Wzmacniacze lampowe, plusy i minusy

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Re: Wzmacniacze lampowe, plusy i minusy

Post autor: Ukaniu »

zelazny pisze:
25 paź 2024, 21:44
Jestem w trakcie dogadywania się ze sprzedawcą na eBay. Wzmak na EL34 single ended. :D
Co będzie napędzał? Jaki transformator głośnikowy?
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
zelazny

Post autor: zelazny »

Stare i wciąż ciepło grające Monitor Audio R352.
Wzmacniacz ma moc 8W.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

To zaraz będzie tak ciepło grało że będziesz mógł oszczędzać na gazie :morda:
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
zelazny

Heh, nigdy nie miałem lampy, dlatego też mam takiego smaka, a zima tuż, tuż. :geek:
Podsyłam link do oferty, dajcie znać czy warto, to jeszcze dziś bym go kupił.
Co ciekawe zapytałem AI o nazwę producenta JBH i oto co dostałem w odpowiedzi.

"JBH Tube to firma specjalizująca się w produkcji wysokiej jakości wzmacniaczy lampowych. Firma oferuje szeroki wybór wzmacniaczy, zarówno jedno-, jak i dwukierunkowych, które są cenione przez miłośników muzyki na całym świecie. Wzmacniacze JBH Tube są znane z naturalnego i szczegółowego brzmienia, które przypomina dawne, klasyczne wzmacniacze lampowe".

https://www.ebay.co.uk/itm/226381556844
Ostatnio zmieniony 26 paź 2024, 12:32 przez zelazny, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
blispx

Post autor: blispx »

jeżeli nie przeraża ciebie to że to Chińczyk i nie wiadomo jakie trafa tam siedzą to spoko, btw u źródła masz taniej
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
zelazny

Nie, nie przeraża mnie. Dzięki za odzew. Podeślij link do źródła, bo nie bardzo łapię.
Awatar użytkownika
blispx

https://hifi-exquis.com/67-jbh i na ali tego pełno
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Awatar użytkownika
zelazny

Kurde mają sporo opcji. Sprzedawca zgodził się wysłać przez Parcel Force z dostawą na sobotę.
Blis, to myślisz, że mogą być tandetne trafa?
Awatar użytkownika
blispx

trafa, kondy.. nie wiem loteria, wolałbym u Marka zamówić z opcją wsadzaj to co mi pasuje
Awatar użytkownika
zelazny

Kurde, ale nie zawsze tanie musi być badziewne.
Awatar użytkownika
Ukaniu
Kontakt:

Post autor: Ukaniu »

zelazny pisze:
26 paź 2024, 12:54
Jakość wzmacniacza tkwi w dużej mierze w transformatorach. Jaka blacha, ile jej, jak nawinięty. Tandetne trafa tandetny wzmacniacz.
Najprostsze trafo do SE może być 2-sekcyjne, pierwotne-wtórne, a są i 20 sekcyjne, albo nawijane jeszcze wymyślniej, jeden rdzeń waży 1,5 kg a są i 5 kg, jedna blacha będzie z hinduskiej dymarki ze wsadu ze szprych i gwoździ a inna amorficzna topiona w próżni czy permalloy. Jedno pasmo będzie miało bez proszenia 20 Hz - 30 kHz przy pełnej mocy ze znikomymi zniekształceniami inne udusi się i ledwo wydoli 60 Hz - 15 kHz.
Na początek możesz mieć co bądź, będzie lampa - ale dobra lampa będzie kosztowna i jeśli zrobiona uczciwie to płaci się za jakość a nie za markę. W tranzystorach to nie jest tak mocno widoczne, bo wsad elementów się liczy ale najważniejszy jest pomysł na układ, w lampie - większość to są znane typowe rozwiązania a robotę robi wsad i jego jakość.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2024, 15:22 przez Ukaniu, łącznie zmieniany 1 raz.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Awatar użytkownika
blispx

Seba to twój pierwszy? na pierwszym wzmacniaczu lampowym się przeważnie wtapia ;)
Awatar użytkownika
zelazny

Ehhh kuźwa, wzmak waży 9kg, Jadis I-35 34kg. :) Tak wiedziałem, że jak zacznę temat pojawi się więcej pytań.
Awatar użytkownika
zelazny

blispx pisze:
26 paź 2024, 15:21
Seba to twój pierwszy? na pierwszym wzmacniaczu lampowym się przeważnie wtapia ;)
Tak, pierwszy Bliss. :)
Awatar użytkownika
zelazny

Ukaniu pisze:
26 paź 2024, 15:17
zelazny pisze:
26 paź 2024, 12:54
Jakość wzmacniacza tkwi w dużej mierze w transformatorach. Jaka blacha, ile jej, jak nawinięty. Tandetne trafa tandetny wzmacniacz.
Najprostsze trafo do SE może być 2-sekcyjne, pierwotne-wtórne, a są i 20 sekcyjne, albo nawijane jeszcze wymyślniej, jeden rdzeń waży 1,5 kg a są i 5 kg, jedna blacha będzie z hinduskiej dymarki ze wsadu ze szprych i gwoździ a inna amorficzna topiona w próżni czy permalloy. Jedno pasmo będzie miało bez proszenia 20 Hz - 30 kHz przy pełnej mocy ze znikomymi zniekształceniami inne udusi się i ledwo wydoli 60 Hz - 15 kHz.
Na początek możesz mieć co bądź, będzie lampa - ale dobra lampa będzie kosztowna i jeśli zrobiona uczciwie to płaci się za jakość a nie za markę. W tranzystorach to nie jest tak mocno widoczne, bo wsad elementów się liczy ale najważniejszy jest pomysł na układ, w lampie - większość to są znane typowe rozwiązania a robotę robi wsad i jego jakość.
Więc jak wybrać ten wzmacniacz najodpowiedniejszy za marne 300 funtów. Szukałem informacji odnośnie JBH, ale nic nie znalazłem.
ODPOWIEDZ