Brum i niski poziom sygnału na wyjściu przedwzmacniacza.

Jak to wszystko połączyć?
ODPOWIEDZ
Piotr Welcz

Brum i niski poziom sygnału na wyjściu przedwzmacniacza.

Post autor: Piotr Welcz »

Pomocy !
Mam gramofon TEC System 3001, przedwzmacniacz jak na zdjęciu kupiony pod wpływem opinii kupujących oraz wzmacniacz kupiony około dwie dekady temu ale bez wejścia phono :( Połączyłem to wszystko i grało. Audiofilem nie jestem ale lubię jak coś działa jak należy i staram się w ramach możliwości zrobić jak najlepiej. Oryginalnie w gramofonie nie było uziemienia i na poziomie od -40 w górę był słyszalny dokuczliwy brum z towarzyszącym cichym "syrczeniem". Po dotknięciu metalowych części gramofonu i GND przedwzmacniacza ustawał i nie dokuczał nawet przy -15 dB Poziom dźwięku przy tych samych ustawieniach o wiele głośniejszy na cd. Jako, że jestem elektronikiem to postanowiłem niedrogo poprawić ten stan. Kupiłem kabel z uziemieniem, wtyki cinch, wymieniłem w gramofonie wszystko podłączyłem i ...
Dalej wnerwia mnie brum choć trochę mniejszy ale dokucza już od -30 dB. Po dotknięciu gramofonu i przedwzmacniacza ustaje :think:
Co mam zrobić, żeby pozbyć się tego efektu albo zmniejszyć do poziomu szumów wzmacniacza przy odtwarzaniu cd.
Czy da się pozbyć zupełnie tego brumu?
Jaki przedwzmacniacz kupić żeby poziom sygnału wyjściowego był zbliżony do wyjściowego z cd.

Moja wkładka generuje 4 mV
Załączniki
20250302_203252[1].jpg
20250302_203110[1].jpg
20250302_203213[1].jpg
Thorens TD-320/TP16 MK IV/Yamaha MC-505
Ifi Audio Zen phono
furgon

Re: Brum i niski poziom sygnału na wyjściu przedwzmacniacza.

Post autor: furgon »

A jak "naprawiłes" ten brak uziemienia? Bo pewnie to uziemienie bylo wyprowadzone minusem któregoś kanału. Tak miałem w Sony. Tyle że u mnie nie brumilo 😁 A może preamp jest winny.
Piotr Welcz

Masy kanałów były połączone razem i przylutowane do mas igły. Zmieniając kabel połączyłem dodatkowym przewodem z kabla zacisk GND przedwzmacniacza z chassis gramofonu tuż przy blaszanym ekranie miejsca podłączenia kabli sygnałowych.
Ifi Audio Zen phono
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Post autor: Bacek »

A nie było tam podłączenia masy chassis do masy sygnału? Rozłączyłeś to? Odepnij kabelki od pre i sprawdź czy ta Twoja masa chassis ma połącznie z masą sygnału, nie powinna mieć.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Bacek

Piotr Welcz pisze:
02 mar 2025, 20:57
Jaki przedwzmacniacz kupić żeby poziom sygnału wyjściowego był zbliżony do wyjściowego z cd.
Ale po co? Żeby potem ściszyć na wzmacniaczu? Jeżeli starcza głośności po rozkręceniu wzmacniacza to taka operacja jet bezcelowa.
A co to za wkładka?
Piotr Welcz

Bacek pisze:
03 mar 2025, 00:03
A nie było tam podłączenia masy chassis do masy sygnału? Rozłączyłeś to? Odepnij kabelki od pre i sprawdź czy ta Twoja masa chassis ma połącznie z masą sygnału, nie powinna mieć.
Nie mierzyłem tego, ale z tego co widziałem to masy sygnału nie były połączone z chassis kablem. Jest to połączone przez zaciski znajdujące się na płytce odizolowanej od chassis. Chyba, że na tej płytce jest jakaś ścieżka ale raczej nie.
Ifi Audio Zen phono
Piotr Welcz

Bacek pisze:
03 mar 2025, 00:10
Piotr Welcz pisze:
Ale po co? Żeby potem ściszyć na wzmacniaczu? Jeżeli starcza głośności po rozkręceniu wzmacniacza to taka operacja jet bezcelowa.
A co to za wkładka?
Audio Technica AT95E
Ifi Audio Zen phono
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Piotr Welcz pisze:
02 mar 2025, 21:53
Masy kanałów były połączone razem i przylutowane do mas igły. Zmieniając kabel połączyłem dodatkowym przewodem z kabla zacisk GND przedwzmacniacza z chassis gramofonu tuż przy blaszanym ekranie miejsca podłączenia kabli sygnałowych.
Usunąłeś oryginalne połączenie masy sygnałowej i masy obudowy? Jeżeli nie wiesz to sprawdź. Przy kablach odłączonych od pre nie powinno być przejścia miedzy masą na wtykach RCA a kablem łączącym masy obudów.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Awatar użytkownika
Jaculek
Gramofon: Dual 704, 721

Post autor: Jaculek »

Piotr Welcz pisze:
Taki, który ma podaną przez producenta wartość wzmocnienia na poziomie przynajmniej 46dB. Ten "wynalazek" ma tę wartość nieznaną i raczej niską (pewnie wyraźnie poniżej 40dB). Z tanich pre odpowiedni będzie ART DJ. Z trochę droższych (i zdecydowanie lepszych) Ifi Zen Phono.
Piotr Welcz pisze:
owarzyszącym cichym "syrczeniem"
To może być "zasługa" kiepskiego zasilacza. Chociaz kiepskiej konstrukcji samego pre także. Swoją drogą pierwsza opinia o Twoim pre na jaką trafiłem (na stronie producenta) nie zachęca do zakupu:
Behringer PP 400 does wrong RIAA equalization

