Gramofon do 10 tyś

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
fal

Gramofon do 10 tyś

Post autor: fal »

Panowie ,
Powoli dojrzałem do tego żeby zacząć przygodę z czarnym plackiem dlatego potrzebuję podpowiedzi sprzęt może być używany nie mam z tym problemu chciałbym jednak , żeby w cenie znalazło się solidne phono i igła. Zależy mi na tym żeby zainwestować raz a dobrze jeśli budżet będę musiał nagiąć to pewnie i te 2 tyś dodatkowo się znajdzie. Na czym gram:

Wzmacniacz Goldmund Telos 7 Next Generation
Kolumny Harbeth SHL5

Z góry dziękuję za podpowiedzi :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Re: Gramofon do 10 tyś

Post autor: darkman »

fal pisze:
27 gru 2024, 11:43
żeby w cenie znalazło się solidne phono
Co to phono, Panie kolego?
Bo gramofon to turntable, a phono to wejście sekcji przedwzmacniacza graofonowego - zwykle we wzmacniaczach zintegrowanych, choć nie koniecznie.
fal pisze:
igła
So.. tu mamy podobnie, nie lepiej po polsku by było? bo igła do też nie do phono tylko do cartridge, zatem do wkładki gramofonowej, a dokładniej to do jej korpusu tudzież body będzie w miarę poprawnie.
fal pisze:
Wzmacniacz Goldmund Telos 7 Next Generation
Brak wejścia gramofonowego, zatem potrzebujesz też phonostage / przedwzmacniacza gramofonowego/. (lub gramofon typu Technics SL1500C - będzie z wewnętrznym preampem gramofonowym - wyłączalnym).

Gramofony w budżecie owszem istnieją, jednak potrzebna informacja czy automat, półautomat czy też manual. Jaki napęd? itd..
Generalnie to Pioneer, Sony, Pechnix, JVC, Yamaha, Nothingham czy inny Golde note dają radę, jednak uzupełnij zapotrzebowanie o konkret.
Może Pechniks SL1200GR? automacik z napędem bezpośrednim i do niczego niepotrzebnym suwakiem z boku, ale kumple i tak będą myśleli, że to do czegoś służy :D
Sam budżet spoko, daj pewien offset wyboru w niezłej klasie, jednak za mało danych podajesz. Chyba, że kompletnie nie masz zdania i brak danych, wtedy to zrozumiałe oczywiście.

Generalnie to dobrej klasy manual z bdb ramieniem 12" i napędem bezpośrednim + phonstage + wkładka z zacną igłą, według życzenia j.w. to i tak dość znacznie okroi tobie budżet na gramofon.

No ale jeśli dycha + ew 2k na sam gramofon, to looz całkiem i spory wybór jakościowy.
fal

Faktycznie może nie jestem precyzyjny ale chodzi mi o kompletny zestaw który zagra bardzo dobrym dźwiękiem nie ma dla mnie znaczenia czy to będzie automat czy manual. Ma grać bardzo dobrze to jest mój priorytet. Na gramofonach się nie znam owszem mam Audiotechnike 120 ale granie nim to jest dla mnie męka. Próbowałem lepszego przedwzmacniacza ale granie nadal było kiepskie więc się poddałem.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

darkman pisze:
27 gru 2024, 12:45
Może Pechniks SL1200GR? automacik z napędem bezpośrednim
SL1200 to raczej zawsze był manual.
fal pisze:
27 gru 2024, 13:10
Na gramofonach się nie znam owszem mam Audiotechnike 120 ale granie nim to jest dla mnie męka. Próbowałem lepszego przedwzmacniacza ale granie nadal było kiepskie więc się poddałem.
Kiepskie mówisz, a jaka jest referencja jakości dla Ciebie?

Pytam bo może być potem tak że wydasz trochę, a dźwięk z winyla nadal "nie ten".
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Wojtek pisze:
27 gru 2024, 15:34

Pytam bo może być potem tak że wydasz trochę, a dźwięk z winyla nadal "nie ten".
Mnie bardziej interesuje jaka wkładkę uzywał kolega i jaki preamp. Bo założę się o "dobrą flaszkę" że gdyby zawiesił np. hannę lub coś z rodziny AT33 plus preamp analogicznej klasy, nie poznał by gramofonu.
Mówię oczywiście, na podstawie wyłącznie własnych odczuć, jakie miałem przy przesiadce na MC i dostrojenie preampa.
fal

zależy mi na naturalnej barwie, scenie głębokiej i szerokiej lubię jak talerze są dźwięczne czyste wokal gra pierwszy plan ale nie przykrywa pozostałych planów. Ważne jest dla mnie lokalizowanie instrumentów na scenie. Podczas słuchania lubię się czuć jak w kameralnym klubie podczas koncertu.
Być może masz rację , że Gramofon to nie mój klimat i oczekuję czegoś czego on nie potrafi mi dać tego oczywiście nie wykluczam. Z ręku na sercu nie słuchałem dobrego gramofonu to co mam u siebie to Audio Technika AT LP 120XUSB z wkładką AT 95 zielona. Słuchałem go z przedwzmacniaczem Fezz Audio Gratia.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

@fal
Dzięki za opis, to pomocne, ale w moim pytaniu chodziło mi bardziej o sprzęt :)
Czyli - z którym źródłem porównujesz stwierdzając że "to nie gra tak jak powinno"?
Jakiś streaming? Pliki DSD? SACD? CD? Radio w samochodzie? :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Pawelec
Gramofon: Składak

Post autor: Pawelec »

