narzędzia dla elektryka
- Peter007
- Gramofon: Dual 721
Re: narzędzia dla elektryka
Festool dobry ale lubią kombinować z mocowaniami narzędzi przez co często użytkownik jest skazany tylko na ich markę np tarcz
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Bosch też ma swój patent na mocowanie tarcz. Fajny, szybki, bezpieczny (nic zakręcanego), no tyle że poza Boschem mało kto się do tego standardu przytulił przez co jak potrzebujemy na gwałt tarczy to w budowlanym możemy odpowiednich nie dostać. Stąd generalnie lepiej trzymać się rozwiązań standardowych/uniwersalnych jeśli chodzi o mocowania.
Bardzo sobie chwalę akumulatorową kluczo-wkrętarkę udarową serii GDX od Boscha.
Bardzo sobie chwalę akumulatorową kluczo-wkrętarkę udarową serii GDX od Boscha.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Peter007
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A mi chodziło właśnie o to samo tylko w wydaniu Boscha 
Chociaż muszę się poprawić - ich system jest kompatybilny z M14, więc w sumie nie ma problemu
Problem jest z drugiej strony - jeśli mamy szlifierkę X Lock to nie zastosujemy na niej tarcz M14.

Chociaż muszę się poprawić - ich system jest kompatybilny z M14, więc w sumie nie ma problemu

Problem jest z drugiej strony - jeśli mamy szlifierkę X Lock to nie zastosujemy na niej tarcz M14.

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Peter007
A no właśnie. Przy narzędziach ręcznych coraz częściej spotykane te fanaberie. W maszynach na szczęście są jakieś standardy
- chudy_b
Festool to klasa sama dla siebie. Niestety cenowo poza zasięgiem domowego psuja. No chyba, że nie, ale raczej większego sensu to nie ma. Ale jeśli ktoś tymi narzędziami zarabia, to inna rozmowa.
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Poza, poza, do amatorskich zastosowań bez sensu, no chyba, że ktoś śpi na kasie i ma taką fanaberię. Podobnie chyba Hilti.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Jeszcze słowo o linii profi, bo Woj wspomniał o serii granatowej Boscha.
To są narzędzia nie do zdarcia. W trudnych warunkach zewnętrznych używam 24V Boscha z serii granatowej już 15ty sezon. warunki bardzo trudne, wilgotność duża, zraszanie wodne, niskie temperatury, średnice wierceń 10 i 12, a głębokość najczęściej 10 cm ale i praca wiertłem 30-40 cm na większe głębokości. Kilka aku na wymianę do kilkugodzinnych serii prac. W tym czasie kumple kupił już 5 sztuk DeWalta o podobnych parametrch bna 18V, nie, nie, żeby się coś działo - też są doskonałe. Po prostu Fundacja w której działamy obdarowała nimi m.in. Grupę Ratownictwa Jaskiniowego do działalności dedykowanej oraz prac szkoleniowo eksploracyjnych. Nie są to narzędzia tanie, ale de facto niemal niezniszczalne. Szybciej przez lata zmieniała się jakość akumulatorów czy sam system ładowania portable niż zużywały się same młotko wietarki. Poza tym to pewniaki, a to bardzo ważne w tego typu działalności, gdzie niejednokrotnie życie człowieka zależy od jakości i sprawności sprzętu. Te są skuteczne, niezawodne i w pełni profesjonalne.
nie takiej Kinky szuka, ale to tylko w uzupełnieniu mojej tezy Maćku. Nie kupuj byle czego po taniości i firmy kogucik. Da się dużo lepiej i z sensem i owszem za przyzwoite pieniądze do zastosowań amatorskich.. sprzęt wcale nie ma być amatorski bo tylko wkurza.
No i te klocki! Wchodzisz w system brandowy i potem masz już tylko z górki. Wybierasz, wymieniasz i działasz, a i oko potrafi ucieszyć. W systemie masz dedykację pracy od kręcenia śrubki do dmuchawy i nawet kosiarki czy odkurzacza warsztatowego.
To są narzędzia nie do zdarcia. W trudnych warunkach zewnętrznych używam 24V Boscha z serii granatowej już 15ty sezon. warunki bardzo trudne, wilgotność duża, zraszanie wodne, niskie temperatury, średnice wierceń 10 i 12, a głębokość najczęściej 10 cm ale i praca wiertłem 30-40 cm na większe głębokości. Kilka aku na wymianę do kilkugodzinnych serii prac. W tym czasie kumple kupił już 5 sztuk DeWalta o podobnych parametrch bna 18V, nie, nie, żeby się coś działo - też są doskonałe. Po prostu Fundacja w której działamy obdarowała nimi m.in. Grupę Ratownictwa Jaskiniowego do działalności dedykowanej oraz prac szkoleniowo eksploracyjnych. Nie są to narzędzia tanie, ale de facto niemal niezniszczalne. Szybciej przez lata zmieniała się jakość akumulatorów czy sam system ładowania portable niż zużywały się same młotko wietarki. Poza tym to pewniaki, a to bardzo ważne w tego typu działalności, gdzie niejednokrotnie życie człowieka zależy od jakości i sprawności sprzętu. Te są skuteczne, niezawodne i w pełni profesjonalne.
nie takiej Kinky szuka, ale to tylko w uzupełnieniu mojej tezy Maćku. Nie kupuj byle czego po taniości i firmy kogucik. Da się dużo lepiej i z sensem i owszem za przyzwoite pieniądze do zastosowań amatorskich.. sprzęt wcale nie ma być amatorski bo tylko wkurza.

No i te klocki! Wchodzisz w system brandowy i potem masz już tylko z górki. Wybierasz, wymieniasz i działasz, a i oko potrafi ucieszyć. W systemie masz dedykację pracy od kręcenia śrubki do dmuchawy i nawet kosiarki czy odkurzacza warsztatowego.
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Już mnie wyprostowaliście

To była chwila wkurzenia i szukania czegoś na szybko, rozsądek już wrócił

Zgadzam się. Pisałem, że znam z firmy Makitę i Metabo, a zapomniałem o tym Boschu. Myślę, że warunki kopalniane to dobry test dla takiego sprzętu i zdawały go celująco przez lata we wszystkich możliwych warunkach pogodowych. Tyle, że w 90% obróbka stali.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104