Mój warsztat ŁDŁ Elektronika
- amrowek
Re: Mój warsztat ŁDŁ Elektronika
Saba już po zabiegu w ŁDŁ
,

Że lata idą, to nic, ale w którą stronę!
-
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
- Ukaniu
- Kontakt:
Producenci nigdy nie przykładali wagi do elementów niszowych. Krzem to duży problem. Dobrać coś niskoszumowego do przedwzmacniacza albo z odpowiednimi parametrami do wzmacniacza to wyzwanie.
Saby dostały nowe kondensatory, ogólny przegląd i regulacja. Ładna konstrukcja, solidne wykonanie z dobrych czasów.
Tu zdjęcie podczas strojenia tunera.
Serwis i projektowanie elektroniki, także audio http://www.ldl-elektronika.pl
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
Prawo Hofstadtera mówi: skomplikowana czynność zawsze zajmie więcej czasu niż zaplanowano także jeśli planując brano pod uwagę prawo Hofstadtera.
-
Fajny warsztacik

Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
- pawelgrab
przystępna cena - jakościowo dobre - to może...:
luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- amrowek
Spawarka do plastiku wg mnie chyba lepsza od kleju ,
- pawelgrab
do piankowego zawieszenia głośników

luxman pd282 , schiit mani , kenwood ka-405 , kt-413 , kx-550 , harman kardon cd hd3700 , onkyo sc-60 mk II
- amrowek
pomyślałem o elementach z PCV przy wzmakach, CD itp . O głośnikach nie

- pawelgrab
zdjęcie wrzuciłem do łobejrzenia
opakowanie po prawej (polichloroprenowy - budapren znaczy) poczytaj żółtą ramkie do cachania np podobno wyśmienity
, to samo ten u góry (też elastik) ale poliuretanowy - tylko łopakowanie mi wyszło, natomiast ten z lewej do twardych - bardzo dobry np. pęknięte pokrywy przy zawiasach - lepie trzyma akryl niż on sam siebie , odłamane hebelki i takie tam, tylko trza uważać bo rozpuszcza 

- Ukaniu
- Kontakt:
Piankę do membrany mocowałem zwykłym klejem do styropianu. Wcześniej jak wymieniałem piankę to też kleiłem tym klejem i było ok. On nie trzyma się jakoś najmocniej i daje się zdrapać paznokciem ale jest ok w tym miejscu. Pianka się zdegenerowała a klej wytrzymał. Stosuję go bo łatwo się zmywa acetonem i membranę czy papierową czy syntetyczną się ładnie z kleju czyści.
Tym razem postanowiłem porządnie wycentrować zawieszenie i zdemontowałem osłonę p. kurzową która była klejona takim samym klejem jak cewka. Kruchy jak szkło i nierozpuszczalny w niczym od tetry przez ksylen po aceton, widać coś chemoutwardzalnego. Usunąłem go mechanicznie. Plan mam taki by nanieść aktywator do polipropylenu do kleju cyjanoakrylowego i nałożyć warstewkę tego kleju. Jak przeschnie to na to już coś epoksydowego. Kiedyś z dobrym skutkiem w podobny sposób kleiłem polietylen. To problematyczne miejsce bo głośnik jest nisko-średniotonowy i klej nie może być zbyt elastyczny.
Tym razem postanowiłem porządnie wycentrować zawieszenie i zdemontowałem osłonę p. kurzową która była klejona takim samym klejem jak cewka. Kruchy jak szkło i nierozpuszczalny w niczym od tetry przez ksylen po aceton, widać coś chemoutwardzalnego. Usunąłem go mechanicznie. Plan mam taki by nanieść aktywator do polipropylenu do kleju cyjanoakrylowego i nałożyć warstewkę tego kleju. Jak przeschnie to na to już coś epoksydowego. Kiedyś z dobrym skutkiem w podobny sposób kleiłem polietylen. To problematyczne miejsce bo głośnik jest nisko-średniotonowy i klej nie może być zbyt elastyczny.
- amrowek
@Łukasz
może sesja głośnika przed , w trakcie i po spa?
może sesja głośnika przed , w trakcie i po spa?

