Nowa UNITRA

Dyskusje techniczne dotyczące gramofonów marki Unitra Fonica
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: Nowa UNITRA

Post autor: Bacek »

krolix pisze:
06 kwie 2025, 22:56
Wyniki finansowe firmy raczej nie wskazują na to, aby obecny plan biznesowy był trafiony (i tak, wiem że aby wyjąć trzeba najpierw włożyć ).
Oj tam, oj tam, jesteś zwykłym polskim zawistnikiem któremu przeszkadza że inni polacy coś robią.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Bacek pisze:
06 kwie 2025, 23:23
krolix pisze:
06 kwie 2025, 22:56
Wyniki finansowe firmy raczej nie wskazują na to, aby obecny plan biznesowy był trafiony (i tak, wiem że aby wyjąć trzeba najpierw włożyć ).
Oj tam, oj tam, jesteś zwykłym polskim zawistnikiem któremu przeszkadza że inni polacy coś robią.
Autor tego "argumentu" przeoczył, że w Polsce jest przynajmniej kilku innych producentów audio i jakoś nikt nad nimi się nie "znęca". ;)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

krolix pisze:
07 kwie 2025, 09:22
Autor tego "argumentu" przeoczył, że w Polsce jest przynajmniej kilku innych producentów audio i jakoś nikt nad nimi się nie "znęca".
Czy też wskrzesili "legędę" polskiego audio?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Bacek

krolix pisze:
Autor tego "argumentu" przeoczył, że w Polsce jest przynajmniej kilku innych producentów audio i jakoś nikt nad nimi się nie "znęca". ;)
1. Rozumiem że znęcanie się to wszystko oprócz pisania zachwytów? Ech ta mowa nienawiści ...
I czy ja się tu znęcam nad nimi? Nie przeszkadza mi czy mata pod gramofonem jest z pralki z lodówki czy z NASA, działa to działa. Dziwi mnie trochę precyzja wycięcia w produkcie aspirującym do wyższej klasy. Z reszty widzianej na żywo sprzęt jest fajnie wykonany, nawet solidniej niż na to wygląda na fotkach. A twierdzenie że drogo to raczej znęcanie nie jest.
A pisać jest o czym bo od razu na starcie spory asortyment mają.
2. Chyba nie słyszałeś mnie komentującego głośnikowe produkty Waszczyszyna (Acient Audio). No ale AA to nie Radmor więc może wolno.

Ale generalnie prawda. W wątku o Unitra nikt nie znęca się nad innymi polskimi producentami.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

https://www.youtube.com/watch?v=5JHNdLTbwzU
fajny materiał - ale nie wiem, może już był.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jeśli sprzęt jest dobry to tutaj aż tak wiele nie trzeba.
Reklamy w radiu i TV - plażo, proszę, to nie te czasy + to nie sprzęt dla Kowalskiego jak soundbar czy słuchawki na siłkę.
Nakłady by się nie zwróciły.

Zagraniczny dystrybutor. Są już tacy?

Zagraniczne przedstawicielstwo. Niech to będzie kurna jeden handlowiec w USA, na początek.
Nawet nie trzeba nikogo wysyłać i mu ogarniać chatę. Może to być ktoś kto już jest na miejscu, zrekrutować człowieka, niech ma misję.

Rozesłać po zagranicznych redakcjach i influencerach światka audio egzemplarze testowe, niech się pobawią i coś powiedzą o tym.

Marka Unitra to u nas legenda PRL, a zagranicą wielkie nic. Można budować branding od początku.

Nie śledzę na bieżąco, nie wiem co robią marketingowo poza czytaniem tego wątku.
Jeśli robią jakieś działania to omijają one moją bańkę zainteresowań.

Ale wchodzę sobie na tego jutuba, czyli miejsce gdzie wielu ludzi szuka polecajek zakupowych czy innych recenzji.

Wpisuję "unitra turntable" - nie wyskakuje nic poza starymi sprzętami dekad minionych.
Wpisuję "unitra amplifier" - oho, cuda na kiju, jest jeden materiał po angielsku sprzed 3 miesięcy. Klikam.

