Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.
-
- Gramofon: Technics sl-d2
Re: Foliowe okładki zewnętrzne, koperty wewnętrzne itd.
Zakupiłem takie koperty wewnętrzne - Katta Japan. Koperty wewnętrzne zaokrąglone są mi potrzebne do niektórych płyt, bo kwadratowe zaginają się. Doszły. wyglądają bardzo dobrze. Zobaczę jak sprawdzą się w praktyce.
Trio/Kenwood ka - 3700 + marantz cd -67 mk II + braun a/d/s RM 5
-
- Gramofon: Technics SL-1600 MKI
Używam takich okładek odkąd zbieram płyty (nie aż tak długo). Właśnie dzisiaj wyciągnąłem jedną, której dawno nie słuchałem (z rok może) i widzę na niej ślady od okładki, takie zmarszczenia, takie same jak zrobiły się na okładce. Nie wiem czy to przypadek czy nie, jak będę miał chwilę to przepatrzę pozostałe płyty.
Swoją drogą nie są to najlepsze okładki. Nie są drogie, to fakt. I wyglądają fajnie, jak i marka nie jest bylejaka jakby się zdawało. Ale moim zdaniem są zbyt cienkie, łatwo się marszczą, nawet przy wkładaniu płyty potrafią się zawijać, zaginać. Ja już sobie powiedziałem, że więcej ich nie kupuję, teraz przerzucę się na Nagaokę, nie ma chyba nic takiego pomiędzy. Przerzucę się tym bardziej, jeżeli znajdę więcej śladów po okładkach na płytach (czy to utlenianie czy ocieranie - nieważne, nie powinno dojść do takiej sytuacji).
-
- Gramofon: Technics sl-d2
Dzięki za info. Sprawdzę, bo w sumie (na szczęście) dotyczy to kilku płyt.
Trio/Kenwood ka - 3700 + marantz cd -67 mk II + braun a/d/s RM 5
-
A ja mam takie pytanie. Koperty wewnętrzne papierowe czy polietylenowe?
Jakie są wasze preferencje i dlaczego?
Jakie są wasze preferencje i dlaczego?
- Avarice
- Gramofon: WG-264
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Można tak jak piszesz (koperty wyściełane folią), a można kupić osobno papierowe koperty i woreczki. Zależy co komu bardziej pasuje i czasami od konkretnej płyty.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
Moje może dziwne pytanie wynikało z tego, że wszystkie płyty jakie posiadam są albo w kopertach papierowych albo w "workach" z PE.
Nie wiedziałem że istnieją koperty papierowe w środku wyściełane folią ...
Stąd też było moje pierwotne pytanie papier czy folia? Bo tak sobie wykoncypowałem że:
- papier, pewnie się odrywają drobiny z koperty i wnikają w rowki płyt (może się mylę ... )
- PE, nie ma bata mimo że ma być elektrostatyczny to nie wierzę że nie zbiera ładunków i nie przyciąga kurzu.
I tu całe sedno. Lepiej mieć w płycie drobinki celulozy czy kurzu ???
Nie wiedziałem że istnieją koperty papierowe w środku wyściełane folią ...

Stąd też było moje pierwotne pytanie papier czy folia? Bo tak sobie wykoncypowałem że:
- papier, pewnie się odrywają drobiny z koperty i wnikają w rowki płyt (może się mylę ... )
- PE, nie ma bata mimo że ma być elektrostatyczny to nie wierzę że nie zbiera ładunków i nie przyciąga kurzu.
I tu całe sedno. Lepiej mieć w płycie drobinki celulozy czy kurzu ???

- Obywatel
Papier raczej nie powinien mieć bezpośredniego kontaktu z płytą bo przy wyciąganiu ją rysuje. Jeśli masz starą, zakurzoną płytę, w starym worku lub starej papierowej kopercie, to najlepiej po umyciu włożyć ją do nowej koperty papierowej wyściełanej folią. Z kolei jeśli masz nową płytę w papierowej kopercie z nadrukami, tekstami piosenek itp, to wtedy po umyciu wkładasz ją do nowej foliowej koszulki i dopiero wtedy wkładasz do papierowej koperty i do okładki. Dlatego napisałem, że czasami dobór optymalnej metody zależy od konkretnego przypadku.
Ja do tej pory zawsze stosowałem oddzielne koszulki foliowe i papierowe, ale rozważam dokupienie tych hybrydowych - papierowych wyściełanych folią.
Ja do tej pory zawsze stosowałem oddzielne koszulki foliowe i papierowe, ale rozważam dokupienie tych hybrydowych - papierowych wyściełanych folią.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
Tylko koperty w stylu MoFi.
Dlaczego? Bo idealnie chronią płytę. Dodatkowo są gładkie z zewnątrz i dzieki usztywnieniu papierem utrzymują swój kształt i idealnie gładko wchodzą do kieszeni okładki. Czego chcieć więcej?
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
Topping E50+L50+PA5/Audiosymptom i8 mod @Wilk-Audio-Projekt/Sennheiser HD 660S
HusaRIAA v2
- Obywatel
Jeśli masz nową płytę z dedykowaną papierową kopertą wewnętrzną, to dodawanie kolejnej koszulki papierowo-foliowej nie jest potrzebne. Lepiej dołożyć tylko koszulkę foliową i wsunąć ją w dedykowaną kopertę papierową.
- winylowy_luke
- Gramofon: Technics SL-1210GR
- Kontakt:
E tam, nie używam. Wolę trzymać płytę osobno. Dedykowana koperta dłużej pożyje, nie odkształci się.
Technics SL-1210GR+KAB Fluid Damper+Shure V15 V-MR/Grace F9 (RS-9U)/AT-OC9XML/Shure V15 III (SAS/B)/Empire 4000 D/I
HusaRIAA v2
HusaRIAA v2
-
Dziękuję za odpowiedzi. Czyli hybryda. Muszę poszukać.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- Avarice
- Gramofon: WG-264
Co do rysowania płyt przez papierowe koperty to zdarzało mi się zwracać nowe płyty w kopertach papierowych, bo były bardzo porysowane właśnie przez papier i np. fragmenty tworzywa jakie w tłoczni dostały się podczas pakowania. Wszystkie stare płyty w oryginalnie papierowych kopertach umieściłem w kopertach jak w odnośniku: https://www.winyle.pl/okladki-na-plyty/ ... 76753.html Ich wymiar pozwala na swobodne umieszczenie tej koperty wraz z płytą w oryginalnej kopercie papierowej. Nigdy nie było z tym problemu.
Korzystałem też z tych kopert: https://www.winyle.pl/okladki-na-plyty/ ... nikow.html 110 gramowy papier i wewnętrzny HDPE.
W ogóle zwróć uwagę na sklep z którego pochodzą te koperty.
Korzystałem też z tych kopert: https://www.winyle.pl/okladki-na-plyty/ ... nikow.html 110 gramowy papier i wewnętrzny HDPE.
W ogóle zwróć uwagę na sklep z którego pochodzą te koperty.