- Ukaniu
- Kontakt:
Gdybym miał tylko czas i pamiętał o tym by robić foty... Może na przyszłość w celach promocji

Ostatnio trafił do mnie Luxman L-410. Uszkodzona okazała się końcówka mocy. Tranzystory 2SC3182 i 2SA1265 są nieprodukowane od dawna a te co są dostępne zwykle łączy z oryginałami tylko napis. W szufladzie mam trochę elementów z wylutu i nowych ale niestety nie te. Postanowiłem znaleźć coś maksymalnie podobnego, wstawiłem do charakterografu żyjącą parę i to co było pod ręką. Zacząłem od najsolidniejszych, nie trzeba długo by w oko wpadło mi 2SC5200/2SA1943 no i na nich zakończyłem poszukiwania. Kupiłem docelowe nowe u dystrybutora. Wzmocnienie prądowe zbliżone jak oryginały, okolice 100. Zdecydowanie wytrzymalsze pod każdym względem o charakterystykach nawet bardziej liniowych. Wzmocnienie oryginałów zmienia się bardziej wraz ze zmianami prądu. Duża struktura, dobre odprowadzanie ciepła i pojemność termiczna. To wszystko powinno wpływać tylko na plus. Wzmacniacz jeszcze nie skręcony grał u mnie kilka godzin bardzo przyjemnie a żona zbierając się wieczorem chciała wyłączyć malutkiego lampowca z EL84 w układzie SE. Dobrze to o tym Luxie świadczy.
- Załączniki
Ostatnio zmieniony 04 maja 2023, 10:36 przez Ukaniu, łącznie zmieniany 1 raz.
- amrowek
A nie przypadkiem ci on aż ze samej stolnicy przyjechał , nawet wiem kto sfajczył tego luxa

- Ukaniu
- Kontakt:
Wychodzi, że to Ten. Dziękuję za polecenie.
Usterka skupiła się na tranzystorach mocy. Dla pewności zmierzyłem pod pełnym dopuszczalnym napięciem tranzystory sterujące i nie wykazywały wad.
Stawiam na jakieś wzbudzenie które w niekorzystnych warunkach zabiło końcówkę przez przekroczenie dopuszczalnej mocy strat/ napięcia.
Wracając do tranzystorów sterujących. Nie są bardzo podobne jeśli chodzi o wzmocnienie prądowe 86 vs 60. Ale to nie przeszkadza i producent o tym wie. Ciekawe są pętelki na krzywych, te które widać pochodzą z grzania struktury przy kolejnych impulsach pomiaru prądu. To cecha wszystkich tranzystorów. Wystarczy jeden impuls i zmieniają się parametry w dziesiątkach procent. Ginger Baker prawą stopą moduluje wzmocnienie prądowe i gdyby nie ujemna pętla sprzężenia mieli byśmy niezłe intermodulacje. Dla tego też nawet większe nieidelaności parowania tranzystorów muszą być maskowane projektem układu i jeśli by nie były to brzmienie całości było by słabe.
- Nazareth
- Gramofon: Trio KP-700D
Zgłosiłem się do Łukasza z trudnym problemem dotyczącym brumiena układu przedwzmacniacza lampowego.
Kupiłem go w dość korzystniej cenie, nie znając problemu jaki w nim siedzi
Łukasz pokonał te problemy, przebudował cały układ zgodnie z kanonem sztuki, włożył w to dużo czasu i serca. Za co mu serdecznie dziękuję
Efekt końcowy przerósł nasze oczekiwania
Kupiłem go w dość korzystniej cenie, nie znając problemu jaki w nim siedzi

Łukasz pokonał te problemy, przebudował cały układ zgodnie z kanonem sztuki, włożył w to dużo czasu i serca. Za co mu serdecznie dziękuję

Efekt końcowy przerósł nasze oczekiwania

Trio KP-700D, Pioneer SX 750, Pioneer CT-F 7272, Pioneer PDS 901, Pioneer HPM 40