Proszę o opinie i poradę w wyborze gramofonu.

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
DrVader

Proszę o opinie i poradę w wyborze gramofonu.

Post autor: DrVader »

Witam szanowne grono.
Na wstępie powiem, że lubię posłuchać dobrej muzyki(tzn. dobrego dźwięku) wolę dołożyć parę groszy aby polepszyć dźwięk, lecz nie mam zapędów audiofilskich. Pewnie ma na to wzgląd zasobność portfela 😉.
A tak poważnie to chciałbym wrócić po 30 latach do muzyki z winyla. Kiedyś za młodych lat miałem jakiś polski "adapter" jeszcze z głośnikami ale dołączyłem go do radia "zodiak" co zdecydowanie poprawiło jakość.
Ostatnio "odkopałem" w piwnicy kartony ze starymi kasetami i płytami i naszło mnie aby znów ich posłuchać.
Istniejący zestaw to amplituner+DVD Marantz+Blu-ray Samsung, do tego głośniki z przodu B&W i tył JBL + sub Magnat. Lubię dźwięk szczegółowy ale raczej ciepły.
Popytałem po znajomych i mam takie opcje:
1) Dual CS 627Q z wkładką TKS 55E cena: 350zł
2) Dual 491 igła DN 242 cena: 420zł
3) Dual CS 530 niestety bez wkładki cena : 250zł
4) CEC BD3200 tu nie wiem jaka igła, cena 450zł.
Zwracam się więc z prośbą do znawców tematu o wskazanie co wybrać.
Szukałem opinii o proponowanych mi sprzętach i wybrałem te które wydają się w porządku.
Niestety amplituner nie ma wejścia phono, więc będę musiał dołożyć preamp i tu też proszę o radę.
W razie potrzeby mógłbym włączyć w tor stary wzmacniacz Marantz, choć wolałbym coś mniejszego co da się schować 😉.
Z góry dziękuję za każdą radę.
DrVader

Re: Proszę o opinie i poradę w wyborze gramofonu.

Witam ponownie.
Do wymienionych wyżej doszły jeszcze
1) AKAI AP 100C
i
2) WEGA JPS 352 P
Oba w podobnych cenach.350-400zł
Ale niestety CEC już się sprzedał.
Może ktoś się wypowie?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wszystko "od znajomych" czy jednak jakieś oferty gdzieś wiszą? :)
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Lukasz31
Gramofon: Thorens TD 125mkI

Post autor: Lukasz31 »

Akai paskowy półautomat, spoko na start.
Wega czyli sony to automat w DD.
Oba ramie S i montaż 1/2 cała więc spoko.
Niestety ciężko coś więcej doradzić bo stan sprzętu jest kluczowy a fotek, linków brak.
DrVader

Wojtek pisze:
10 gru 2024, 23:25
Wszystko "od znajomych" czy jednak jakieś oferty gdzieś wiszą?
Prawdopodobnie dzies są jakieś oferty. Znajomy poszukuje dla mnie sprzętu za granicą i tylko takie dane posiadam. Z porównania wychodzi, że mimo wszystko tam jest trochę taniej.
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

Bo widzisz, kupowanie używanych gdzieś przez portal, czyli na odległość, zwłaszcza w takim budżecie, to niestety wysokie ryzyko nabycia złomu. Szansa trafienia okazji typu "Niemiec płakał jak sprzedawał" jest praktycznie zerowa, bo w dobie obecnego nakręcenia rynku na winyle handlarze dość pieczołowicie wyczesują wszystkie takie okazje. A z kolei cwaniaki liczą na to, że przy takiej cenie sprzedaży jest duża szansa, że ofierze nie będzie się chciało uruchamiać maszynerii reklamacyjnej i brnąć w koszty... Nawet pod jakiś groźny paragraf niespecjalnie podpada...

Więc Twój znajomy powinien cieszyć się Twoim zaufaniem, że zna się na gramofonach, umie poznać na co w ogóle warto zawiesić oko.
A najlepiej jednak, byś mógł sam osobiście urządzenie zobaczyć, dotknąć, uruchomić i sprawdzić. Chyba że świadomie podejmujesz ryzyko finansowe (o emocjonalnym nie wspominam).

