głośne granie

Żeby nie było za cicho
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Bacek
Gramofon: Kenwood L-07D

Re: głośne granie

Post autor: Bacek »

Piterski pisze:
21 cze 2024, 09:54
Po prostu jak widać jest to nie dobrany zestaw. Nie wiem jak to nabywca zrobił kupując w salonie.
Bo w salonie był inny salon niż jego. Akustyki pomieszczenia nie da się przeskoczyć.
Klipsch LaScala i analogowo cyfrowa herezja.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Bacek pisze:
21 cze 2024, 10:16
Piterski pisze:
21 cze 2024, 09:54
Po prostu jak widać jest to nie dobrany zestaw. Nie wiem jak to nabywca zrobił kupując w salonie.
Bo w salonie był inny salon niż jego. Akustyki pomieszczenia nie da się przeskoczyć.
Tak, ale to że wzmacniacz sobie z kolumnami nie radzi to można zauważyć i w salonie audio.
Jak testowałem Coplanda CSA28 z kolumnami (monitorami) Spendor z serii SP to ewidentnie było słychać, że to nie gra i jak bym nie zaginał rzeczywistości i jakie by nie były na ten temat opinie redaktorów w gazetach nie zagrało jak z starym pudełkowym wzmacniaczem Naim.

Dlatego opinie opiniami, a trzeba sobie zadać trochę trudu, może wydać trochę kasy na przejazdy i jednak poczynione założenia sprawdzić namacalnie.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Bacek

Piterski pisze:
21 cze 2024, 10:49
Tak, ale to że wzmacniacz sobie z kolumnami nie radzi to można zauważyć i w salonie audio.
I dlatego wg. mnie głównym problemem jest tam akustyka pomieszcznia a nie jak ten konkretny wzmacniacz radzi sobie z tymi głośnikami.

Mój pokój nie jest może totalnie zagracony, ale pamiętam jak przy przeprowadzce wstawiłem sprzęt do gołego pokoju. Nawet telewizor ciężko było zrozumieć.
Awatar użytkownika
Piterski

Bacek, nawet nie próbuje negować tego co piszesz bo to jest podstawa jakikolwiek by ten system by nie był. Moim zdaniem wystarczy taki pokój w miarę zagospodarować nawet bez użycia ustrojów. Teraz nawet te ustroje obecnie są dość przystępne cenowo i można je dobrać do wystroju wnętrza.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

Piterski pisze:
20 cze 2024, 22:06
kraf101 pisze:
20 cze 2024, 17:34
Moim zdaniem nagłaśnianie takiego lokalu czymś więcej niż 10W na kanał, niesie ze sobą ryzyko, że razem z głośnikami zagrają ściany, szafki i zawarte w nich szklanki z talerzami.
:shock: .... to tylko taki żarcik ;), ja mam trochę ponad 16m2 i tak lekko ponad 120W na kanał tak więc nie od watów to wszystko zależy.
Bacek pisze:
20 cze 2024, 22:29
Ja mam 24m2 i w jeden mój głośnik zmieściło by 6 sztuk tego Pylona. I ni jak nie są za duże do mojego pomieszczenia. Nie ma w ogóle takich reguł. A gałka jest od tego żeby trzymać ją w tym miejscu w którym głośność jest odpowiednia. Wzmacniacz może mieć i 1000W.
No można każde pomieszczenie wykleić trzema warstwami palet jajczarskich i urządzić studio do masażu kiszek kilowatami.
Ale trzeba też gdzieś trzymać szkło i sztućce, i tutaj fizyki nie przeskoczysz.
Awatar użytkownika
Obywatel
Gramofon: Technics SL-1610MKII

Post autor: Obywatel »

kraf101 pisze:
22 cze 2024, 11:59
Jak się zrobi odpowiednio głośno, to nie słychać dzwonienia :mrgreen:
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Awatar użytkownika
kraf101

Post autor: kraf101 »

Obywatel pisze:
22 cze 2024, 13:03
Jak się zrobi odpowiednio głośno, to nie słychać dzwonienia :mrgreen:
Awatar użytkownika
Piterski

kraf101 pisze:
No można każde pomieszczenie wykleić trzema warstwami palet jajczarskich i urządzić studio do masażu kiszek kilowatami.
Takie wytłoczki to można użyć ale do transportu kurzych jaj nie jako ustroje. Do niczego to się w kwestii adaptacji nie nadaje, a w kwestii ustroi akustycznych świat poszedł jednak znacznie do przodu zarówno pod względem przystępności cen jak i estetyki wykonania.
Com zaś się tyczy masażu kiszek to szybciej ten efekt uzyskasz z kilku watowej lampy. Ja za takimi efektami nie przepadam. Ma byś kontrola i zachowanie faktury.
Awatar użytkownika
Bacek

kraf101 pisze:
Nie bardzo rozumiem przesłanie Twojej wypowiedzi może mógł byś to rozwinąć? Sztućce, szkło i talerze trzymam w kuchni a papier toaletowy w łazience.

W pokoju ze sprzętem wszystko co stoi daje jakiś efekt aktustyczny zazwyczaj na plus (prawie wszystko bo szafa typu komandor niekoniecznie, przynajmniej nie na średnicę i wyżej). Jakiś dywan na podłodze, szafki, zasłony, fotele, sofa, spora lampa na suficie, cokolwiek. Nie musza to zaraz być palety z jajek czy profesjonalne ustroje akustyczne. Najbadziej psują akustykę twarde, płaskie powierzchnie. I to nawet nie chodzi o to żeby koniecznie wygasić, pochłonąć fale dźwiękowe jakimiś materiałami absobrcyjnymi, rozpraszanie też daje dobre efekty i to nawet całkiem twardymi materiałami. Jak ktoś chce się bawić to dyfuzory policylindryczne dają dobre efekty i można je fajnie w desing wpląść, ale szafka z półkami też będzie dawała też jakiś efekt.

Larami można się bawić w wymiany wzmacniaczy, głośników, źródeł ale w prawie pustym pomieszczeniu nic to nie da.
Awatar użytkownika
Jozi
Gramofon: Sony PS-X60

Post autor: Jozi »

Moja dziupla w starym stylu ( meblościanka PRL) dywan, łóżko, zasłony na dużym oknie, biurko z kompem, stół, 4 krzesła, etc. robią właściwą akustykę. Trochę dobranie sprzętu trwało, ale teraz jest git. Jak czytam że ludziska suba instalują do stereo, to klękajcie narody🤣🤣🤣.
Ostatnio zmieniony 02 lip 2024, 09:23 przez Jozi, łącznie zmieniany 1 raz.
[Sony PS X60,VM540ML, Shure V15III-Sas, Sony XL 45,pre @Jaculek-analog]
[ Tidal Hifi, xDuoo XQ-50 Pro2+Toping E30II, Onkyo 7030C-cyfra] Yamaha A-S701, Heco Professional 650
Awatar użytkownika
flytier

Post autor: flytier »

Do @pawelgrab.

W kwestii Twojej wypowiedzi a propos akustyki pomieszczenia. Jest to najważniejsza sprawa. Czy to chińczyk 5 watowy, czy tam piec 500 watowy.
W pustym pomieszczeniu nic nie zagra. Jedynym efektem będzie hałas.
Awatar użytkownika
Piterski

W dawnym Magazynie Hi-Fi redaktor Maciej Sawicki opisał swoje doświadczenia z adaptacją akustyczną. Mi to podsunęło kilka pomysłów na normalne urządzenie pokoju w oparciu o przedmioty codziennego użytku.
Załączniki
Audio Akademia.pdf
(473.54 KiB) Pobrany 54 razy
Awatar użytkownika
flytier

:D o tym przetłumieniu pokoju odsłuchowego kojarzy mi się z moim pokojem. Chociaż powiedziałbym, że jest na granicy. Na podłodze są panele, na suficie styropian, a polowa pomieszczenia ma panele ścienne z 5 cm warstwą wełny za nimi. Jedyne , co odbija dźwięk, to sciana pokryta tapetą i druga z położoną imitacją kamienia. Bardzo wyraźnie słychać różnicę z innymi pomieszczeniami. Szczególnie, gdy słucham czegoś na telefonie i wchodzę do pokoju. Dźwięk momentalnie cichnie, dość znacząco, ale robi się wyraźniejszy. Plusem jest, że na klatce schodowej niewiele słychać. W pomieszczeniu jest już głośno, a na klatce jedynie słychać, że coś gra.
Bardziej wytłumione pomieszczenie tylko raz "słyszałem" u znajomego sprzed lat. Miał takie poniżej gruntu i jeszcze wytlumione. Tam , to aż dziwnie się robiło po wejściu. Podobno jakaś śpiewaczka operowa wynajmowała to pomieszczenie , by głos trenować.
Awatar użytkownika
Bacek

flytier pisze:
30 cze 2024, 19:02
Na podłodze są panele ....... Jedyne , co odbija dźwięk, to sciana pokryta tapetą i druga z położoną imitacją kamienia.
Te dwa zdania trochę sprzeczne ze sobą są. Panele mocno odbijają i w zależności od jakości i położenia mogą wpadać w dodaktowe drgania.
Awatar użytkownika
flytier

Nic w drgania nie wpada. Dołóż jeszcze do całokształtu obrazu sofę, zasłony, gąbkowe ustroje w rogach pokoju i podwieszone na łączeniu przedniej ściany z sufitem pochłaniające sześciany.
ODPOWIEDZ