Mikstura forumowa

Czyścimy i dbamy o naszą kolekcję
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Re: Mikstura forumowa

Post autor: pavlos »

Uchwyt Analogisa też ma gumowe ringi uszczelniające. Jak na rysunku na aukcji alle... Szczelne.

Kupiłem Analogisa w zestawie, z płynem, bo było taniej niż bez :o
Ale płyn okazał się badziewiasty. Raz, że schło godzinami, dwa, że zostawały plamki, a poza tym po umyciu jakiś 40 płyt - zmętniał i wytrąciły się fusy. a przecież po każdej sesji płyn filtrowałem zlewając do butelki. Poszedł do kibla i właśnie wczoraj powstała u mnie mieszanka forumowa. Nie ma porównania. Po kilku-kilkunastu minutach wszystko spływa, pojedyncze krople można potraktować ściereczką.
Efekt delikatnego i drobnego spieniania był tylko podczas mieszania mikstury. Podczas obracania płyty w korytku już nie mam piany.
Płyty lśnią. I (już) nie trzeszczą. ;)

PS. pamiętaj chemiku młody, lej zawsze kwas do wody
Tak też i tutaj. Wlewać zawsze IPA do wody, a nie wodę do IPA. Mieszając się z wodą roztwór się nieco rozgrzewa. Tak na wszelki wypadek...
Awatar użytkownika
pavlos
Gramofon: Thorens TD-160 MK-II

Post autor: pavlos »

gitarrra pisze:
19 paź 2024, 19:45
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-do-ply ... 3468553833
Zwróć uwagę na pierwszy komentarz w tej aukcji. NIE MÓJ !!!
:D
Zrzut ekranu_20241019_234352.png
[edit]
A w ogóle to rzuć okiem. Forum już to przerobiło. Masz dostęp do drukarki 3D? Będzie taniej niż ta stówa za alanogisa.
viewtopic.php?t=20295
gitarrra

Post autor: gitarrra »

pavlos pisze:
19 paź 2024, 23:45
Masz dostęp do drukarki 3D?
Coś powinno być.
I dzięki za info. :)
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

darkman pisze:
12 paź 2024, 07:59
ale przynudzamy z tą miksturą. To prosta i sprawdzona formuła i nie ma co kombinować
gitarrra pisze:
19 paź 2024, 19:45
Ktoś może poradził sobie z takim problemem?
Art inne zaciski np: tzw @Kijek lub analogis - odkryty dawano, dawno, dawno.. temu :)
(nie tak dawno sprzedawałem, ale chyba jeszcze mam na zbyciu.. musiałbym sprawdzić)
pavlos pisze:
19 paź 2024, 22:13
Sprawdź, czy ośka mieści się w uchwyt Knosti.
Sprawdzone dawno, dawno temu //// pasuje :) oczywiście,
pavlos pisze:
że Knosti ma za małe kapsle i niszczą się etykietki.
Nie są za małe tylko nieszczelne po czasie. Tak czy siak warto stosować lepsze lub uszczelnić no @mrcnoos tobi uszczelki do oryginalnych,
pavlos pisze:
Wadą Analogisa jest brak korby.
Nie jest.
pavlos pisze:
za uchwyt i liczę ćwierćobroty.
A po co to liczenie? ? Daje coś? :)
pavlos pisze:
Dzień Świra :?
Ty to powiedziałeś, ale owszem :)
pavlos pisze:
19 paź 2024, 23:37
Wlewać zawsze IPA do wody, a nie wodę do IPA.
żartujesz Waść, prawda? :lol: to jeszcze ze dwie zdrowaśki bym zalecił i znak orła na śniegu!
pavlos pisze:
19 paź 2024, 23:37
roztwór się nieco rozgrzewa. Tak na wszelki wypadek...
Aha to pewnie tego nie wiesz jeszcze, ale to lepiej dla mycia zwłaszcza w wannach sonicznych.

