Polityka

Wór bez dna, czyli wszystko co nie pasowałoby powyżej
Zablokowany
Awatar użytkownika
kraf101

Re: Polityka

Post autor: kraf101 »

MaciejT pisze:
05 sie 2023, 17:24
Naprawdę wierzysz że 3 miliony Polaków zostało zamordowanych przez Niemców z powodu niesienia pomocy Żydom? Odważnie, dlatego prosiłem o źródła.
A Ty naprawdę wierzysz w powszechną kolaboracje Polaków i pomoc w mordowaniu Żydów?
To, co wygaduje ja, to sobie wygaduję. Używam do tego własnej wiedzy, doświadczeń i samodzielnego myślenia. Ale to co wygadują gnoje w randze profesorów, to grubsza afera, bo to daje szmaty do wycierania gęby prawdziwym i realnym zbrodniarzom.
Awatar użytkownika
MaciejT
Gramofon: PS-X70

Post autor: MaciejT »

Nie doczekam się źródeł, bo takowe nie istnieją i Twoja teza jest czystą konfabulacją, i tyle z Twojej wiedzy (nie wiadomo skąd pochodzącej), doświadczeń (ciekawe jakich) i samodzielnego myślenia. Łatwo rzucić tezę, a gdy nie da się jej obronić, napisać że tak jest i już, prawda?

Co do szmalcowników to problem był, i to większy niż nam się wydawało. Co znaczy powszechny? Niedawno pisałeś o całym narodzie. Niech trwają badania, od tego są historycy (najlepiej w randze profesorów). Wstawiłem trzy strony wcześniej komunikat Biuletynu Informacyjnego z 1943 r. świadczący o tym że zjawisko istniało. Wikipedia pisze o kilkuset gangach działających w Warszawie liczących 3-4 tys. osób. Oczywiście nie wierzę, że procederem parał się cały naród, ani że był on powszechny. Powszechna jak sądzę była obojętność, i o to przede wszystkim chodzi prof. Grabowskiemu. Pisałem Ci o tym, ale nie chcesz tego przyjąć do wiadomości.
Dałbyś już spokój z tymi gnojami, inwektywy nie wzmocnią przekazu.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

kraf101 pisze:
05 sie 2023, 20:15
To, co wygaduje ja, to sobie wygaduję. Używam do tego własnej wiedzy, doświadczeń i samodzielnego myślenia. Ale to co wygadują gnoje w randze profesorów, to grubsza afera, bo to daje szmaty do wycierania gęby prawdziwym i realnym zbrodniarzom.
Czyli innymi słowy... to kwestia wiary, nie faktów i wiedzy?

Nie wiem czy powielanie jakichś wyssanych z palca mitów wyjdzie następnym pokoleniom na dobre.

Swoją drogą, jak ktoś chce sobie poczytać do poduszki jak się żyło na polskiej wsi i jakie były relacje sąsiedzkie między Polakami, Niemcami i Żydami (czy też Polakami pochodzenia żydowskiego) przed wojną i w trakcie wojny to polecam książkę Dominika Stoltmana "Zaufaj mi, przeżyjesz": http://www.wspolnaziemia.org/pliki/Domi ... zyjesz.pdf

Mój śp. dziadek znał Stoltmana, byli rówieśnikami i mieszkali w tej samej wsi.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
kraf101

MaciejT pisze:
05 sie 2023, 21:05
Dałbyś już spokój z tymi gnojami, inwektywy nie wzmocnią przekazu.
To nie są inwektywy wzmacniające. To szczere i serdeczne bluzgi na bardzo złych ludzi.
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

To smutne, że niektórzy tak lubują się w negatywnej ocenie powstania i w ogóle w negatywnym ocenianiu Polaków, którzy żyli w czasie wojny. Co nimi kieruje? :think: Trzeba mieć tupet, żeby w ogóle to robić bo wiedzą tego nie nazwę.
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
amrowek

Post autor: amrowek »

Latro pisze:
06 sie 2023, 19:39
ocenianiu Polaków, którzy żyli w czasie wojny
I tu się zgodzę.
Pisanie, że ... albo że ...
Panowie ... jest coś takiego jak historia alternatywna co by było gdyby...
Roztrząsanie czy PW powinno, czy też nie powinno wybuchnąć , kto i po co...
Pewne decyzje podejmuje się na podstawie określonych okoliczność i pewnej wiedzy. Okoliczności były wtedy takie a nie inne , wiedzę mieli też taką jaką mogli wtedy mieć. To tak jak z powoływaniem komisji do zbadania wpływów rosyjskich w Polsce , i sięgania 20 lat wstecz. Okoliczności na świecie 20 lat temu były inne niż obecnie... I mierzenie dzisiejszą miarką tamtych rzeczy to jak wycieranie dupy potłuczonym szkłem, wiadomo że nie da się tego zrobić bo to głupota ale kto głupiemu zabroni .
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
Awatar użytkownika
MaciejT

Latro pisze:
To smutne, że niektórzy tak lubują się w negatywnej ocenie powstania
Tu nie chodzi o lubowanie się lub nielubowanie, tylko o próbę rzetelnej ocenie wydarzeń które miały miejsce w przeszłości, w tym przypadku decyzji o wybuchu PW. Uważam że ta decyzja była brodnią przeciwko narodowi i nie widzę powodu by o tym nie dyskutować. Bodaj kolega dale pisał że należy wyciągać wnioski z historii i unikać popełnionych w przeszłości błędów, myślę że ma pełną rację.
Latro pisze:
w ogóle w negatywnym ocenianiu Polaków, którzy żyli w czasie wojny.
Znowu przeinaczasz fakty tak, by było na Twoje. Polacy, tak jak wszystkie nacje w czasie wojny, zachowywali się bardzo różnie, jak to w życiu. Byli ratujący żydów ryzykując życiem, byli szmalcownicy i byli obojętni. Uważasz że należy mydlić wszystkim oczy że nad Wisłą żyli wyłącznie sprawiedliwi wśród narodów świata? Co Tobą kieruje, że chcesz za wszelką cenę zaklinać rzeczywistość i tak mierzi Cię próba dotarcia do prawdy?
Myślę że nie mam nadzwyczajnego tupetu, tylko otwartą głowę.
amrowek pisze:
06 sie 2023, 20:09
to głupota ale kto głupiemu zabroni .
Cóż, to zdanie nie nadaje się do komentarza a ja proszę o powstrzymanie się w przyszłości przed epitetami ewidentnie skierowanymi pod moim adresem. Nie spodziewałem się takiego ataku z Twojej strony, myślałem że masz klasę.
Latro
Gramofon: Technics SL1300

Post autor: Latro »

MaciejT pisze:
06 sie 2023, 20:47
TuTu nie chodzi o lubowanie się lub nielubowanie, tylko o próbę rzetelnej ocenie wydarzeń które miały miejsce w przeszłości, w tym przypadku decyzji o wybuchu PW. Uważam że ta decyzja była brodnią przeciwko narodowi i nie widzę powodu by o tym nie dyskutować.
MaciejT pisze:
.Znowu przeinaczasz fakty tak, by było na Twoje. Polacy, tak jak wszystkie nacje w czasie wojny, zachowywali się bardzo różnie, jak to w życiu. Byli ratujący żydów ryzykując życiem, byli szmalcownicy i byli obojętni. Uważasz że należy mydlić wszystkim oczy że nad Wisłą żyli wyłącznie sprawiedliwi wśród narodów świata? Co Tobą kieruje, że chcesz za wszelką cenę zaklinać rzeczywistość i tak mierzi Cię próba dotarcia do prawdy?
Myślę że nie mam nadzwyczajnego tupetu, tylko otwartą głowę.
I to ma być "rzetelna" ocena :doh: Akurat najwięcej Sprawiedliwych wśród Narodów świata jest Polaków i to pomimo faktu, że Polska była jedynym krajem okupowanym przez Niemcy gdzie pomoc Żydom była karana przez Niemców śmiercią i to całych polskich rodzin.
Ale wiem, wiem grunt to "otwarta głowa" bo lepiej gdy Polacy mówią o rzekomych zbrodniach Polaków w czasie wojny niż faktycznych zbrodniach Niemców i Rosjan 👍
Muzyka, TV Republika i styka
Ratujmy nasze bobry!
I takie tam 100 bzdetów :lol:
Awatar użytkownika
MaciejT

