No właśnie już się nie chciałem odzywać, ale pomysł użycia takiej wody do czegoś innego poza podlaniem trawnika jest mocno ryzykowny.
Mikstura forumowa
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
- pavlos
- Gramofon: Thorens TD-160 MK-II
Re: Mikstura forumowa
Wraz z ręczną zmywarką Analogisa "Wash'n'Play 2" w zestawie przyszedł litr płynu. Jakieś półtora miesiąca temu. Umyłem może ze 25 płyt. Zmywarka spoko, dobre uszczelki uchwytu chronią etykiety przed zaciekami. Brakuje korby, ale - nadal spoko.
Natomiast dzisiaj chciałem kolejne kilka płyt umyć. Przed nalaniem płynu zajrzałem do butelki i zauważyłem, że pływają po wierzchu jakieś fafrocle. Wylałem trochę do szklaki - męty. Co u licha? Po poprzednich kąpielach zawsze płyn filtrowałem. Jakieś badziewie się wytrąciło... Więc butla płynu poszła do kibla.
A jako że przeczytałem kiedyś początek tego wątku, to przytuliłem od syna litra alkoholu (IPA PLUS 99,9%), skoczyłem do pralni po wodę do żelazka (u mnie prasuje się w pomieszczeniu z pralką) i rozrobiłem, jak nakazano. Tylko nie mam Fotonalu (lub odpowiednika). Ale - umyłem co trzeba. Postawiłęm do naturalnego wyschnięcia. Plamki. Oraz k#$%wa trzeszczy. Więc ponowna kąpiel i ściereczki z mikrofibry. Czułem się, jakbym się czesał drucianą szczotką po... powiedzmy... głowie. Po odparowaniu resztek - nie trzeszczy, Uff...
Dwa pytanka:
1. Czy gdzieś w W-wie można od ręki nabyć odrobinę Fotonalu (lub odpowiednika)? Nie chce mi się czekać na alledrogo, ani płacić za przesyłkę... Mam niewielkie zużycie, bo płyt w sumie grubo poniżej setki, a kolekcja przyrastać będzie raczej wolno.
2. Czy można tą miksturą formową w pełni odpowiedzialnie i bezpiecznie potraktować np. "1973, solid blue triangle, 1st UK press, A2/B2"?
Ad.2. Nie, nie jestem aż takim posiadaczem. Ale chciałem zadziałać na wyobraźnię.
Natomiast dzisiaj chciałem kolejne kilka płyt umyć. Przed nalaniem płynu zajrzałem do butelki i zauważyłem, że pływają po wierzchu jakieś fafrocle. Wylałem trochę do szklaki - męty. Co u licha? Po poprzednich kąpielach zawsze płyn filtrowałem. Jakieś badziewie się wytrąciło... Więc butla płynu poszła do kibla.
A jako że przeczytałem kiedyś początek tego wątku, to przytuliłem od syna litra alkoholu (IPA PLUS 99,9%), skoczyłem do pralni po wodę do żelazka (u mnie prasuje się w pomieszczeniu z pralką) i rozrobiłem, jak nakazano. Tylko nie mam Fotonalu (lub odpowiednika). Ale - umyłem co trzeba. Postawiłęm do naturalnego wyschnięcia. Plamki. Oraz k#$%wa trzeszczy. Więc ponowna kąpiel i ściereczki z mikrofibry. Czułem się, jakbym się czesał drucianą szczotką po... powiedzmy... głowie. Po odparowaniu resztek - nie trzeszczy, Uff...
Dwa pytanka:
1. Czy gdzieś w W-wie można od ręki nabyć odrobinę Fotonalu (lub odpowiednika)? Nie chce mi się czekać na alledrogo, ani płacić za przesyłkę... Mam niewielkie zużycie, bo płyt w sumie grubo poniżej setki, a kolekcja przyrastać będzie raczej wolno.
2. Czy można tą miksturą formową w pełni odpowiedzialnie i bezpiecznie potraktować np. "1973, solid blue triangle, 1st UK press, A2/B2"?
Ad.2. Nie, nie jestem aż takim posiadaczem. Ale chciałem zadziałać na wyobraźnię.

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Hoża, fotograficzny po praoej stronie za księgarnią muzyczną , bliżej już prawie dawnego Barbery od mokotowskiej (Adler - też dawniej). Poza tym w niedzielę na Wolumenie, ale na 60% tylko, bo raz mają, a raz nie.
Tak.
Jestem posiadaczem 3 takich egzemplarzy. Choć już za chwilę pozostaną tylko dwa, ale też już od dawna są moje i będą.
p.s. każdy solid triangle jest blue.

edit: literówka only
Ostatnio zmieniony 11 paź 2024, 18:50 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- lopek3
- Gramofon: SL-5300, PS-X60
Jak myłem w Knosti, to używałem nabłyszczacz do zmywarek Finish zamiast Fotonalu. Parę kropel. Jak dla mnie działało.
Technics SL-5300 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > Canton Quinto 520
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
Sony PS-X60 > Shure V15 III + VN-35HE > Nuda Mini > Onkyo A-8670 > AudioPro Avanto FS20
My Discogs
- trafalgar
- Gramofon: Kenwood KP 990
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Do filtrowania mikstury najlepsze są filtry do ekspresów przelewowych. Zużytej mikstury nie wylewam. Po przefiltrowaniu i dolaniu trochę IPA służy mi jako płyn do dezynfekcji powierzchni.
EDIT: Myślę sobie, że to jakiś nowy użytkownik się wypowiada, a to kol. Trafalgar zmienił avatar
EDIT: Myślę sobie, że to jakiś nowy użytkownik się wypowiada, a to kol. Trafalgar zmienił avatar

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- pavlos
Dzięki.

