Wszystko fajnie... Ale najpierw musiałoby być referendum wybierające formę pytań... przyznasz, że obecne trochę uwłaczały...
Polityka
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Re: Polityka
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Tarkus
Nie przeczę, że można było je sformułować bardziej bezstronnie i nie wszystkie były konieczne. Ale to osobna rzecz.
Żeby wszystko było jasne: PiS nie podoba mi się tak jak i pozostałe partie. Tyle że akurat pod pewnymi (akurat istotnymi dla mnie) względami nie podoba mi się najmniej.

Słucham winyli. Słucham kompaktów. Słucham kaset. Po prostu kocham MUZYKĘ.
Fundacja Kultury AFRONT http://afront.org.pl/
O MNIE I "CZARNYM CHEVROLECIE" (free)
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Też o tym myślałem, prawo "wyborcze" to przywilej, nie obowiązek. Tylko z drugiej strony, jesli referendum jest "z dupy", tak jak ostatnie, (bo inaczej tego nie da się nazwać), to jak Naród ma wyrazić swój sprzeciw?
A możesz jakiś przykład podać z ich programu, albo chociaż rozwinąć myśl, skąd takie wnioski się u Ciebie wzięły?
- Tarkus
Nie mówię tylko o polskiej lewicy.
Wieloletnia irracjonalna polityka imigracyjna Francji i Niemiec, tuszowanie przestępstw imigrantów m.in. w Anglii. Postulaty dotyczące przyjmowania imigrantów "jak leci", np. 8 lat temu krytykowanie Węgier za sprawdzanie rzekomych uchodźców zgodnie z obowiązującym prawem europejskim. Dogmatycznie propalestyńsko-antyizraelskie wypowiedzi polityków zachodniej lewicy. Żądanie (i prawne wymuszanie) jednostronnej tolerancji dla wszelkich mniejszości, bez egzekwowania od tychże jakiejkolwiek tolerancji wobec otoczenia. Żądanie (to już nasi!) otwarcia granicy z Białorusią, gdy wiadomo było, że przerzut imigrantów na tę granicę jest przejawem wojny hybrydowej (nawet co mądrzejsi we władzach unijnych to przyznawali). "Prawa zwierząt" godzące w prawa ludzi.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2023, 16:52 przez Tarkus, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mawis
- Gramofon: JVC QL-A7
Teraz wszyscy analizują co zrobi Du.a, komu powierzy misje tworzenia rzadu? Czy to bedzie kolejna MI iles tam bez T. Cruise'a?
A ja sie zastanawiam nad wynikami i tym ze jednak 35% glosujacych zaglosowalo na Pis. Przy niespotykanej frekwencji. To mnostwo ludzi. Dlaczego? 8 lat indoktrynacji TVP? Czy nepotyzm, no ale tyle znajomych i rodziny nie mają
Transfery socjalne? Niska świadomosc tej akurat czesci spoleczenstwa? Dlaczego dali sie przekonac ze biale jest biale? Jakas analiza socjologiczna by sie przydala tego zjawiska, betonozy pisowskiej...
?
A ja sie zastanawiam nad wynikami i tym ze jednak 35% glosujacych zaglosowalo na Pis. Przy niespotykanej frekwencji. To mnostwo ludzi. Dlaczego? 8 lat indoktrynacji TVP? Czy nepotyzm, no ale tyle znajomych i rodziny nie mają

JVC QL-A7 JVC Z1S ADC QLM32 MK3 iFi Zen Phono3 Audiolab 8200a Akai CD1100 JVC XL-E300 Dual CL720
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
HK21 Nikko STA8080 Namco NSZ333
--------------------------------------------------
“𝙶𝚘𝚘𝚍 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚜 𝚐𝚘𝚘𝚍 𝚗𝚘 𝚖𝚊𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚠𝚑𝚊𝚝 𝚔𝚒𝚗𝚍 𝚘𝚏 𝚖𝚞𝚜𝚒𝚌 𝚒𝚝 𝚒𝚜.”
~ 𝑴𝒊𝒍𝒆𝒔 𝑫𝒂𝒗𝒊𝒔
- Tarkus
Wieloletnie błędy drugiej strony. Oczywiście nie tylko to, ale wg mnie w dużym stopniu to.Mawis pisze: ↑17 paź 2023, 16:51Teraz wszyscy analizują co zrobi Du.a, komu powierzy misje tworzenia rzadu? Czy to bedzie kolejna MI iles tam bez T. Cruise'a?
A ja sie zastanawiam nad wynikami i tym ze jednak 35% glosujacych zaglosowalo na Pis. Przy niespotykanej frekwencji. To mnostwo ludzi. Dlaczego? 8 lat indoktrynacji TVP? Czy nepotyzm, no ale tyle znajomych i rodziny nie mająTransfery socjalne? Niska świadomosc tej akurat czesci spoleczenstwa? Dlaczego dali sie przekonac ze biale jest biale? Jakas analiza socjologiczna by sie przydala tego zjawiska, betonozy pisowskiej...
?
- amrowek
Tu mści się tzw. poprawność polityczna. Ja nie wyobrażam sobie aby np w Polsce Policja nie wjechała do jakieś dzielnicy zamieszkałej przez np. muzułmanów. Prawa człowieka prawami , ale jeśli ktoś przyjechał do mojego kraju tu osiadł i pracuje to obowiązują go takie same prawa jak wszystkich.Ryszard13 pisze: ↑17 paź 2023, 12:52Pan Wojtek znów wyjechał z ksenofobią,mimo że na pewno oglądał wydarzenia z Francji,Niemiec,Szwecji i Włoch Ja mieszkam 100m od Meczetu Centrum Kultury Islamu i do tych ludzi nikt nie ma zastrzeżeń.
Przyjęcie emigrantów którzy obecnie przebywają do Europy to nie jest to samo, ci co ich z chęcią przyjmowali obecnie z chęcią by się ich pozbyli,czy zrobili się ksenofobami czy realistami.
Inna kwestia czy takie osoby dadzą się zradykalizować.
Nad czym się tu zastanawiać? Nie ma po ich stronie konkurencyjnych partii tak jak po stronie opozycji wszak tam KO( Po i ....) , 3droga ( w sumie PLS i 2050) Lewica.
Uważam że gdyby po stronie gdzie jest Pis byłą większa konkurencja a nie Konfa z odlotem to też by było rozbicie w głosach.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2023, 17:10 przez amrowek, łącznie zmieniany 1 raz.
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Tarkus
Między innymi to zarzucam lewicy, jako przykład owego "Comte'owskiego altruizmu" (nie mylić z miłością bliźniego i zwykłą uczynnością).
- dale
Jak to co? Jest na krótkiej smyczy, pamiętaj że ma prawo veta, a do zmiany takiego veta wymagana jest taka liczba głosów, której opozycja nie będzie miała.
Tym mogą zagrywać.
Ale ludzie już jasno pokazali frekwencją - co myślą o tej opcji. Dlatego teraz, jeśli tylko w partii pojawią się rysy, "Pierwszy długopis" może zacząć chronić własną przyszłość i dogadać się.
Albo iść w zaparte i złożyć się w ofierze pewnemu samotnemu, staremu człowiekowi...
Bo ludzie wyjdą na ulicę...
Wybacz, ale z kontekstu wynikało jasno że o Polskiej Lewicy była Twoja wypowiedź.
Trochę się zagalopowałeś, ponieważ w Polsce nigdy nie było mechanizmów sprzyjających powstawaniu enklaw kulturowych takich jak w w/w krajach oraz Szwecji, Norwegii czy Danii. Polska nie była też nigdy "rajem wymarzonym" dla nich. Raczej przystankiem na trasie.
Śledziłem też od długiego czasu "prasę" zagraniczną - z Anglii również, tam nie zauważyłem tuszowania. Informacje były podawane na żywo.
Od jakiego czasu? Bo nie zauważyłem tego w głównym nurcie informacyjnym... To, o czym mówisz było typowe dla, w zależnie od kraju, okresu od powiedzmy lat 70 do końca 90... I to, przyjmując że mówisz o skrajnych odłamach sympatyzujących z terrorystami (w skrajnych wypadkach). Podobnie Turcja czy Węgry w latach bardziej nam współczesnych.
