Kolekcje sprzętowe forumowiczów
-
-
Wrocilem z pracy i dopiero teraz moge sie nacieszyc nowym nabytkiem. Gra naprawde super. Czysto. Bardzo czysty bas, ladnie chodza tweetery w glosnikach , przy poprzednim wzmacniaczu byly slabo slyszalne. Zero szumow. Jakosc jak z cd. Wlasnie slucham top gun soundtrack i jestem naprawde pod wrazeniem. Te glosniki sa bardzo fajne ale potrzebowaly wiecej mocy. Jedyny mankament ktorego nie zuwazylem to brak podswietlenia wskaznikow we wzmacniaczu. Nie wiem moze to wina zaroweczek. W srode delikatnie rozbiore i zobacze. Nie zauwazylem tego a na ebayu laska nie napisala. Mowi sie trudno. Mam nadzieje ze sie da to naprawic. Jak sam nie dam rady to mam takiego dziadka w sheffield co naprawia i moze on cos poradzi.
- wesh
Kenny Loggins na pierwszy odsłuch...
Sporo masz tych Tekniksów.

Nie lubię odkurzać!
...chyba, że półkę z płytami.
-
Hej. No troche sie nazbieralo przez rok. A top gun to moj ulubiony soundtrack, z filmu juz wyroslem ale muzyke lubje i do auta i w domu.kolejny z ulubionych to Footloose ale mam kiepska kopie.
Ta wieze salonowa zaczalem kompletowac rok temu, w polsce zostal moj caly sprzet i jak przyjechalem do uk nie mialem na czym sluchac i ani jednej plyty. Na poczatku kupilem prosta wieze jvc z gramofonem ale gramofon byl walniety bo skakal po plytach . Potem z ogloszenia na gumtree za jakies 50 f kupilem szafke z wzmacniaczem gramofonem i deckiem technicsa bardzo malo uzywane .....i tak sie zaczelo. Dokupilem cd , korektor, wymienilem ze 3 wzmacniacze w sumie. Problemem byly glosniki. Szukalem sb 7000 bo kiedys je widzialem i zachorowalem na nie , ale nigdzie nie bylo. Chcialem juz w akcie desperacjii bedac w polsce kupic altusy a ze jezdze autem do pl to przewiezc zaden problem. Ale dobrze ze nie kupilem. Tzn kupie jak bede w listopadzie, ale do sypialni do tej drugiej wiezy. Ta druga wieze na ebayu kupilem z new castle. Stala kilkanascie lat na strychu przykryta folia i czekala na mnie. Taki prezent dla siebie na urodziny
ale jest jak nowa ze sklepu z oryginalnymi naklejkami. Ktos dbal o to . Do sluchania tubular bells i omadawn przed snem wystarcza, wiec rozbudowywac jej nie mam zamiaru. Zalezalo mi na tej salonowej, zeby ladnie gralo i wygladalo i teraz mialem troche kasy wolnej to ja doinwestowalem.
Ta wieze salonowa zaczalem kompletowac rok temu, w polsce zostal moj caly sprzet i jak przyjechalem do uk nie mialem na czym sluchac i ani jednej plyty. Na poczatku kupilem prosta wieze jvc z gramofonem ale gramofon byl walniety bo skakal po plytach . Potem z ogloszenia na gumtree za jakies 50 f kupilem szafke z wzmacniaczem gramofonem i deckiem technicsa bardzo malo uzywane .....i tak sie zaczelo. Dokupilem cd , korektor, wymienilem ze 3 wzmacniacze w sumie. Problemem byly glosniki. Szukalem sb 7000 bo kiedys je widzialem i zachorowalem na nie , ale nigdzie nie bylo. Chcialem juz w akcie desperacjii bedac w polsce kupic altusy a ze jezdze autem do pl to przewiezc zaden problem. Ale dobrze ze nie kupilem. Tzn kupie jak bede w listopadzie, ale do sypialni do tej drugiej wiezy. Ta druga wieze na ebayu kupilem z new castle. Stala kilkanascie lat na strychu przykryta folia i czekala na mnie. Taki prezent dla siebie na urodziny

- wesh
Re: Kolekcje sprzętowe forumowiczów
Altusy... To faktycznie musisz mieć do nich sentyment.
Ja mam Altony, których prędzej czy później chciałbym się pozbyć, po pierwsze są za duże do mojego niewielkiego pokoju, a po drugie... są zbyt 'dyskotekowe'. Mógłbym je trzymać ze względu na to iż uchroniłem je od wyrzucenia, ale chciałbym usłyszeć coś więcej w swoim życiu.
A Technics... do samej marki mam wielki szacunek, może kiedyś zmienię zdanie- póki co za mało słyszę, żeby oceniać. Ich design jest po prostu świetny, a to już jest kwestią gustu.