Druga kwestia to sam budżet. Obawiam się, że kupując nawet coś poprawnie działającego w cenie do 500 zł będziesz zawiedziony brzmieniem. Niestety, ryzyko oceniam jako wysokie. W poprawnie działającym urządzeniu elementem, który wytwarza sygnał elektryczny jest wkładka. Więc w całości ceny musi się zmieścić. Nawet jeśli używka, to będzie to wkładka z dolnych poziomów, ze zwykłą igłą, co najwyżej eliptyczną. I nie wiadomo ani po jakim przebiegu, ani po jakim materiale...

Poradziłbym Cu najpierw od kogoś w pobliżu zamieszkania po prostu pożyczyć do siebie gramofon. Posłuchać swoich płyt. Czy w ogóle Ci cokolwiek "w duszy zagra". A jeśli tak, to chyba nie pozostaje nic innego jak przemyśleć budżet. Na sensowny używany "starter" - kompletny gramofon z wkładką - okolice 1500 zł. Plus kilkaset złotych za przedwzmacniacz gramofonowy. Przy odrobinie cierpliwości - koledzy tutaj coś Ci zorganizują. Pewniak.

Powodzenia!
DrVader

pavlos pisze:
11 gru 2024, 22:58
Bo widzisz, kupowanie używanych gdzieś .......
Zgadzam się z tobą w 100 procentach i normalnie bym tak zrobił.
Tylko problem tkwi w tym, że jak to powiedziała moja żona "to jest tylko fanaberia starego dziadka, który chce sobie przypomnieć młode lata" i niestety jest w tym
bardzo dużo prawdy.
Dlatego zdecydowałem się na taką drogę.
Zdaje sobie sprawę że prawdopodobnie sprzęt będzie kiepski. Dlatego pomyślałem aby kupić w miarę przyzwoitą podstawę która można dopieścić, wyregulować, nasmarować, wymienić co potrzeba.
Może i źle myślę ale wolę wydawać po mniej i cieszyć się poprawa za każdym razem.
Druga sprawa to to, że prawdopodobnie będzie to jak zwykle w moim przypadku zabawka na kilka miesięcy 🙃. Lubię dobry film i to jest jakby w 70% wykorzystanie sprzętu. Dopiero potem muzyka. Chodzi o to, że przy filmie człowiek siedzi czaly czas przed telewizorem i ten dźwięk z natury dociera tak jak powinien. Przy muzyce niestety rzadko mam okazję usiąść i w spokoju się nią delektować. Przeważnie włączę coś co lubię usiądę w fotelu i po kilku minutach zajmuje się czymś innym(ważnym 🙂) a muzyka dalej gra choć ja krążę po domu. Dlatego nie widzę sensu w wydaniu na start np. 2tys.
Dlatego proszę o pomoc w wyborze w miarę przyzwoitej podstawy do dalszej "zabawy"
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DrVader pisze:
11 gru 2024, 22:24
Znajomy poszukuje dla mnie sprzętu za granicą i tylko takie dane posiadam.
To już wiemy czemu nie masz linków. Znajomy chce pośredniczyć.

Dual CS 530 widzę na kleineinzeigen za 30 i 40 EUR.
Ten droższy jest bez wkładki, tańszy ma Ortofona OM, tyle ze z uwaloną igłą (ale zawsze coś na plus!).
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/ ... 7-172-6021
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/ ... 71-172-798

CEC BD3200 z tego samego portalu - 60 EUR
Też nie wiem jaka igła, choć po kawałku oprawki podejrzewam że może to być Ortofon FF15.
https://www.kleinanzeigen.de/s-anzeige/ ... 2-172-3148

To takie przykłady. Pozostałe wymienione też tam znajduję w takich cenach, że jak policzymy zakup + wysyłka to jeszcze coś zostanie względem cen wymienionych przez Ciebie, choć niekiedy wychodzi mi z tego "marża 50%" :morda:

Jeśli znajomy obiecuje w tym jakiś serwis, a nie tylko samo wyklikanie, to jeszcze bym zrozumiał.

Ja nie podzielam zdania Pavlosa. Tak zawsze gadali na audiostereo. "Hehe, nie stać cię".
Taki elitaryzm był w sumie genezą powstania winyl.net te 15 lat temu.

Nadal można dostać fajny sprzęt do 500. Tylko często trzeba godzić się na nieidealny stan wizualny albo mniej znaną markę.
Igła z pewnością używana lub do wymiany, bo inaczej się to nie kalkuluje (przy obecnych cenach nowych igieł czy wkładek).
Ale to akurat rzecz wymienna.

