Szczepienia niby obowiązkowe, ale jak rodzice odmówią to nie ma jak wyegzekwować.
Oczywiście że jest. Za brak obowiązkowych szczepień nakładają grzywny/mandaty.
Skoro znasz przypadek rodziny - zgłoś. Powiatowy Inspektorat Sanitarny.
Tak systemowo to lekarze pierwszego kontaktu powinni zgłaszać jak się dziecko nie zjawia na szczepieniu okresowym, ale jak dziecko nie ma np. zarejestrowanego lekarza to nikt tego nie wykryje "z automatu". Anty-szczepionkowi rodzice to wiedzą.
Jak spotkam to zapytam czy nie boi się mandatów/grzywien?
Postaram się wyciągnąć info czy na razie nikt o niczym nie wie, uchodzi im to bezkarnie czy już ktoś, lekarz, urząd... zainteresował się tematem. Wtedy ewentualnie zadziałam.
W tych artykułach była wzmianka o tym, że niektórzy rodzice płacą mandaty, ale i tak nie chcą zaszczepić.
Ciekaw jestem jak to w tym konkretnym przypadku wygląda.
Myślę że jak zaczniesz dociekać to się mogą wystraszyć i ściemę walić, bylebyś dał spokój.
A tak to już służby się zajmą tematem. Jak mają książkę szczepień to im żadna kara nie grozi.
sorry, ale dla mnie to debile. waliłbym grzywny, zakazał wstępu do przedszkola, zabrał 800+. niestety, Konstytucja wprowadziła obowiązek szkolny - tu na debili chyba nie ma narzędzia...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Rozmawiałem ostatnio z sąsiadką, czwórka dzieci, od kilkumiesięcznego bobasa do ok. 10 lat.
Żadne nie zaszczepione na nic. Bo szczepionki szkodzą
Szczepienia niby obowiązkowe, ale jak rodzice odmówią to nie ma jak wyegzekwować.
Moja sąsiadka, lekarz medycyny. Pracuje w szpitalu i po różnych przychodniach. Jej siostra rodzona także lekarz-pediatra. Mieszkają w jednym dużym domu po sąsiedzku. Dobrze ich znam. Normalni ludzie, dobrze sytuowani, świetne wykształcenia.
Już 30 lat temu nie pozwoliły szczepić swoje dzieci na niektóre szczepionki.
Nie pamiętam na co, ale jak moje dzieciaki były wtedy szczepione to mówiła mi na co mam nie szczepić dzieci. I tak zaszczepiłem, ale wtedy mnie to zastanowiło
Bardzo przeciwna szczepieniom na grypę i covid
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
Ciekaw jestem czym motywowała te sugestie. Przy okazji covidu objawili się lekarze przeciwni szczepieniom.
Swoją drogą... są inżynierowie wierzący w płaską ziemię?
Swoją drogą to dawniej obowiązywały tzw "żółte książeczki" szczepień dla dorosłych, które restrykcyjnie były wymagana przy wyjazdach do tzw "ciepłych krajów" i np do Indii czy Nepalu tudzież do większości krajów afrykańskich po prostu nie można było wjechać bez wbitych szczepień w książeczce.
BTW nie tak dawno znalazłem swoją, bowiem od jakieś czasu są one nieaktualne, natomiast mam tam wbite poza chorbami stricte egzotycznymi (febra ż, dur itd..) równiż zwykłe WZG czy tężec (BTW chyba powinienem już odnowić tężec właśnie - to podają jako combo). Zwłaszcza tężec dla osób aktywnych czy często podróżujących wydaje się być niezbędny.
Jeśli chodzi o tężeć to bez zastanowienia,przyjmuje.
teraz przechodze druga serię. Jedna miałem 10 lat temu, teraz mam druga, trzecia dawkę będę miał w Styczniu od kiedy metal miałem wbity prawie na przestrzał w dłoń. Lekarz po zbadaniu historii szczepienia skierował na drugą serię, nie kłuciem się i zaczepiłem się.
Tak jakoś też co 10 lat odnawiałem w okresie dużej aktywności terenowej regularnie.
Zresztą od 40ki tak zalecają i to dość ważne. Zwłaszcza w sytuacjach działania w warunkach nietypowych z utrudnionym dostępem do służb medycznych czy wreszcie lekarza, ale i gwóźdź w warsztacie stanowi wystarczającą zachętę j.w.
Dla chętnych: przedłużono do końca kwietnia 2025 program Profilaktyka 40 PLUS. https://pacjent.gov.pl/program-profilak ... ka-40-plus
Można ogarnąć w przychodni, można na swoim IKP wypełnić ankietę i wygenerować e-skierowanie.
Zalecenie pielęgniarki: wypełniać wszystko tak, aby wskazać na fatalny stan zdrowia, złe odżywianie, podwyższone ryzyko w tematach onkologicznych, wtedy zakres badań będzie najszerszy.
Panowie i Panie, warto! Lepiej zapobiegać niż leczyć
Ja juz raz skorzystalem. I potwierdzam: nie ma co wypelniac zgodnie z prawda bo wyjdzie okrojone zlecenie. Najlepiej wybierac wszytko co wskazuje na zle zdrowie, prowadzenie, diete i uzywki Wtedy jest szansa na szerszy zakres badań