Dla samej wymiany bym tego nie ruszał. Co innego, jeżeli zębatki dokonały żywota. W takim wypadku jest sens zmienić system.
Rowery
- Jaculek
- Gramofon: Dual 704, 721
Re: Rowery
Analog: Dual 704&721+DenonDL301/ShureV15III/Dual M20E/OrtofonMC-20>HeadamP >PreamP Dyskretniok DIY> DH-101>DH-220>Monitor Audio RX6/Beyerdynamic DT 880
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
Cyfra: Arcam FMJ CD17 - DIY Mod & Yamaha WXAD-10
-
No chyba się wstrzymam, bo zestaw jest z bardzo małym przebiegiem (niedawno kupiony rower). Wydaje się że nawet taka korba jak i zęby powinny przeżyć kilka tysięcy km, czyli u mnie kilka lat.
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
- domibobi
- Gramofon: Sony PS X65
Dorzucam busolę do wyposażenia awaryjnego roweru
A na poważnie muszę sobie jakiś zestawik naprawczy zmontować dla komfortu.
analog: SonyPSX65 / PreampDyskretniok / OnkyoA8850 / PylonAudioPearl27
cyfra: Tidal / Wiim Ultra
Kilka szpargałów do sprzedania: viewtopic.php?f=59&t=21195
- Piterski
- Gramofon: Pioneer PL70LII
Nie aż tak duży nie jest i dla samej wymiany nie ma sensu, może jest bardziej efektywny sztywniejszy ale to może mieć znaczenie raczej dla zawodników.
darkman, ja nie jestem globtroterem, po prostu korzystam z map w terenie w którym jestem pierwszy raz i kompasu i mapy używałem do "triangulacji" gdy nie byłem pewien gdzie jestem, a potem na tej podstawie wyznaczałem azymut na konkretny cel by się np. nie kręcić w kółko po lesie.
Jeśli Cię dobrze zrozumiałem ty znając dobrze teren ustawiłeś sobie kierunek "azymut na kompasie" by podążać we właściwym kierunku.
Dla mnie raczkującego w tym temacie to jest prawdziwy majstersztyk bez mapy. Może to nie jest takie trudne jak się wydaje ja na szczęście nie musiałem tego nigdy robić w tę stronę ale już znaleźć drogę do domu z mapą w obcym miejscu już się zdarzało. Raz lepiej raz gorzej ale się udawało.
Mój św.p. Dziadek na wycieczkach po Kielecczyźnie nie posługiwał się mapą i kompasem zupełnie. Zdaje mi się że i w Tatrach (nigdy z nim nie byłem, chodziła z nim tylko moja mama), też zawsze odnajdował drogę i bez mapy i bez kompasu. Tak znał ten teren. I takie ścieżki, że matka nigdy mnie z Dziadkiem w tatry nie puściła.
Tor cyfrowy: Esoteric K01 - Gryphon Diablo 120.
Tor Analogowy: Phasemation PP-300 - Pioneer PL70II - RCM Sensor2.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
Kolumny: Electro Voice Interface "Delta". Kable: Furutech, Hijiri - Harmonix, by Melepeta, Yarbo 1100.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Grzesio, ten co pokazywałeś? to jeździć nie marudzić

Jak już to coś do poprawy ergonomii wygody najwyżej. Ja w nowym rowerze zmieniłem kierownicę + łącznik i dałem sobie sztycę amortyzowaną. Czyli poprawa sylwetki i wygoda pod tyłkiem.
Hiii, to analogowo i przedpotopowo, ale daje radę

BTW całkiem spoko są te liczniki rowerowe z gps obecnie. Jakoś przydrogawe mi się wydały jak na akcsorium tego typu i mam tylko zwykły pod pomiar dla mnie niezbędnych danych - dystans, prędkość, czas, pomiary odcinkowe - tyle potrzebuję więc nawet nie wiem co tam jeszcze jest.
No właśnie chyba zakuwacz dorzucę jak Martin kazał, a trochę mnie przeraża ten łańcuch zapasowy w sumie bezpiecznie, ale cholera ile tego można ze sobą wozić i gdzie to upchnąć?
-
Tak ten całkiem niedawno nabyty. To już poprawiłem (siodełko, mostek) więc jest ok. Ino jeździć

