To religia już w szkole nie wystarczy żeby te nowe pokolenia wiedziały? Podstawówka 8 lat, średnia 4... no ile można powtarzać kiedy są jakie święta kościelne żeby dotarło?
Myślę, że młodzież doskonale wie, nie doceniasz ich.
To religia już w szkole nie wystarczy żeby te nowe pokolenia wiedziały? Podstawówka 8 lat, średnia 4... no ile można powtarzać kiedy są jakie święta kościelne żeby dotarło?
Zgadzam się...tylko, że ci co rządzą obecnie... Jak patrzę jaką kulturę promują to... no cóż jakie elyty taka kultula.
Wydaje mi się, że sprawę polskiego cukru wyjasniłem dosyć wyraźnie - czyzbyś nie doczytał?
Jakieś przykłady?
kiedyś disco polo ... dziś festiwal muzyki tanecznej...
Lekka rozrywka, a jakże tak.
No i najwyższy czas to zakorzenienie zostawić tylko chcącym. Przestać w imię chrześcijaństwa atakować ludzi. Nie narzucać własnych przekonań. Ja i zapewne wielu innych, nie ma takich oczekiwać od Tv. Zapewne są jakieś telewizję, które o tym informują bardziej, TvTrwam? Generalnie, religie to zło, same z nimi problemy...Szelak pisze: ↑05 cze 2023, 15:47Wiedziałem, ze ktoś uderzy w takie dictum.
Polska jest krajem głęboko zakorzenionym w tradycji Chrześcijańskiej, a te święta są częścią naszej kultury, czy ktoś jest wierzący czy nie, i należy o tym mówić, i to wcale nie pobieżnie. Kto to marginalizuje to niszczy naszą kulturę. Ja rozumiem jakby powiedzieli przez kilkanaście sekund o jakimś święcie buddyjskim, bo w Polsce buddystów nie ma nawet 1%, to jest to na miejscu.
Ja będę wiedział, ale rosną nowe pokolenia, którym jak nie będziesz powtarzał to zapomną.
Ty może tego nie widzisz, ale to jest celowe działanie. Podcinanie korzeni.
Kolego mi chodziło o promowanie( tu akurat o kręcenie filmów z dotacją od państwa ...) Krzyżacy to chyba 1960 r.
Nie zgadzam się...żadna religia nie każe zabijać , kraść , ... to ludzie interpretują jak jest im wygodnie i do czego.
O ja widzę, że Ty świetnie się na tym znasz.domibobi pisze: ↑05 cze 2023, 16:47No i najwyższy czas to zakorzenienie zostawić tylko chcącym. Przestać w imię chrześcijaństwa atakować ludzi. Nie narzucać własnych przekonań. Ja i zapewne wielu innych, nie ma takich oczekiwać od Tv. Zapewne są jakieś telewizję, które o tym informują bardziej, TvTrwam? Generalnie, religie to zło, same z nimi problemy...Szelak pisze: ↑05 cze 2023, 15:47Wiedziałem, ze ktoś uderzy w takie dictum.
Polska jest krajem głęboko zakorzenionym w tradycji Chrześcijańskiej, a te święta są częścią naszej kultury, czy ktoś jest wierzący czy nie, i należy o tym mówić, i to wcale nie pobieżnie. Kto to marginalizuje to niszczy naszą kulturę. Ja rozumiem jakby powiedzieli przez kilkanaście sekund o jakimś święcie buddyjskim, bo w Polsce buddystów nie ma nawet 1%, to jest to na miejscu.
Ja będę wiedział, ale rosną nowe pokolenia, którym jak nie będziesz powtarzał to zapomną.
Ty może tego nie widzisz, ale to jest celowe działanie. Podcinanie korzeni.
I jak to się stało, że przez setki lat bez telewizji kolejne pokolenia jakoś nie zapomniały.
Napisz sobie to na tekturce, jak będziesz maszerował w kolejnym marszu Tuska.No i najwyższy czas to zakorzenienie zostawić tylko chcącym
Nowe: Prorok, Filip, Kurier, Historia Roja.amrowek pisze: ↑05 cze 2023, 16:50Kolego mi chodziło o promowanie( tu akurat o kręcenie filmów z dotacją od państwa ...) Krzyżacy to chyba 1960 r., Ziemia Obiecana -1974 r.
Nie zgadzam się...żadna religia nie każe zabijać , kraść , ... to ludzie interpretują jak jest im wygodnie i do czego.
A mariaż religii i polityki nigdy dobrze nie wychodzi religii. Jak pokazuje historia to kiedy religia brata się z polityką to giną ludzie. Największą jak dla mnie obrazą , było występowanie polityków pis na Jasnej Górze i przemawianie z ambony. Tego przeora klasztoru który na to pozwolił , powinno się kopnąć w d...pę , to nie duchowny a polityk ambona jest dla Boga a nie politruków.
Czyli jak? Albo religia albo ludzie. Przy połączeniu, zaczynają się kłopoty