się słuchać nie da
- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Też bym polemizował. Niskie zejście ale na ciągnącym, dudniącym się basie to nie moja bajka. Jakieś braki na dole ale ale za to szybki, który Polacy bass. Góry ostatnio nie sprawdzałem do ilu słyszę. Zdziwił bym się jeżeli do aż do 16khz. A jednak bez problemu odróżnię żywy instrument od jego nagrania, także to 20 to chyba nie do końca to co jest niezbędne.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Straszne spłaszczenie dość rozległego zagadnienia.
Słynna norma DIN 45500 przy rewizji z 1973 roku wprowadziła pasmo 20-20kHz jako "minimum" dla HiFI.
Dlaczego "teoretycznie nie powinien"? Dalej wszystko sprowadzasz jedynie do pasma przenoszenia?
Aha. Zwróć może uwagę jak i w którym kierunku zmieniała się jakość sprzętów "klasy popularnej" dekada po dekadzie.
Kiedy ostatnio widziałeś kogoś z boom-boxem na ulicy?
Wiesz, od 60s czy 70s trochę czasu minęło i standardy z wtedy już dawno przestały być "dzisiejsze".
Mimo wszystko chyba oddalamy się od Nowej Unitry, choć sam teraz nie wiem czy to klasa już audiofilska czy jeszcze popularna
Kompromisowo - klasa niepopularna
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum