Grundig PS 8000 - jaka wkładka?

Tematy związane z zakupem wkładek i igieł
zbyszek1982

Re: Grundig PS 8000 - jaka wkładka?

Post autor: zbyszek1982 »

DonDingo pisze:DMS 251 E to wkładka robiona przez Audio Technike, jak mi sie zdaję.
To jest AT-91. Gra dosyć poprawnie, ale cudów nie ma.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Można tanio kupić oryginalne igły AT-3600/91. Przy znikomej różnicy w cenie, raczej nie ma sensu tutaj pakować się w zamiennik.
Z drugiej strony, za niewiele więcej można już dostać całą wkładkę AT-95 i tą drogę mogę polecić jako lepszą opcję.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
DonDingo
Gramofon: Thorens TD - 150

Post autor: DonDingo »

Ja o tem wiem , dziękuję , ale widzisz jestem milosnikiem sprzętu oryginalnego. Trafił mi się ten gramofon w bardzo dobrym stanie, żadnych napraw, czy przeróbek i chcę go doprowadzić do oryginalnego stanu. Taka moja FAZA. Lubię stary sprzęt, a szczególnie lubię starocia doprowadzać do stanu oryginalnego. One potrafią nieraz tak zagrać że szczęka opada, zwłaszcza że stare graty można kupić za psie pieniądze albo i wręcz za darmo noooo..... pół litra!. Wbrew pozorom nie jest to drogie hobby ale zajmujące, czasem trza jedną część kupować ze szrota z końca świata....ale zabawa przednia.
Zalicytowałem tę wkładkę cosmi pokazał na allegro i zapłaciłem już , czeka na dostawę.
Za jakiś czas kupię sobię nowoczesną wkładkę wysokiej jakości i raz będę słuchal tej a raz tamtej....taka zabawa...no,
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

DonDingo pisze:Ja o tem wiem , dziękuję , ale widzisz jestem milosnikiem sprzętu oryginalnego.
Ten gramofon nie był oryginalnie oferowany z DMS 251 (zbyt niska klasa wkładki) więc... możesz sobie odpuścić ;)
Jak chcesz się zbliżyć "do oryginału" to zbieraj na Ortofona OM 10 (to samo co oryginalnie montowana wkładka Dual ULM 65E).
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
DonDingo

Może i tak zrobię
DonDingo

Na razie to podwoiłem wartość gramofonu dając Mu porządny kabel, bo ta sznurówka która tam była,irytowała mnie strasznie
Załączniki
Nowe kable w Grundigu
Nowe kable w Grundigu
DonDingo

He ! zabawy mam co niemiara. To będzie coś dla admina bo mało kto tu zagląda . Powyżej umieściłem zdjęcie flaków mojego Grundiga i napisałem że wymieniłem mu kable. Ale od początku... dostałem gramofon bez wkładki i bez Handshella, trochę czasu zajęło mi wyszukanie heandshhela, już mam dwa. Na razie nie mam wkładki , jest zamówiony Ortofon 10 a z Anglii idzie mi Stanton. Żeby na razie usłyszeć choć jakieś dźwięki z gramofonu wsadziłem mu wkładkę którą znalazłem w swoich gratach , mam takigo starego racka w piwnicy w którym kiedyś woziłem sprzetv na koncerty i tam mam kupę starych dźwiekowych smieci, kable, przejsciówki , stary pogłos....no smieci ...i w tych smieciach wygrzebałem jakąś wkładkę gramofonowa , którą nie wiem skąd miałem. Mała ta wkładka , czarna z niebieskim bez sygnowania. Od wczoraj słucham na tej wkładce 2 płyt bo ino 2 mam i dźwięk - porażka. Silnie obcięta góra, brak precyzji w impulsach w dole pasma i bałagan w planach dżwiękowych jak cholera....w dodatku w gęstych orkiestrowych partiach mixu zatracają się indywidualne cech instrumentów. Myslę sobie - stara spieprzona wkładka. Ale dziś wymieniłem kable sygnałowe w gramofonie bo te które były to stare kabelki bardziej do sznurówki podobne niż do sygnałowych kabli. Miałem meter kabla Proela przeznaczony do przesyłania w studiu pasywnych sygnałów niskonapięciowych. Drogi ten kabel jak pieron , ale co tam....chcę sobie wyszykować gramofon , to nie ma co żalować....... i Ludności miła .... większość tych przykrych porażek dżwiękowych ustąpiła. Pojawiła sie wyraźna , dość precyzyjna góra pasma, impulsy w dole z bębnów i basu przestały się zlewać i nabrały jakiej takiej analityczności, a w srodku pasma pojawiła sie tendencja do budowania planów dżwiękowych. Da sie tego słuchać...choć słychać że wkładka to ciągle nie to co trzeba...... ale kabel już tak. Dobry drut ! to połowa sukcesu.
Awatar użytkownika
JacK
Gramofon: Kuzma Stabi S

