Wojtek pisze: ↑19 cze 2023, 13:43
Nigdy nie wiesz za którym transferem dojdzie do zapłodnienia. To jest nadal loteria, jak w procesie naturalnym, tyle że nauka pomaga tutaj zwiększyć szanse powodzenia.
nie znam się na tym, mogę coś pokręcić, ale znam parę, która przez kilka lat nie mogła "dorobić się" potomka. przeszli dwukrotnie cały proces in vitro - też bezskutecznie. zdecydowali się na adopcję - przeszli procedurę, zostali już nawet wciągnięci na listę rodzin adopcyjnych oczekujących na swoją kolejkę. no i nagle "zaskoczyli" - dwie ciąże, dwóch synków i córeczka. może to terapia hormonalna nakierowana na przyjęcie zarodka spowodowała, że organizm zaskoczył?
Latro pisze: ↑19 cze 2023, 19:29
W jednym wypadku ekshumacji nie chcą Żydzi, a w drugim Ukraińcy, a powód myślę, że ten sam; za dużo niewygodnej prawdy dla nich.
już apelowałem w tym wątku, żeby proces myślowy uzupełniać np. lekturą... pierwszy z brzegu cytat zaczerpnięty z portalu "Cmentarze Żydowskie" (
http://cmentarze-zydowskie.pl/cmentarze_zydowskie.htm):
"Ekshumacja możliwa jest po uzyskaniu zgody rabina, m.in. w przypadku decyzji prokuratury, zagrożenia grobu zniszczeniem, przeniesienia szczątków do Ziemi Izraela, przeniesienia zwłok do grobu, który zażyczył sobie zmarły przed śmiercią; przeniesienia zwłok z cmentarza innego wyznania na cmentarz żydowski, pomyłkowego pochowania zmarłego obok niespokrewnionej z nim kobiety, przeniesienia osoby pochowanej pomyłkowo w miejscu wybranym przez inną osobę, przeniesienia zwłok pomyłkowo pochowanych w grobie podwójnym obok niewłaściwej osoby, przeniesienia zwłok do kwatery rodzinnej. Unika się ekshumacji zwłok osób, które zginęły za wiarę (hebr. kidusz ha-Szem - "dla uświęcenia Imienia [Pana]") i zostały pogrzebane w miejscu kaźni (w większości dotyczy to ofiar Zagłady). Zasadniczo zabronione są wszelkie formy ingerencji w grunt, na którym znajdują się groby. Szczątki zmarłych mają w spokoju oczekiwać czasów mesjańskich. Wyjaśnia to rabin Abraham Ginsberg, dyrektor Komitetu Ochrony Cmentarzy Żydowskich w Europie: "Połączenie duszy i ludzkiego ciała po śmierci stanowi kluczowy aspekt naszej wiary w nieśmiertelność duszy. Dusza cierpi, gdy grób zostaje naruszony lub gdy okazywany jest brak szacunku wobec tego, co nam wydaje się być jedynie suchymi kośćmi. Dusza i duch mogą odpocząć jedynie wtedy, gdy ciało fizyczne, w którym były umiejscowione, spoczywa w grobie nabytym za życia lub przydzielonym po śmierci. [.] Prawo żydowskie stanowi, że ziemia przykrywająca grób należy do zmarłego i nie może być w żadnym stopniu usuwana, ponieważ wywoływałoby to niepokój zmarłego"."
Szelak pisze: ↑19 cze 2023, 06:32
Ja rozumiem jeszcze punkt widzenia niewierzących, ateistów, ale osób deklarujących się jako chrześcijanie?
i znowu utożsamianie wszystkich chrześcijan z katolikami...