Widzę, że akurat Mirasolu nie mają na stanie. Ale mają Fotonal.
Pozostałe podpowiedzi też obwącham. Dzięki!
PS. "solid triangle". Już zapamiętam

- darkman
- Kontakt:
Jedna cholera. Pasuje. Ja się przyzwyczaiłem do mirasol/tetenal, też mi się skonczył akurat, ale ten patent Lopka też jest bdb, ja co prawda nie posiadam zmywarki (i piekarnika*), ale daję pół kropli Ludwika (bo zlewozmywak mam).
Od razu odpowiadam na ewentualne pytania kolegów: "darkman, a jak odmierzasz pół kropli?" - normalnie: kroplojebem

* co nie znaczy, że nie prostuję płyt Piekarniki mają koledzy

Yup. Bo w odróżnieniu od prismate, prism, pryzmatu - wtedy zawsze wiadomo, że chodzi o outliner triangle czyli pusty w środku. No ale są wyjątki, bo np 2nd press Jap to EMI (lepszy niż solid brzmieniowo) pomarańczowe bez solid i bez prismate, a np Hindus lub Szwed są na zielonym Harvest czyli też bez symboliki rozszczepienia światła białego na label.
Tak właśnie. Obi jak zwykle, klasyczna i sprawdzona metoda!
Art wiecznie młody. Też sobie odnowię, kiedyś.
Sorry za wielotematyczność, ale przynudzamy z tą miksturą. To prosta i sprawdzona formuła i nie ma co kombinować

- Bacek
- Gramofon: Kenwood L-07D
Wygląda jakby woda nie była zbyt czysta.pavlos pisze: ↑11 paź 2024, 18:06Tylko nie mam Fotonalu (lub odpowiednika). Ale - umyłem co trzeba. Postawiłęm do naturalnego wyschnięcia. Plamki. Oraz k#$%wa trzeszczy. Więc ponowna kąpiel i ściereczki z mikrofibry. Czułem się, jakbym się czesał drucianą szczotką po... powiedzmy... głowie. Po odparowaniu resztek - nie trzeszczy, Uff...
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
- pavlos
Też tak sądzę. Już zakupiłem nowy baniak. Na innej stacji benzynowej niż poprzednio.Bacek pisze: ↑12 paź 2024, 09:38Wygląda jakby woda nie była zbyt czysta.pavlos pisze: ↑11 paź 2024, 18:06Tylko nie mam Fotonalu (lub odpowiednika). Ale - umyłem co trzeba. Postawiłęm do naturalnego wyschnięcia. Plamki. Oraz k#$%wa trzeszczy. Więc ponowna kąpiel i ściereczki z mikrofibry. Czułem się, jakbym się czesał drucianą szczotką po... powiedzmy... głowie. Po odparowaniu resztek - nie trzeszczy, Uff...
Po Fotonal udam się po niedzieli, na razie się nazmywałem...

I nie rozmywam dalej wątku. Idziemy słuchać.

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Taka ciekawostka:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- darkman
- Kontakt:
-
Dzisiaj ,na podstawie ilości podanych w pierwszym poście zrobiłem płyn do mycia płyt.400 ml wody demineralizowanej ,100 ml IPA i 1,5 ml Fotonalu.
Powiedzcie proszę ,czy normalne jest pojawienie się małej ilości piany o bardzo drobnych bąbelkach na wzdłuż ścianek myjki Knosti ?
Płyty myłem w dopiero co kupionej myjce Knosti mkII.
Myje się całkiem fajnie.Korbka zdaje egzamin.Ale niestety gumowe oringi na plastikowych "kapslach" zakręcanych na płycie ,mają za małą średnicę i na label płyt dostaje się płyn do mycia.
Ktoś może poradził sobie z takim problemem?
Powiedzcie proszę ,czy normalne jest pojawienie się małej ilości piany o bardzo drobnych bąbelkach na wzdłuż ścianek myjki Knosti ?
Płyty myłem w dopiero co kupionej myjce Knosti mkII.
Myje się całkiem fajnie.Korbka zdaje egzamin.Ale niestety gumowe oringi na plastikowych "kapslach" zakręcanych na płycie ,mają za małą średnicę i na label płyt dostaje się płyn do mycia.
Ktoś może poradził sobie z takim problemem?
- pavlos
Wybierając tanią myjkę dla siebie czytałem na alledrogo komentarze. Tam doczytałem, że Knosti ma za małe kapsle i niszczą się etykietki. Dlatego kupiłem Analogis. Tutaj kapsle są właściwej średnicy. Można je nabyć osobno, bez całego kompletu.
https://allegro.pl/oferta/uchwyt-do-ply ... 3468553833
Sprawdź, czy ośka mieści się w uchwyt Knosti. Średnica osi to 6 mm, a grubość całej "kanapki" z płytą w środku to 35 mm.
Wadą Analogisa jest brak korby. Popycham za uchwyt i liczę ćwierćobroty. Dzień Świra