Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tarkus

Re: Polityka

Post autor: Tarkus »

masus pisze:
18 paź 2023, 13:54
Myślę, że wiesz o czym mówię.
To był sarkazm. Myślę, że Ty też wiesz o tym.
Piterski pisze:
18 paź 2023, 13:50
Jeśli jesteś wierzący to powieś sobie symbol swojej wiary na szyli na łańcuszku lub np. w postaci przypiętego znaczka.
Tego też gdzieniegdzie próbują już zabraniać, np. w niektórych domach starców - bo "tu nie kościół". Tak, mówię o Polsce.
Piterski pisze:
Ty chcesz wieszać krzyże, to czy ja mam powiesić pacyfę, ktoś inny np symbol satanistów, kolejny półksiężyc itp?
Jeśli np. w jednym biurze ze mną będzie pracowała osoba wyznająca np. islam, to nie mam nic przeciw temu, żeby powiesiła tam jakiś swój symbol religijny. Jestem tolerancyjnym człowiekiem.
W wielonarodowej i wielowyznaniowej Polsce, która tak Ci się podoba - i mnie też co najmniej tak samo - sacrum w przestrzeni publicznej było czymś normalnym. I nie przeszkadzało to Polsce być państwem wielonarodowym oraz tolerancyjnym. Być może pomagało.
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Tarkus pisze:
18 paź 2023, 14:05
sacrum w przestrzeni publicznej było czymś normalnym
Na ten temat nie znalazłem nic w tych opracowaniach, które czytałem lub nie zwróciłem uwagi by autorzy tychże o tym pisali.

Jednak teraz żyjemy w czasach gdzie rozwój cywilizacyjny opieramy na nauce bo tu można stawiać tezy i je udowadniać czy też obalać, a jak się zaczyna dysputa religijna to prędzej czy później się to kończy źle a nawet bardzo źle. No bo jak można dyskutować z wiarą, chyba tylko konstytuując jakieś wywijasy myślowe bo o konkretnych namacalnych argumentach trudno tu mówić.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Ryszard13
Gramofon: Dual601,701,Denon57l

Post autor: Ryszard13 »

Prawi każdy tu piszący kiedyś się nawróci,nawet taki zwalczający kościół jakim był generał Jaruzelski,w ostatnich godzinach życia poprosił o spowiedź i namaszczenie.
Awatar użytkownika
Piterski
Gramofon: Pioneer PL70LII

Post autor: Piterski »

Ryszard, ja się nie muszę nawracać. Wiarę w stwórcę i nadzieje, że pośmierdzi coś jeszcze mnie czeka wpoiła mi moja babcia. Ale oczy mam otwarte i kościół traktuje jako instytucję, a nie jako spadkobierców pierwszych chrześcijan.
Widzę też religie i związane z nimi kościoły walczą o władzę dusz i ciał i to mi się nie podoba. Nie szkaluje nikogo za jego wiarę i nie chciał bym by mi kościół za pośrednictwem władzy świeckiej narzucał swoją wolę.
Wiem, że to idealistyczne podejście i nie do końca realne ale im mniej tej ingerencji i "znaczenia" terenu tym lepiej.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2023, 14:24 przez Piterski, łącznie zmieniany 1 raz.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Ja tam rozumiem w 100% wszystkich reagujących tu na krzyż jak ……./ albo tych tolerancyjnych na wszystko tylko nie na krzyż.

Mówił wszak Jezus:
Będziecie w nienawiści u wszystkich z powodu mego imienia. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony (Mt 10, 22).
Bez żadnej przesady można powiedzieć, że chrześcijaństwo jest najbardziej prześladowaną religią na świecie.
W Polsce też zaczyna się to dziać.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2023, 14:26 przez Szelak, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
domibobi
Gramofon: Sony PS X65

Post autor: domibobi »

Ryszard13 pisze:
18 paź 2023, 14:14
Prawi każdy tu piszący kiedyś się nawróci,nawet taki zwalczający kościół jakim był generał Jaruzelski,w ostatnich godzinach życia poprosił o spowiedź i namaszczenie.
Bardzo Cię proszę... Dajże spokój...
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra

Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

A jak będzie w szkole członek kościoła Wielkiego Potwora Spaghetti to co? A jak ścian braknie bo np fani Pink Floyd wieszać obrazki z The Wall to też będzie znaczyło: "tu są członkowie fan clubu Pink Floyd"?
Piterski pisze:
jeszcze jeden jest element, który chyba jednak pominęliśmy. Angażowanie kościoła i religii w działanie państwowych instytucji i urządzanie przy tej okazji obrządków religijnych w tychże instytucjach.
To niestety fakt. W Krajowej Administracji Skarbowej na etatach kierowniczych są zatrudnienie kapelani. Załoga widzi ich raz do roku, na święto kas kiedy przychodzą w mundurach po ordery i podwyżki. Nie są to normalne pieniądze tylko tak wysokie, że cała załoga patrzy na nich zgrzytając zębami. A to wszystko za nasze pieniądze. W zamian kapelani mają się mocniej modlić.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Ryszard13 pisze:
18 paź 2023, 14:14
Prawi każdy tu piszący kiedyś się nawróci
Wybaczcie, ale nie schodźmy tak nisko.
Tarkus pisze:
Tego też gdzieniegdzie próbują już zabraniać, np. w niektórych domach starców - bo "tu nie kościół". Tak, mówię o Polsce.
Piterski pisał do Ciebie, nie pytał o sytuację "gdzieniegdzie", mistrzu odwracania kota ogonem.
Nagłośnij to jeśli Ciebie tak to boli.

