Gramofon do 400 zł

Tematy związane z zakupami gramofonowymi
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
filipdm

Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: filipdm »

Pewnie, że gra. :lol: Mi pasuje.

Nie wiem tylko co to za wkładka. Jest czarna a na srebnej naklejce (Audio-Technica) i nic więcej. I nie wiem czy ten nacisk jest dobrze ustawiony. W tej chwili nacisk 1,25 a anti-skating 2,5 - chyba to jest źle.
Exposure 2010S2 CD + 2010S2 AMP + ProAc Studio 148 +
Sony PS-X40 (At12xe) + Moon 110lp2
Krzysiek_G

Post autor: Krzysiek_G »

a co myślicie o tym modelu?

http://allegro.pl/technics-sl-1900-dire ... 71343.html

do jakiej kwoty warto licytować? i czy da się dokupić pokrywę jakoś?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Post autor: Wojtek »

filipdm pisze:Nie wiem tylko co to za wkładka. Jest czarna a na srebnej naklejce (Audio-Technica) i nic więcej.
Najwyżej wrzuć jakieś zdjęcie do wątku "Jaka to wkładka?" :)
filipdm pisze:I nie wiem czy ten nacisk jest dobrze ustawiony. W tej chwili nacisk 1,25 a anti-skating 2,5 - chyba to jest źle.
Jak już się dowiemy co to za wkładka to będzie można mówić o ustawieniu. Po każdym transporcie i tak trzeba/warto skontrolować ustawienie ramienia. Nie warto z pewnością zakładać, że sprzedawca zna się na tym lepiej albo że w czasie przeniesienia nic się nie zmieniło :)
Krzysiek_G pisze:do jakiej kwoty warto licytować?
Już poszedł za 500 :)
Krzysiek_G pisze:i czy da się dokupić pokrywę jakoś?
Jak znajdziesz z innego gramofonu albo jak ktoś Ci zrobi na zamówienie to pewnie tak.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Krzysiek_G

Post autor: Krzysiek_G »

no właśnie, za późno napisałem...

chciałem też kupić ten http://allegro.pl/technics-sl-qd33-supe ... 11029.html ale też nie zdążyłem. jakiegoś pecha mam dzisiaj ;)
DrLens

Re: Dobry, używany gramofon do 400zł

Post autor: DrLens »

Co myślicie o tej sztuce?

http://allegro.pl/itt-hifi-8012-i3049704605.html

firma jest mi znana ale zbyt dużo gramofonów to nie widziałem. Być może to inna konstrukcja ukryta pod tym logiem. Zainteresowały mnie przede wszystkim funkcje które posiada i całkiem niezły wygląd. O ile front jest metalowy.
kielek

Post autor: kielek »

To jest to samo co Mitsubishi DP-86DA.Jeśli sprawny to warty uwagi w tej cenie,choć przypuszczam,że za 250 zł też by go oddał ;)
DrLens

Aukcję obserwowałem od jakiegoś czasu, gdyż po prostu podobały mi się te przełączniki na froncie :) Nie było ofert kupna więc zszedł trochę z ceny. A nie wiesz czy ten panel jest metalowy czy to plastikowa tandetna imitacja :)

P.S. Przepraszam, że nie w tym dziale - teraz cena jest do 300 zł ;)
kielek

W rękach tego cuda nie miałem,ale na 99% sam panel przedni wygląda na szczotkowane aluminium.Tu masz takie króciutkie dane
http://www.radiomuseum.org/r/itt_hifi_8 ... e_aut.html
Waga tego sprzętu jest słuszna,więc to o czymś świadczy :)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

DrLens, wiem że pytałeś się mnie o ten gramofon przez e-mail, ale skoro już pytasz tutaj (jak moim zdaniem należało zrobić od początku) to odpiszę też tutaj ;)

ITT 8012 polecałem już nie raz i można sobie to sprawdzić wpisując nazwę modelu do wyszukiwarki forumowej.
Mitsubishi DP-86DA do niedawna też był dostępny na aukcjach, ale nie pamiętam z jaką ceną. Teraz go nie widzę, więc może już do kogoś poszedł.