Nie no spoko, warto się dzielić własnymi uwagami.. fajnie też poczytać trochę ów wątek i pokrewne. Ogólnie super wątek dla odkrywców już odkrytego, ale spoko oczywiście :D
gitarrra

darkman pisze:
20 paź 2024, 11:20
musiałbym sprawdzić
Psze sprawdzić. :)
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

gitarrra pisze:
20 paź 2024, 11:38
darkman pisze:
musiałbym sprawdzić
No są jeszcze. Mam Analogis x2, @Kijek x1 (jeszcze jeden się znalazł - chyba nówka całkiem) bo jeden wziął Notopa, a analogis brał Jaca w komplecie z Knosti jakoś preferencyjnie zdaje się, bo oryginał knosti był wy_łechtany już czy coś (robiłem ogłosznie-zaraz znajdę, a oddam jak poprzednio jakoś bo już nie mam tego rodzaju myjki, jakoś za "puceny" były u mnie). .
Tu są te wątki na giełdzie, ale już zamknięte

viewtopic.php?f=59&t=22005&hilit=knosti
viewtopic.php?f=59&t=22006&hilit=knosti
- no może nowe dam czy coś, jak ktoś zainteresowany to Pw pse / foty Analogis na sms, a Kijek w jedny z tych wątków jest.
gitarrra

Darku...
to ja proszę Analogisa ,sztuk jedna. :)
Reszta na PW
Awatar użytkownika
R4F4L
Gramofon: Project Debut Carbon

Post autor: R4F4L »

Przyjąłem taki workflow, ale nie wiem, czy słusznie - będę wdzięczny za konstruktywną krytykę 😉 - najpierw myję w myjce ze szczotkami w miksturze forumowej (mówię o pierwszym myciu po kupieniu (nieważne, czy nowa, czy używana płyta)), a potem płuczę w wodzie destylowanej w myjce ultradźwiękowej (15 min. 30°C).

Czy to płukanie jest niezbędne, czy zbędne? Potem koszulka elektrostatyczna, fabryczne opakowanie i koszulka zewnętrzna. Jeśli ponownie czyszczę wcześniej wyczyszczone przez siebie płyty, to już tylko w wodzie destylowanej w myjce ultradźwiękowej.

Zastanawiam się, czy nie powinienem mimo wszystko czegoś tu dodać. Może niekoniecznie IPA (a przynajmniej nie 20%), ale może fotonal/mirasol? ...bo to takie odświeżające czyszczenie (nie gruntowne)... Założę się, że pewnie gdzieś już ktoś miał podobne rozkminy, więc z góry przepraszam za powtórkę z "rozrywki".
Ostatnio zmieniony 15 lis 2024, 11:08 przez R4F4L, łącznie zmieniany 1 raz.
GigaWatt PF-1e + Ricable Primus Power - Musical Fidelity m2si + Ricable Dedalus + Ever Solo DMP-A6 + Ricable H6S+MG3+BNH + KEF iQ 90 - Pro-ject Tube Box S2 (Mullard) + Ricable Dedalus + Pro-Ject High Power It + Debut Carbon Evo + 2m Black - Waxwing
furgon

Post autor: furgon »

Ciekawe co byś lał do myjki ultradźwiękowej ze szczotkami :D Ja do jednej i drugiej lalbym miksturę. Jeżeli takie płukanie ma w ogóle sens, to pewnie z mirasolem/fotonalem szybciej wyschnie.
furgon

Post autor: furgon »

darkman pisze:
20 paź 2024, 14:47
gitarrra pisze:
20 paź 2024, 11:38
darkman pisze:
musiałbym sprawdzić
No są jeszcze. Mam Analogis x2, @Kijek x1 (jeszcze jeden się znalazł - chyba nówka całkiem) bo jeden wziął Notopa, a analogis brał Jaca w komplecie z Knosti jakoś preferencyjnie zdaje się, bo oryginał knosti był wy_łechtany już czy coś (robiłem ogłosznie-zaraz znajdę, a oddam jak poprzednio jakoś bo już nie mam tego rodzaju myjki, jakoś za "puceny" były u mnie). .
Tu są te wątki na giełdzie, ale już zamknięte

viewtopic.php?f=59&t=22005&hilit=knosti
viewtopic.php?f=59&t=22006&hilit=knosti
- no może nowe dam czy coś, jak ktoś zainteresowany to Pw pse / foty Analogis na sms, a Kijek w jedny z tych wątków jest.
Ten drugi analogis jest jeszcze dostępny?
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

furgon pisze:
14 lis 2024, 21:08
Ten drugi analogis jest jeszcze dostępny?
Tak. Wątek giełdowy ->

