Promocje

Wszystko na temat kupowania płyt
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
notopa
Gramofon: Technics SL-1600mk2

Re: Promocje

Post autor: notopa »

maciek89 pisze:
28 lip 2024, 11:46
notopa pisze:
28 lip 2024, 11:07
Świetna płyta, fajna cena (Bon Iver, Bon Iver)
https://www.amazon.pl/dp/B004XE0TDW?smi ... =581094756
Najgorzej brzmiąca płyta w mojej kolekcji:(

Ouć! No nie wiem nie wiem…nie wiem jaką masz kolekcję;) Ale na poważnie, bez złośliwości: bardzo lubię Bon Iver i inne projekty Vernona. W kolekcji wszystkie winyle BI (+EPki) ale też np box DeYarmond Edison, trochę cd, generalnie żadnej trasy BI od drugiej płyty nie opuściłem. Ilość godzin poświęcona na ten zespół naprawdę spora. To tak tytułem wstępu. Co do samej płyty z linku i Twojej opinii: jak zawsze zdarzają się różne tłoczenia. Mam super dobry egzemplarz (+wersję na 10 lecie albumu do porównania+ cd): cichy, gładki, bez „clicks and pops”. Kolejny temat to sam mastering: no tutaj możemy dyskutować, ja nie narzekam, nie jest to wybitnie ogarnięty materiał biorąc pod uwagę potencjał utworów, ale zdecydowanie można znaleźć momenty. Pewnie trochę robi robotę co tam mamy po drodze (wkładka, szlif, pre+ reszta toru), ale tak czy inaczej nie jest to płyta z kategorii katastrofa- u mnie jest naprawdę ok. Nie jest też płytą referencyjną, żeby była jasność. Podsumowując za ten hajs to jest no brainer, tym bardziej że to amazon, więc polityka zwrotów po naszej stronie.
well of course I'd like to sit around and chat
well of course I'd like to stay and chew the fat
Awatar użytkownika
Charwel
Gramofon: Pioneer PL-70

Post autor: Charwel »

notopa pisze:
A jak wy to zamawiacie? Mi nie chce przejść z polskim adresem czy też paczkomatem.

Pozdrawiam
Robert
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Renia239 pisze:
28 lip 2024, 09:52
darkman pisze:
28 lip 2024, 09:33
Wszystkie legit i brzmią, ale to jak zwykle syndrom laryngologii stosowanej
Posłużyłeś się opiniami tego wydania wiec odniosłem się do nich, nie do innych wydań. Jak na wydawnictwo pirackie :D to idą na całość https://getondown.com/products/decoy-cr ... r-lp-w-obi nasz Stadion X lecia to przy nich małe Miki :D .
Mają nawet boundle, jak iść to na maxa. 4 tytuły w cenie jednej byle japońskiej :mrgreen:
https://getondown.com/products/miles-da ... xlp-bundle
Awatar użytkownika
notopa
Gramofon: Technics SL-1600mk2

Post autor: notopa »

Charwel pisze:
28 lip 2024, 13:37
notopa pisze:
A jak wy to zamawiacie? Mi nie chce przejść z polskim adresem czy też paczkomatem.

Pozdrawiam
Robert
Do paczkolotu faktycznie nie da rady, ale na adres normalnie wchodzi. Spróbuj może ustawić sobie adres domowy jako domyślny sposób wysyłki i się przeloguj.
well of course I'd like to sit around and chat
well of course I'd like to stay and chew the fat
Awatar użytkownika
Charwel
Gramofon: Pioneer PL-70

Post autor: Charwel »

notopa pisze:
28 lip 2024, 15:35
Charwel pisze:
28 lip 2024, 13:37
notopa pisze:

Pozdrawiam
Robert
Do paczkolotu faktycznie nie da rady, ale na adres normalnie wchodzi. Spróbuj może ustawić sobie adres domowy jako domyślny sposób wysyłki i się przeloguj.
Dzięki spróbuję :)

:edit

Na adres domowy mogę zamówić :)
Ostatnio zmieniony 28 lip 2024, 18:17 przez Charwel, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Renia239
Gramofon: Technics 1210 M5G

Post autor: Renia239 »

darkman pisze:
28 lip 2024, 15:08
Mają nawet boundle, jak iść to na maxa. 4 tytuły w cenie jednej byle japońskiej :mrgreen:
Mieli już wyprzedane nie żartuj, że kiedykolwiek przez myśl Ci przeło że to Japończyki :mrgreen:
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103, AT vm 95EN , Lehmann Decade ,Creek 50A, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

