Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Polityka

Post autor: Wojtek »

Ryszard13 pisze:
26 paź 2023, 11:00
Zaś co do wynoszenie tego z domu, to byłbym ostrożny, bo powielamy że wszyscy wyssaliśmy to z mlekiem matki {Israel Kac,} dotyczy to całej populacji Polskiej.
Jacy "wszyscy" i czym jest "to"?

Nie twierdzę że każdy syn rasisty z automatu też "musi" zostać rasistą, podobnie jak nie każda córka wychowana w konserwatywnym domu później sama ma konserwatywne poglądy w dorosłym życiu, ale z drugiej strony - bardzo często tak właśnie jest, przynajmniej na początku dorosłości, bo przy takich wzorcach kształtuje się świadomość społeczna młodego człowieka.

To dotyczy szczególnie ludzi prostych, którzy zwykle nie wyobrażają sobie innego porządku niż taki jaki był "za dziada pradziada".
Innymi słowy - niezbyt progresywnych.
Ryszard13 pisze:
26 paź 2023, 11:00
Jak zauważyłem że wszelkie przejawy tożsamości narodowej są określane jako przejaw ksenofobi czy homofobi, nie tylko w Polsce.
Zapędzasz się, od skrajności po skrajność.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

Wojtek pisze;
Jacy "wszyscy" i czym jest "to"?
Szef izraelskiego MSZ: Polacy wyssali antysemityzm z mlekiem matki.
No chyba że są tu na forum obcokrajowcy.
Reszty nie będę tobie tłumaczył, bo morze to być dla ciebie zbyt zawiłe i niepotrzebnie będziemy dyskusję przeciągać.
Awatar użytkownika
chudy_b

Post autor: chudy_b »

Wojtek pisze:
26 paź 2023, 11:18
To dotyczy szczególnie ludzi prostych, którzy zwykle nie wyobrażają sobie innego porządku niż taki jaki był "za dziada pradziada".
Jest coś takiego jak dziedziczenie biedy. Tu widzę dużą role państwa w wyciąganiu młodych ludzi z tego zaklętego kręgu. Edukacja, a także szeroki program stypendialny moga sporo zdziałać. Dzisiaj, jeśli ktoś mieszka poza miastami akademickimi, wysłanie pociechy na studia to kosmiczny koszt. Nawet jeśli same studia sa bezpłatne. Zawsze tak było, ale dzisiaj chyba jest coraz trudniej.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Wojtek pisze:
26 paź 2023, 09:40
kolega Doman z własnej woli ewakuował się z przestrzeni forum
Czyli wybrał
Doman pisze:
14 mar 2023, 09:24
wolność
No szkoda, bo przecież
Doman pisze:
dyskusje tutaj czytam bo zawsze coś wnoszą nowego, czego np nie wiedziałem do tej pory:) i żeby nie było nie mam do nikogo urazu jeśli ktoś napisze że mam dziwne poglądy albo że nie mam racji itp itd , Warto rozmawiać:)
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Ryszard13 pisze:
26 paź 2023, 11:29
To były cytowane słowa Icchaka Szamira, a tutaj masz komentarz wywołanego do tablicy:
https://www.rp.pl/historia/art1474431-i ... ego-narodu

Czy jak Mentzen mówi głośno że "nie chcemy Żydów" to oznacza że cały naród jest o nastawieniu antysemickim?
Ryszard13

MaciejT pisze:
26 paź 2023, 11:45
Ryszard13 pisze:
26 paź 2023, 11:29
To były cytowane słowa Icchaka Szamira, a tutaj masz komentarz wywołanego do tablicy:
https://www.rp.pl/historia/art1474431-i ... ego-narodu

Czy jak Mentzen mówi głośno że "nie chcemy Żydów" to oznacza że cały naród jest o nastawieniu antysemickim?
Jego tłumaczenie po fakcie, to jak musztarda po obiedzie, on tego nie wymyślił, powtarzał tylko już krążący stereotyp.

Mentzen nie jest człowiekiem którego słowa coś znaczą,a skąd on tych Żydów by wziął?

Ja pamiętam czasy za PRL-u jak na ulicach więcej widziałem obcokrajowców, niż dziś ściągniętych przez PiS.
i piosenka z tamtych czsów;
https://www.youtube.com/watch?v=OB7tu4_k6YA
Awatar użytkownika
MaciejT

Mentzen jest parlamentarzystą - elektem, i nie jest istotne skąd on by Żydów wziął, tylko jego antysemickie poglądy.
Chcę Ci pokazać, że jeśli ktoś nawet tak mówi, to nie znaczy że tak myślą wszyscy Polacy. A teraz pomyśl przez analogię, zastanów się i może jednak dojdziesz do wniosku, że sens tego wywiadu to nie była wcale taka musztarda po obiedzie, a jeśli te słowa powtórzył Israel Kac to wcale nie znaczy, że podzielają je wszyscy Żydzi.
Ryszard13