Nie no na dłuższy wyjazd za miasto skuwacz tak, ale z łańcuchem to już poszaleliście. Ile tego żelastwa chcecie targać? Może oponę i dętkę też? No a linki (jakby pękła)?
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
- Piterski
W trudnym terenie z dala od cywilizacji na kilkudniowej wyprawie linka przerzutki i hamulca (tylnego bo dłuższa) może się przydać, albo ją profilaktycznie co jakiś czas wymienić. Moim zdaniem to ona może strzelić tylko jak już się powoli degraduje, trzeba tylko tam co roku zajrzeć.
Łatki i zapasowa dętka jak najbardziej, są zestawy z jedną łatą do opony, raz mi się taka przydała, a raz cała dętka jak puściła przy wentylu.
Zakwacz i awaryjnie ewentualnie kilka ogniwek łańcucha (ale to tylko wyjątkowo) sprawę załatwi.
Ja mam łańcuch Shimano na piny więc mam zapasowe 2 przy sobie, ale są łańcuchy na spinkę. Nowy wsadziłem do sakwy na zasadzie, że jak ten stary puści po raz trzeci to go zostawię w rowie. Borykałem się z doborem jego długości i stąd osłabiłem i dlatego strzelił mi dwa razy, teraz już nie powinien. Normalnie to nigdy zapasowego łańcucha nie wożę nawet na wyjazdy z dala od domu.
A i jeszcze jedno co się może przydać w nowych rowerach, zapasowy hak przerzutki, w ramach stalowych go nie ma ale te w aluminiowych są miękkie i po wygięciu może strzelić przy prostowaniu, osobiście nigdy przerzutki nie pogiąłem ale mam ramę stalową. Za to warto dorzucić klucz do szprych, jak jakaś strzeli lub się koło scentruje można je sobie trochę poprawić i dojechać do celu, szczególnie jak się ma hamulce V-brake.
Łatki i zapasowa dętka jak najbardziej, są zestawy z jedną łatą do opony, raz mi się taka przydała, a raz cała dętka jak puściła przy wentylu.
Zakwacz i awaryjnie ewentualnie kilka ogniwek łańcucha (ale to tylko wyjątkowo) sprawę załatwi.
Ja mam łańcuch Shimano na piny więc mam zapasowe 2 przy sobie, ale są łańcuchy na spinkę. Nowy wsadziłem do sakwy na zasadzie, że jak ten stary puści po raz trzeci to go zostawię w rowie. Borykałem się z doborem jego długości i stąd osłabiłem i dlatego strzelił mi dwa razy, teraz już nie powinien. Normalnie to nigdy zapasowego łańcucha nie wożę nawet na wyjazdy z dala od domu.
A i jeszcze jedno co się może przydać w nowych rowerach, zapasowy hak przerzutki, w ramach stalowych go nie ma ale te w aluminiowych są miękkie i po wygięciu może strzelić przy prostowaniu, osobiście nigdy przerzutki nie pogiąłem ale mam ramę stalową. Za to warto dorzucić klucz do szprych, jak jakaś strzeli lub się koło scentruje można je sobie trochę poprawić i dojechać do celu, szczególnie jak się ma hamulce V-brake.
- domibobi
Kolejny miły rowerowy dzień. Tym razem z żoną
Nadal bez sprzętów naprawczych ale na szczęście udało się przejechać bez awarii 
https://strava.app.link/dGIsp4oGgBb
https://strava.app.link/dGIsp4oGgBb
- kinky
- Gramofon: Philips 5877
Te dwie fotki dodane do trasy mi się podobają

Philips 5877 - [MiBoxS-Fiio D03] - Tensai TA-2045 - Dali 104
Panasonic XR45/CD S65 - Jamo Studio 160
Technics EX510/CD PG580A - Altus 120A
- darkman
- Kontakt:
No Lager/Corona

Roweryzm jutro, choć niedziel to u mnie najazd stonki, no ale jakoś się będziemy przbijać kanałami.

Ja nic dzisiaj, mechanika rułki ienkiej czy/4te cala i mufa panie smarowanie - krótko mówiąc woda mi padła w ogrodzie i poszło czołgiem na większe wymiany, uff, no i przy okazji stację meteo sobie przenośną skończyłęm, bo projekt prosty i leżał.
- Piterski
domibobi, jak można zrzucić takie zestawienie jak Ty pokazujesz, mi wysłało tylko samą mapkę trasy jaką wracam z pracy.
- kinky
Pokaż

Może krótki temacik w DIY? Deszcz mnie zawsze interesuje, ile spadło i dlaczego tak mało jak mnie nie było na działce.
- darkman
- Kontakt:
OK, ale nie tu, bo zaraz nakrzyczą na mnie, że jakieś narty, meteo i dzikie węże
, a o pedałach nic.

- domibobi
Właśnie dziwnie to działa. Jak z aplikacji udostępniam np do Whatsapp to wrzuca link, a jak do Messenger (FB) to samo zdjęcie. Opcja jaka pokazałem powyżej powinna zadziałać.
- kinky

A używacie Panowie apki Relive?
https://play.google.com/store/apps/deta ... l=pl&gl=US
Robi filmiki 3D z zapisów trasy z różnych aplikacji, dodaje zdjęcia na trasie itp.
Przykładowy efekt z krótkiej miejskiej wycieczki, przy długich trasach w terenie, szczególnie w górach bardzo fajne wychodzą.
https://www.relive.cc/view/vMv8JLkdrN6