Problem - to mały anglojęzyczny kanał prowadzony przez Polaka.
Chwali sprzęt, a zarazem narzeka że jest drogi i go na niego nie stać (super? :D )
Jak się przejrzy kanał to widać że jest tam mix recenzji sprzętu, klipów niewiele, choć wyłamują się "super deale" z aliexpress.
Słowem - targetowo misz-masz.

To jest krok w dobrym kierunku, a zarazem trochę ślepy krok.
Chciałem Wam pokazać żeby nie było że się czepiam i jestem ślepy.

Słowem - jakaś pensja czy dwie pewnie idą miesięcznie na marketing Unitry, ale co ten marketing robi?
Planuje kolejne występy na targach audio? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
krolix

Post autor: krolix »

Bacek pisze:
07 kwie 2025, 11:49
krolix pisze:
1. Rozumiem że znęcanie się to wszystko oprócz pisania zachwytów? Ech ta mowa nienawiści ...
I czy ja się tu znęcam nad nimi? Nie przeszkadza mi czy mata pod gramofonem jest z pralki z lodówki czy z NASA, działa to działa. Dziwi mnie trochę precyzja wycięcia w produkcie aspirującym do wyższej klasy. Z reszty widzianej na żywo sprzęt jest fajnie wykonany, nawet solidniej niż na to wygląda na fotkach. A twierdzenie że drogo to raczej znęcanie nie jest.
A pisać jest o czym bo od razu na starcie spory asortyment mają.
2. Chyba nie słyszałeś mnie komentującego głośnikowe produkty Waszczyszyna (Acient Audio). No ale AA to nie Radmor więc może wolno.

Ale generalnie prawda. W wątku o Unitra nikt nie znęca się nad innymi polskimi producentami.
Wziąłem argument i znęcanie się w cudzysłów, wstawiłem dla pewności na końcu emotę ;) a i tak ironia przeszła niezauważona, ech...
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

Marketingowo to chyba "znęcanie" się jest lepsze niż cisza więc pod tym względem są wygrani w porównaniu z tymi, nad którymi nikt się nie "znęca".
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
winylowy_luke
Gramofon: Technics SL-1210GR
Kontakt:

Post autor: winylowy_luke »

Panowie ale chyba możemy się wszyscy tutaj zgodzić, że gramofony są za drogie tak o około 50%?
Żeby ten Edmund był droższy od Technicsa SL-1200G? To są żarty jakieś.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Jest sporo więcej gramków słabszych od SL1200G, a droższych :(
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Bacek

Oj tak.
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

Dario Antonio pisze:
06 kwie 2025, 20:06
Frey pisze:
06 kwie 2025, 18:40
Unitra za droga
Moim zdaniem, to własnie w tym tkwi problem . Same klocki mogą być dobre, może bardzo dobre , bić na łeb konstrukce 2 razy droższe( nowe oczywiście , nie mieszajmy ich z epokowcami) , tylko metka przeszkadza .
Produkty audio diy też klasą przebijają firmowe , a brak metki powoduje , że niektórzy nie mają do nich zaufania.
Unitra to legenda , Tarpan też był , tylko kto by teraz kupił Tarpana , zamiast np. Patrola
Ja tam wolę Land Rovera 🙂
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

winylowy_luke pisze:
07 kwie 2025, 20:37
Żeby ten Edmund był droższy od Technicsa SL-1200G? To są żarty jakieś.
Wojtek pisze:
07 kwie 2025, 20:41
est sporo więcej gramków słabszych od SL1200G, a droższych
Bacek pisze:
07 kwie 2025, 20:47
Oj tak.
hm lobbyści pewnej firmy czy...f
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Bacek

Eee, ja teraz mam gramofon, jak to Wojtek napisał, firmy od blenderów i innego sprzętu kuchennego. Technics wylądował w szufladzie.
Ostatnio zmieniony 09 kwie 2025, 08:44 przez Bacek, łącznie zmieniany 3 razy.
syko
Gramofon: Dual 510

Post autor: syko »

Tarpan legenda. :lol:
Przepraszam, ale nie mogłem się powstrzymać.
No Logo
"Historia Tarpana"
https://www.youtube.com/watch?v=fIAT8HQBNEw
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
ODPOWIEDZ