SMSL PL100 - nowy tani odtwarzacz CD

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

SMSL PL100 - nowy tani odtwarzacz CD

Post autor: Wojtek »

https://www.smsl-audio.com/portal/produ ... d/904.html
https://www.audioreviews.org/smsl-pl100-review-lj/

Nowy odtwarzacz od SMSL.
Mały, ma wbudowany DAC CS43131 i wbudowany wzmacniacz słuchawkowy (ale wyjście słuchawkowe jest z tyłu?).
Jest pilot na BT.
Ma mały ekranik z przodu.
Kosztuje około 500-550 PLN.

Ma wyjścia analogowe i cyfrowe (optical i coax).

Zasilanie po USB-C, ale producent nie dostarcza zasilacza, jedynie kabelek (dziwne?) więc to już trzeba we własnym zakresie ogarnąć.
Pewnie zakładają że każdy dzisiaj ma jakąkolwiek ładowarkę do telefonu czy tableta.

Moje zdanie?

Fajne jako tani transport do podpinania pod jakiś lepszy DAC.
Ciekawe jaki napęd i laser tam siedzą (nie badałem) i czy wymiana to nie problem.

Moja obawa - to zwykły tani transport laptopowy opakowany w ładne pudełko, DAC i pilot.
Ale może to wystarczy?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
amrowek

Re: SMSL PL100 - nowy tani odtwarzacz CD

Post autor: amrowek »

Wojtek pisze:
31 gru 2024, 10:47
Zasilanie po USB-C
No ba zgodnie z dyrektywą UE :D
Wojtek pisze:
Moja obawa - to zwykły tani transport laptopowy opakowany w ładne pudełko, DAC i pilot
może tak być sądząc po rozmiarze tego , a dopisek Hi-Fi robi resztę :D

trzeba poczekać aż trochę się tego rozejdzie i będą zdjęcia środka oraz rozebranie na elementy pierwsze
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Peter007
Gramofon: Dual 721

Post autor: Peter007 »

amrowek pisze:
31 gru 2024, 12:59
Wojtek pisze:
Zasilanie po USB-C
No ba zgodnie z dyrektywą UE :D
To to ma baterię? :shock:
No bo
dotyczy to wyłącznie urządzeń radiowych z odłączalną lub wbudowaną baterią wielokrotnego ładowania
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Baterii nie ma, więc jest to jedynie "oszczędność" producenta :)
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

do samego transportu to i malina za 50 zł starczy, podłączyć do sieci usebekem do daca i rzucić do szuflady a jak komu mało to może od Chińczyka ekran pojemnościowy jaki kupić
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

blispx pisze:
31 gru 2024, 20:24
do samego transportu to i malina za 50 zł starczy
Nadal rozmawiamy o odtwarzaniu CD? :think:
Wsparcie finansowe forum
voi12

Post autor: voi12 »

Witam zgromadzonych, jako nowy uczestnik forum, nie jako świeżak w dziedzinie audio, wręcz weteran (początki magazynu hi-fi), chciałbym opisać pierwsze wrażenia po kilku dniach użytkowanie tego odtwarzacza.
Jest malutki, ale waga solidna, czuć za co się płaci, prosty, wręcz prostacki zestaw funkcji, bez bajerów typu program, wyłączanie wyświetlacza, wyświetlanie cd-textu, pokazywanie czasu do końca płyty, utworu. Korekcja błędów na rewelacyjnym poziomie, bez problemu odczytał zmasakrowaną płytę CD-RW z zapisanymi MP3, flac nie czyta, jak i nie przeskakuje między folderami.
Brzmienie można określić jako "miłe". Zaokrąglone krawędzie, bas mało konturowy, ale wypełniony. Grał lekką Vką, bez porównania do czegoś lepszego, pełna satysfakcja. Na szybko porównałem z jednym ze swoich playerów, padło na Creek Evo na musesach, tu jednak słychać różnicę na rzecz Anglika, wyszedł detal, tempo, nasycenie. Pozwoliłem sobie zrobić takie porównanie gdyż oba kosztowały mnie ok 500 PLN.
Największym plusem SMSL jest jego rozmiar, świetnie wpasował się w system biurkowy oraz wyjście słuchawkowe, całkiem dobrej klasy. Dzięki temu playerowi mogę odkurzyć kolekcję CDków, łączę optykiem z fiio k11 r2r, później albo na wzmaka słuchawkowego, lub na KEF Q100.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