To jest dobry sprzęt, nawet do tych 400 złotych.
Wsparcie finansowe forum
kielek

Wojtek pisze:To jest dobry sprzęt, nawet do tych 400 złotych
Zgadza się,ale jak jest szansa utargowania mniejszej ceny niż jest teraz to niech chłopak próbuje,tym bardziej że to nie Technics i ludziska się na niego nie rzucają :) i w sumie to i dobrze,bo mozna trafić na dobry sprzęt,który nie schodzi za wygórowaną cenę tylko dlatego,że nie ma odpowiedniego logo producenta ;)
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kielek pisze:i w sumie to i dobrze,bo mozna trafić na dobry sprzęt,który nie schodzi za wygórowaną cenę tylko dlatego,że nie ma odpowiedniego logo producenta ;)
Wiadomo, jednak dla wielu (a chyba szczególnie tych nieświadomych) nawet znaczek robi różnicę. Często polecam jakieś okazyjne gramofony nieznanych lub "mniej zacnych" marek, które są znanymi bądź nieznanymi kopiami/bratankami bardziej uznanych konstrukcji, a i tak ludzie nie biorą ;)
Z jednej strony źle (dla nich), a z drugiej dobrze :D
Wsparcie finansowe forum
kielek

Pozwolę sobie na mały offtop ;)
Wojtek pisze:Z jednej strony źle (dla nich), a z drugiej dobrze
Właśnie może dlatego ostatnio nabyłem Sanyo TP-1200 z ramieniem Acos Lustre gst1 ;) ,oryginalnym headshellem Audiotechnica oraz wkładką AT-13EaV za 250 zł.Całość waży ok.10 kg,gra super a jedyną wadą jest pokrywa,którą trzeba wypolerować.
DrLens

Wojtek pisze:DrLens, wiem że pytałeś się mnie o ten gramofon przez e-mail, ale skoro już pytasz tutaj (jak moim zdaniem należało zrobić od początku) to odpiszę też tutaj ;)
Dokładnie tak. Właśnie nie byłem pewien czy wiadomość doszła, bo dostałem jakąś dziwną zwrotkę na maila. Tak czy inaczej sądząc po Waszych opiniach gramofon warty jest uwagi. Napisałem już do sprzedawcy i zobaczymy co z tego wyjdzie. Interesuje mnie jeszcze stan pokrywy i wizualny aspekt całości. Wielu sprzedawców umiejętnie robi zdjęcia, aby nie pokazać rys czy innych mankamentów na obudowie. Odbieram dziś swojego Technicsa i podobno ma działać ale było więcej uszkodzeń niż myślałem i do życia przywrócił go Grundig -> dzięki za dobra radę Wojtku. Gdyby jednak nie działał tak jak przed awarią wolę mieć coś w zanadrzu. Stąd pytanie porównując SL-1900 do tego ITT z aukcji to czy jest to podobna liga (nie licząc oczywiście znaczka;) ) czy jednak Technics go przebija?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kielek pisze:Właśnie może dlatego ostatnio nabyłem Sanyo TP-1200 z ramieniem Acos Lustre gst1 ;) ,oryginalnym headshellem Audiotechnica oraz wkładką AT-13EaV za 250 zł.Całość waży ok.10 kg,gra super a jedyną wadą jest pokrywa,którą trzeba wypolerować.
Niezły traf! Fakt, Sanyo o dziwo też należy do tych marek będących "na cenzurowanym". Jeśli możesz to napisz kiedyś w oddzielnym wątku jakąs recenzję/porównanie, OK? :)
DrLens pisze:Odbieram dziś swojego Technicsa i podobno ma działać ale było więcej uszkodzeń niż myślałem i do życia przywrócił go Grundig -> dzięki za dobra radę Wojtku.
Nie ma sprawy. Cieszę się, że przydał się ten chip z Grundiga ;)

Co do ITT 8012 to gdzieniegdzie można trafić na wzmiankę, że jest to robota CECa (że zrobili to dla Mitsubishi i ITT).
Moim zdaniem jednak jest to produkt Mitsubishi (w Japonii wypuszczony pod marką Diatone). Rok później amerykański Radio Shack wypuścił też bardzo podobny gramofon, model Lab 500, ale nie jest to to samo, bo ma on kwarcową stabilizację (i brak regulacji pitch). Faktycznym odpowiednikiem Radio Shack Lab 500 w Europie był... ITT 8013. Ot ciekawostki.

ITT 8012 i Technics SL-1900 to mniej więcej ta sama klasa, aczkolwiek Technics ma tu nieco lepszy napęd.
ITT za to ma solidniejszą budę.
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
danpe_

Post autor: danpe_ »

Obserwowałem kilka wątków o zakupie gramofonu na tym forum, zdecydowałem się na ITT 8012. Jestem go bardzo ciekaw. Wojtkowi należą się podziękowania za poświęcony czas i zaangażowanie.
Czy po zakupie takiego starocia należy zainwestować w wymianę np okablowania, czy nie jest to konieczne?
ODPOWIEDZ