Latro pisze:
06 sie 2023, 21:30
I to ma być "rzetelna" ocena
Tak.
Latro pisze:
Akurat najwięcej Sprawiedliwych wśród Narodów świata jest Polaków i to pomimo faktu, że Polska była jedynym krajem okupowanym przez Niemcy gdzie pomoc Żydom była karana przez Niemców śmiercią i to całych polskich rodzin.
Wiem o tym, masz świadomość że to nie znaczy że wszyscy Polacy ratowali żydów, prawda?
Latro pisze:
Ale wiem, wiem grunt to "otwarta głowa"
Oczywiście.
Latro pisze:
bo lepiej gdy Polacy mówią o rzekomych zbrodniach Polaków w czasie wojny niż faktycznych zbrodniach Niemców i Rosjan
Nie rzekomych, tylko rzeczywistych. I trzeba mówić i o jednym i o drugim, to jest oczywiste.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

Latro pisze:
Polska była jedynym krajem okupowanym przez Niemcy gdzie pomoc Żydom była karana przez Niemców śmiercią
Nieprawda.
Latro pisze:
najwięcej Sprawiedliwych wśród Narodów świata jest Polaków
Prawda.
Ale - porównaj sobie liczbę Żydów zamieszkujących Polskę przed wojną z ilością medali/tytułów Sprawiedliwy wśród Narodów świata dla Polaków i liczbę Żydów zamieszkujących pozostałe kraje Europy z liczbą tych tytułów dla poszczególnych.
Np.
Polska - ok. 3 000 000 Żydów - 7232 tytuły (styczeń '22)
Holandia - 160 000 Żydów - 5982 tytuły.
Wnioski wyciągnij sam.
Lista na styczeń '22, jak ci się chce znajdź najbardziej aktualną.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Sprawiedl ... C5%9Awiata

3-4-european-population-1933.jpg

Naród, który nie bada, nie analizuje faktów (na podstawie dostępnych i wiarygodnych źródeł) i nie wyciąga obiektywnych wniosków z własnej historii będzie popełniał wciąż te same błędy.
Zakłamywanie i fałszowanie wręcz czasami własnej historii w imię głupio (niestety) pojętego patriotyzmu i poczucia jakieś nieuzasadnionej wielkości i wyższości nad innymi narodami/państwami niestety nie prowadzi do niczego dobrego...
Piętnowanie nagannych, nieprzyzwoitych czy wręcz zbrodniczych zachowań kogoś (niezależnie od jego narodowości czy obywatelstwa), mówienie i uczenie o tym, że potrafią być dla innych ludzi wilkami w niczym nie ujmuje i odbiera bohaterstwa tym, którzy i wtedy, i w każdej innej sytuacji historycznej zachowali się właśnie przyzwoicie czy wręcz bohatersko narażając życie swoje i rodziny.
Przeciwnie, pozwala jeszcze bardziej docenić ich poświęcenie na tle tych, którzy okazali się zwykłymi świniami.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
kraf101