To już poleciałeś w retorykę tłumów, gdybyś posłuchał czy to wypowiedzi w sejmie, czy publicznych wypowiedzi, nie wyrwanych z kontekstu, sam byś zauważył że mowa była o działaniach stricte humanitarnych, w postaci czasowego przyjmowania głównie matek z dziećmi, czy "rodzin".
Ale tutaj jest inna historia, ponieważ bardzo mało z tych osób jasno deklarowało że chce pozostać na prawach uchodźcy w Polsce, czyli popularnym "azylu", większość "chciała na zachód", a do tego Polska już nie miała prawa... To tak w uproszczeniu i skrócie (żeby nie było czepiania się o słowa).
Ciekaw jestem jak oceniasz nie udzielanie pomocy dzieciom i kobietom, w kontekście handlu wizami, gdzie obserwując doświadczenia z Turcji, Francji czy Włoch, na takich wizach, z tych kierunków wjeżdżali ludzie skazywani potem za terroryzm, czy zwykłe zamieszki?
A propos maskowania danych, to faktycznie obecnie na zachodzie przestali podawać w artykułach takie informacje - można to wyczytać jedynie "między wierszami" - analizując jak długo mieszkał itp - jeśli podają te dane ... (właśnie to wyłapałem przeglądając na szybko internet).
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jak było do tej pory?
Dlaczego? Rozwiniesz myśl "sterowania obywatelami"?
Ostatnie referendum to chyba kiepski przykład skoro nie wyszło (zupełnie pomijam debilizm pytań w nim zawartych).
Wybacz, tak to odbieram.
Zgadza się. Nie zmieniają mojego zdania. Tego typu problemy nie istnieją "bo tak" tylko mają swoje źródła.
Tylko obozy dadzą Tobie taką gwarancję, a potencjalny rezultat trzymania ludzi siłą w danym miejscu masz potem na migawkach w telewizji.
Ślepy zaułek.
Tylko ksenofob i anty-ukrainiec ma z tym problem. Reszta raczej nie.
Nie uważam by plucie na Ukraińców wypełniało w Polsce obowiązki patrioty.
I co w tym złego?
Dokładnie.
Przypominam że na PiS głosowali głównie ludzie z wykształceniem podstawowym i średnim oraz seniorzy.
A tego się nie spodziewam. Już było tyle okazji, a nikt opon nie palił.
@Tarkus:
Skupmy się może na polskiej lewicy, a nie na globalnym ruchu lewicowym w ogóle, bo to trochę rozmydla obraz.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- amrowek
a byś się zdziwił

Pis na swojej stronie w sejmie nie ma konkurencji jak opozycja wg mnie inaczej by to wtedy wyglądało
głosowanie na pis to nic w porównaniu z tym , że ci dostali się do sejmu
Janusz Kowalski
Łukasz Mejza
Dariusz Matecki
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- Tarkus
Mówiłem o Niemczech i Francji.
Czytałem trochę lat temu - na pewno przed 2015 - o grasującym przez kilka lat w jednym z miast gangu gwałcicieli, o których lokalne władze bały się mówić, żeby "nie narazić się na zarzut rasizmu". Politpoprawność. Nie znajdę Ci tego teraz.
Zgadzam się przy tym, że "inny" nie znaczy "zły". Ale propaganda europejskiej lewicy jest lub do niedawna była taka, że "inny" zawsze znaczy "dobry" - co też nie było prawdą.
Jednoznacznie negatywnie. Jak już pisałem, nie jestem jakoś szczególnie zachwycony rządami PiS, tyle że rządami PO/PSL byłem jeszcze mniej zachwycony. To wszystko. Niemniej większość tych na granicy to nie są kobiety ani dzieci.
Mówię o radykalnej lewicy, także dziś.
Politpoprawność.
Widzisz, według mnie wolność i tolerancja to piękne rzeczy, o ile są obustronne. Jeżeli ktoś ma prawo manifestować swoją odmienność, drugi ma takie samo prawo mówić głośno, co myśli o odmienności tamtego - czy to dobrze, czy źle. Ani jednemu, ani drugiemu ucho od tego nie odpadnie.
Lewica natomiast stosuje dla mniejszości taryfę ulgową, moim zdanie zupełnie nieuzasadnioną.