Yyym tak oczywiście :lol: :lol: wstrzymało mnie tylko to, że mam te tytuły.
peter_parker

Post autor: peter_parker »

Pozdrawiam wszystkich z wakacji, siedzę sobie w pięknych okolicznościach przyrody, przeglądam forum na komórce ( m.in. przeczytałem cały wątek BLUE NOTE Records od 2021 roku, ciekawa lektura) a tu nagle takie szoły że nie wytrzymałem, siadam do laptopa bo ta okładka "You're Under Arrest" wyglądała mi znajomo, patrzcie:
https://www.milesdavisstore.com/product ... 075_100233
Czyli to co sygnuje label Get On Down ma udawać to co do kupienia na stronie milesdavisstore.com ?
No chyba nie bo w opisie w linku który podałem jest "Sony Legacy Recordings X Get On Down Miles Davis 1980s Reissue Series"
Moim zdaniem to legalny towar.

Zresztą, moda na kolorowe płyty i obi (lub coś na kształt obi bo po angielsku) nie ominęła też Blue Note.
Przykładowy link do sklepu:
https://rockcellarstore.com/BlueNoteIndieBlueVinyl
Tu materiał o "Blue Note Indie Exclusive Blue Vinyl Series":
https://www.youtube.com/watch?v=iAiAHsNKwcM
I co ? I nic, Po prostu pomysł jak sprzedać na nowo stare płyty. Jak wydadzą tak HANKA MOBLEYA "SOUL STATION" to sam kupię. Tylko na szczęście wątpliwości z wydawcą nie będzie.
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

label Get On Down, to bostoński poniekąd label istniejący dość dług i specjalizujący się w reissue kierunków hip-hopowych. Obecnie wydają sporo materiału dla którego ochrona praw autorskich i pokrewnych przeszła już do domeny publicznej, a zatem uzyskały legalizację dla wydać 'kto che i jak chce'. stąd label poczuł krwawe mięso leżące na rynku ulicy.
Kilka wątków tematycznych na Reddit i Forum Hoffmana.
Jakość należałoby odnieś do labeli zajmujących się kopiowaniem z materiału cyfrowego i nie rzadko po prostu CD. Jak odnośne wytwórnie kitu typu DOL, WAX, Jazz-Wax itp.

Kilka opinii z Reddit: (kilka pierwszych z brzegu)

"
So the Quality Control pressing sounds pretty trash too. Unless they're selling someone else's pressings I would say skip on them.
Zatem naciśnięcie przycisku kontroli jakości też brzmi dość tandetnie. Chyba, że sprzedają press kogoś innego, powiedziałbym, pomiń ich.

Mam (debiutancki) album Cypress Hill od Get on Down i jest to jedna z najgorzej brzmiących płyt, jakie mam. Skończyło się na zakupie innego tłoczenia. Było cicho i płasko.

Get on Down jest dość znane ze złego ciśnienia. Wspieranie ich wydaje się stratą czasu, tbh. Jeśli masz taki sobie sprzęt i bardzo chcesz te płyty to może zagrają ok?

Opcja Get on Down jest taka sama jak poprzednio. Wspieranie i wydaje się stratą czasu, tbh. Jeśli chcesz to zrobić szybko, możesz odtworzyć to jeszcze raz o ile będzie dobrze?

Ludzie srają na Get On Down, ale ja słuchałem muzyki przez RealAudio, więc jest mi to obojętne.

"" :D
:D
Obszerniej na Forum Hoffmana.

Ofertowanie czegokolwiek jako masy handlowej na platformie oficjalnej Milesa Davisa w żaden sposób nie "legalizuje" jakości danego wydawnictwa, a jedynie informuje o ofercie towarowej.
Zachęcam do zapoznania się z wypowiedziami na forach m-wych o winylowej proweniencji. Warto być otwarty na owe, choć oczywiście opinie są wielorakie, ale są i to dobrze.
Generalnie to 'kupujta co chceta' :) Towar jest, oferta jest, klient zaś sam uwielbia się robić w konia.
W istocie ten rodzaj banderoli stał się modny, dalece nie trzeba szukać bowiem wyżej napisałem o polskim portalu handlowym Czerwińskiego, który stosuje je na swoim label - zresztą w serii o bardzo wysokiej jakości filskiej i pięknie wydawanej.
Ważne by nie uogólniać wszystkiego wokół tematu i nie wrzucać do wspólnego wora.
Awatar użytkownika
Renia239

