Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Re: Polityka

Post autor: Bart_S »

Tarkus pisze:
08 lis 2023, 18:47
Świętemu Franciszkowi też się nie podobało bogacenie i rozpasanie. Tylko on podszedł do tego inaczej, mądrzej i z większą pokorą, bez luterańskiej buty i poczucia wyższości. Nie odszedł z Kościoła, żeby założyć nowy, lecz go zmienił od wewnątrz.
akurat Franek był niespełna rozumu. i odnosił się do bogactwa ojca a nie kleru w ubogiej Italii? rozmawiał z kwiatkami, z pszczółkami... będąc w lipcu na urlopie we wsi pod Gubbio poznałem legendę o wilku z Gubbio - zżerał lokalną ludność, ale Franek mu wytłumaczył, że to nic dobrego, a z drugiej strony namówił lokalesów, żeby wilka karmili to nie będzie ich zżerał... nosz święty zmieniający wszystko wokół jak diabli... w gromnicę w oknie odganiającą pioruny też wierzysz? ja wolę piorunochron...
Tarkus pisze:
Nie każdy może wybrać taki zawód, jaki chce. Nie każdy ma wykształcenie, czy talent, by je zdobyć.
nie czujesz, w którą stronę te bezsensowne wywody brną? ile jeszcze równie błyskotliwych stwierdzeń rzucisz? no pewnie, każdy pedofil może być nauczycielem, ale nie każdy zoofil weterynarzem...
Tarkus pisze:
Akurat tego pana aż tak wysoko nie cenię i niewiele mnie on obchodzi.
no jak to??? butny Luter Cię obchodzi a gwiazda krajowego kleru nie? książę kościoła? toż on prawnie Chrystusa dogonił - lepiej rozmnożył zęby i krew Wojtyły niż Jezus ryby w Kafarnaum...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

MaciejT pisze:
08 lis 2023, 19:21
Nie wiem, nawet jeśli ktoś dojdzie do wniosku że tak to jeszcze nic nie znaczy.
MaciejT pisze:
Tego nie wiemy i już się nie dowiemy, nie ma co dywagować, może wiedział może nie wiedział.
Teraz Cię lubię, Sokratesie! :) W sumie ja też coraz częściej wiem, że nic nie wiem.
MaciejT pisze:
Używasz uproszczeń, a sprawa wcale nie była taka prosta i oczywista. Luter też próbował dyskutować o potrzebie reformy i zmian w kościele, ale nie był brany poważnie i skończyło się na szybkiej bulli papieskiej z żądaniem porzucenia stawianych postulatów. Jak się zastanawiam kto był większym pyszałkiem, Luter czy Leon X to mam poważne wątpliwości. Generalnie Luter i jego doktryna, droga życiowa i dzieło jego życia to szalenie interesująca historia wymykająca się jednoznacznym określeniom typu "pyszałek", "luterańska buta" czy "poczucie wyższości".
Wiem, że używam uproszczeń. Ale prawda jest taka, że Luter nie był wybitnym teologiem i chyba też dlatego nie potraktowano go poważnie. Oczywiście masz słuszność o tyle, że druga strona też mogłaby wyrazić przynajmniej wolę dyskusji. Choćby po to, żeby mu wytłumaczyć, że interpretowanie Biblii to nie taka prosta sprawa i dlatego jest to robota dla dużego zespołu, a i tak na pokolenia...
William Blake w "Małżeństwie Nieba i Piekła" umieścił przypowieść o człowieku, który nosił na ramieniu małpę, a ze był od niej mądrzejszy, uznał się mądrzejszym od każdego. Wielu wpadło w tę pułapkę, moim zdaniem nawet sam Blake się jej nie ustrzegł...
MaciejT pisze:
A przecież to książę kościoła, najbliższy przyjaciel i powiernik Jana Pawła II.
Powiem tak: szanuję go jako kapłana, tak jak szanuję księży z mojej parafii - jako ludzi i jako kapłanów mogących ważnie udzielać sakramentów. Ale, powiedzmy sobie szczerze, to nie jest gigant myśli na miarę Wojtyły czy Ratzingera.
Mawis pisze:
08 lis 2023, 20:24
natomiast katolskie bydlo pluska sie w swoim łajnie
Szczególnie taka Bawaria - robią jakieś badziewne BMW... :mrgreen:
bms01pl pisze:
08 lis 2023, 20:53
akurat Franek był niespełna rozumu. i odnosił się do bogactwa ojca a nie kleru w ubogiej Italii? rozmawiał z kwiatkami, z pszczółkami... będąc w lipcu na urlopie we wsi pod Gubbio poznałem legendę o wilku z Gubbio - zżerał lokalną ludność, ale Franek mu wytłumaczył, że to nic dobrego, a z drugiej strony namówił lokalesów, żeby wilka karmili to nie będzie ich zżerał... nosz święty zmieniający wszystko wokół jak diabli...
Może bardziej zainteresuj się jego myślą niż legendami o nim. I nie traktuj wszystkiego tak dosłownie.
Akurat kler w Italii taki znów ubogi nie był. A on odpowiedział na to bardzo surową regułą.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Fajnie
Aktywnie angażujący się w obronę praworządności prof. Uniwersytetu Śląskiego Jacek Barcik nie pojawi się w środę w Pałacu Prezydenckim na uroczystym, symbolicznym nadaniu tytułu profesora. Powód podaje wprost: "Nie mam ochoty ściskać pana ręki, Panie Prezydencie, bo nie wysechł z niej jeszcze brud atramentu, którym podpisywał pan sprzeczne z Konstytucją ustawy" — pisze prof. Barcik w mediach społecznościowych.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Tarkus pisze:
08 lis 2023, 21:03

