No i tutaj jest pewna rozbieżność. Na nagraniach Pluska mówi, że przyszedł sobie pooglądać. Zakładasz że miał podpisaną umowę, wszedł na teren stacji legalnie i kręcił na sprzęcie stanowiącym prywatną własność zgodnie z prawem? Trochę wątpię. Mocno to naciągane. Wiemy, że było na zasadzie, że cel uświęca środki.
Ania Gacek wyrzucona z Trójki
-
Re: Ania Gacek wyrzucona z Trójki
- Szelak
- Gramofon: Adam GS424/Lenco L75
A z tym to się akurat zgodzę, czego przykładem jest jak Tusk z kohortą, walczą o TVP.
-
- Gramofon: Dual 510
Może oworzyć wątek "Polityka " skoro się dzieje?
Dual 510, Shure M95G-LM, Sansui AU-417, Philips 22RH427
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
http://radio.garden/visit/evanston-il/9jjzCYJU
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Ja jeszcze dodam że to co wczoraj było nadawane w republice w dużej mierze było za sprawą sprzętu z TVP który został bezprawnie pobrany z tv publicznej i wykorzystany w komercyjnej. Także będą jeszcze kolejne paragrafy
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wiadomo że aktualny rząd ma jakiś wpływ na media publiczne, tak samo jak ma wpływ na szkoły, wojsko, policję, szpitale i wiele innych instytucji publicznych.
Między tubą, a trąbką też jest różnica.
Jeden obrazek myślę że wystarczy, dla przypomnienia:
To że niektórzy posłowie trafili na "czarną listę", który media publiczne nie mogą zapraszać na audycję to też była swego rodzaju nowa jakość.
Nierealne + raczej byś takiej rzeczywistości nie chciał. Wystarczy spojrzeć na amerykańską scenę programów informacyjnych, gdzie media publiczne są zmarginalizowane. Przykładów do naśladowania natomiast jest wystarczająco dużo w Europie.
Zakładam że jest/był zatrudniony gdzieś indziej niż w TVP. Nie znam jego CV, nie wiem gdzie pracuje/pracował, ale jestem świadom że w świecie mediów obowiązują dość mocne zakazy konkurencji.
Ty zakładasz że do TVP wszedł bezrobotny?

"Wiemy"? Kto wie? Skąd?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
A obecność Bąkiewicza w tymże nie wzbudza Twojego zainteresowania?
Chodzi o legitymację tego pobytu w sensie uprawnienia do przebywania w stacji publicznej i brania udziału w polemice, a nawet kontroli poselskiej jak się dowiadujemy.
No cóż, Matecki to powiedzmy co innego. Natomiast Bąkiewiczowi przynależne jest porzekadło: Co wolno wojewodzie to nie tobie zadymiarzu.
Coś przeoczyłem? Też chciał pooglądać?
Zasadniczo współpraca dziennikarska czy też publicystyczna nie wymaga żadnych umów, bowiem te wynikają z racji samego istnienia mediów i zawodu dziennikarza, może bardziej publicysty akurat w tym wypadku. To normalna praktyka w branży.
O zgodność z jakim prawem tu chodzi? Czyżby chodziło o prawo wykonywania zawodu?
Pewnie gdyby o to samo zapytać Kaczyńskiego, to odpowiedziałby, że prawem wicepremiera d/s bezpieczeństwa. Tyle, że nim nie jest. Ostatnio zresztą ma inną odpowiedź, cytuję " Uważaj gówniarzu, żebyś ty nie siedział".
Hm, to zakrawa na nowe hasło "spieprzaj dziadu", bo tamto już się spauperyzowało za bardzo.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
OK, dzięki za sprostowanie, myślałem że to nieco inaczej funkcjonuje.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To kto z nim podpisał umowę? Jakiś zarząd był powołany? Chyba nie ten pan, który jakoby został powołany, tylko pisma nie był w stanie żadnego przedstawić.
Abstrahując, właśnie w drodze słuchałem wiadomości w Trójce. Wczoraj nie było nic o przejęciu mediów, a dzisiaj pan podał poważnym głosem, że pan Grabiec poinformował, że pracę nad reformą mediów będą transparentne, z udziałem dziennikarzy i organizacji pozarządowych. Poinformował także, że Sejm przyjął uchwałę o naprawie mediów i na jej mocy minister kultury powołał nowy zarząd. Skrutowo tak to wyglądało. Szkoda mi faceta, bo brzmiało to jakby czytał oświadczenie rzecznika rządu, a pewnie urągało to jego inteligencji, bo jak to powiedział Mazurek w RMF, uchwałą to można ogłosić zaświecenie pierwszej gwiazdki na niebie.
- darkman
- Kontakt:
Niemniej w przypadku umowy lojalnościowej (zawieranej i podpisywanej personalnie wraz z kontraktem) lub wewnętrznej dyrektywy danej stacji, niektóre osoby umownie nazwijmy je "funkcyjnymi" nie mogą brać udziału w przedsięwzięciach stacji czy też anten indentyfikowanych jako konkurencyjne.
W tym kontekście Twoja wypowiedź jest zgodna. I nie ma co do tego wątpliwości.
Potocznie mówimy tu o tzw 'zakazie konkurencji'.
Dla przykładu nie mogę się posłużyć konkretem, bowiem umowy lojalnościowe są poufne z założenia do czasu ich wymagalności (czyli np otrzymania propozycji pracy/współpracy od innego nadawcy, lub/i np tzw firmy zewnętrznej nie związanej z macierzystą, ewentualnie przerwania kontraktu przed upływem czasu na jaki go zawarto - przyczyny mogą być różne, zarówno pozytywne jak i negatywne, itp).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czyli jednak nie "wiemy"?