Nie lubię odkurzać!
-
Tak mam sentyment z dziecinstwa do altusow. Jestem ciekaw czy altusy nowe graja tak jak te z lat 80tych. Co do designu to mi technics srebrny podchodzi , czarne z lat 80 mi sie nie podobaja. W polsce mialem czarna wieze wlasnie technicsa. Co do designu to jeszcze jvc ma fajne wynalazki.
Natomiast po doswiadczeniach z kinem domowym denona , nie mam zaufania do tej marki.
Natomiast po doswiadczeniach z kinem domowym denona , nie mam zaufania do tej marki.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak samo licho.marmoorek pisze:Jestem ciekaw czy altusy nowe graja tak jak te z lat 80tych.
Chyba bardziej do kin domowych niż do markimarmoorek pisze:Natomiast po doswiadczeniach z kinem domowym denona , nie mam zaufania do tej marki.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ja wychowywalem sie w prlu i altusy to byl szczyt marzen. Ja w domu mialem pare, wszyscy koledzy zazdroscili , wiec przyzwyczailem sie do tego brzmienia. Ja wiem ze teraz altusy w porownaniu z zachodnim sprzetem to zadna rewelecja, ale sentyment . I tylko z sentymentu jestem w stanie 1800 zl za pare zaplacic.Wojtek pisze:Tak samo licho.marmoorek pisze:Jestem ciekaw czy altusy nowe graja tak jak te z lat 80tych.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To chyba nie jest powód by w tym PRLu grzęznąć? Szczególnie jak się wyjechało z kraju.marmoorek pisze:Ja wychowywalem sie w prlu i altusy to byl szczyt marzen.
Wtedy też tak było.marmoorek pisze:Ja wiem ze teraz altusy w porownaniu z zachodnim sprzetem to zadna rewelecja
Róbta co chceta

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dalmatyn
- Gramofon: Grundig PS3500
- Kontakt:
Hmm, nie będę odradzał. Twój budżet, Twoje uszy. To, że coś się robiło/czegoś słuchało całe życie, nie znaczy, ze nie można spróbować czegoś lepszego. Można całe życie jeździć maluchem czy garbusem, nie widzę przeciwwskazań
Namawiam nieśmiało jednak do spróbowania czegoś z większa klasą. Często "audiofilskie" konstrukcje kojarzą się z czymś przesadnie wydumanym albo trudnym w odbiorze, a wcale tak być nie musi. Dobrze dobrany sprzęt zagra szczegółowo, niemęcząco. Można również dobrać zestaw bardziej "efekciarski", grający z podobną charakterystyką, ale o klasę lepiej. Dopóki nie usłyszysz, to nie zrozumiesz. Taka prawda. Mówię to ja, który mam naprawdę małe obycie ze sprzętem...
Posłuchasz, sam zdecydujesz. Jeśli dobrze kupisz, przy odsprzedaży nie powinieneś stracić, a doświadczenie - bezcenne.

