Co do samej zasady to masz rację oczywiście Marcin. Jednak chodzi czas reklamowy w danej jednostce emisyjnej. Wszystko zależy od umowy. Te zaś zwykle zawierają Domy Medialne w imieniu reklamodawcy. KRRiT piastuje pieczę nad zgodnością emisji reklam z przepisami, po prostu. I w przypadku ich naruszenia w istocie kara. Sama zaś KRRiT nie jest podmiotem wzmiankowanej realizacji umów.
Same umowy z dużymi reklamodawcami są dość elastycznie konstruowane i mają wielorakie rozwiązania realizacji technicznej już przy samym ich zawieraniu / renegocjowalność, upustowość itd..)
Tu masz przykładowe zestawienie kar, wniosków i ukaranych:
https://siecobywatelska.pl/wp-content/u ... agment.pdf
Podmioty są wielorakie

W mojej opinii emisja reklamy kontraktowana na Wiadomości "przed i po" nie będzie karana w przypadku nie odbycia się ze względu na brak wskazaego programu. Natomiast sam czas i częstotliwość emisji reklamowej będzie się nadrabiać sama, ot choćby pare chwil temu po bloku informacyjnym weszła reklama Orlenu, bo jest zakontraktowana.
Ha, pasków mi jakoś nie brakuje. Brakuje podpisów identyfikujących gości i rozmówców.
Jak na razie.
MacPhisto pisze: ↑22 gru 2023, 19:32
Rozumiem, że mieli mało czasu.
Chyba i tak i nie. Główna przyczyna to kodowanie urządzeń emisyjnych TAI przy placu Powstańców i okupacja budynku o charakterze wynikowo prewencyjnym, co działa w obie strony.
Sam program informacyjny to jak na razie sądzę kwestia odnowienia łączy z korespondentami terenowymi, ale podobno się dziej i jest kolejka.
Co do miejsca emisji to Woronicza jako główna siedziba tzw miasteczko, dysponuje większą ilością studio emisyjnych i showroomów, jak również bazą sprzętową, więc tu nie ma problemu. widzowi zresztą obojętne skąd się taki czy inny program emituje.
Zagadnienie jest bardzo ciekawe i proponuję do niego wrócić po jakimś czasie. Zobaczymy jakie są i czy są konsekwencje o ile będą zastzreżenia reklamodawców lub samej KRRiT co do "prezentacji" reklam.
Zobacz kogo karano i za co, bo to zestaw dość reprezentatywny.
p.s jakby co, to jestem sceptycznie nastawiony do utrzymywania kolejnego tematu "polityka". Takie moje zdanie.