Kolekcje sprzętowe forumowiczów
-
Na wolumenie swego czasu szukalem starych vhsow z horrorami. Czesto bywalem bo mkeszkalem kilka lat w wawie i to na przeciwko wlasnie wolumenu. Ale podsunales mi pomysl gdzie dostac altusy od reki w polsce, bo w Lodzi moim rodzinnym miescie to nic juz nie ma
- zoombie
Są koło Łodzi ; ) http://tablica.pl/oferta/kolumny-glosni ... 30Utl.html Ale chyba trochę drogo ...marmoorek pisze:bo w Lodzi moim rodzinnym miescie to nic juz nie ma
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie róbmy z tego wątku zakupowego
Jak marmoorek będzie szukał to zapyta gdzie trzeba.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
Wojtek pisze:Nie róbmy z tego wątku zakupowegoJak marmoorek będzie szukał to zapyta gdzie trzeba.
Dokladnie. I tak w pl bede dopiero kolo listopad/boze narodzenie. Na razie nic nie kupuje;) przynajmniej w tym tygodniu
-
-
Kupiony w charity shopie kiedys za 9.99. Po przyniesieniu do domu okazalo sie ze lewy kanal dead. Dxis mnie naszlo zeby zajrzec do srodka. I za to uwielbiam ten sprzet. Patrzysz i widzisz co nie dziala. Okazalo sie ze bezpiecznik sie spalil. Wymiana i gra. Podlaczylem go pod zapasowy gramofon w sypialni i testuje. Jvc jednak tez robilo fajne sprzety.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masa marek robiła fajne sprzęty. Masz chyba nieco spaczony pogląd jeśli chodzi o Technicsa czy Diorę/Tonsile, skoro do takich wniosków dochodziszmarmoorek pisze:Jvc jednak tez robilo fajne sprzety.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ja jestem przekonany do czegos jak czegos pomacam imposlucham. Wiem ze bylo duzo np fajnych ang sprzetow w latach 70/80 ale jedna rzecz dostepnosc tego w przyzwoitym stanie a druga to cena jaka sobie ktos za to zyczy. Druga sprawa to design.
- Tyrystor
- Gramofon: SL-1410mk2
Przez te cztery lata zbierania winyli zmieniłem cały sprzęt, a niektóre elementy kilka razy - dlatego mam teraz mój 5. gramofon i 4. wzmacniacz. Nawet regał zbudowałem od nowa, bo poprzedni miał zbyt mało półek.
Mój obecny zestaw (kolumny od ponad roku te same, Pioneer S-310):

Patrząc od góry - Technics SL-Q202 z audio-technicą AT13EaV (w szufladzie leży też Shure M75), niżej Sony CDP-195, a niżej dwa świeże nabytki: dwie yamahy, najpierw magnetofon KX-500 (jakby coś, to mogę polecić - przyjemne, miękkie brzmienie, amorficzne głowice, cichy mechanizm, poza tym ma bardzo rozsądne rozplanowanie funkcji/przełączników. Dopiero co w poniedziałek po raz pierwszy w życiu nagrywałem cokolwiek na kasetę; bardzo przyjemna zabawa). A tuż nad płytami stoi dumnie opasły amplituner CR-800, który wczoraj dotarł do mnie kurierem. To już 3. wzmacniacz Yamahy, z jakim mam do czynienia i muszę powiedzieć, że zasłużenie cieszy się powszechnym uznaniem. Porządnie (i efektownie) zbudowany, mimo 37 lat na karku działa bez zarzutu. No i jak brzmi! Świetna przestrzeń, miękki bas i przede wszystkim taki na wskroś rockowy wykop, z jakim się jeszcze nigdy nie zetknąłem. Gitary szaleją aż miło.
Tylko oświetlenie takie niezbyt efektowne, zresztą chyba jedna żaróweczka (od siły sygnału) zgasła. W celach testowych przesłuchiwałem tak: japońskie wydanie In the Court of the Crimson King (w spokojniejszych fragmentach czaruje przestrzenią, w Schizofreniku wyrywa z butów współbrzmieniem saksofonu i gitary, zwłaszcza przy głośnikach wstęgowych), kanadyjskie II Led Zeppelin (świetna stereofonia w Whole Lotta Love), brytyjskie wyd. debiutu Montrose ('73 r., rewelacyjna płyta. Tak energicznego, pełnego mocy brzmienia gitary jeszcze nigdy nie doświadczyłem) i niderlandzkie wyd. Time ELO (gwoli sprawdzenia, jak sobie poradzi z bardziej elektronicznymi dźwiękami - bez zarzutu, nigdzie się nie gubi).
No i to tyle, a nuż komuś pomogę podjąć decyzję o zakupie jakiegoś fajnego sprzętu tym moim skromnym opisem.