darkman pisze:
29 lip 2024, 07:17
label Get On Down,
Fajnie, że fachowo zbadałeś sprawę labela Get On Down, choć nie wyjaśnia to do końca posługiwanie się znakiem towarowy Sony Legacy Recordings, co innego jest wykorzystanie materiału z domeny publicznej a co innego jest posługiwanie się nie legalnie znakiem towarowym w USA jest do przestępstwo federalne.
Technics Sl1210 m5g- Denon Dl103, AT vm 95EN , Lehmann Decade ,Creek 50A, Dali Helicon 300mk2
Technics Sl1000c - Denon Dl 103, Lehmann BC SE2, Musical Fidelity M6 si, Triangle Antal EZ
Awatar użytkownika
Renia239

peter_parker pisze:
28 lip 2024, 23:47
siadam do laptopa bo ta okładka "You're Under Arrest" wyglądała mi znajomo, patrzcie:
https://www.milesdavisstore.com/product ... 075_100233
Czyli to co sygnuje label Get On Down ma udawać to co do kupienia na stronie milesdavisstore.com ?
No chyba nie bo w opisie w linku który podałem jest "Sony Legacy Recordings X Get On Down Miles Davis 1980s Reissue Series"
Moim zdaniem to legalny towar.
Dobre nawet tam fake :lol: :lol: :lol:
Awatar użytkownika
darkman
Kontakt:

A bo ja tego Zbychu nie wiem, po prostu. Opieram się tylko w zasadzie na pewnym doświadczeniu i tym co de facto z Bartkiem zbadaliśmy organoleptycznie (to chyba jakoś pod koniec ubiegłego roku było). Nie dotyczy to całej tego typu oferty. W postach wyżej skupiłem się głownie na tej śmiesznej ofercie ze "zdjęciami z okładkami japońskimi w oryginale" dla reedycji via Uniwersal Polska - print najprawdopodobniej Czechy (?).
Co do samego inkryminowanego label, to stoję na stanowisku, że odnośna dla nich działalność to właśnie syndrom owych DOL - rosyjski label unofficial w zasadzie i hiszpański Wax Time/ Wax-Jazz. Oba słynące ze słabych wydań, choć ta seria W_jazz na początku była całkiem nie najgorsza wybiórczo. Zawsze jest jakieś ale i trafiają się sensowne reissue w takiej czy innej płaszczyźnie.
Sama Columbia jeśli ofertuje te wydania to w zasadzie je legalizuje, bardzije chodzi o jakość materiału, jego pochodzenie w sensie nośnika źró∂łowego i wreszcie wydanie stricte. W mojej opinii są o wiele lepsze reedycje na rynku nad którymi warto się pochylić zaś po prostu nie wszystko dobre co się świeci. :)
Tylko tyle, ja i tak zbieram po swojemu i tego rodzaju wydania odrzucam w przedbiegach, bowiem ich wartość kolekcjonerską ocenia bardzo nisko.
Dawniej zbierało się de facto materiał muzyczny, byle go dostać i mieć. Dziś czasy się zmieniły (co mnie bardzo cieszy) i można marudzić,wybierać, oceniać, pod swój własny know how zbieractwa, a nawet trzeba czego i Wam życzę.
Warto wymieniać się wiedzą i doświadczeniami. Tylko tyle. I aż tyle.
Awatar użytkownika
Renia239

darkman pisze:
29 lip 2024, 09:46
Warto wymieniać się wiedzą i doświadczeniami. Tylko tyle. I aż tyle.
Dziękujemy Darku za czujność, bo człowiek czasem nie zwróci uwagi i zrobią go w ciula. :clap: Kupiłem wydanie holenderskie z '84r, przyjdzie w środę to porównam, z ciekawości.
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

darkman pisze:
29 lip 2024, 09:46
Opieram się tylko w zasadzie na pewnym doświadczeniu i tym co de facto z Bartkiem zbadaliśmy organoleptycznie (to chyba jakoś pod koniec ubiegłego roku było).
marne jak diabli. momentami aż syczy, trąbka przykrywa sekcję i gitarę, fragmentami jak spod koca. nie wiem, może tak powinno być, ale w streamingu brzmi to lepiej. winyl clear i wzrok już nie ten, ale oznaczeń wskazywanych przez discogs też nie mogę się doszukać.
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Renia239

bms01pl pisze:
29 lip 2024, 15:18
winyl clear i wzrok już nie ten, ale oznaczeń wskazywanych przez discogs
To u mnie wszystko się zgadza ale bez okularów +3 to nr matryc nie widoczne, po założeniu też trzeba się trochę namęczyć żeby złapać właściwy kąt do przeczytania.
ODPOWIEDZ