Czyszczenie i konserwacja igły

Źródła dźwięku
ODPOWIEDZ
Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Re: Czyszczenie i konserwacja igły

Post autor: Rudinho »

Nowe wydania są bardzo często zasyfione np. mikrościnkami z koperty. Nie wiem jak musiało by być zakurzone pomieszczenie żeby kurz z powietrza osiadł na igle do tego stopnia żeby miało to wpływ na dźwięk.
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Rudinho pisze:
05 maja 2025, 22:24
Nie wiem jak musiało by być zakurzone pomieszczenie żeby kurz z powietrza osiadł na igle do tego stopnia żeby miało to wpływ na dźwięk.
Może ktoś sobie puszcza winylka na hali w tartaku np. :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

Pomiędzy powietrzem a igła jest jeszcze płyta. I na niej zawsze coś osiada. I szczotkowanie tego w 100 procentach nie usuwa. Gdyby tak było nie potrzebowali byśmy myjek
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Rudinho
Gramofon: Micro Seiki DD-7

Post autor: Rudinho »

Wojtek pisze:
06 maja 2025, 11:01
Rudinho pisze:
05 maja 2025, 22:24
Nie wiem jak musiało by być zakurzone pomieszczenie żeby kurz z powietrza osiadł na igle do tego stopnia żeby miało to wpływ na dźwięk.
Może ktoś sobie puszcza winylka na hali w tartaku np. :morda:
Do tartaku to tylko takie:
Załączniki
Screenshot_20250506_182735_Allegro.jpg
Sony PS-X75 [Empire 4000] // Restek Tensor // Restek Vector // preamp klon Audio Note by MISSE // Infinity RS II

Micro Seiki DD-7 [Ortofon 2m Black] // NAD 160A // Buphono // Monitor Audio Silver 6G 200
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Bacek pisze:
06 maja 2025, 12:06
Pomiędzy powietrzem a igła jest jeszcze płyta. I na niej zawsze coś osiada. I szczotkowanie tego w 100 procentach nie usuwa. Gdyby tak było nie potrzebowali byśmy myjek
Ano. Przede wszystkim to przepak w nową sleeve po umyciu, choćby najgorszej jakości ale nową. W przeciewnym razie łapiemy znowu na LP to co było w kopercie. W konsekwencji coś tam zawsze przenosi się na igłę, poza wtłaczaniem tegoŚ w samą płytę.

BTW jeden z moich brytyjskich partnerów myje wszystkie płyty z odessaniem (to jest raczej nie częsta praktyka u oferentów, a w Polsce niemal niespotykana u giełdziarzy), ale ja dostaję je w starych kopertach, bez sensu. Co prawda jest i plus, bo płyta dostaje nową koszulkę u mnie po ponownym myciu.
Inna sprawa, że nikt nie umyje tak ja TY sam do swojego zbioru, ale to już inna bajka.
ODPOWIEDZ