I love my other Behringer products but this one CANNOT be recommended. The world standard RIAA equalization is NOT followed accurately by this unit. The high frequencies are fine and above 1000 Hz the maximum error is half a decibel. But below 1000 Hz it all goes wrong, with an error of minus 3.5 dB at 20 Hz. It is the same for both channels. In the interests of accuracy I therefore CANNOT RECOMMEND this unit to anybody.
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
ahaja

Post autor: ahaja »

Weź kawałek przewodu, odizoluj końcówki by były druciki widoczne i dotknij rurki ramienia i zacisku GND.
Czy się zmienia poziom przydźwięku?
Jeśli tak, to znaczy, że rurka ramienia nie jest umasowiona (podpięta do GND) wewnątrz gramofonu. Wewnątrz gramofonu te połączenia z reguły są realizowane kabelkiem z czarną izolacją.

Możesz też pomierzyć to miernikiem, ale nie na brzęczyku, tylko na najniższym zakresie rezystancji - ile ohm mają przejścia od metalowych części ramienia do zacisku GND.

Nie widziałem schematu do 3001 ale na ve jest do 4001. Z racji tego, że wyjścia były tam wypuszczane wtykiem DIN to masy sygnałowe były spięte z masą ramienia. Dzisiaj z racji stosowanie wtyków RCA można te masy odseparować od siebie - wtedy masa ramienia leci dodatkowym przewodem do zacisku uziemienia w pre. Tu ważne, by ten kabelek był blisko kabli sygnałowych między gramofonem a preampem.

Widziałem na Twoich zdjęciach, że te kable sygnałowe niebieskie masz blisko kabli zasilających i blisko zasilacza wtyczkowego ... chyba, że się źle dopatrzyłem. Takie prowadzenie kabli to błąd.
Kabel z gramofonu do preampa daj jak najkrótszy - to szczególnie istotne dla wkładek MM, a takową masz.

Jak na wejściu preampa zrobisz zwarcie to powinna być cisza - sygnał jest zwierany do masy i pre nie ma czego wzmacniać.
To w kwestii wykluczenia winy preampa.
Piotr Welcz

Jaculek pisze:
03 mar 2025, 08:04
Piotr Welcz pisze:
02 mar 2025, 21:53
Usunąłeś oryginalne połączenie masy sygnałowej i masy obudowy? Jeżeli nie wiesz to sprawdź. Przy kablach odłączonych od pre nie powinno być przejścia miedzy masą na wtykach RCA a kablem łączącym masy obudów.
Zmierzę to. Dzięki za podpowiedź.
Ifi Audio Zen phono
Piotr Welcz

To może być "zasługa" kiepskiego zasilacza. Chociaz kiepskiej konstrukcji samego pre także. Swoją drogą pierwsza opinia o Twoim pre na jaką trafiłem (na stronie producenta) nie zachęca do zakupu:

Po wyłączeniu gramofonu z prądu problem nie znika. Pre do zmiany już to do mnie dotarło :)
Ifi Audio Zen phono
Piotr Welcz

ahaja pisze:
03 mar 2025, 12:42
Weź kawałek przewodu, odizoluj końcówki by były druciki widoczne i dotknij rurki ramienia i zacisku GND.
Czy się zmienia poziom przydźwięku?
Jeśli tak, to znaczy, że rurka ramienia nie jest umasowiona (podpięta do GND) wewnątrz gramofonu. Wewnątrz gramofonu te połączenia z reguły są realizowane kabelkiem z czarną izolacją.

Możesz też pomierzyć to miernikiem, ale nie na brzęczyku, tylko na najniższym zakresie rezystancji - ile ohm mają przejścia od metalowych części ramienia do zacisku GND.

Nie widziałem schematu do 3001 ale na ve jest do 4001. Z racji tego, że wyjścia były tam wypuszczane wtykiem DIN to masy sygnałowe były spięte z masą ramienia. Dzisiaj z racji stosowanie wtyków RCA można te masy odseparować od siebie - wtedy masa ramienia leci dodatkowym przewodem do zacisku uziemienia w pre. Tu ważne, by ten kabelek był blisko kabli sygnałowych między gramofonem a preampem.

Widziałem na Twoich zdjęciach, że te kable sygnałowe niebieskie masz blisko kabli zasilających i blisko zasilacza wtyczkowego ... chyba, że się źle dopatrzyłem. Takie prowadzenie kabli to błąd.
Kabel z gramofonu do preampa daj jak najkrótszy - to szczególnie istotne dla wkładek MM, a takową masz.

Jak na wejściu preampa zrobisz zwarcie to powinna być cisza - sygnał jest zwierany do masy i pre nie ma czego wzmacniać.
To w kwestii wykluczenia winy preampa.
Dokładnie sprawdzę masę ramienia i ewentualnie podłączę do GND, zwrócę uwagę na prowadzenie kabli. Po wyłączeniu gramofonu z preampa, cisza.
Ifi Audio Zen phono
Awatar użytkownika
Bacek

To jeszcze sprawdź przejście z rurki ramienia na ten dodany gnd. Musi być.
Piotr Welcz

Rozkręciłem gramofon. masa ramienia łączy się z masą sygnałową a to wszystko z chassis. Czyli jakieś pętle. Rozumiem że muszę odłączyć masę ramienia od masy kanałów połączyć masę ramienia z przewodem uziemiającym i chassis. a masy kanałów mają się łączyć z masami igły ?
Ifi Audio Zen phono
ODPOWIEDZ