Polityka
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
Re: Polityka
Czym więcej demokracji to ludzkość głupieje?
Jako gatunek weszliśmy w fazę zmniejszającego się potencjału intelektualnego. Mówiąc wprost: głupiejemy. Skąd się bierze ta intelektualna zadyszka Homo sapiens? Kiedy się rozpoczęła i czym się zakończy? I czy nie stoi za tym przypadkiem rozwój internetu?
https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs
Jako gatunek weszliśmy w fazę zmniejszającego się potencjału intelektualnego. Mówiąc wprost: głupiejemy. Skąd się bierze ta intelektualna zadyszka Homo sapiens? Kiedy się rozpoczęła i czym się zakończy? I czy nie stoi za tym przypadkiem rozwój internetu?
https://www.youtube.com/watch?v=SnkZGN_xIVs
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ale że z czym znowu masz problem, bo nie rozumiem?
Dostałeś jakiejś szajby na hasło "koperta", wiadomo że gadamy o stonce w Polsce, a nie "gdzieś tam".
Zaczepnie zapytałem czy znasz może jakąś listę parafii w których nie oczekują "bonusów".
Powiedziałeś że znasz jednego (sic) ale nie wiesz czy możesz namiar podawać (

Napisałem że w sumie mnie to nie obchodzi, ale nie powinno tak być że musimy typować miejsca gdzie "nie biorą" jeśli rzeczywiście "nie ma problemu" i nie ma o czym rozmawiać w kwestii kopert w Kościele (polskim, w domyśle).
Dalej jęczałeś że przecież nie możesz nazwiska księdza podać.
No to na odczepnego napisałem że może być sama parafia, mnie to serio nie obchodzi

W końcu podajesz parafię... w Rosji.
Dla mnie wszystko jasne

Wskazanie parafii w której "nie biorą" powinno być tak samo oczywiste/standardowe jak wskazanie diagnosty samochodowego który kasuje tylko tyle ile ustawa przewiduje za przegląd.
Zgadza się czy nieprawda, amrowek?
Jaką teorię?

Ale że kto tak twierdzi i na jakiej podstawie + co ma do tego demokracja?
Ja się w ogóle nie dziwię że PiS ma popularność w kraju. Trzecia kadencja jest jak najbardziej realna.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
- Gramofon: SONY PS-X60
dajcie Pany spokój, szkoda prądu. ja jestem ciekaw hecy w rządzie. wrócił żelazny wicepremier, poprzedni poszli won - ciekawe, czy sami z siebie, czy taka taktyka, czy może Słońce Żoliborza ma jednak zastrzeżenia? bo to różnie ludzie na wiosce mówią... ponoć jakiś spór z Pinokiem o scenariusz nowego rozdawnictwa emerytalnego przed wyborami - wiecie coś więcej, niż prasa podaje?
SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
SABA PSP-350 + Luxman L-210 + Canton Quinto 520 + Grundig CD8100 (mod by Martynka)
-
- Gramofon: Dual601,701,Denon57l
Panie Wojtku Demokracja w Polsce zagwarantowała że zaistniał Art. 54,za komuny byśmy sobie tak nie pisali.
https://arslege.pl/zasada-wolnosci-pogladow/k15/a5285/
https://arslege.pl/zasada-wolnosci-pogladow/k15/a5285/
- chudy_b
Po mojemu to zrobił się pożar w burdelu. Za dużo grupek grających na siebie. Premier bez żadnego autorytetu. I chyba też zaczęli okradać sami siebie - vide Ul za 3mln. Prezes musiał zagrać rolę leśniczego, bo jeszcze chwila i zaczęło by się publiczne mordobicie i samodestrukcja. Zresztą nie jest wykluczone, że i tak to nastąpi.
- Bart_S
i tego sobie życzę

SONY PS-X60 + MaCaBRiaa + Rotel RC-990BX + Rotel RB-980BX + Rotel RCD-955AX (mod by Martynka) + Snell C/IV
- MaciejT
- Gramofon: PS-X70
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak.
Internet - nie skomentuję, nigdy ludzkość nie miała tak szerokiego i szybkiego dostępu do wiedzy wszelakiej.
Do wszelakich opinii również