Latro pisze:
To smutne, że niektórzy tak lubują się w negatywnej ocenie powstania i w ogóle w negatywnym ocenianiu Polaków, którzy żyli w czasie wojny. Co nimi kieruje? :think: Trzeba mieć tupet, żeby w ogóle to robić bo wiedzą tego nie nazwę.
U takich Bałtów, na przykład, nikt pluje na ichnich "wyklętych", chociaż tamtejsza partyzntka antysowiecka miała korzenie w waffen SS.
Dziwne. Nie?
MaciejT pisze:
(...)
Polacy, tak jak wszystkie nacje w czasie wojny, zachowywali się bardzo różnie, jak to w życiu. Byli ratujący żydów ryzykując życiem, byli szmalcownicy i byli obojętni.
(...)
Nie.
Wszystkie inne nacje nie doświadczyły takiego okrucieństwa jak Żydzi i Polacy.
I tak jak wśród Polaków, tak i wśród Żydów byli kolaboranci i szmalcownicy.
I jakaś menda po 80-ciu latach rozlicza społeczeństwo z empatii, którego 1/3 wyparowała (w 1945 brakowało 10mln polskich paszportów)
Dovrze, że łysej pały na ulicy nie spotkałem, bo by dostał zidane'a bez powitania.
Jeszcze raz masz i spróbuj zrozumieć, co ten gnój wygaduje.
- Uważam, że większość Polaków egzaminu z empatii wobec Żydów, mordowanych przez Niemców w obozach koncentracyjnych, nie zdała – mówi prof. Jan Grabowski.
Awatar użytkownika
kraf101

kinky pisze:
06 sie 2023, 22:19
Np.
Polska - ok. 3 000 000 Żydów - 7232 tytuły (styczeń '22)
Holandia - 160 000 Żydów - 5982 tytuły.
Wnioski wyciągnij sam.
A jakby tak zabić dodatkowy milion Holendrów, żeby lepiej poczuli empatie wobec Żydów, to ciekawe ile tych tytułów by się uchowało.
Z dupy porównanie i do dupy wnioski.
Awatar użytkownika
kinky
Gramofon: Philips 5877

Post autor: kinky »

kraf101 pisze:
06 sie 2023, 22:48
porównanie
kolego
kraf101 pisze:
06 sie 2023, 22:32
łysej pały na ulicy nie spotkałem, bo by dostał zidane'a bez powitania.
Poniżej pewnego poziomu dyskusji nie schodzę, wydawało mi się, że wyraziłem się wystarczająco jasno:
kinky pisze:
04 sie 2023, 17:37
kraf101 pisze:
04 sie 2023, 16:55
gnoje
To w zasadzie kończy jakąkolwiek rozsądną dyskusję.
Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
Awatar użytkownika
Szelak
Gramofon: Adam GS424/Lenco L75

Post autor: Szelak »

Lina Heydrich, żona Reinharda Heydricha, pobierała do końca życia (zmarła w 1985 r.) wysoką emeryturę ponieważ jej mąż był generałem policji niemieckiej, który zginął w akcji. A wszyscy wiemy jak kluczową i kierowniczą rolę odgrywał Heydrich w Holokauście.
I tyle na ten temat, bo tu mało kto zajmuje jakiekolwiek zdanie.
Ja odnoszę wrażenie, że za Holocaust to odpowiadają głównie Polacy, a nie Niemcy.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

Szelak pisze:
06 sie 2023, 23:13
bo tu mało kto zajmuje jakiekolwiek zdanie.
Ty to chyba jednak nie umiesz czytać.
Szelak pisze:
06 sie 2023, 23:13
I tyle na ten temat
Ile pokoleń naprzód w rodzinie Heydrichów powinno płacić za czyny Reinharda?
kraf101 pisze:
06 sie 2023, 22:48
Z dupy porównanie i do dupy wnioski.
Raczej - nie potrafisz ich wyciągnąć albo znowu się irytujesz bo pewien święty obrazek się psuje.

Mydlenie oczu zostawmy propagandystom może?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Zablokowany