Mój obecny zestaw (kolumny od ponad roku te same, Pioneer S-310):

Patrząc od góry - Technics SL-Q202 z audio-technicą AT13EaV (w szufladzie leży też Shure M75), niżej Sony CDP-195, a niżej dwa świeże nabytki: dwie yamahy, najpierw magnetofon KX-500 (jakby coś, to mogę polecić - przyjemne, miękkie brzmienie, amorficzne głowice, cichy mechanizm, poza tym ma bardzo rozsądne rozplanowanie funkcji/przełączników. Dopiero co w poniedziałek po raz pierwszy w życiu nagrywałem cokolwiek na kasetę; bardzo przyjemna zabawa). A tuż nad płytami stoi dumnie opasły amplituner CR-800, który wczoraj dotarł do mnie kurierem. To już 3. wzmacniacz Yamahy, z jakim mam do czynienia i muszę powiedzieć, że zasłużenie cieszy się powszechnym uznaniem. Porządnie (i efektownie) zbudowany, mimo 37 lat na karku działa bez zarzutu. No i jak brzmi! Świetna przestrzeń, miękki bas i przede wszystkim taki na wskroś rockowy wykop, z jakim się jeszcze nigdy nie zetknąłem. Gitary szaleją aż miło.

No i to tyle, a nuż komuś pomogę podjąć decyzję o zakupie jakiegoś fajnego sprzętu tym moim skromnym opisem.

Zestaw L1: Technics SL-1410mk2 + Shure M95HE + Denon PMA-777 + Telefunken TLX
Zestaw L2: Aiwa AD-F810 + Nakamichi OMS-2E + JVC AX-555 + Canton GLE40
- zoombie
Jakie wzmacniacze Yamahy miałeś wcześniej? Rozumiem, że nie równają się do CR-800 ...
-
Co do technicsa nic nie powiem...
Ale Yamahy lubię, bo są po prostu dobre
Ale Yamahy lubię, bo są po prostu dobre

- Tyrystor
Ba, wciąż je mam!zoombie pisze:Jakie wzmacniacze Yamahy miałeś wcześniej? Rozumiem, że nie równają się do CR-800 ...

-
To ten ampli Yamahy CR 800 tak fajnie gra? Jest na allegro i kosztuje tylko 360 zł 
Starsznie małe te zaciski głośnikowe .Ja mam 5 drutów w swoim kablu i czy zagra z głosnikami 6 ohm ?

Starsznie małe te zaciski głośnikowe .Ja mam 5 drutów w swoim kablu i czy zagra z głosnikami 6 ohm ?
- Tyrystor
Wiecie, nie twierdzę, że to jakiś najgenialniejszy sprzęt swojej epoki czy coś takiego. O nie! Po prostu myślę, że w klasie cenowej ~400 zł to całkiem dobry wybór. Nie ręczę za to, że wszyscy byliby nim zachwyceni - nawet ja nie jestem, ale niemniej cieszę się, że go kupiłem.
Ad. 2 - żaden problem, nawet 4-ohmowe powinien pociągnąć.

Ad. 1 - szalenie wkurzające są te zaciski, fakt. Musiałem przyciąć nieco kable, coby mieć na końcu kawałek prostego drutu, a nie pogięte od wielokrotnego wpychania cóś.Strasznie małe te zaciski głośnikowe. Ja mam 5 drutów w swoim kablu i czy zagra z głośnikami 6 ohm ?
Ad. 2 - żaden problem, nawet 4-ohmowe powinien pociągnąć.
-
Prawie kupiłem za 250 zł .Ciekawe jak by zagrał z moim dualem i tannoyami