A wcześniej mieliśmy tylko parę lokalnych tub i drogie encyklopedie na półkach które już w momencie wydania przestawały zawierać świeże info.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Bart_S
to nie jest kwestia internetu tylko pogarszania jakości kształcenia. matura '95 - na matematyce (mat-fiz) miałem takie rzeczy, że spokojnie na politechnice dałbym sobie radę, z marszu (wnioskuję po przebiegu studiów koleżeństwa z klasy). wybrałem studia ekonomiczne - przedmioty matmo-pochodne nie powodowały żadnych kłopotów, bo podbudowa solidna była. kolega zaczynający ten sam kierunek studiów dziesięć lat po mnie miał na mat-fizie już tak ograniczony program z matmy, że moja uczelnia była zmuszona wprowadzić "semestr zero" żeby nowy narybek mógł podstawową wiedzę uzupełnić. no jak by nie kombinować, na mikroekonomii bez rachunku różniczkowego i całkowego ani rusz...
to, co matoły pokroju Zalewskiej i Czarnka wyprawiają przez ostatnie osiem lat zakrawa o sabotaż. moje córki są ofiarami dwóch reform edukacji - pierwsza odkręconego przez działania Elbanowskich obowiązku szkolnego w wieku sześciu lat (podwójny rocznik), druga - reform Zalewskiej. upolitycznienie i kneblowanie edukacji przez Czarnka, lekceważenie nauczycieli itp. - to jest dopiero zgroza.
małe porównanie - po przykrych doświadczeniach ze starszą córką w państwowej podstawówce (beznadziejna kadra nauczycielska i ocierające się o patologię zachowania części uczniów i ich rodziców) młodą posłaliśmy do podstawówki społecznej (tej tępionej dziś przez Czarnka), starsza równolegle poszła do gimnazjum społecznego (w tej samej szkole). poziom nauczania i przede wszystkim jakość ludzi (tych młodych i tych uczących) w porównaniu ze szkołą publiczną - przepaść. najlepszy przykład - w ramach Erasmusa młodsza była chwilę temu na wymianie w Niemczech. malutka miejscowość na styku Niemiec, Francji i Szwajcarii. językiem oficjalnym był angielski - nasze dzieciaki są na takim poziomie, że Niemcy nie nadążali. ponieważ nasza klasa jest dwujęzyczna z drugim językiem niemieckim - tylko dzięki temu wszystko szło sprawnie - jak gospodarze nie nadążali za naszymi to dopytywali po niemiecku i jakoś szło.
pytanie otwarte - co ma przynieść kolejna reforma debila Czarnka, założeniem której ma być m.in. złapanie za ryj szkół niepublicznych? to tak w w przydługim skrócie w odniesieniu do wątpliwości Ryszarda.
to, co matoły pokroju Zalewskiej i Czarnka wyprawiają przez ostatnie osiem lat zakrawa o sabotaż. moje córki są ofiarami dwóch reform edukacji - pierwsza odkręconego przez działania Elbanowskich obowiązku szkolnego w wieku sześciu lat (podwójny rocznik), druga - reform Zalewskiej. upolitycznienie i kneblowanie edukacji przez Czarnka, lekceważenie nauczycieli itp. - to jest dopiero zgroza.
małe porównanie - po przykrych doświadczeniach ze starszą córką w państwowej podstawówce (beznadziejna kadra nauczycielska i ocierające się o patologię zachowania części uczniów i ich rodziców) młodą posłaliśmy do podstawówki społecznej (tej tępionej dziś przez Czarnka), starsza równolegle poszła do gimnazjum społecznego (w tej samej szkole). poziom nauczania i przede wszystkim jakość ludzi (tych młodych i tych uczących) w porównaniu ze szkołą publiczną - przepaść. najlepszy przykład - w ramach Erasmusa młodsza była chwilę temu na wymianie w Niemczech. malutka miejscowość na styku Niemiec, Francji i Szwajcarii. językiem oficjalnym był angielski - nasze dzieciaki są na takim poziomie, że Niemcy nie nadążali. ponieważ nasza klasa jest dwujęzyczna z drugim językiem niemieckim - tylko dzięki temu wszystko szło sprawnie - jak gospodarze nie nadążali za naszymi to dopytywali po niemiecku i jakoś szło.
pytanie otwarte - co ma przynieść kolejna reforma debila Czarnka, założeniem której ma być m.in. złapanie za ryj szkół niepublicznych? to tak w w przydługim skrócie w odniesieniu do wątpliwości Ryszarda.
- MaciejT
Nie chcę polemizować bo sam to obserwuję, ale mimo to w 95 grałem w Settlers, miałem komputer z procesorem AMD k6-2 i zastanawiałem się czy dołożyć kasę z dysku 3,4 GB na 4,3 bo różnica była spora. Jeździłem wtedy Wartburgiem i nie myślałem nawet o telefonie komórkowym. Jak na postępujące zmniejszanie się potencjału intelektualnego człowieka to jednak trochę tego postępu widać gołym okiem.
- Bart_S
ja pierwszego kompa ciut później od rodziców dostałem. kolejnego złożyłem już sam, ale to było za kilka lat jak już pierwszą kasę zarobiłem samodzielnie - też z prockiem AMD, bo były serie, które dawały się przetaktować. właściwa płyta (ja miałem ASUS'a, ale modelu dziś nie pomnę), właściwy model AMD z odblokowanym mnożnikiem, i jazda
Heroes of Might&Magic, Commandos, Baldur's Gate, ehhh...