Szczególnie taka Bawaria - robią jakieś badziewne BMW... :mrgreen:
Wyjatek potwierdzajacy regułę. Z Tym ze Bawaria nie jest państwem :mrgreen:
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Tarkus

Mawis pisze:
08 lis 2023, 21:18
Wyjatek potwierdzajacy regułę.
Wygłupiam się tak samo jak Ty. Obaj wiemy, że to nie takie proste. Poza tym na ferrari albo lancię też bym się nie obraził... ;) No nie, serio to ferrari tylko bym się przejechał. To nie na nasze drogi.
Mawis pisze:
Z Tym ze Bawaria nie jest państwem
Nie jest. Ale jest landem w państwie federalnym.

Awatar użytkownika
Mawis
Gramofon: JVC QL-A7

Post autor: Mawis »

Tarkus pisze:
08 lis 2023, 21:26
Mawis pisze:
Wyjatek potwierdzajacy regułę.
Wygłupiam się tak samo jak Ty. Obaj wiemy, że to nie takie proste. Poza tym na ferrari albo lancię też bym się nie obraził... ;) No nie, serio to ferrari tylko bym się przejechał. To nie na nasze drogi.
Mawis pisze:
Z Tym ze Bawaria nie jest państwem
Nie jest. Ale jest landem w państwie federalnym.
Tak i audi tez w Bawarii. A Porsche obok :mrgreen: Ferarri i lancia? To Fiat Panie! Żadnych aut na F! :lol: Nie lepiej protestacki Saab? A najlepiej japoński.
A land to jednak nie panstwo. No chyba ze Podkarpacie zrobimy tez takim :drool:
JVC QL-A7, JVC Z1S, ADC QLM32 MK3, Schiit Mani, Nikko STA8080, Dual CL720
Akai CD1100, Luxman L230, Namco NSZ333
------------------------------------------------------------

“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
Awatar użytkownika
Tarkus

Mawis pisze:
08 lis 2023, 21:35
A land to jednak nie panstwo.
Nie mówię, że państwo, ale mimo wszystko ma większą autonomię niż województwo. :)
Mawis pisze:
08 lis 2023, 21:35
Żadnych aut na F!
A tak, wiem. Fordy, fiaty i francuskie.
A serio mówiąc, to mam wrażenie, że te państwa obecnie protestanckie i przed schizmą wcale nie radziły sobie tak znów gorzej. Np. katolicka Anglia była, o ile pamiętam z historii, całkiem sprawnym państwem. Tak, że to bardziej, uważam, kwestia mentalności i charakteru niż religii. Południe po prostu zawsze było bardziej rozmemłane, a może tylko chaotyczne.
Z drugiej strony początki angielskiego kapitalizmu to były straszne dysproporcje - i ci, którzy "nie mieli łaski dostatku", bynajmniej nie pływali w perfumach. To ja już wolę kapitalizm nadreński.

Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Tarkus pisze:
08 lis 2023, 22:00
francuskie
Tarkus, nie otwieraj kolejnego pola do polemiki :morda:
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Bart_S
Gramofon: SONY PS-X60

Post autor: Bart_S »

Tarkus pisze:
Może bardziej zainteresuj się jego myślą niż legendami o nim. I nie traktuj wszystkiego tak dosłownie.
dobrze tato, tak będę robił... a może Ty odnoś się do całości dyskusji, a nie tylko do wygodnych kwestii? czemu nie skomentujesz setek zębów i dziesiątek litrów krwi JPII tak ochoczo sprzedawanych przez Staszka i tak ochoczo kupowanych przez różnych wiejskich proboszczów ku uciesze tępej gawiedzi? ;-) nie widzisz dewaluacji wartości, których donkiszotowsko bronisz? butny Luter sprzeciwiał się kupczeniu odpustami - czemu nie sprzeciwiasz się kupczeniu uskutecznianemu przez biznesmena-manipulanta z Raby Wyżnej? ach ta belka w oku...
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
Awatar użytkownika
Tarkus

bms01pl pisze:
08 lis 2023, 22:30
czemu nie skomentujesz setek zębów i dziesiątek litrów krwi JPII tak ochoczo sprzedawanych przez Staszka i tak ochoczo kupowanych przez różnych wiejskich proboszczów ku uciesze tępej gawiedzi?
Szczerze? Na temat relikwii po prostu nie mam zdania. Nie jestem znawcą tematu i za takowego się nie uważam, mało tego, nie jestem nawet dyletantem w tej kwestii, więc nie komentuję.
bms01pl pisze:
08 lis 2023, 22:30
butny Luter sprzeciwiał się kupczeniu odpustami
Niezupełnie. Czytałem jego tezy. On z początku sprzeciwiał się tylko przypisywaniu odpustom większego znaczenia, niż faktycznie miały.
Odpusty były skróceniem pokuty zadanej za grzech - a pokuty zadawano wtedy naprawdę ciężkie i długotrwałe. Jednakże niektórzy kaznodzieje fałszywie przypisywali odpustom moc bezpośredniego skracania mąk czyśćcowych (co było herezją) i to temu się sprzeciwił.

Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Miałem się już nie odzywać ale czasem trudno się wyłączyć jak czytam takie tezy jak te o Lutrze:
Tarkus pisze:
uterańskiej buty i poczucia wyższości
Tarkus pisze:
pyszałek Luter
Tarkus pisze:
Ale prawda jest taka, że Luter nie był wybitnym teologiem i chyba też dlatego nie potraktowano go poważnie.
Zaczęło się od odpustów, a że sprzedawanie takowych wydaje się moralnie wątpliwe nie trzeba być wybitnym teologiem. Może wikipedia kłamie lub mija się z prawdą, jeśli tak to proszę mnie poprawić, ale gdy tak sobie podsumuję to wychodzi że tak:

1 Powodem pierwszego otwartego sporu Lutra z Kościołem katolickim były odpusty, które w 1516 ustanowił Leon X. Dochód z ich sprzedaży był przeznaczony po połowie na budowę nowej bazyliki św. Piotra w Rzymie i spłatę długu zaciągniętego w banku Fuggera przez komisarza odpustowego w Niemczech, arcybiskupa Moguncji i Magdeburga, Albrechta Hohenzollerna. Handel odpustami, od dawna praktykowany, opierał się głównie na założeniu, że Chrystus i święci podczas swego życia na ziemi, więcej dobrego zrobili niż im było potrzeba do zbawienia. Nadmiar mógł zatem służyć innym do otrzymania życia wiecznego, a papież miał władzę udzielania uczynków łaski ze skarbca świętych. Sprzeciw Lutra wzbudzało to, że odpust otrzymywało się za pieniądze, przez co uzyskane w ten sposób odpuszczenie kar za grzechy dalekie było od uczucia prawdziwej pokuty i żalu, a miejsce wiary zajmowała opłata pieniężna i niepotrzebne stało się głoszenie o Jezusie Chrystusie.
2 Swoje przemyślenia Luter zawarł w ogłoszonej 4 września 1517 roku pracy naukowej Disputatio contra scholasticam theologiam. Jego tezy nie znalazły jednak większego odzewu wśród teologów i hierarchii kościelnej. Wobec tego Luter postanowił skatalogować swoje myśli i przesłać je bezpośrednio do arcybiskupa Moguncji i biskupa Brandenburgii.
31 października 1517 roku, nie przeciwko samym odpustom, ale właśnie takim nadużyciom, Marcin Luter ogłosił 95 tez, wzywając do dysputy nad nimi. Zgodnie z utrwaloną legendą, zanim wysłał swoje tezy do biskupów niemieckich, wpierw przybił je w przedsionku kościoła zamkowego w Wittenberdze. Pierwszymi hierarchami, którzy otrzymali od Lutra jego tezy, byli arcybiskup Magdeburga (jako papieski komisarz odpustowy) i biskup Brandenburgii (jako kompetentny biskup diecezjalny). Równocześnie Luter przesłał 95 tez własnemu przełożonemu zakonnemu Staupitzowi, dołączając list do papieża i wyrażając gotowość poddania ich teologicznemu rozstrzygnięciu ze strony papieża.
3 Początkowo papież Leon X nie zwracał specjalnie uwagi na wystąpienie Lutra, widząc w nim tylko zatarg mnichów, ale gdy spór zaczął przybierać coraz ostrzejsze formy, wezwał Lutra, by stawił się w Rzymie i usprawiedliwił z czynionych mu zarzutów. Protektor Lutra, elektor saski, bojąc się o życie swojego protegowanego, zrobił wszystko, aby do przesłuchania doszło w Augsburgu. W 1518 Luter stanął przed obliczem legata papieskiego, kardynała Kajetana, który zażądał od niego bezwarunkowego odwołania błędów, oświadczając, że w żadne dysputy wdawać się nie chce, co spotkało się z odmową ze strony Lutra.
4 W czerwcu 1519 w Lipsku, w zorganizowanej przez legata papieskiego Johanna Ecka dyspucie uczestniczył między innymi również Marcin Luter. Mnich, występujący dotąd tylko przeciwko nadużyciom odpustowym, doszedł do przekonania, że nie wystarczy zmiana pewnych aspektów życia kościelnego, ale że konieczna jest gruntowna, daleko idąca naprawa Kościoła. Czynnie go wspierającym w tych poglądach był niemiecki humanista Filip Melanchton, który dalsze swoje życie ściśle związał z reformacją. W trakcie dysputy Luter zaprzeczył twierdzeniu, że prymat papieża jest uzasadniony w Piśmie Świętym. Stwierdził, że sobory mogą się mylić, a tylko Biblia jest nieomylna. Takie stanowisko spowodowało, że Eck przerwał dysputę, pojechał do Rzymu i stamtąd przywiózł bullę Exsurge Domine papieża Leona X, wydaną 15 czerwca 1520 roku przeciwko Lutrowi, który początkowo wątpił w jej prawdziwość. Pisma Lutra miały być spalone, a on sam i jego zwolennicy w ciągu dwóch miesięcy mieli pojednać się z papieżem, w przeciwnym wypadku miały ich spotkać wszelkie konsekwencje ekskomuniki.

Tyle wikipedia. Ja tutaj widzę butę kościoła, pyszałka papieża z bezbrzeżnym poczuciem wyższości. Może i Luter nie był wybitnym teologiem, ale chciał reformy kościoła i wiele jego postulatów było słusznych, tylko że kościół nie chciał go słuchać i go zlekceważył. Konsekwencje były poważne, od wojen religijnych po utratę przez Watykan wpływów w znacznej części kontynentu. A odpusty w takiej formie i tak nie są sprzedawane, a wierni w świątyniach uczestniczą na nabożeństwach odprawianych w językach narodowych (generalnie, są odprawiane również po łacinie ale w marginalnym wymiarze). W związku z tym po prostu uważam że że nazwanie Lutra pełnym buty pyszałkiem jest w mojej ocenie nieuzasadnione, a przynajmniej wątpliwe lub jak kto woli niejednoznacznie.
Awatar użytkownika
Tarkus

