Krótkie wyjaśnienie wcześniejszych podpowiedzi - Polak, wielki fan Bonda to oczywiście Tomasz Beksiński, który tłumaczył ścieżki dialogowe do Bondów, aż do swojej samobójczej śmierci. W ostatniej audycji radiowej w Trójce, w grudniu 1999 r., zawarł aluzje, że to być może jego ostatnie spotkanie ze słuchaczami na antenie i tak też było. Ostatnim zaprezentowanym wtedy utworem był właśnie Stationary Traveller, grupy Camel.
Ten album z kolei porusza temat wydarzeń w Berlinie po wybudowaniu słynnego muru, gdy ludzie próbowali się przedostać na drugą stronę. Do tych wydarzeń nawiązał zaś JFK będąc w Berlinie w przemówieniu, w którym padło słynne "Ich bin ein Berliner". Pustynia to wiadomo - wielbłąd, czyli camel po ang.
Technics SL-1300 mk1, NAD C340, Transonic Strato-A7007, CS Blue VI (DIY phono preamp), AT-VM95ML, Telefunken TM-400, CA DacMagic Plus, Monitor Audio Bronze BX2, Beyerdynamic DT 990 Pro
Dokładnie Nawet nie wiem czy ta płyta jest na Discogs; wpadła mi w ręce zupełnie przypadkowo - ludzie wspierają płytowego maniaka jak mogą, czasem trafi się konkret, czasem takie coś - i uznałem, że na zagadkę będzie w sam raz