Z tego co kojarzę to jest nowa rada nadzorcza, a "ten pan" to jej nowy przewodniczący.
Radę nadzorczą zasadniczo powołuje akcjonariat (tu udział ma również skarb państwa).
Nie rozumiem zarzutu. Nowo powołany przewodniczący rady nadzorczej wchodzi do budynku, raczej nie spodziewał się ludzkiej ściany w formie interwencji poselskiej. Dlaczego miał mieć przy sobie jakieś poświadczenia? Z jakiego tytułu miał się legitymować przed zwykłymi posłami? Widziałem w całości relację z tego spotkania (jest na youtube). Bardzo kulturalnie i rzeczowo im odpowiadał, choć niejednemu by puściły nerwy w takiej sytuacji.
"Ściana poselska" nabrała wodę w usta kiedy padło pytanie dlaczego nie wezwą policji skoro uważają że dzieje się tu jakieś bezprawie.
Dajmy czas, zobaczymy co z tego wyjdzie, a jeśli Sienkiewicz rzeczywiście złamał Konstytucję to TK się tą sprawą z pewnością zajmie.
Przypominam też że 13 grudnia 2016 r. Trybunał Konstytucyjny uznał za niekonstytucyjne pozbawienie Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji udziału w powoływaniu i odwoływaniu władz mediów publicznych.
Problem? Nikt tego wyroku nie wykonał. Poprzednia władza miała to głęboko w dupie.
Wszyscy możemy się domyślać dlaczego.
Powstaje w związku z tym proste pytanie - bezprawne powołanie rad nadzorczych i zarządów w mediach publicznych jest dopiero teraz czy może już było, od 2016 roku?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- darkman
- Kontakt:
Mecenas Piotr Zemła, Przewodniczący Rady Nadzorczej (nie jak podawała większość mediów Prezes).
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... -piotr.amp
https://www.onet.pl/kultura/onetkultura ... k,681c1dfa
Właściwie to bez komentarza, bo reszta w poście Wojtka, powyżej.
https://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci ... -piotr.amp
https://www.onet.pl/kultura/onetkultura ... k,681c1dfa
Właściwie to bez komentarza, bo reszta w poście Wojtka, powyżej.
Interesująca wykładnia prof. Safiana na ww temat/(y). Słuchałem w Faktach po, ale może jest też na YT.
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
martwi mnie tylko jedno - jeżeli nie daj Boże powróci do władzy zwycięska w ostatnich wyborach partia (tfu), to będą robić takie jaja, jakich nawet Orban by się powstydził. no i ciekaw jestem szeroko zapowiedzianych konsultacji w sprawie nowego prawa medialnego oraz reakcji długopisa. ciekawe, czy po podpisie pod in vitro dadzą mu czarni rozgrzeszenie i komunię w święta...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
- darkman
- Kontakt:
Bartek po naprawie systemu prawnego, da się jak sądzę wdrożyć mechanizmy uniemożliwiające widzimisię w typie kaczyzmu. To już miniona epoka kamienia łupanego.
Oby.
Niestety najpierw naprawa systemowej anarchii. Tylko patrzeć jak Kaczyński zacznie biegać w koszulce z napisem Konstytucja i to jest najśmieszniejsze.
Oby.
Niestety najpierw naprawa systemowej anarchii. Tylko patrzeć jak Kaczyński zacznie biegać w koszulce z napisem Konstytucja i to jest najśmieszniejsze.
- kukiz 30
I będą na ustach krzyczeć "wolne media".
. Hipokryzji im nie brakuje przyznam. Świat się kończy
.

Mission Cyrus One,Sony PS-X6,2xPCM56 DAC by Martynka,Yamaha cdx-10,Infinity RS-4000.
- amrowek
A mnie się podoba

A jak wam się podobały nowe informacje "19.30"? A TVP Info dalej...
Koniec świata panie Popiołek.

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!