MaciejT pisze:
08 lis 2023, 22:45
Miałem się już nie odzywać ale czasem trudno się wyłączyć jak czytam takie tezy jak te o Lutrze
Dziękuję za rozwinięcie tematu. Sprawę znałem, ale nie pamiętałem tak szczegółowo.
MaciejT pisze:
Zaczęło się od odpustów, a że sprzedawanie takowych wydaje się moralnie wątpliwe nie trzeba być wybitnym teologiem. (...) Sprzeciw Lutra wzbudzało to, że odpust otrzymywało się za pieniądze, przez co uzyskane w ten sposób odpuszczenie kar za grzechy dalekie było od uczucia prawdziwej pokuty i żalu, a miejsce wiary zajmowała opłata pieniężna i niepotrzebne stało się głoszenie o Jezusie Chrystusie.
Wiem od dawna, że sprzedaż odpustów była wątpliwa moralnie i teologicznie z więcej niż jednego powodu. Intencja może i była dobra oraz pozornie sensowna: niech cię zaboli, jak nie w język, to choć w kieszeń. Ale... No właśnie: trudniej jednorazowy wydatek pieniężny powiązać z jakąkolwiek autorefleksją, niż krótką choćby modlitwę. Poza tym ten ból w przypadku stałej ceny jest bardzo względny - odpowiednio bogaty nawet nie poczuje, a biedny choćby się przekręcił, to go nie stać. I tak dalej, i tak dalej.
MaciejT pisze:
W trakcie dysputy Luter zaprzeczył twierdzeniu, że prymat papieża jest uzasadniony w Piśmie Świętym. Stwierdził, że sobory mogą się mylić, a tylko Biblia jest nieomylna.
No i właśnie to jest dyskusyjne. Jezus mówił "weźcie Ducha Świętego, co zwiążecie na ziemi..." itd., tudzież nazwał Piotra opoką, na której stanie Kościół. Św. Paweł też podkreślał ważność autorytetu Kościoła jako "filara i podpory prawdy" (1 Tm 3,15) i postulat jego jedności (np. 1 Kor 12, 12 i dalsze), a nie jedynie indywidualnego studium biblijnego poza Kościołem. (Pomińmy już to, że Luter, o ile pamiętam, uznawał kanon biblijny w postaci zawężonej przez Synod Żydowski, który odbył się... 70 lat po narodzeniu Chrystusa. A zatem pierwotny Kościół, który już wtedy działał od dłuższej chwili, niekoniecznie ograniczał się do ksiąg hebrajskojęzycznych.)
Zresztą historia pokazała, że to indywidualne studium doprowadziło do powstania Bóg wie ilu denominacji protestanckich (wbrew biblijnemu wezwaniu do jedności). Czyli albo Duch Święty musiałby mieć osobowość mnogą, albo... No właśnie: ...albo interpretowanie Pisma to jednak nie taka prosta sprawa, z którą każdy... A raczej: ...z którą ktokolwiek poradzi sobie indywidualnie. Zbyt wiele spraw trzeba tu naraz brać pod uwagę.

Szkoda wynikła z niechęci strony kościelnej do dyskusji z Lutrem była taka, że nie spróbowano mu powyższego spokojnie uświadomić. Pycha samego Lutra polegała na nie wzięciu pod uwagę tego, że i on mógł się mylić.
MaciejT pisze:
A odpusty w takiej formie i tak nie są sprzedawane, a wierni w świątyniach uczestniczą na nabożeństwach odprawianych w językach narodowych
Odpusty nie są sprzedawane w żadnej formie. No właśnie. Przy czym nabożeństwa w językach narodowych prowadzili już Cyryl i Metody - bez schizmy. Owszem, wzbudzało to kontrowersje, niektórzy biskupi próbowali ich zwalczać, ale ze strony zainteresowanych nie skończyło się to obrażeniem się na cały Kościół.
Kościół się zmienił, ale nie na tej zasadzie, że jeden pan tak sobie zażyczył. Bo tak się już jakoś śmiesznie przez wieki składało, że zmieniali Kościół ci pokorni, którzy działali w jego granicach i w posłuszeństwie jego autorytetowi, nawet jeśli oznaczało to znaczne spowolnienie akcji.

Pokój!

Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

MaciejT pisze:
Marcin Luter ogłosił
Ja bym dodał do tego jeszcze Kalwina
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Tarkus pisze:
09 lis 2023, 00:07
Odpusty nie są sprzedawane w żadnej formie.
Ale może chcesz kupic błogosławieństwo?
https://www.rzym.it/blogoslawienstwo-papieskie/
Awatar użytkownika
MacPhisto
Gramofon: Victor QL-A7

Post autor: MacPhisto »

Licznik konkretów już zrobiony ;)

https://skrotpolityczny.pl/100-konkretow/
JVC QL-A7, pre CAT, Yamaha HTR 6130, Dali Zensor 7
Zablokowany