- amrowek
Piana na twarzy waść to u ciebie sądząc po tym jak piszesz,
podałem duchownego, który aktualnie jest w tej parafii ( czytanie ze zrozumieniem to 4 kl szkoły podstawowej)
taką
Napisałem , że po 18 latach mogą nic nie dostać ale widać piana za duża albo wzrok za słaby bo nie doczytałeś lub jw. problem ze zrozumieniem bo nie pasuje do prawdy objawionej.Wojtek pisze: ↑22 cze 2023, 01:14Innymi słowy, z tego co mogłem tutaj przeczytać od różnych osób - in vitro jest be, szatańska procedura, można się zastanawiać czy rodzice idący tą drogą jeszcze są chrześcijanami, dziecko poczęte tą metodą powinno mieć rozterki moralne na temat swojego istnienia na świecie...
... ale chrzest jest OK, drzwi szeroko otwarte, im więcej nas tym lepiej
Potem z ambony taki wierny będzie się dowiadywał różnych ciekawych "prawd" na temat naukowej metody dzięki której ów wierny w ogóle żyje i stoi sobie w kościele i słucha kazania.
raczej w taki sposób aby wyprowadzić adwersarza z równowagi , a potem napisać "a nie mówiłem"
Wojtek , jesteś wierzący , chodzisz do kościoła , z iloma księżmi miałeś do czynienia?
Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
- chudy_b
Nie miałeś. AMD K6-2 wprowadzono w 1998. Sprawdziłem w wikiMaciejT pisze: ↑22 cze 2023, 13:58w 95 grałem w Settlers, miałem komputer z procesorem AMD k6-2 i zastanawiałem się czy dołożyć kasę z dysku 3,4 GB na 4,3 bo różnica była spora

Ja też ale trochę wcześniej. Łączę się w bólu. Bardziej parchatego auta demoludy nie spłodziły.MaciejT pisze: ↑22 cze 2023, 13:58Jeździłem wtedy Wartburgiem
Oczywiście że świat idzie do przodu. Ale jednocześnie młodzież jakaś taka niedorobiona dzisiaj. Albo nam się tylko tak wydaje, bo poszli w inne umiejętności niż nam się wydają potrzebne.MaciejT pisze: ↑22 cze 2023, 13:58Jak na postępujące zmniejszanie się potencjału intelektualnego człowieka to jednak trochę tego postępu widać gołym okiem.
- Bart_S
chyba 486 już były... mój pierwszy nazywał się CYRIX, ale symbolu nie pomnę. podstawka taka, jak w AMD była - można się było bezboleśnie przesiąść

mnie przerażają braki w wykształceniu ogólnym. kanon literatury obowiązujący za naszych czasów został wykastrowany pewnie bardziej, niż o 50%. jasne, znak postępu, no ale jednak Pozytywizm czy Dwudziestolecie Międzywojenne znać należy ciut szerzej, niż "Lalka" i "Przedwiośnie"...
- MaciejT
Skoro tak piszesz to tak jest, mnie chodziło o pewien trend i trudność ze zrozumieniem twierdzenia o zmniejszaniu się potencjału intelektualnego człowieka. Komputery z roku na rok coraz szybsze, dyski większe, samochody też jakieś wygodniejsze się zrobiły. Ja tam dostrzegam rozwój technologiczny wokół siebie a nie powrót do przeszłości.