Post autor: JacK »

Niektórzy wymieniają kable, inni wstawiają gniazda rca :)
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
DonDingo

Wkładka MM daje 5 mV. góra....to jest tak niskie napięcie że szkoda każdego mikro Volta , a każdy styk ma straty....a dobry kabel prawie nie ma. Pamiętam jeszcze z czasów gdy zdarzało mi się kablować studio nagraniowe że interesował mnie temat strat na wtyczkach, gniazdach i łączówkach. Tylko firmy profesjonalnie produkujące osprzęt łaczeniowy audio, publikuja takie dane. No więc te straty są duże. Nie pamiętam szczegółowych danych a nie będę strzelał. Pamiętam natomiast że zwykłe wtyczki Cynch będące standardem z domowym audio mają straty dużo większe niż stare DIN-y takie pięcio bolcowe. A jesli chodzi o podłaczanie kolumn głośnikowych to te wszystkie dostępne banany itp to jest klapa całkowita. Już lepsza zwykła kostka np. 10mm2 ze sklepu elektrycznego.
DonDingo

No a od dziś gram na takiej wkładce - DMS 251 s Duala, własnie przyjechała z Berlina. Typowe brzmienie połowy lat 80, mało najwyższej góry ale dość by przenieść informacje o barwie , niższa górka ciepła, lekko podkolorowana z mała góreczką w okolicach 6 i pół Khz. dobrze rysuje impulsy blach i daje dobre wrażenie w barwie i nośności wokali i smyków, choć czasem wywala sybilanty. Ale to sprawa realizatora dźwięku. Środek pasma ciepły, z duża ilością parzystych harmonicznych o przyzwoicie wyważonej proporcji między naturalnością a witalnością. Niższy dół z dobrym , solidnym impulsem bębna taktowego i gitary basowej lekko podkolorowany ale bez przesady i dość żwawy, a najniższy dół w dobrej proporcji do reszty pasma i dość neutralny. Na takiej wkładce Gazebo zabrzmi jak HiEnd a Kajagogo będzie w siódmym niebie.
Dobra....Drodzy forumowicze...ta wkładka jest do sprzedania , nie umieszczam jej w postach o sprzedaży bo na razie na niej gram ale już niedługo kupie sobie inną , mam nadzieję że lepszą wkładkę i tę sprzedam. Jeśli kogoś ona interesuję i chciałby ją kupić ,proszę do mnie pisać , umówimy się.
Załączniki
DMS 251 S
DMS 251 S
DonDingo

oj sorry błąd w nazwie wkładka jest z końcówką E w nazwie , czyli chyba eliptyczna igła....mam szwedzka klawiatur w lapku i czasem coś mnie okłamie
kielek

Post autor: kielek »

DonDingo pisze:mam szwedzka klawiatur w lapku i czasem coś mnie okłamie
Też mam szwedzką klawiaturę :) polecam naklejki za 10 zł i nie ma problemów ;)
zbyszek1982

Post autor: zbyszek1982 »

Ja taką oddałem za darmo.
DonDingo

Bo Ty gość jesteś...!!!hmmm
kielek

Post autor: kielek »

zbyszek1982 pisze:Ja taką oddałem za darmo.
Sorki za offtop,ale mowa jest o klawiaturze od laptopa ;)
ODPOWIEDZ