no raczej, w SME tak 14g jest dla 3012 SII bez R, AS-309 od Alfreda 18,5 i to jest już dość spora masa efektywna, wszelkie przeciwagi powodują tylko to że masa jest zmienna więc takie pomiary z tym dla mnie nie mają większego sensu tym bardziej dla producenta ramienia
Nie przekonuje mnie to, M-ef jest sumą momentów bezwładności wszystkich elementów podzieloną przez kwadrat długości efektywnej ramienia - tak w dużym uproszczeniu.
Ramię nie kończy się na osi obrodu prawda?
Im więcej myślę o tych 16g w Dualu to tym bardziej mi się to w pale nie mieści bo tyle to przecież ma PUA-7.
I gdzie tutaj w tym wszystkim fabrycznie montowane wkładki z igłami pracującymi pod 1g?
Kupy się nie trzyma.
Nowsze Duale z ramieniem OPS miały wyższą masę efektywną (15g), ale to też zupełnie inne konstrukcje.
dla w/w SME producent podaje masę efektywną ramienia 14gr na gołym ramieniu, mimo że jest to długa lufa przeciwagami możesz opędzić dość sporą ilość wkładek nawet tych bardziej podatnych więc ta masa będzie różna w zależności którą tam sobie zamontujesz i jak ją skręcisz, analogicznie do tych pomiarów z vinylengina
DDX-1000 > RMG-309i/SME3012 > SPU/MPU > Lundahl > AN Kondo/ANK > 300B > Audio Nirvana
CM4 Diretta Host > Holo Red Diretta Target (DDC Mode) > Holo Cyan 2 > AN Kondo > 300B > Audio Nirvana
Co do me ramienia 704/721 to pamiętam takie liczby: 12g me bez wkładki i 16-18g me liczone z wkładką. I te wartości są raczej bliskie prawdy, gdyż przypomnę, że podczas premiery pierwszej generacji ramienia ULM, Dual chwalił się, że zredukował masę efektywną ramienia w porównaniu do poprzednich konstrukcji o 50% a pierwsza generacja ULM miała ME 8g...
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
Sprawdziłem rezonans ramienia 704ki z Shure V15-III + SAS/B płytą testową i też mi wyszedł rezonans w okolicy 6 Hz. Jeżeli podatność zawieszenia igły i masa wkładki są zgodne z katalogiem (odpowiednio 30 i 6) to z kalkulatora (https://www.vinylengine.com/cartridge_r ... mit=Submit) wychodzi masa efektywna 16g