Przykład? Jedzie sobie furgonetka propagandowa oblepiona plakatami, które nie każdemu muszą się podobać, ale na tym m.in. polega demokracja... Jedzie zgodnie z przepisami. "Tęczowa" manifestacja blokuje przed nią ulicę, co nie jest zgodne z przepisami. Policja ma za***ny obowiązek kazać się rozejść blokującym przejazd. Ale tak się składa, że miastem rządzi lewica. W związku z tym policjant każe kierowcy pojechać inną drogą. "Tolerancja" typowo jednostronna.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Czekaj Jarku, bo nie bardzo rozumiem dlaczego lokujesz ten aspekt programowy przy lewicy?
To koncepcja charakteryzująca ruchy o proweniencji chrześcijańskiej lub ludzi o takim rodowodzie. Nie przypadkowo umieściłem tę wypowiedź blisko pewnej jedności przeciwieństw pisząc o Konfederacji.
Ów postulat programowy znalazł się w osnowie sugestii Trzeciej Drogi i jest aktualny. Doskonale ten aspekt punktuje i wyprowadza dowodowo Senator Michał Kamiński, polecam jego materiały. (To jeden z założycieli Zjednoczenia Chrześcijańsko-Narodowego i były asystent Wiesława Chrzanowskiego, potem zaś rzecznik Prezydenta RP przy Prezydencie Lechu Kaczyńskim, razem zresztą z Prof. Pawłem Kowalem pełnili funkcję doradców prezydenta nieco później). Były to inne czasy w geopolityce kraju, jednak drogowskaz ciągle aktualny, tylko uwspółcześniony. Korzeni chrześcijańskich trudno też odmówić liderowi (jednemu z dwóch) T_Drogi, a mianowicie p. Hołowni), który co prawda nie eksponował owej etymologii w kampanii wyborczej (i to trochę niepokoi) ani bodaj prezydenckiej, ale jego podstawy programowe wywodzą się ze stowarzyszeń chrześcijańskich.
Co do Comte to trzeba czasu, siły i silnej woli jak wiesz by pokonać egoizm. W tym aspekcie wytkniecie tego lewicy wydaje się być uzasadnione kierunkowo, dlaczego jednak przypisujesz to w ogóle lewicy nie udało mi się odkryć.
Nie ma sensu Jarku kanonizować ruchów lewicowych, bowiem te kierują się własnym pojmowaniem świata laickiego. Stąd taki, a nie inny katalog wartości, który luki ma wpisane z założenia. Czy oceniać to negatywnie? Można, oczywiście jednak nie istnieje żadna partia uniwersalna, która oparła by się krytyce.
Osobiście jakoś wolę by humanizm i empatia wartości chrześcijańskich nie stawały się programowo wartościami partii lewicowych. Te bowiem mają swoje priorytety i niech tak zostanie.
[dla niewtajemniczonych tematem są repatriacje Polaków ze wschodu]
- dale
A w tym kontekście to było to możliwe, może nie do końca przemilczano fakt narodowości, co nie epatowano nim, przynajmniej ja takie wrażenia obecnie odnoszę.
Tak, obecnie, w lasach, to prawie całkowicie "młode wilczki"... Natomiast, na poczatku, przejściem granicznym i jego okolicą próbowało się dostać sporo kobiet i dzieci (relatywnie - w porównaniu do obecnej sytuacji).
No ale w Polsce nie ma radykalnej lewicy, chyba żeby tak zakwalifikować niektóre działania PIS=u, albo wypowiedzi Bąkiewicza...

Z tym się należy zgodzić. Ale dalsza cześć już może wywołać dyskusję...
Przyjmijmy taką sytuację, idzie sobie dwóch ciepłych panów, trzyma się za ręce, mi to nie przeszkadza, ale mój kumpel zaskoczony widokiem informuje mnie "O popatrz, dwóch pedałów..." Prostak z niego wychodzi, nie potrafi inaczej, no i sytuacja, co najmniej niezręczna...
Ja stosuję zasadę że moja wolność kończy się tam, gdzie zaczyna Twoja.
No wiesz, ale ta propagandowa furgonetka mogła by byc oblepiona plakatami znanymi z ruchu antyaborcyjnego, na przykład, mieć zgodę "prezesa" ...
Pamiętaj, nielegalne działania mogą usprawiedliwić nielegalną reakcję, ta kontrmanifestacja nie uzyskała by zgody ...