MaciejT pisze:
26 paź 2023, 13:34
Mentzen jest parlamentarzystą - elektem, i nie jest istotne skąd on by Żydów wziął, tylko jego antysemickie poglądy.
Chcę Ci pokazać, że jeśli ktoś nawet tak mówi, to nie znaczy że tak myślą wszyscy Polacy. A teraz pomyśl przez analogię, zastanów się i może jednak dojdziesz do wniosku, że sens tego wywiadu to nie była wcale taka musztarda po obiedzie, a jeśli te słowa powtórzył Israel Kac to wcale nie znaczy, że podzielają je wszyscy Żydzi.
Ale wszystkie wycieczki młodzieży Żydowskiej do Polski były eskortowane przez ochroniarzy z bronią ostrą, jesteś z Łodzi pamiętasz pobyty tej młodzieży w Łodzi I dewastacje hoteli ?
Wypowiedzi młodych Żydów o Polsce i Polakach, ja mam dobrą pamięć.
Czym to wytłumaczysz.
A zachowanie młodego Giertych ,obecnie posła KO, nie przypomina ci trochę Mentza?
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Ryszard13 pisze:
26 paź 2023, 13:21
pamiętam
A to chyba w innym PRL-u niż mój😁
Zapomniałeś dodać że w izraelskich liniach lata ochrona z ostrą bronia
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

A tymczasem Anżejspałacu potwierdził w wystąpieniu w południe diagnozę Żulczyka.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
MaciejT

Mieszkam obok Stacji Radegast (to była stacja z której odjeżdżały transporty z Litzmannstadt Ghetto do Konzentrationslager Auschwitz, obecnie muzeum), w związku z czym nie raz i nie dwa spotkałem tam wycieczki młodzieży z Izraela. Chcesz to wierz, nie chcesz to nie, ale ani razu nie widziałem nikogo z bronią. Może mieli pochowaną? :think: W każdym razie trzy razy na prośbę opiekuna grupy robiłem fotki całej wycieczce. Zawsze byłem o to proszony w języku polskim i bardzo kulturalnie, a po zrobieniu zdjęcia słyszałem "dziękuję". Takie moje osobiste doświadczenia.
Może i masz dobrą pamięć, ale skoro ja pamiętam dowcipy z cyklu "ilu Żydów mieści się w dezodorancie?" lub "dlaczego Hitler popełnił samobójstwo" i przyśpiewki tysięcy kibiców na stadionach ŁKS i Widzewa, gdzie odwieczni wrogowie byli (i są) regularnie określani per "Żydy", to pewnie i Ty powinieneś pamiętać.
Nie jest moją intencją nikogo bronić czy wmawiać sobie czy komukolwiek że Żydzi są cacy a Polacy be, świat jest pełen szarości i nie zgadzam się na jego postrzeganie przez pryzmat jedynie czerni i bieli. Tyle ode mnie.
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

kinky pisze:
26 paź 2023, 11:33
Wojtek pisze:
26 paź 2023, 09:40
kolega Doman z własnej woli ewakuował się z przestrzeni forum
Czyli wybrał
Doman pisze:
wolność
No szkoda, bo przecież
Doman pisze:
dyskusje tutaj czytam bo zawsze coś wnoszą nowego, czego np nie wiedziałem do tej pory:) i żeby nie było nie mam do nikogo urazu jeśli ktoś napisze że mam dziwne poglądy albo że nie mam racji itp itd , Warto rozmawiać:)
Powiedzieć wypada, hehe.
Ryszard13

Ja już kończę ten temat Żydowsko - ksenofobiczny.
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

MaciejT pisze:
26 paź 2023, 14:08
ani razu nie widziałem nikogo
A byś zdziwił😁
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
dale
Gramofon: Adam- full custom :)

Post autor: dale »

Ryszard13 pisze:
26 paź 2023, 13:44
Ale wszystkie wycieczki młodzieży Żydowskiej do Polski były eskortowane przez ochroniarzy z bronią ostrą, jesteś z Łodzi pamiętasz pobyty tej młodzieży w Łodzi I dewastacje hoteli ?
Wypowiedzi młodych Żydów o Polsce i Polakach, ja mam dobrą pamięć.
Chyba nie bardzo dobrą. Pomijając fakt że incydentu z dewastacją nie znalazłem w internecie (nie potwierdzona informacja... niska wiarygodność), to przez to że paru Polaków pozostawiło również zdemolowane pokoje hotelowe, czy nawet odchody w łóżkach, ma świadczyć o całym narodzie? Z młodzieżą z Izraela miałem do czynienia w czasach szkolnych i byli nam bliżsi kulturowo niż Niemcy czy Anglicy... Nie zadufani w sobie, nie aroganccy, bezpośredni...
Zablokowany