A może zacząć od paru chwil odsłuchu. Co prawda u mnie pomieszczenie nie należy do dobrych akustycznie ale coś tam można usłyszeć w wydaniu analogu. Jeżeli wizualnie odpowiada Ci któryś gramofon z tego wątku:
viewtopic.php?f=59&t=15809
to zapraszam do kontaktu.
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122

Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
fal

Wojtek pisze:
27 gru 2024, 17:21
@fal
Dzięki za opis, to pomocne, ale w moim pytaniu chodziło mi bardziej o sprzęt :)
Czyli - z którym źródłem porównujesz stwierdzając że "to nie gra tak jak powinno"?
Jakiś streaming? Pliki DSD? SACD? CD? Radio w samochodzie? :morda:
Zdaję sobie sprawę, że Gramofon może nie zagrać tak jak streamer bo porównuję to bezpośrednio z Auraliciem i plikami z Tidal , ale wydaje mi się, że dźwięk wydobywający się z kolumn powinien być czysty dźwięczny mimo wszystko z jakąś sceną. To co gra u mnie jest płaskie i nakryte kocem. Nie wiem na ile wkladka wniosła by znaczące zmiany w tym gramofonie który mam , wkładek w salonie nie wypożyczają i tu jest dla mnie największy problem.
Gramofonu nie mogę sprzedać, jest to prezent od dziecka więc on ma dożywocie ale drugi mogę sobie sprezentować.
Awatar użytkownika
dale

fal pisze:
28 gru 2024, 07:55
Nie wiem na ile wkladka wniosła by znaczące zmiany w tym gramofonie który mam , wkładek w salonie nie wypożyczają i tu jest dla mnie największy problem.
Gramofonu nie mogę sprzedać, jest to prezent od dziecka więc on ma dożywocie ale drugi mogę sobie sprezentować.
To ja powiem teraz herezję i zostanę zlinczowany. Zostaw na razie gramofon, tym bardziej że prezent. Kup do niego wkładkę MC, nawet po retipie u naszego forumowego Mistrza, albo u Wojtka, jest fajny zestaw AT. To będzie koszt maks ok. 2000 PLN. Z tego co widzę Fezz obsługuje wkładki MC. Opierając się na własnym doświadczeniu, jak trafisz na dobry mastering i dobrą płytę (Chłopaki pomogą wybrać), zauważysz znacząca różnicę. Oj zauważysz.
A potem, jak się przekonasz ile daje igła, wybierz sobie gramofon od Pawelca.

Wkładka w gramofonie daje większą różnicę niż silnik w samochodzie.
fal

Panowie , dzisiaj ruszyłem dupsko wsiadłem w samochód i pojechałem posłuchać lepszego gramofonu najważniejsze było dla mnie czy ten dźwięk będzie mi siedział , czy już tylko pozostaje granie z sieci.
Na całe szczęście muza z gramofonu mi siedzi :) na czym słuchałem:
Technics SL1300 GE-S , wkładki dwie pierwsza to Concorde Music Black druga Ortofon 2M Red jak ja się cieszę , że pojechałem i posłuchałem różnica w wkładkach jest ogromna teraz muszę zacząć studiować forum
Awatar użytkownika
dale

fal pisze:
28 gru 2024, 14:38
Technics SL1300 GE-S , wkładki dwie pierwsza to Concorde Music Black druga Ortofon 2M Red jak ja się cieszę , że pojechałem i posłuchałem różnica w wkładkach jest ogromna teraz muszę zacząć studiować forum
No to teraz pomyśl jak zagra to na wkładkach MC, a różnica jest spora :) Conncorde MB to shibata, szlif dokładny, ale wciąż MM, Ortofon Red też MM.
Ja ze swej strony, polecam wkładki od naszego kolegi, https://www.olx.pl/oferty/uzytkownik/1zIs3/ - są po retipie, czyli wklejeniu nowej igły (w uproszczeniu), albo zapytaj Wojtka, co ma w ofercie z MC - nie wydasz majątku, a będziesz miał znaczący progres.
Wbrew pozorom, w praktyce,większą różnicę zauważysz pomiędzy tymi dwoma wkładkami, które słuchałeś, a wkładką MC niż między tym gramofonem AT, a tym Technicsem. Przy założeniu oczywiście że masz w pełni sprawny egzemplarz, no i w przyszłości wprowadzisz drobną modyfikację - bezpośrednie wypuszczenie sygnału z wkładki na kable.
burz
Gramofon: jest

Post autor: burz »

wprowadzisz drobną modyfikację - bezpośrednie wypuszczenie sygnału z wkładki na kable.

Czyli ma wlutowaniu koszyczek do ramienia ?
Awatar użytkownika
dale

Nie, kable z ramienia do preampa, poprzez RCA
Awatar użytkownika
pawelgrab

Post autor: pawelgrab »

:lol:

dale pisze:
28 gru 2024, 16:35
Wbrew pozorom, w praktyce,większą różnicę zauważysz pomiędzy tymi dwoma wkładkami, które słuchałeś, a wkładką MC niż między tym gramofonem AT, a tym Technicsem. Przy założeniu oczywiście że masz w pełni sprawny egzemplarz, no i w przyszłości wprowadzisz drobną modyfikację - bezpośrednie wypuszczenie sygnału z wkładki na kable.
dale pisze:
28 gru 2024, 19:53
Nie, kable z ramienia do preampa, poprzez RCA
przestań bredzić i motać ludziom w głowach :laughing-rolling:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
ODPOWIEDZ