Zasadnicze pytanie od którego uciekasz - czemu naszyjnik nie wystarczy Tarkus?
Tarkus pisze:
Jeśli np. w jednym biurze ze mną będzie pracowała osoba wyznająca np. islam, to nie mam nic przeciw temu, żeby powiesiła tam jakiś swój symbol religijny. Jestem tolerancyjnym człowiekiem.
Można też prościej i sprawiedliwiej - zakaz symboli religijnych w miejscu pracy, z wyjątkiem odzieży.
Ale to już jest w gestii obowiązującego prawa lub praw regulujących dane miejsce pracy (a raczej - na co szef pozwala, a jest legalne).

Piterski - świetne porównanie z tym "znaczeniem terenu".
Dokładnie na tym polega cały problem, którego Tarkus udaje że nie widzi.

Już pisałem wiele stron temu o tej "ślepocie" przy ostatniej inbie kościelnej na łamach wątku.
Jest hipokrytycznie wybiórcza.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
MaciejT

Szelak pisze:
18 paź 2023, 14:22
W Polsce też zaczyna się to dziać.
Religia katolicka jest prześladowana w Polsce? Masz tupet, nie ma co.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Mniej kasy na tacy, mniej ludzi na ławach, mniej chętnych do seminarium.
Chyba na tym polega to prześladowanie :D

Upadek autorytetów, a lustro jak zwykle zabrudzone.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Ryszard13

Moim zdaniem religia jak i ich wyznawcy w Polsce nie jest prześladowana,jest jedynie wykorzystywana do gry politycznej i nie tylko przez PiS.
Awatar użytkownika
Tarkus

Post autor: Tarkus »

Piterski pisze:
18 paź 2023, 14:12
Na ten temat nie znalazłem nic w tych opracowaniach, które czytałem lub nie zwróciłem uwagi by autorzy tychże o tym pisali.
Mogę Cię zapewnić, że krzyż w urzędzie i udział duchowieństwa w uroczystościach państwowych był czymś normalnym.
Piterski pisze:
18 paź 2023, 14:12
Jednak teraz żyjemy w czasach gdzie rozwój cywilizacyjny opieramy na nauce bo tu można stawiać tezy i je udowadniać czy też obalać, a jak się zaczyna dysputa religijna to prędzej czy później się to kończy źle a nawet bardzo źle. No bo jak można dyskutować z wiarą, chyba tylko konstytuując jakieś wywijasy myślowe bo o konkretnych namacalnych argumentach trudno tu mówić.
Nauka i religia w żaden sposób ze sobą nie konkurują. Tym bardziej nie da się zastąpić jednego drugim.
Nauka zajmuje się tłumaczeniem świata. Poszukuje praw rządzących zjawiskami. Dotyczy spraw dowodliwych, falsyfikowalnych.
Religia wyjaśnia pierwszą przyczynę i sens zjawisk. Odpowiada na pytanie, kto ustanowił prawa rządzące zjawiskami. Odpowiada na pytanie, po co istnieję i dokąd zmierzam. Dotyczy spraw niefalsyfikowalnych.
Rozwój cywilizacyjny opieramy i zawsze opieraliśmy na nauce. Kościół też jak najbardziej popiera rozwój nauki, zarazem przypominając, że i ona w praktycznym działaniu podlega tym samym ograniczeniom etycznym, co każda inna dziedzina życia.
Ale nauka nie zadaje pytań zasadniczych, a więc i nie odpowiada na nie. Np. nauka nie wytłumaczy, dlaczego i po co istnieje wszechświat, bo tym się nie zajmuje. Nauka nie odpowie też, po pierwsze, czy istnieje tylko to, co jest przez nią poznawalne, czy też jest coś więcej. Takie pytania dotyczą światopoglądu, a tym nauka się nie zajmuje.
Ujmując rzecz jeszcze bardziej skrótowo, pozwolę sobie sparafrazować - tym razem rzeczywistą! - sentencję niejakiego Galileusza. Otóż nauka mówi o tym, jak obraca się niebo. Religia mówi o tym, jak się dostać do Nieba.
Wiara w Boga nie wyklucza w żaden sposób rozwoju nauki i vice versa.
Wojtek pisze:
18 paź 2023, 14:29
Można też prościej i sprawiedliwiej - zakaz symboli religijnych w miejscu pracy, z wyjątkiem odzieży.
A w czym Ci ten symbol religijny tak przeszkadza? Albo inaczej: w czym Ci przeszkadza pluralizm?
Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.

Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Tylko Wam się zdaje, że nie ma teraz walki z kościołem.
Ostatnio zmieniony 18 paź 2023, 15:03 przez Szelak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
MaciejT

Ryszard13 pisze:
18 paź 2023, 14:39
Moim zdaniem religia jak i ich wyznawcy w Polsce nie jest prześladowana,jest jedynie wykorzystywana do gry politycznej i nie tylko przez PiS.
A moim zdaniem kościół wykorzystuje politykę i polityków do napychania kabzy.
Ryszard13

MaciejT pisze:
18 paź 2023, 14:46
Ryszard13 pisze:
18 paź 2023, 14:39
A moim zdaniem kościół wykorzystuje politykę i polityków do napychania kabzy.
A to tak masz rację , niema nic za darmo.
Zablokowany