Jakie kolumny do 300 zł?

Tematy związane z zakupem sprzętu nagłaśniającego
ODPOWIEDZ
kmark

Re: Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: kmark »

Winters pisze:http://allegro.pl/wharfedale-linton-2-k ... 70812.html

Kto chce niech bierze, a nie będzie zawiedziony.
I nie jestem czyli 179 zł radości :clap:

Zakupiłem i jestem zaskoczony co te niewielkie kolumny potrafią - przepiękna "głębia" dźwięku a do tego znakomite brzmienie wysokich tonów.

Kolumny podłączyłem przewodami Klotz 2x1,5mm ( dzięki za pomoc JackK ) i grają naprawdę świetnie - wielkie dzięki Winters :clap:

Pozdrawiam Marek
Awatar użytkownika
Winters

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Winters »

DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
patrykut

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: patrykut »

Dzięki za propozycję Winters, jeśli nie będzie nic ciekawszego to zdecyduję się na polecone przez Ciebie.
Przeszukując Allegro, znalazłem jeszcze coś takiego: http://allegro.pl/glosniki-wharfedale-d ... 08713.html - co o nich sądzisz?

I swoją drogą, jak wygląda sprawa z kablami do tych kolumn, są to te z miedzianymi końcówkami z obydwu stron? (coś jak to: http://allegro.pl/kabel-kolumnowy-cca-2 ... 44579.html) ?
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
Winters

Jakie kolumny do 300zł?

z nowymi Wharfedale z niższych rejonów cenowych nie mam doświadczenia

a o kable to się nie martw, kupisz w OBI/Castoramie i się dowiesz co i jak
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Wojtek »

Te Celestiony będą lepsze. Zwróć uwagę, że te Wharfy są praktycznie nowe, a są warte mniej. To powinno dać coś do myślenia :)
patrykut pisze:I swoją drogą, jak wygląda sprawa z kablami do tych kolumn, są to te z miedzianymi końcówkami z obydwu stron?
Tak, potrzebujesz tradycyjnych kabli głośnikowych. Te końcówki to "goły drut", czyli to samo co się kryje pod izolacją kabla :)
Pewnie na tej samej zasadzie masz podłączone już posiadane głośniki do Sony (o ile nie słuchasz tylko na słuchawkach).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
patrykut

Jakie kolumny do 300zł?

Dzięki. W każdym bądź razie proszę o jeszcze kilka propozycji, ponieważ zakupu dokonuję w przyszłym tygodniu i gdyby te zostały sprzedane chciałbym mieć jakąś alternatywę (no i tak btw - po mojej wiadomości do Pana od Celestionów, podwyższył on nagle cenę do 459 zł tłumacząc się tym, że nie ma takich kolumn w Polsce... szkoda :( )
"Moja idea nagrywania, to próba uchwycenia żywego brzmienia w studiu, nastroju całej chwili i przekazanie tego innym... Należy uchwycić jak najwięcej brzmienia charakterystycznego dla danego pomieszczenia. To jest podstawa." - Jimmy Page
Awatar użytkownika
Winters

Jakie kolumny do 300zł?

patrykut pisze: po mojej wiadomości do Pana od Celestionów, podwyższył on nagle cenę do 459 zł tłumacząc się tym, że nie ma takich kolumn w Polsce... szkoda
ja bym mu znalazł z pięć par w samym archiwum allegro, jak on myśli, że ma nie wiadomo co to upadł na głowę
tyle to one warte nie są i w takiej cenie to tego nie sprzeda
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
patrykut

Jakie kolumny do 300zł?

No właśnie... Dlatego, jeśli to możliwe, podawajcie dalsze propozycje, a ten gościu może opuści cenę jak zobaczy zerowe zainteresowanie.
formel

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: formel »

Witam Panowie. Czytając ten wątek widze, że bardzo służycie pomocą, dlatego mam nadzieję, że doradzicie też mi. Poszukuje kolumn do Pioneera A-X320. Pokój ma regularne kształty, ok 15 m^2, bez wykładzin czy dywanów. Słucham głównie hard rocka, progresu ale elektronika lubi także się pojawić. Stąd pytanie : http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe-ta ... 87739.html czy te kolumny się nadadzą? Czytałem gdzieś, że są świetnej jakości, ale jak współpracują z ok. 25-letnim wzmacniaczem?
Awatar użytkownika
Winters

Jakie kolumny do 300zł?

Nadadzą się.
DIOMEDES KATO
formel

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: formel »

Ale szybka odpowiedz :D No dobra, a co z kablami? 1,5-2 mm wystarczą?
Awatar użytkownika
Winters

Jakie kolumny do 300zł?

Wystarczą.
DIOMEDES KATO
Awatar użytkownika
patrykut

Re: Jakie kolumny do 300zł?

Udało mi się wynegocjować z gościem świetną cenę, ale dla pewności spytam raz jeszcze: nie będzie żadnych problemów by grały z amplitunerem SONY STR-GX 290 (czy to ze złączami, czy to z mocą)?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jakie kolumny do 300zł?

Post autor: Wojtek »

patrykut pisze:ale dla pewności spytam raz jeszcze: nie będzie żadnych problemów by grały z amplitunerem SONY STR-GX 290 (czy to ze złączami, czy to z mocą)?
Nie. Byłoby głupie, gdybyśmy doradzali coś niekompatybilnego (choć i takie rady czasem tu padają).
Jak nie będziesz ostro rozkręcał głośności to będzie to system na lata (choć nie życzę Ci tego, wymień kiedyś to Sony).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
patrykut

Jakie kolumny do 300zł?

Kiedyś na pewno dojdzie do wymiany, jeśli będę miał tylko taką możliwość :) Proszę mi jeszcze powiedzieć coś takiego. Otóż w dużej mierze zamierzam też ten zestaw wykorzystywać przy słuchaniu muzyki z komputera (połączenie mini jack - 2xchinch do wejścia na CD w amplitunerze którego na razie nie używam). Muzyka to kopia moich płyt w formacie bezstratnym FLAC na przenośnym dysku twardym oraz kopie koncertów Blu-Ray. Uważasz, że przy takim wykorzystywaniu również da radę?
ODPOWIEDZ