Myjka ultrasoniczna (Humminguru), czy vacum (Pro-Ject VC-E2)
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Re: Myjka ultrasoniczna (Humminguru), czy vacum (Pro-Ject VC-E2)
Tak, nawet na zdjęciu allegro jest, tzn skład mocno orientacyjny bo nazwy ogólne i stężenia - jak dla mnie orientacyjne. Już się kilka osób doktoryzowało na jego temat gdzieś w wątku o myjkach, jaki to groźny i niebezpieczny bo na wiki wyczytali że któryś z nich ma rozpuszczać winyle.
Nie jest jakoś zaporowo drogi, możesz sprawdzić na jakichś wyjątkowo zabrudzonych, kto, jak kto, ale Ty zęby zjadłeś na tym, więc i ocena będzie miarodajna

- daru0105
Ta też jest na 6 litrów ostatni przepis od vinylspotdale pisze: ↑09 sty 2025, 09:26Tak, ale wersja na 6 l. - w innej butelce.daru0105 pisze: ↑07 sty 2025, 11:25Od vinylspot?
https://allegro.pl/oferta/koncentrat-vi ... 2537368262
Kupiłęm też od nich myjkę ulradźwiękową
Ale płyn uniwersalny też działa i nie niszczy płyt - w wątku o myjkach był polecany.

daj namiar na uniwersalny. Spróbuje
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
- dale
Muszę w domu sprawdzić... (fuck, drugi raz wyciągać pudło z szafki i odgrzebywać płyny...: ) ), wszedłem na amazon - bo jest oferta myjki (obu wersji) i poczytałem sobie opinie użytkowników, te z jedną gwiazdką. Są to opinie zweryfikowanych użytkowników, czyli od kupujących ten produkt. No i zniechęcają mnie. Zwłaszcza porównania do efektów ze zwykłymi wannami. A byłem już gotowy brać w ciemno. Może gdybym namacalnie sprawdził, co i jak, została by u mnie, ale z drugiej strony nie bardzo chce kupować, po to by odsyłać.
Życie nie jest proste
Życie nie jest proste

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Aha czyli te 6L co Marku opisujesz wcześniej to nie jest koncentrat oczywiście, tylko gotowiec. No wezmę pewnie na próbę, akurat mi się Tetental kończy to bym nie musiał ściągać.
Yyyy, aha wersja na 6l w koncentracie... Qrła, dajcie proszę linka bo się zagubiłem już.
Yyyy, aha wersja na 6l w koncentracie... Qrła, dajcie proszę linka bo się zagubiłem już.
- dale
Ja bym spróbował tego: https://allegro.pl/oferta/plyn-do-mycia ... 6957222039
A tu to samo, tylko na 12 l
Tu masz ten sam preparat na 10 l
https://allegro.pl/oferta/koncentrat-do ... d6604cf017
Jak szukasz czegoś niekoniecznie audio to Kol. Blis poleci na pewno, bo pamiętam że sam korzystałem
Ale dziś już nie dam rady dogrzebać się do niego, bo okazuje się że wyniosłem do piwnicy...
A tu to samo, tylko na 12 l
Tu masz ten sam preparat na 10 l
https://allegro.pl/oferta/koncentrat-do ... d6604cf017
Jak szukasz czegoś niekoniecznie audio to Kol. Blis poleci na pewno, bo pamiętam że sam korzystałem