Tu masz:
viewtopic.php?f=59&t=22182&p=479223#p479223
są nawet dwa, się ostały jeszcze,
Awatar użytkownika
R4F4L

furgon pisze:
14 lis 2024, 21:04
Ciekawe co byś lał do myjki ultradźwiękowej ze szczotkami :D Ja do jednej i drugiej lalbym miksturę. Jeżeli takie płukanie ma w ogóle sens, to pewnie z mirasolem/fotonalem szybciej wyschnie.
Dziękuję :) Z pewnością nie lałbym tej samej mikstury, bo roztwór 4:1 wody z IPA w myjce ultradźwiękowej = niemalże gwarancja pożaru. Roztwór IPA o stężeniu powyżej 8% robi się wyjątkowo palny. Izopropanol jest alkoholem o niskiej temperaturze zapłonu, wynoszącej około 12°C. Jego opary mogą się zapalić w obecności iskry w temperaturze pokojowej. Wszystkie okoliczności przyrody sprzyjają pożarowi, bo zwykle myje się płyty w zamkniętym pomieszczeniu (by nie fruwały paproszki), a woda w myjce jest podgrzewana, a dodatkowo mechanizm kawitacyjny też ma tendencję do jej podgrzewania, więc to wszystko powoduje intensywniejsze parowanie IPA i nagromadzenie tych oparów, a do tego dochodzi iskrzenie w wyniku pracy silnika elektrycznego i bum.

Po pierwszym myciu w myjce ręcznej miałem wrażenie, że wszystkie umyte płyty zaczęły brzmieć gorzej, potem czytałem o płukaniu w czystej wodzie etc. i tylko dlatego dodałem drugi etap w postaci płukania. Docelowo chciałbym zrezygnować z manualnej myjki, więc pewnie będę szukał jakiegoś złotego środka na bazie mikstury forumowej (mniej IPA). Wiesz... takie mniejsze/słabsze działanie myjące, ale ogólnie (codzienne) lepsze dbanie o płyty (obchodzenie się z nimi) i powinno wyjść na to samo. ;)
GigaWatt PF-1e + Ricable Primus Power - Musical Fidelity m2si + Ricable Dedalus + Ever Solo DMP-A6 + Ricable H6S+MG3+BNH + KEF iQ 90 - Pro-ject Tube Box S2 (Mullard) + Ricable Dedalus + Pro-Ject High Power It + Debut Carbon Evo + 2m Black - Waxwing
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Wg mnie to płukanie to zbędny ruch, ale można.
Do myjki ultra sama woda destylowana z mirasolem czy fotonalem, bez IPA.
Awatar użytkownika
R4F4L

Wojtek pisze:
15 lis 2024, 15:40
Do myjki ultra sama woda destylowana z mirasolem czy fotonalem, bez IPA.
OK, dziękuję - tak zrobię następnym razem. Jeśli będzie efekt inny, niż średni, to dam znać (dla potomnych) 😉
Awatar użytkownika
daru0105

Post autor: daru0105 »

Pytanko
Ktoś sprawdził jak długo mikstura forumowa trzyma jakość.
Albo sam IPA jak długo nadaje się do mieszania z wodą.
Czy po prostu odparowywuje alkohol z baniaka plastikowego dobrze zakręconego ? ;)
Thorens TD160B MkII, Jelco 750D, Ortofon Jubilee, AT-OC9ML/II, Gold Note PH-10 + PSU-10,Burmester 870, Mark Levinson No 27.5 ,Loudspeakers Manufacturer
ODPOWIEDZ