Akai i Wega chyba najsensowniejsze.
Oczywiście - leży tego trochę na kleineinzeigen po 50 ojro :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos

Wojtek pisze:
12 gru 2024, 10:20
"Hehe, nie stać cię".
Czy możesz wskazać, gdzie coś takiego wg Ciebie sugeruję?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Dwa ostatnie paragrafy się na to składają, ale to nie był skrót Twojej wypowiedzi, a raczej tego co było/jest normą na audiostereo jak ktoś przyszedł ze skromniejszymi możliwościami finansowymi.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
pavlos

Pisząc o nieco wyższym budżecie sugerowałem się pierwszym zdaniem autora wątku. Podkreślenie moje:
DrVader pisze:
07 gru 2024, 20:22
Witam szanowne grono.
Na wstępie powiem, że lubię posłuchać dobrej muzyki(tzn. dobrego dźwięku) wolę dołożyć parę groszy aby polepszyć dźwięk, lecz nie mam zapędów audiofilskich.
Zrozumiałem, że dla DrVadera "dobra muzyka" to właśnie także "dobrze brzmiąca muzyka", co okaże się być może warte tych paru groszy więcej.

Z zainteresowaniem będę śledził ten wątek. Nie wykluczam sukcesu i z całego serca życzę. ;)
Dodatkowo z sympatii dla samej ocalałej kolekcji winyli, żeby byle czym jej nie zajechać, bo z pewnością jest warta wielokrotnie więcej... Ceny szaleją...
Awatar użytkownika
pavlos

Wojtek pisze:
12 gru 2024, 10:20
"Hehe, nie stać cię"
@DrVader, jeśli odniosłeś podobne wrażenie z mojej wypowiedzi, to z pewnością nie miałem tego na myśli. :handgestures-thumbupright:
DrVader

Nie ma za co przepraszać, prawdopodobnie też bym doszedł do takiego wniosku po swoich wypocinach :D .
Ale tak jak napisałem wyżej po prostu znam siebie i swoje nawyki i dlatego fakt, trochę szkoda mi wydawać powiedzmy 2tyś na "lepszy dźwięk" gdy prawdopodobne jest, że za parę miesięcy będzie się on tylko kurzył. Może być też tak, czego nie wykluczam, iż "złapie bakcyla" i będę wtedy rozglądał się za czymś ciekawszym. Dlatego na początek mojego powrotu chcę coś tańszego ale sensownie brzmiącego, a nie takiego co na wstępie spowoduje zniechęcenie do czarnej płyty.
Mam ździebko zdolności manualnych i ciut wiedzy ogólnej, więc w pomniejszych problemach powinienem sobie poradzić. Wiem, że do wymiany będzie na pewno igła bądź całą wkładka. Dlatego skłaniam się raczej do sprzętu, do którego jest w miarę dobry dostęp do części.
DrVader

Dziękuję Wojtku za tą opinię i linki.
Faktycznie to chyba o te sprzęty chodzi.
Skłaniam się więc chyba do tego Akai lub Wegi
Po pierwsze, że polecane a po drugie jakoś bardziej podoba mi się gramofon z ramieniem S(J). Takie ot (widzimisię ;)
DrVader

Witam ponownie po Świętach.
Pod choinkę sprawiłem sobie w końcu sprzęt, które zacne tutejsze grono mi poleciło (za co serdecznie dziękuję) a mianowicie AKAI AP-100C.
Sprzęt wygląda całkiem przyzwoicie, nie jest nadto zniszczony i na pierwszy test działa.
Teraz będzie czas na dokładne ustawianie, sprawdzanie i całą zabawę z tym związaną.
I tu pojawia się pytanie jaka igłę można tam założyć, bo ta niby gra ale pewnie ma już swój przebieg?
I drugie za jakim przedwzmacniaczem się rozglądać za kwotę powiedzmy do 300zł aby to brzmiało w miarę szczegółowo i raczej ciepło?
Załączniki
IMG-20241227-WA0001.jpg
IMG-20241227-WA0007.jpg
IMG-20241227-WA0002.jpg
IMG-20241227-WA0003.jpg
IMG-20241227-WA0004.jpg
IMG-20241227-WA0005.jpg
ODPOWIEDZ