Posłuchasz, sam zdecydujesz. Jeśli dobrze kupisz, przy odsprzedaży nie powinieneś stracić, a doświadczenie - bezcenne.
Pozdrawiam
-
To jest jak z jedzeniem. Kazdy ma jakies smaki z dziecinstwa. Ja mam w uszach pierwsze sluchanie the wall ( mialem jakies 11 lat)
na altusach, w czasach kiedy poznawalem muzyke. Mozna powiedziec inicjacja...... ja jestem swiadom ze altus to polonez , gdy na swiecie robili mercedesy. Mercedesm dla mnie jest technics ktorego kupilem w zeszlym tyg. Sb 7000 . Polowalem na nie i dlugo szukalem. I jestem dumny z nich ze 5000 zl prawie dalem za glosniki 40 letnie, ale warto bylo. Poniewaz w sprzet wladowalem kupe kasy i w jakis tam sposob spelniam w ten sposob swoje marzenia - to altusy tez zakupie , tylko jak wspomnialem do zestawu do sypialni, jako glowne glosniki w domu czulbym niedosyt,
na altusach, w czasach kiedy poznawalem muzyke. Mozna powiedziec inicjacja...... ja jestem swiadom ze altus to polonez , gdy na swiecie robili mercedesy. Mercedesm dla mnie jest technics ktorego kupilem w zeszlym tyg. Sb 7000 . Polowalem na nie i dlugo szukalem. I jestem dumny z nich ze 5000 zl prawie dalem za glosniki 40 letnie, ale warto bylo. Poniewaz w sprzet wladowalem kupe kasy i w jakis tam sposob spelniam w ten sposob swoje marzenia - to altusy tez zakupie , tylko jak wspomnialem do zestawu do sypialni, jako glowne glosniki w domu czulbym niedosyt,
-
dalmatyn pisze:Hmm, nie będę odradzał. Twój budżet, Twoje uszy. To, że coś się robiło/czegoś słuchało całe życie, nie znaczy, ze nie można spróbować czegoś lepszego. Można całe życie jeździć maluchem czy garbusem, nie widzę przeciwwskazańNamawiam nieśmiało jednak do spróbowania czegoś z większa klasą. Często "audiofilskie" konstrukcje kojarzą się z czymś przesadnie wydumanym albo trudnym w odbiorze, a wcale tak być nie musi. Dobrze dobrany sprzęt zagra szczegółowo, niemęcząco. Można również dobrać zestaw bardziej "efekciarski", grający z podobną charakterystyką, ale o klasę lepiej. Dopóki nie usłyszysz, to nie zrozumiesz. Taka prawda. Mówię to ja, który mam naprawdę małe obycie ze sprzętem...
Jak napisalem powyzej. Tylko sentymemt. I tylko, do, sypialni, bo wiem ze nawet z 1981 r technicsy sb 3500 lepiej graja.
-
Natomiast mam pytanie do osob ktore mialy stare i nowe glosniki tonsila okazje posluchac. CZY ONE BRZMIA TAK SAMO CZY TE NOWE TO BADZIEW? Ja sie obawiam ze nowe ze starymi nie maja nic wspolnego poza nazwa. Problem polega na tym, ze w pl ciezko znalezc sklep gdzie sprzedawca dobrze doradzi.
- Winters
-
Zdam sie na opinie. Co mnie denerwuje, bylem w kwietniu w polsce. Na allegro znalazlem fajny wzmacniacz za 1500 zl. Umowilem sie tel z gosciem (nie mam konta na allegro i dobrze bo bym kupil), ze przyjade odlsucham( w sumie po to pojechalem do pl ) i jak bedzie w pelni sprawny to wezme.Winters pisze:To jest to samo w 100%.
Tu jest link do aukcji
allegro.pl/amplituner-technics-sa-1010-i3236072401.html#tabsAnchor
Przez tel gosc zachwalal ze super. Jak sie okazalo szrot.
objechalem pol LODZI w poszukiwaniu glosnikow, nigdzie nie mieli tonsilow , mimo ze duze miasto. Wszedzie wciskaja nawet w profesjinalych sklepach jakas tandete ze kilka tys typu jamo teac itp. Jak zaczniez rozmawiac o gramofonie to sie krzywia ze wejscia na iphone nie ma..... takie jest podjescie w sklepach,
Ja uparlem sie na rzadkie i specyficzne modele, i nie jest to moje widzi mi sie -jest to poprzedzone rozpoznaniem i przetestowaniem wczesniej, nie jest sztuka kupic cos co ladnie wyglada ale brzmi kiepsko.
Ps. Model technicsa z aukcji allegro jakby ktos mial, to, chetnie odkupie, ale STAN MUSI BYC IDEAL., BEZ RYS I W PELNI SPRAWNY.z tym modelem zetknalem sie w sklepie rock collector w sheffield. Sklep z winylami i maja taki sprzet w sklepie. Ladnie brzmi i fajnie wyglada, na ebayu nie spotkalem. Jedyny na allegro.
Ostatnio zmieniony 19 cze 2013, 22:34 przez marmoorek, łącznie zmieniany 1 raz.