-
Jeszcze pytanie do użytkowników humminguru na forum ... jak jest z tym suszeniem na prawdę ?
1) Są filmy i opinie na youtube ze jak się używa tylko 100% wody destylowanej to nie dosusza ? Polecają dolewać kilka kropel srodka zwilżającego ...
Zakładając ze coś (oczywiście odpowiedniego) tam dodam to wtedy suszy tak ze można od razu słuchać ?
Dla mnie to podstawowa informacja ... bo jeśli trzeba dosuszać albo czekać aż wyschnie to ja odpuszczam.
2) I druga sprawa ponoć z samą wodą nie domywa bo nie zwilża całej płyty i skuteczność ponoć wtedy jest kiepska ... ?
1) Są filmy i opinie na youtube ze jak się używa tylko 100% wody destylowanej to nie dosusza ? Polecają dolewać kilka kropel srodka zwilżającego ...
Zakładając ze coś (oczywiście odpowiedniego) tam dodam to wtedy suszy tak ze można od razu słuchać ?
Dla mnie to podstawowa informacja ... bo jeśli trzeba dosuszać albo czekać aż wyschnie to ja odpuszczam.
2) I druga sprawa ponoć z samą wodą nie domywa bo nie zwilża całej płyty i skuteczność ponoć wtedy jest kiepska ... ?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Myślę że tak czy siak warto dodawać Mirasol/Fotonal jeśli chcemy myć samą wodą.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
Też tak myślę i dlatego nie zastanawiam się tylko zawsze dodaję, nawet jak daję kilka procent IPA. On ma właściwości antystatyczne i nawet jak płyta jest nowa ale naelektryzowana, to po myciu wychodzi elektrycznie obojętna.
Ale mirhon jak koniecznie chcesz to mogę spróbować specjalnie dla Ciebie zrobić zabieg wyłącznie na wodzie destylowanej.
tak
nie bardzo wiem co masz na myśli, bo zakres "zwilżenia" płyty jest uzależniony od ilości płynu wlanego do wanienki, i nie widzę w tym zakresie znaczenia składu chemicznego mikstury.... Płyn możesz wcześniej nalać do zbiorniczka który go zbiera przed suszeniem. Tam jest podziałka ile lać na jakie płyty, zawsze możesz dolać kapkę ręcznie. Lać tyle co by nie zamoczyć labela i ja jeszcze nie miałem "nie zwilżonej" płyty.
Co do skuteczności to zawsze będą blaski i cienie, nie sądzę by istniał produkt idealny. Zawsze możesz kupić i odesłać jak nie będziesz zadowolony, ryzyko żadne (ja ciągnąłem w pierwszym wypuście z Hong-Kongu, to poziom stresu jednak jakiś tam był

- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
No nie zupełnie, chodzi o napięcie powierzchniowe na styku płyn - płyta. Przy dużym napięciu powierzcniowym płyn może nie wnikać w głąb rowków. Zadaniem Mirasolu czy Fotonalu jest zmniejszenie napięcia powierzchniowego.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- dale
Serio? Mówimy o myjce "ultradźwiękowej". Kolega zna zasady działania takowej? Bo nie wiem czy to na poważnie...
- cobra
- Gramofon: PS-T15, GS464
Sorry, pisałem o ogólnym zachowaniu cieczy. Zapomniałem, że tu mowa o ultradźwiękach
Tak to jest jak się czyta "z doskoku" między różnymi czynnościami w robocie.

Tak to jest jak się czyta "z doskoku" między różnymi czynnościami w robocie.
Sony PS-T15, Benz Micro Silver / Empire 4000 / Z-4s, PreamP THT, Denon DRA-F109 / lampa SE, STX F-200n
- dale
To ja przepraszam
, ale dziś mocno nie wyspany jestem, drażliwy
Ogólnie pisząc, pamiętajmy że ultradźwięki to mechaniczny sposób na "odrywanie brudu", "fotonal" czy inny "mirasol" ułatwia spływanie wody, wiatrak ma łatwiejszą robotę. Napięcie powierzchniowe zmniejszają również detergenty czy środki powierzchniowo czynne. Nie wnikam tu w ich zasadę działania itp. fajnie było by, gdyby osoba stosująca je wiedziała po co je stosować, w jakiej dawce oraz z czym można łączyć, a z czym niekoniecznie...
Co do samych myjek, dziwi mnie że mają tyle negatywnych opinii na amazonie. Wydawało by się że projekt przemyślany. Używaną, w niższej cenie mógłbym rozważyć, nowej, zwłaszcza w cenie polskiej dystrybucji, nie wezmę.

Ogólnie pisząc, pamiętajmy że ultradźwięki to mechaniczny sposób na "odrywanie brudu", "fotonal" czy inny "mirasol" ułatwia spływanie wody, wiatrak ma łatwiejszą robotę. Napięcie powierzchniowe zmniejszają również detergenty czy środki powierzchniowo czynne. Nie wnikam tu w ich zasadę działania itp. fajnie było by, gdyby osoba stosująca je wiedziała po co je stosować, w jakiej dawce oraz z czym można łączyć, a z czym niekoniecznie...
Co do samych myjek, dziwi mnie że mają tyle negatywnych opinii na amazonie. Wydawało by się że projekt przemyślany. Używaną, w niższej cenie mógłbym rozważyć, nowej, zwłaszcza w cenie polskiej dystrybucji, nie wezmę.
-
-
Na youtube widziałem film gdzie wyraźnie było widać ze woda koncentruje się na pewnych obszarach płyty ... a pozostałe wyglądały jakby były suche. Jak dodał środka to widać było że woda pokrywa całą płytę